sâmbătă, 12 februarie 2011

MERDENELE

E dimineatza devreme. Ceasul se incapataneaza sa te streseze animalic. Fiecare sunet ti se pare de zece ori mai puternic, la fel si orice lumina, cat de mica, parca e un proiector aprins sadic in ochii tai, ochi care nu s-au saturat inca de "privit pe sub ploape". Iti e somn. Cumplit de somn. Un somn de crapi si nimeni si nimic nu te-ar convinge sa te urnesti din scutece. Si mai e un simt care e ultra sensibil la orice stimul. Mirosul. Printre semi-vise adulmeci mai ceva ca un caine de vanatoare si in nari iti dau navala haita de miresme ale diminetii. Molfaind adormit, cu mintea-n pioneze, gandind si miscandu-te in reluare, separi dintre toate mirosul de cafea proaspata, paine prajita, croisante si inca ceva nou, abia scoase din cuptor de mandra ta, furnicutza ta de buzunar din casa. Toate astea sunt singurele care reusesc sa te puna cu talpile-n papuci, sa te imbrancesc sa-ti ridici fizicul debordant de lene si sa ti-l muti din patul cald pe un scaun rece in bucatarie, motzaind si bombanind marunt printre buze, mentionand in balmajelile mahmure pline de vorbe de duh, toate datoriile, toti sefii, toti vecinii "amabili", serviciul, ninsoarea, ploaia, luna, soarele, stelele. Toate-s de vina. Toti s-au unit impotriva ta sa nu te lase sa dormi. Singura, stacana cu cafea aburinda, e prietena ta nedespartita a diminetii. Ea si numai ea nu te paraseste niciodata, te asculta cum bombani ca o baba in biserica pe toti si pe toate si nu te contrazice. Iar furnicutza ta te priveste compatimitor. Are si ce vedea. Arati ca dupa razboi. Cu paru' rebel de genu' "pipi-n priza" (ma rog, cine are, ... par, ca priza au toti), cu fatza buhaita, de parca esti intepat de zeci de viespii, ochii mici si rosii ce privesc ca ai unui cameleon, ceanga, si cu respiratia-boare de cocina. Da' te iubeste ca esti al ei, (ma rog, acu' nu mai are ce face) si ca sa-ti incepi bine ziua, te-ndoapa cu ceva ce-ti va tine de foame pana la pranz.

Azi iubita ta ti-a pregatit si MERDENELE.



Delicioase, fierbinti, colcaind de branza, nu ca alea din comert, seci si mustind de ulei. De ce sa-ti mai pierzi timpul la coada, care e si asa interminabila si sa tanjesti dupa inca una cand le-ai terminat ca hamesitu' si sa te-apuce lesinu' sa mai stai la rand iarasi, cand ti le poate face ea, furnicutza de apartament, din dotarea personala. Si culmea, le face incomparabil mai bune, mai mari si mai MULTE. Poti sa glojdeshti d-astea cat te tin bracinarii. Necazu' e ca oricate ti-ar face, tot sunt putine. Si dimineti d-astea o sa ai destule. Cam cat o viata.

Musuroi de furnici sa ai si toate sa-ti faca d-astea si tot nu te-ai satura. Io stiu de ceeeee! Pen' ca-s bestialo-magnifico-branzovenesco-excelente, caldo-aburindo-fierbinti, crocante-n crusta si fragede-n miez. Manaci si plangi, mananci, mananci, mananci, iar mananci, tot mai mananci, inca mananci... mananci,....

- DA' MAI LASA BAAAA SI LA ALTU'!
(cu gura plina)
- CE ZICI? CA N-AUD, CA-MI CRANTZANE CRUSTA-N DINTZI!
INGREDIENTE ALUAT
- 500 g de faina tip 480
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de otet
- cca. 250 ml de apa
- 150 g de margarina
- ulei pentru intins

INGREDINETE UMPLUTURA
- cca. 250 g de telemea rasa de vaca sau oi
- 1/4 din cantitatea de branza, gris fiert
- samantana pana la obtinerea unei creme

PREPARARE
Se framanta un aluat din fain, sare, otet si apa.

P.S.-cand mi-o veni Kitchen Aid-ul, treaba asta o s-o fac cu el.
Abia astept!

Se taie in 8 bucati de aproximativ 94 g fiecare.

Fiecare bucata se intinde pe masa unsa cu ulei,
intr-un patrat cu latura de 15-20 de cm.

Se unge cu margarina intr-un strat subtire.

Se impatureste.
Prima impaturire.

A doua impaturire.

A treia impaturire.

A patra impaturire.

Se infoliaza si se pun in frigider la rece
pentru cel putin o jumatate de ora.

PREPARARE UMPLUTURA
Se amesteca ingrediantele de la umplutura...

...pana la obtinerea unei creme uniforme.

Fiecare portie de aluat se intinde
pe masa unsa bine cu ulei, intr-o foaie foarte subtire
si mai mare, de cca. 30 cm.
La mijloc se pune umplutura si se pliaza ca in imagine.

A doua pliere.

Capetele se aduc la mijloc.

Se aseaza cu impaturirea in jos
intr-o tava tapetata cu foaie de copt.

Se coc la 200 grade Celsius.

Se servesc calde, dar la fel de bine merg si a doua zi,
lasate 30 de secunde in cuptorul cu micro-unde.
Asta daca va mai raman pentru a doua zi.

Pai uite de ce!
La cum arata, la cum miros, la ce fine si cocante sunt,
la cat de fierbinti ti le pune furnicutza in blid si in final...
la ce gust...muicaaaaa...au,
slabe sperante sa mai ai ce pune a doua zi la micro-unde.

Mie nu prea imi raman.
Abia ce le-am terminat p-astea,
ca furnicutza mea mai are o sarja de facut.
Si io ma mai vait ca sunt gras. Ioti di ce!
- 'NEATZA SOMNOROSUUU', SCULAREA...
- MMM, CE MIROASE? IAR AI FACUT MERENDELE, CHIRICELE SI BREBENELE?
- NU, ASTA E PORTZIA MEA, SA NU TE-ATINGI, AUZI?!
- DOAR UNAAAA, NUMA' UNA, HAI NU FIIIII...

POFTA BUNA!
retete preluata de la Diaconu Lorena