joi, 1 decembrie 2011

SARMALE CU PĂSAT ȘI MIX DE CIUPERCI

Sunt atatea posturi peste an, ca retetele de bucate dedicate ar putea concura lejer cu cele de "dulce". Si printre acestea am gasit o veche si de "bashtina" reteta de sarmale cu "ciumperci di tati niamurili", ordonate militareste langa galbejita mamaligutza, (de ce i-o zice asa cu diminutiv nu stiu, ca omu' meu cand isi pune-n blid, goleste juma' de ceaun), dar "jmecheria" e ca mamaliga e si pe la interior, ca pe langa orezul clasic, sarmalele astea au si păsat, adicatelea porumb macinat din topor, cu barda, grosier. Si daca va spun ce haios a fost cand ca am dat cautare pe net dupa "Păsat" si mi se afishau doar poze nu cipandelu baletist sau familia de masini germane botezate asa. Cred ca niscai retete cu pachetele de pectorali, bicepsi si abdomene marca Păsat, sau cu Passat cu volan pe dreapta, 5000 cm cubi si 260km/ora ar fi fost mai atractive, dar picau cam greu la stomac, pe cand asa, in varianta comestibila, păsatul da parfect pe langa un ghiveci de ciuperci autohtone si alte alea de baza, infashurate in foaia clasica de varza murata. Si la stomac pica greu doar daca le pui gand rau la toate, deodata. Si credeti-ma, aceste

SARMALE CU PĂSAT SI MIX DE CIUPERCI
sunt o nebunie. 

Cea mai haioasa combinatie ar fi: 
La geamul casei de comenzi opreste un Passat din care coboara Păsat sa ceara Sarmale cu Păsat. Operatorului nu i-a păsat de Păsat si l-a pasat cu tot cu Passat la bucatarie sa astepte prepararea sarmalelor cu păsat.
Daca voua v-a pasat de povestire si vreti reteta de sarmale cu păsat, luati d-aci:

INGREDIENTE - sau piese de schimb
- 350g de păsat (nu Păsat și nici Passat)
-150g de orez (cu granulatie normala)
- 500g de mix de ciuperci (hribi, galbiori, champinion sau ce aveti pe pereti prin baie)
- 2 morcovi (pivoti)
- 2 cepe namile, sau 3 potrivite (capete de bare)
- 2 linguri de pasta de tomate (pigment de vopsea)
- cca 300 ml de suc de rosii (vopsea)
- ulei (de motor)
- sare si pier (catalizatori)
- piper boabe (bile de rulment)
- boia de ardei dulce si iute (aditivi)
- cimbru si marar uscat (odorizante)
- 3 verze murate (soacra, vecina cu pisici, si profa de Astronomie)

PREPARARE - pe banda de montaj
Pasatul se spala in foarte multe ape, pana ce apa va iesi limpede si fara hoaspe.
A se imagina cojile de boabe de porumb 
ramase infipte cu incapatanare intre dinti (rotile dintate), 
dupa o portie de floricele.

Ceapa se toaca marunt, morcovii se rad pe razatoare
si impreuna se calesc in ulei "de motor" ceva mai multicel.

Ciupercile se spala, se taie feliutze si se adauga peste...

Eu am avut restul de ciuperci conservate uscat si rehidratate.

Se zapacesc de cap toate la foc domol si se calesc pana scade apa lasata de ciuperci.

Se "aditiveaza" orezul spalat, apoi, ghici ce...

PĂSATUL.
Asta e dom'le. El e subiectul. 
Nu arata el a masina si nici a baletoman, dar da bine-n blid. Si-n stomac.
Se rastoarna toata "basculanta" de pasat si se ineaca un pic cate un pic in apa,
ca sa se hidrateze bine.

Se adauga condimentele, pigmentul natural de ardei si pasta de tomate.

Se amesteca-n "benzina", se stinge focul, 
se "lasa capota" să acopere tot si se lasa sa se raceasca domol.
Daca ti se pare prea uscat, mai poti adauga "de la pompa" apa fierbinte si ulei,
inainte sa formezi sarmalele.

"Amvelopele" se prepara clasic.
Varza se spala, se portioneaza si se casapeste pe la "nervurile" mai groase
cu ciocanul de snitele.

Se aseaza umplutura pe "parbriz"

Se roluieshte "amvelopa".

Si formeaza o "roata de rezerva".

Se "chituieste" cu varza tocata.

Se "vopseste caroseria" cu suc de rosii.

Si se lasa sa fiarba la foc mic doua ore si jumatate, timp in care se mai
adauga apa din belsug, pentru ca pasatul trage sa se umfle,
apoi se baga "jeanta" in cuptor pentru alta ora si jumatate.

Cand Pasatul e gata, se prezinta pe un "capac de roata" incapator,
ca pe langa "amvelopele"de iarna obligatorii,
musai sa ai si mamaliga de "rezerva" si tre' sa-ncapa toate.

Pentru cei ce nu tin post, se serveste cu smantana tip "Alb 13"


Aici e o sarmalutza "segmentata", gata sa fie "basculata".

"Revizia capitala" fiind facuta, se face "receptia", nota de plata,
si se cheama domul Păsat sa-si ridice "pe cric" portia de
SARMALE CU PĂSAT.

Daca v-a păsat ce-am scris, va"dirijez" un

POFTA BUNA!
si drum bun!