duminică, 2 decembrie 2012

BISCUITI SPEKULOOS

    Ceva rafinat, de preparat in special in perioada sarbatorilor de iarna. Stim cu totii ca de sarbatori fursecurile sunt la mare cautare, si de catre noi, dar mai ales de catre MC. MC nu e un DJ de notorietate, asa cum l-ar recomanda initialele. E Mos Craciun. Nu v-ati intrebat de atatea ori cine tot  papa atarea fursecuri? Cine tot ia cu nemiluita de se termina cand iti e lumea mai draga? Unde tot dispar atatea dulcegarii? Este ca nu v-a dat prin cap sa va acuzati piticii, ca ei sunt ca niste ingerasi nevinovati, chiar daca au firmituri in buzunare si zahar pudra pe la gura. Singurul vinovat e Mos Craciun. Ca e pofticios. Si ar manca de la toti. De toate. Oricand, dar saracu', are doar o noapte la dispozitie. Si nu e singurul care face asa. Are inca pe cineva la fel ce pofticios. Mai e si fratele lui mai mare, Sfantul Nicolae, darnicul mos autohton, neaos, de la noi, care face exact ce face mult mai tanarul si laudatul lui frate, MC. Daca pentru MC tot norodul pregateste o puzderie de retete, care mai de care mai cu fainoshag, mai colorate, mai parfumate, mai...mai..., exista o reteta de biscuiti care se prepara strict pentru Mos Nicolae. Si credeti-ma, reteta e atat de speciala, biscuitii sunt atat de aromati. Au in ei toate mirodeniile speciale pentru dulciuri. Sunt de vis. Sunt unici. Sunt:
BISCUITI SPEKULOOS



    In unele tari sunt le zice Spekulatius. Oricum ar fi botezati, sunt angelici, iar an de an, dragul Mos Nicolae, (in paranteza fie spus, adevaratul Mos al sarbatorilor de iarna), se va bucura enorm daca isi va primi si el cadoul lui, pe langa miile, da' ce zic eu miile, milioanele de daruri pe care le face. 
     Noi n-am stiut asta ceva vreme, dar de cand am aflat, nu e iarna, chit ca nu ninge, sa nu-i pregatim Mosului nostru, biscuitii dupa care tanjeste. Si nici nu-s greu de facut. Ia sa incercati, sa vedeti ce bucurie in inimi primiti in schimbul lor. 



P.S.- bucuria e tot un dar de la M.N. (adica Mos Nicolae). Si e cel mai special.

INGREDIENTE
- 200g de unt
- 1 lingurita de mirodenii pentru turta dulce
- 1 varf de cutit de nucsoara
- 1 varf de cutit de cardamom
- 125 g de zahar brun
- 2 oua
- 300g de faina
- 1/2 lingurita de praf de copt
- 100g de migdale macinate


PREPARARE
Untul se freaca spuma cu zaharul.
Se adauga pe rand ouale si apoi mirodeniile.
Faina se amesteca cu praful de copt si migdalele macinate
si se aduga in compozitia de unt.
Aluatul obtinut se pune in frigider pentru doua ore.
Apoi se intinde in foaie subtire, cam de 3 mm grosime
si te taie cu forme specifice.
Se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt
si se coc in cuptorul incins la 180 grade Celsius, pentru 15 minute. 
TIPS - adica o smecherie cu ghivent:
Ungeti biscuitii inainte de copt cu lapte, 
lapte condensat sau smantana lichida
pentru a devenii luciosi.

Mosule, eu nu vreau o nuia.
Ia mai bine mata niste biscuti.
Ce? Nu mai sunt?
Nu-i nimic! Mai facem, ca se fac rapid. Ia loc!


Reteta de la Afroditte, multumesc!



SARBATORI FERICITE!!!

11 comentarii:

Irina spunea...

Arata delicios. O s-o rog si eu pe mama mea sa-mi faca. Multumesc pt reteta!

pansy spunea...

Imi plac mult biscuiteii tai.Da'ruloul de unde l-ai cumparat?ii si taie?

Oana spunea...

Arata foarte bine. De unde ai achizitionat ustensilul pentru forme?

Alina spunea...

O sa incerc si eu reteta. Multumesc pentru sfat si reteta.

whatafy spunea...

Acesti ingerasi sunt foarte simpatici, probabil ca ar fi foarte atractivi pentru fetita mea de 2 anisori, am sa incerc si eu cat mai curand.

Paula Gafitescu spunea...

imi plac mult formele, dar si mirodeniile folosite in reteta!

claus web spunea...

Arata gustos. Si eu am facut in perioada sarbatorilor de iarna si mi-au iesit foarte bine. Scortisoara face totul acolo, mirosul acela e divin, mai ales dupa ce sunt scosi din cuptor.

Oana spunea...

Arata bine. Interesanta unealta folosita pentru a face acesti biscuiti.

Alina spunea...

I-am aratat nepotelului meu si acum nu mai scap de el. Trebuie sa-i fac...

Andreea spunea...

Au niste forme foarte dragute.

Maria spunea...

Conteaza si formele si reteta si cofetarul :)