joi, 28 mai 2009

BRÂNZĂ FETA MARINATĂ

Auzi destul de des vorbindu-se de brânza Feta. Dacă intrebi un cumparător novice, cum s-a dovedit a fi chiar și Zamzuu, o să-ți răspundă că Feta este brânza cremoasă care se rupe în fâșii și pe care o poți întinde pe pâine ca pe unt. Eronat! Ceea ce te îmbie cu culoarea ei perfect albă, granulația fină, ca de săpun, tăiată în bucăți mijlocii, sau ambalată în pachete de carton metalizat la interior, NU ESTE FETA. Denumirea de Feta este o Marcă Inregistrată, DOAR PENTRU BRÂNZA EMINAMENTE GRECEASCĂ cu conţinutul de grăsime ce variază de la 30 la 60%, preparată din lapte ce capră si/sau oaie. Celelalte sunt doar încercări de copiere, gen PANASOANIC, ADIBAS sau SOMY. Originala brânză Feta se aseamănă foarte mult cu telemeaua noastră, dar e ... altceva. În Piața Matache este un mini-magazin cu măsline și tot felul de brânzeturi și iaurturi grecești, preparate la mama lor. În țara Grețili, Yaso Palikari.
Interesată de o rețetă, specialitate grecească, pe care am gustat-o cu mare plăcere de la acest magazin, am căuta și găsit modul în care se prepară
BRÂNZĂ FETA MARINATĂ.
Este o "chestie" de-ți aprinde gura, dar merită cu vârf și îndesat.
Și e atât de simplu de făcut.

INGREDIENTE
- 400 g brânză Feta, de la Grețili bre
- 2 ardei iuți roșii
- 5 căței de usturoi
- 1 linguriță de boabe de piper
- 1 foaie de dafin
- fruze de cimbru proaspăt
- rozmarin proaspăt
- ulei de măsline


PREPARARE

Ardeiul se curăță de semințe și se taie fâșii.

Usturoiul se curăță și se taie feli mai groase.

Brânza se taie în cubulețe.

Brânza se așează într-un borcan, alături de ingredientele pregătite.

Combinația de culori, arome și gusturi este de vis.

Peste acest mix se toarnă din belșug ulei de măsline.

Se îneacă totul, până sus.

Le mai savurezi încă o dată înainte de a închide capacul
și de a-l lasa să se odihnească la temperatura camerei pentru 2 zile.
Două zile? Offf! Ce poftă mi-e!
Apoi se dă la frigider, unde se poate păstra 2-3 săptămâni.
S-o crezi tu că apucă atâta!

POFTĂ BUNĂ !

Mie-mi zici?

15 comentarii:

Momo spunea...

pfui doamne ,ca bine mai da in partea mea de creier responsabila de pofte!recunosc,nu am facut never,doar am cumparat...se vede ca voi ma trimiteti la treaba!arata ...divin!bye,o zi minunata!

Ala Oancea spunea...

Si eu am facut ! Ieri am deshis borcanul .... doamne ce bunatate. Delicios :)

Maria spunea...

Mmmm I love marinated cheese! Thanks for the recipe! I have an award for you in my blog, come to take it :)

yafa spunea...

Gabita draga mea ce bunatate ai mai facut!!! Hai ia trupa si veniti la un aperitiv ca dau un vinulet si scot si eu niste legume la gratar marinate. Pe caldura asta mi-ar face si mie bine o pauza pe langa voi...Pupici muuuuulti si abia astept sa ne vedem.

Gabriela Cara spunea...

Multam foarte important! Pai, de ce nu? La cat este de aromata si gustoasa, este si pacat sa nu faci si pe deasupra este tare simpla si rapida. Acum pun sa fac un borcan de 2kg, sa simtim si noi ca mancam.
Asta ne-a ajuns doar pe o masea. O sa pun mai mult ardei iute, ca sa iasa si mai picanta.
Aaaa, si inca un amanunt important... nici nu iese la fel de scumpa ca cea gata preparata. Spor la treaba!

Gabriela Cara spunea...

Esteee!!! La noi a fost batalie curata. De acum vreau sa am tot timpul in casa delicatesea asta.

Gabriela Cara spunea...

Thank you Maria for prize, I`ll take it very soon. :*

Gabriela Cara spunea...

Wow, as zbura degraba la tine, caci si eu imi doresc cateva zile de relax, vom vedea mai incolo... eu iti multumesc de invitatie, suna atat de bine!
Te pupic si salutari intregului familion!

Agenda di Nico spunea...

Minunata aceasta reteta!
Am cumparat din magazin feta marinata si mi-a placut foarte mult. Cu siguranta o voi face si eu.
multe salutari!

Gabriela Cara spunea...

Te pup Nico! Abia astept sa faci, e atat de buuuuna!
Spor la treburi!

Edith spunea...

Super reteta!
Adica, tu vrei sa zici ca ce vedem noi prin magazine de ii zice feta nu e feta? Ca vad ca a ta nu e asa cu marginile drepte cum e cea din magazin.

Gabriela Cara spunea...

Da, asa este. Daca ai posibilitatea sa urmaresti pe TV Paprika, emisiunea Felii de branza, se difuzeaza in fiecare zi in jur de ora 18, acolo povesteste istoria branzeturilor si modul lor de preparare. Este foarte interesant. Eu am gasit in market feta originala cu 40 de lei pe kg., iar cealalta, asa-zisa feta, nu depaseste 14lei/kg.
Pupici!

bucatariadenysei spunea...

woow superb...mmmmm
o sa incerc dar cu branza de oaie....sa vedem ce iese..

Gabriela Cara spunea...

O sa iasa foarte bine si cu branza de oaie autohtona. Eu am facut si a iesit tare buna si gustoasa, fara prea mare deosebire.

SILVIA spunea...

ma pun pe treaba...sa fac si eu branzä marinatä...ieri chiar mi-em cumparat 2 borcanase cum sunt este cel din foto...sper sa-mi iasa la fel de bun...te salut