vineri, 13 martie 2009

PRAJITURA CU MERE ȘI BEZEA

De 23 de ani prestez aceasta reteta si nu ma satur de ea.
Nu stiu ce hoti imi tot intra-n casa cand o fac,
ca abia ce o scot din cuptor, ca ma si prada furaciosii.
Si sa o tii in mana, trebuie sa o faci cu delicatete,
ca e atat de fina si usoara ca nu-ti ajunge o tava la o masa.
Ma rog, noi suntem cinci si daca il mai pui pe Zamzuu,
care face cat trei si mananca cat patru...
Sa-ncepem!

Se spala si se curata cca 2 kg de mere, de preferinta soiul Ionatan.
ATENTIE !!!
Fara "musafiri" in jurul tau, ca ti se duce gramajul cat ai zice praji.


Se rad pe razatoarea mare...

...si se calesc impreuna cu zahar, dupa gust, pana scade apa din ele.
Cand sunt gata, se adauga scotisoara.
Acu'-i acu'. Ca tre' s-o ascunzi, s-o fereci intr-un seif,
ca in stadiul asta, daca lasi garda jos, te asigur ca iar o iei de la cap.
Cu piticii mei, niciodata nu sunt sigura ca fac destule mere coapte,
ca stau in jurul meu, ca puii in cuib, cu ciocurile deschise.
Si crezi ca pot sa-i refuz?
Ingrediente
- 5 oua
- 250g zahar + 5 linguri zahar
- 180ml ulei
- 125ml apa clocotita
- coaja rasa de la o lamaie
- drojdie cat o nuca mica (nu de cocos)
- 10g praf de copt stins cu zeama de lamaie
- faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge (nu pe jos)

Se separa ouale. (ca-s certate)
Cele 5 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, pana se albesc.
(mai bine zis, pana dau in benga)

Se adauga uleiul, putin cate putin...
...apoi apa clocotita, (arsh) turnata usor si mixand rapid.
Se adauga drojdia (cand compozitia este caldutza)
si praful ce copt stins cu zeama de lamaie.
Se incorporeaza faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri.
(o merge si la perdele treaba asta cu faina...?)

Compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite.
(daca mai ai)
Se coace la 180 grade C
si cu 5 minute inainte sa fie gata
(ea se rumeneste usor)
(aiurea, se imbujoreaza de rushine)
se scoate din cuptor...
...si se repartizeaza deasupra merelor o bezea
facuta din 5 albusuri (alea certate cu galbenusurile) si 5 linguri de zahar(iei mata un pieptane rar, ca pentru cheliosi si faci niscai aratura de primavara pe deasupra)

Se introduce din nou in cuptor pana bezeaua prinde o usoara crusta aurie.
(pan-aci i-a fost)
Cand incepe sa se raceasca, prajitura "transpira" (cald al draq) prin bezea siropul din mar.Cat despre tava,
o incepi...
...si nu-i...
(iaaaaarr...???)
POFTA BUNA !!!
(daca mai ai la ce...)

Comentarii cu gura plina (ca de asta e buuun) de Zamzuu.