miercuri, 30 decembrie 2009

TORT STEAUA CRACIUNULUI

VINE CRACIUNUL,
A TRECUT CRACIUNUL,
Da, a trecut. Dar mai vine si la anu'. E cel mai bun prieten al meu. Imi aduce numai bucurie. Ma simt din nou copil si imi vine sa sar in sus de fericire. Filmele care au ca subiect pe Mos Craciun, Ajunul, sau doar in trecere ceva legat de sarbatorile de iarna, imi sunt cele mai dragi. As sta cu orele sa le vad, dar sunt nevoita sa imi aduc aminte ca in jurul meu sunt altii care au mai mult drept ca mine sa se bucure. E randul lor, al celor mici, sa simta magia asta minunata de care eu una nu ma pot vindeca. Si alaturi de mine, la fel de fascinat, sau poate chiar mai mult, este Zamzuu, care e Mosul meu personal. El e un copil ceva mai mare, ceva mai jucaus, mai somnoros, mai mancacios. Si ii place la nebunie sa faca cadouri. In fiecare an, prin ceea ce face pe la gradinite si scoli, aduce in sufletele celor mici, magia lui Mos Craciun, iar in sufletele celor mari, clipe de copilarie fericita. Si de asta il iubesc. Si-mi mai iubesc dragii nostrii pitici, elfii nostri, David si Sara, care in seara de Craciun, prin cel de al doi-lea nume pe care il au, participa implicati in frumoasa si de neuitat poveste a nasterii Mantuitorului nostru, IISUS CRISTOS. Este ziua de nume a lui David Cristian si ziua in care se aminteste cel mai mult de Fecioara Maria, asa ca pot spune ca este si ziua Sarei Maria. Pentru acesta minunata noapte si pentru micul nostru sarbatorit, am ales sa fac un tort frumos ca aspect, potrivit pentru seara de Ajun, adaptandu-l dupa o reteta din Secretele Bucatarie.
INGREDIENTE BLAT
- 2 oua
- 125 g de zahar
- esenta de lamaie
- 50 g de faina
- 50 g de amidon
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura cu varf de fulgi de cocos
- suc de portocale pentru insiropare

INGREDIENTE CREMA
- 13 foi de gelatina
- 2 fructe de mango
- 250 ml de lapte de cocos
- 125 ml sirop de caramel
- 250 g de iaurt
- 350 ml de frisca
- 5 linguri de zahar pudra
- 220 ml suc de portocale
- 2 fructe Carambola
- 6-7 fructe de physalis

PREPARARE
Ouale se bat cu doua linguri de apa fierbinte,
zahar si esenta de lamaie.

Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt...

...si se cern peste crema de ou.
Se adauga fulgii de cocos si se inglobeaza.

Pe o tava in forma de stea se aseaza hartie de copt,
iar marginile se ung cu unt.

Se toarna aluatul...

...si se coace la 180 de grade Celsius,
pana se rumeneste usor. Se scoate din tava, se desprinde hartia de copt
si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.

PREPARAREA CREMEI
Se decojeste fructul de mango si se desprinde pulpa de pe sambure.
Sa taie apoi cubulete.

Cuburile de mango se aseaza intr-o craticioara impreuna cu laptele de cocos...

...si caramelul.

Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se paseaza cu mixerul.

In piureul cald de fructe se dizolva 10 foi de gelatina,
hidratate in prealabil.
In cazul meu am folosit gelatina granule, (17 g)
pe care le-am dizolvat pe foc in 2 linguri de apa.

Se inglobeaza iaurtul si crema se pune la frigider.

Cand crema incepe sa se intareasca,
se inglobeaza frisca batuta cu cel 5 linguri de zahar pudra.

Se spala fructele de Carambola,
se sterg si se taie feli subtiri.

Steaua de pandispan se aseaza pe un platou de tort
si se insiropeaza bine cu suc de portocale.
In lipsa unei forme de stea detasabila,
va puteti confectiona una, asa cum am facut eu, din carton,
invelita cu folie alimentara si intarita cu un cadru de metal.
Feliile de Carambola se aseaza pe marginea cadrului-stea,
forma se umple cu crema, cu suprafata valurita,
in care se fac mici caushuri folosindu-va de o lingura.
Se da tortul la frigider, pana ce crema se intareste...

...apoi din cele 3 foi de gelatina ramase (hidratate),
impreuna cu sucul de portocale incalzit
se pregateste jeleul de portocale.

Se lasa sa se raceasca, apoi se repartizeaza cu lingura
pe crema valurita anterior, umplandu-se caushurile.
Se da din nou la frigider pentru cateva ore bune.

Se trage in sus cadrul si se orneaza cu feli de mango,
felii de carambola, physalis si cateva boabe de rodie.

Optional, marginile se pudreaza cu fulgi de cocos.

Ce seara minunata!
Colinde, miros de scortisoara, cozonaci calzi,
brad impodobit si inconjurat de cadouri...

...si la lumina blanda a unei lumanari,
sa savurezi o felie de tort, fin, usor exotic, ornat de sarbatoare.
HO HO HO...
CRACIUN FERICIT !!!