luni, 7 decembrie 2009

SARMALE DE POST CU OREZ SI CIUPERCI

Cine spune ca Postul este un exercitiu de vointa, infranare de la cele lumesti, umilinta si rugaciune, nu greseste. Dar cine sustine ca mancarea de post nu este gustoasa, sau ca este fada si fara aspect, sigur nu stie ce vorbeste, sau nu a tinut Postul nici macar o saptamana. Nu te retine nimeni si nimic de la a face din meniul de Post unul pe care sa ti-l admire si adulmece toti ceilalti din jur. Si nici nu e greu. Am experienta cand afirm asta. Nu de putine ori Gabita mea spunea ca eu, cu Postul meu, mananc mai bine decat ceilalti ai casei si cu furculita in mana se posta langa blidul meu si-si baga nasu’ un “sarmanul” meu meniu de Post. Retete specifice, sunt o multime si una dintre ele, fffoarte gustoasa si apreciata, pe care Gabi o face si in afara Postului, sunt SARMALELE CU OREZ SI CIUPERCI.


INGREDIENTE
- o varza mare, murata, cca. 2,5 Kg, (pentru cca. 60 de sarmale)
- 1 kg de ciuperci Champignion
- 3 cepe potrivite
- 1 si 1/2 cana cu orez
- 2 linguri de bulion
- suc de rosii
- delikat
- piper macinat si boabe
- cimbru uscat
- marar uscat
- ulei

PREPARAREA
Se desface varza, frunza cu frunza
si se pune in apa race ca sa se desareze.

Se scurge de apa si...

...cu grija se taie in triunghiuri potrivite.

Frunzele din inima verzei se toaca marunt
si se storc de zeama.

Ciupercile se spala si se curata de pielita,
apoi se pun intr-un castron plin cu apa in care se toarna
o lingura de otet care va impiedica oxidarea lor,
pana le vine randul la eshafod.

Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei incins.

A venit si randul ciupercilor care se taie in felii mici...

...iar cand ceapa devine usor transparenta, se adauga si ciupercile.
Se calesc impreuna, pana scade toata zeama ce o vor lasa.

Orezul spalat in mai multe ape se adauga compozitiei.

Se adauga bulionul si suc de rosii, cat sa capete o culoare placuta.

Se condimenteaza cu piper macinat, cimbru uscat,
se sareaza cu delikat.
Se mai adauga ceva apa si se lasa pe foc,
cat sa infloreasca putin orezul.

Dupa ce compozitia s-a racit,
urmeaza infasurarea sarmalelor.

Ele nu se strang foarte tare, se lasa lejere,
pentru ca la fierbere orezul se umfla.

Varza taiata marunt se foloseste ca un pat pe fundul
vasului in care vor fierbe sarmalele.
Se presara boabe de piper, marar uscat si suc de rosii.

Se aseaza sarmalele in straturi...

si deasupra se pun din nou varza tocata,
cimbru, marar, boabe de piper si suc de rosii.

Se toarna cca. o ceasca de ulei...

...si apa cat sa le cuprinda.
Se fierb la foc mic, acoperite, jumatate din timpul de fierbere...

...apoi se introduc in cuptorul incins la 180-200 de grade,
pana la fierberea completa.

Se servesc fierbinti,
dar la fel de bune sunt si furate direct din frigider.
POFTA BUNA
SI UN POST LUMINAT !