miercuri, 25 iunie 2014

PATE EXTRAFIN DE FICAT

Te cearta foamea? Te-mpinge nesatzul spre frigider? Ai ciuguli ceva si nu stii ce? Ai prefera ceva fin, putin si consistent? O buna alegere ar fi sa dai cep unei conserve de pate cu... ficat, pe ici-pe colo, ingredient vedeta ascuns bine printre halci de sorici, culturi de soia necoafata, resturi de organe ce misunau candva prin ograda, cu pene sau blana, uleiuri pseudo-vegetale colcaind de "hidrogen pane" si alte soiuri de dracii aromate, colorate, pigmentate, aruncate cu sila-n blidul tau pe post de ... ceva cu nume furat de Pate. Nu-sh ce Pate, ca nu-s dumirita daca sa-l ridic la rang de Pate de ficat, odata ce procentul de ficat pur e micronic, dar sigur ar trona pe raft cu secolele daca adevaratele ingrediente ar sta scrise clar pe eticheta. Si s-ar numi Pate de E-uri, in cardashie cu ceva coloranti sintetici, arome de gaina de baterii, potentiatori si amelioratori de gust (prost), o galeata de conservanti, nitriti si nitrati, de te miri daca nu cumva de la o amarata de felie cu d-asta iti vor creste coarne, pene, copite si solzi. De coada nu mai zic, spiralata si roza. 

Candva, in vremuri de mult apuse, pe cand gaina manca boabe si se zbenguia capiata prin ograda, balacarind linistea bataturii cu cotcodacitul ei gures, ca vezi Doamne, a mai facut un ou, un om destept, fara mintea obosita a laboratoristilor contemporani, a inventat un preparat de casa, simplu de facut, cu tot cea ai prin preajma si multumit de gust, i-a zis:

PATE DE FICAT

Pentru ca era din ficat, d-aia. Azi, dupa ce am dat la o parte pleava de prin paginile gastronomice, regasesc interesanta simplitatea unei reusite perfecte, un gust fin, delicat, adevarat, ca la mama lui. Multumita lui Michel Richard, via acest Link, azi omul meu si-a scos din lista de cumparaturi soriciul pasat si colorat, pe post de ficat. Ghiciti ce face acum? Indiciu: isi prajeste o felie de paine, apoi...


INGREDIENTE

- 500g ficatei de pui
- 2 linguri unt (25g)
- 1 ceapa potrivita
- 1 catel de usturoi
- 200g unt (82% grasime)
- 150ml smantana lichida pentru gatit
- 1 lgt sare
- 1/2 lgt piper proaspat macinat
- 1/4 lgt nucsoara
- lapte
- unt topit


PREPARARE

Se spala ficatul in mai multe ape reci, 
apoi se pune pentru o ora in lapte, cat sa il acopere.
Intr-o tigaie incinsa se topesc doua linguri de unt
 si se lasa sa se faca maro pe margini, 
pentru a obtine acel gust si aroma de nuca, 
apoi se caleste ceapa tocata fin,
 presarata cu sare, pana se inmoaie bine. 
Se adauga usturoiul zdrobit si smantana.
Se lasa sa fiarba la foc mic inca cinci minute. 
Se inchide focul, apoi se adauga treptat untul taiat bucati, 
si se amesteca pana ce tot untul se topeste.
Ficatul se pune intr-o sita si se lasa sa se scurga bine. 
Intr-un blender se pun impreuna ficatul crud cu sosul de smantana si unt, 
apoi totul se paseaza pana se obtine o pasta fina. 
Se condimenteaza. 
Printr-o sita deasa, ajutati de o spatula de silicon,
 se strecoara compozitia, pentru a obtine cel mai fin pateu. 
Se vor alege circa doua linguri de materie solida (pielite)
 pe care le aruncati.
Pasta astfel obtinuta, de consistenta lichida, ca o smantana batuta, 
se toarna in forme de ceramica. 
Mie mi-a ocupat 6 forme de 125 ml.


