duminică, 26 aprilie 2009

CIORBĂ DE MIEL

Ciorba asta este una dintre preferatele mele.
Se prepara la fel de ușor ca orișicare ciorbă, dar are ceva aparte.
Poate faptul că se pregatește în special la Sărbătoarea Paștelui,
și că masa îți este plină de bunătăți care mai de care mai apetisante,
la care ospatează minunata ta famile.
La cât este de gustoasă, nu văd nici o problemă în a o mai prepara și cu alte ocazii.
Si chiar așa o să fac. Merită.

INGREDIENTE PENTRU 3-4 l DE CIORBĂ
- 1 kg de carne de miel, cu os
- 2-3 legături de ceapă verde
- 1 ceapa uscată
- 2 morcvi MICI
- 1 pătrunjel rădăcină
- 3-4 ulei pentru călit legumele
- 30-40 g de orez
- 2 legături de leuștean proaspăt
- 1 l borș proaspat, după gust
- 2 gălbenușuri
- smântână pentru decor
- sare după gust

PREPARARE
Ceapa verde și uscată, morcovii și albitura se toacă ca pentru ciorbă,
apoi se călesc in ulei.

Carnea spălată foarte bine se pune la fiert in apă rece.

După ce dă în clocot, se aruncă apa,
carnea se spală bine de tot și se pune iar la fiert.

Zarzavatul călit se pune la fiert împreună cu carnea opărită.

Spre final se adauga orezul spălat bine.
După ce și orezul a fiert, se pune si borșul dat in cateva clocote.
Se lasă să fiarbă la foc mic.

Când toate au fiert bine și carnea se desprinde de pe os,
se pune planta aromatica fără de care ciorba e incompletă:
leușteanul tocat marunt.

Schimbă aroma, schimbă gustul, schimbă aspectul.

Într-un castron se bat cele două gălbenușuri,
peste care se adaugă cu duhul blândeții,
puțină câte puțină zeamă de ciorbă, evitând astfel să se "taie" gălbenușurile.
Apoi se toarnă tot castronul în ciorbă, dându-i astfel gustul si aspectul final.

O porție fierbinte, cu un ardei iute, pâine proaspătă,
ouă roșii, friptură de miel, pască, cozonac, vin, veselie, fericire...
... ce de plăceri.

POFTĂ BUNĂ !