duminică, 8 ianuarie 2012

PAINE CU LAPTE

La masaaaa... Cam asa suna alarma cand Gabriela da liber la cotropit bucataria. Toate de pe masa sunt facute in ciuda cantarului. Bunatati care mai de care mai apetisante iti fac cu ochii. Dar vedeta de azi este in cosul de paine. Calda, mirosind parca a cozonac, dar nu e, cu o coaja moale, rumena si doldora de seminte. Nu stii de unde sa incepi. Parca partea cu susan te imbie, dar nici cea cu mac nu e de lepadat. Off, ce dilema. Si incepe masa. Te decizi cu greu ce vrei si alegi, cu gandul ca mai apuci sa gusti si din celalat capat. Aiurea. Paine asta e prima care pleaca in cele patru colturi ale mesei, unde fiecare pofticios isi face rezerve. Si stiu ei de ce. E minunata, de pufoasa, e apetisanta, e...

PAINE CU LAPTE

Si contrar aparentelor si ingredientelor, merge de minune facuta sandwich cu crema de branza si sunca, dar daca o pui in prajitorul de paine, ii dai adevarata ei valoare. Zaharul si mierea din compozitie sunt in doza perfecta pentru a "carameliza" felia care se va intregii cu un strat de unt peste care se va intinde gem. De caise, sau ce va taie la lingurica acu'. Scriu si mi se face pofta.

 Ma duc sa-mi mai fac o felie...

Mmmm...ce...bune-...tate... (ase citi ca-s cu gura plina). Si e musai sa va dau reteta. O sa apreciati. 
Asa am primit-o si noi de la Elena Antonios. Multumim.

INGREDIENTE
- 500 g de faina
- 220 ml de lapte
- 2 oua
- 2 linguri de zahar
- 2 lingurite de miere
- 2 lingurite de sare
- 2 lingurite de drojdie uscata
- 70 g de unt

PREPARARE
Se face o maia din drojdia uscata amestecata cu zaharul, mierea,
4 linguri de faina si jumatate din laptele caldut.
Se lasa 10 minute la dospit.
In masina de paine se pune restul de lapte, sarea, ouale, 
untul moale, faina ramasa si maiaua dospita.
Se pune pe programul pentru framantare si dospit, cca. 1 ora si jumatate.
Aluatul va iesi usor moale, dar nu se va lipi de mana.
Se imparte aluatul in sase bucati.

Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi.
Se ruleza pe latura lunga si se mai lasa zece minute la dospit,
acoperite pe blatul de lucru de un prosop textil.

Se tapeteaza o forma de cozonac cu hartie de copt,
apoi se unge cu unt.
Se iau bucatile de aluat si din nou se intind in forma dreptunghiulara.
Se ruleaza si se pun in tava pregatita.
Se lasa o ora la dospit

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Painica se unge cu lapte.

Se presara cu susan... 

...si mac. Se coace cca 30-35 de minute...

...pana ce va prinde o crusta aurie.

Se poate taia perfect in felii pentru sandwich-uri.

Am rupt o bucata de aici doar ca sa puteti vedea cat e de "fashioasa".

Se face repede, se consuma la fel, iar piticii nostrii sunt incantati de ea.
De ce sa ne tot pierdem vremea sa citim etichete cu continut plin de conservanti,
cand furnicuta personala e in stare sa faca asa minune.
Si nici nu ai nevoie de conservanti. Ghici de ce?


POFTA BUNA!