Formele se aseaza intr-o tava in care se toarna apa fierbinte
 cat sa ajunga la 2/3 din inaltimea formelor.
Se acopera cu folie de aluminiu si se pune la cuptor
 la 150 grade Celsius pentru 30 de minute. 
Dupa scurgerea timpului se scot formele din apa, 
folia se da la o parte si pateul se lasa la racit pentru o ora.
Se topeste unt si se toarna in strat subtire peste pate 
pentru a-l sigila si pentru a nu accelera oxidarea, 
preparatul neavand conservanti. 


Se acopera cu folie alimentara si se pune in frigider.
Se serveste a doua zi.
Pateul obtinul are termen de valabilitate doar cinci zile.
Dar ... apuca?
O adevarata delicatesa fina.

POFTA BUNA!!!





15 comentarii:

gaby_d spunea...

Arata grozav!
O sa-l incerc si eu.
Multumesc Gabi!

Carmen Tobias spunea...

Oare daca-l fierb in borcanele mici mici sigilate nu se poate pastra mai mult? Gen 2 sapt? Ca imi place mult cum arata dar mi-e ca nu il termin in 5 zile :(

Sidonia Toncean spunea...

O minunatie acest adevarat pateu de ficat !!!
Chiar are ficat...deci fprmele acelea nu sunt multe !Bun de tot.
Te tzuc cu drag Gabi !

Gabriela Cara spunea...

Carmen, eu zic sa incerci, nu are cum sa nu iasa si desigur se sterilizeaza pastrandu-se mai mult timp. La noi s-a papat aproape tot in mai putin de 24 de ore si mai am doua caserole sa le fac cadou azi. Saptamana viitoare mai trantesc o portie ca e prea bun.

Gabriela Cara spunea...

Te pup si eu, Sidy draga!

Gabriela Cara spunea...

Spor la treaba, Gaby! <3

Carmen Tobias spunea...

Multumesc pentru raspuns :) Chiar o sa incerc saptamana viitoare cand pun mana pe niste ficatei ok :)

La noi se mananca o singura data din orice :D Si eu nu il pot dovedi pe tot...

Anonim spunea...

Ca de fiecare data , Gabriela Draga , totul exemplar! Mulțumim foarte mult ca ai vrut sa împărtășești cu noi aceasta reteta!💐💐💐

Timea spunea...

Minunat si de incercat!

Anonim spunea...

Oare nu se poate congela ??

Carmen L spunea...

Draga mea Gabi, multumim frumos pentru masa! Am facut pateul, e pur si simplu minunat. Te pup Carmen L

coca spunea...

Buna ziua!
Am făcut pateul, respectând reteta pas cu pas.
Nu stiu de ce mi s-a taiat dupa coacere. La gust este foarte, foarte bun!!
Am amestecat usor in fiecare castronel (d upa coacere ca sa omogenizez un pic compozitia).
oare unde ma gresit?
Temperatura de coacere a fost 180 grade , am un cuptor cu 2 rezistente - sus si jos.
Am lasat cu 5 minute peste cele 30.
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturi!

Gabriela Cara spunea...

Coca draga, nu trebuia sa amesteci dupa coacere, trebuia sa il lasi cumintel sa se raceasca si apoi sa il savurezi pe o felie de paine, cred ca acesta este singura cauza, altfel nu imi explic nici eu. L-am facut de zeci de ori, nu mi s-a intamplat asa ceva si nici la cei care l-au preparat nu am intalnit aceasta situatie. Incearca sa il mai faci o data urmand pasii din reteta data, sigur va fi un succes.

Oana Serbanescu spunea...

Al meu miroase si are gust de unt branzit :( (untul a fost 82 %grasime) din neatenitie am pus la cuptor la 180 grade. Oare din cauza asta?

Gabriela Cara spunea...

Cu siguranta NU din cauza temperaturii cuptorului, ci mai degraba din cauza calitatii untului, chiar daca grasimea a fost de 82%. Iti recomand unt de la Pilos.