miercuri, 6 aprilie 2011

BRIOSE JULIA CHILD

Si iar vine dimineata, cu cheful praf de munca, cu plapuma inca atragandu-ma sub ea, cu ochii ca doua stafide cu coaja de plumb. Dar n-am ce face, ca bezmeticul de Z imi da desteptarea intr-un mod cat se poate de jingash, dar io, praf de somn ii transmit de sub asternut ceva dulce legat de neam, de sa ma tina minte, dau din gura ca o baba, da' numai io stiu ce mama zmeilor indrug acolo si mai fur cateva secunde de somn, ca doar atat ma lasa calaul de Z. Ca-i musai sa sar in papuci, sa-mi primenesc pruncii pentru scoala si gradinita. Termin buimaca tabietul zilnic cu piticii si imi prabusesc fizicul de melc pe scaun in bucatarie. Mama, ce n-am chef de niciunele. Ridic din greu privirea si scanez pe sub gene cam ce as putea rontzaii, ca daca o fac imi piere cheful de a ma abandona cu perna-n brate in locul lui Z, ca-i mai cald. Si-mi cad stafidele pe prosopul care inveleste ce-am facut ieri, sau ma rog, ce-a mai ramas din ce-am facut ieri. Ridic si zambesc. Mai am briose. Ce bine si ce bune.
INGREDIENTE MAIA
- 85 ml lapte gras
- 20 g drojdie proaspata
- 1 ou
- 360 g faina

PREPARARE MAIA
Tanti Maia se face astfel:
In vasul robotului se dizolva drojdia in lapte cald,
se adauga oul, apoi 180g de faina
si se framanta 4-5 minute.

Se pune restul de 180g de faina peste...

...si se lasa la dospit pentru 30 de minute,
pana ce faina de deasupra va "crapa".

INGREDIENTE ALUAT
- 70 g zahar, (eu am pus 90 g)
- 1/2 lingurita de sare
- 4 oua batute usor
- 200 g de faina
- 170 g unt la temperatura camerei

PREPARARE
Peste maia se adauga un amestec de oua, zahar si sare.

Apoi se incorporeaza si faina...

..bine cernuta.

Se framanta 20-25 de minute.

Se adauga untul treptat
si se framanta de fiecare data pana la incorporarea
fiecarei cantitati de unt.

Astfel veti obtine un aluat neted, lucios si elastic.
Se unge cu ulei un vas inalt,
se pune aluatul si se lasa la crescut,...

...pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a crescut suficient de mult,
iar coca e plina de bule de aer,
se rastoarna pe blatul usor infainat.

Se portioneaza cu cutitul...

...si i se dau diverse forme dupa dorinta si placere.

Varianta Big Briosa, pentru portia lui Z.

Operele de arta se ung cu galbenus de ou diluat cu lapte.

Apoi se insamanteaza niscai susan, nuci pisate, caju tocat,
alune, bazbarube, crocomarle, ce mai creste omu' prin ograda.

Ora de cosmetica.
Aplicare de masca de ou peste briosa Goliath.

Insamantarile de primavara.
Am platat migdale tocate,
doar-doar or creste niscai pungi gata ambalate.

Se coc la 190 grade Celsius,
pana capata culoarea asta dementiala,
ca de miros nu va mai zic, ca va invadeaza casa.
Ceva de vis.

Se cere o caldare de lapte si multa cumpatare,
ca iti vine sa le halesti pe toate, ca curcanu'.

Fotografie de epoca, de pe vremea cand briosa asta avea
doar frageda (si ce frageda) varsta de 15 minute.
Saraca, a ajuns pe farfuria lui Z. Ce viata scurta.

Ore de ce?
Poate ca sunt extrem de pufoase?
Sau aromate, sau fine, sau fashioase, sau calde...

...sau rumene, sau gustoase, sau putine, sau...

Mai taci si baga-n tine cat sunt calde.

POFTA BUNA!