duminică, 2 februarie 2014

FURSECURI CU NUCA SI CIOCOLATA

Aminitiri pofticioase, din vremea ajunului. Oare de ce doar in preajma Sarbatorilor de iarna dam p-afara de bunatati. Nu ma mai joc. Mai vreauuuuu...

INGREDIENTE
- 200 g de faina
- 100 g de zahar pudra
- 200 g de nuca macinata
- 200 g de unt
- 2 lingurite de scortisoara macinata
- 20 ml de rom cubanez
- 1 praf de sare
- 1 ou intreg
- 1 albus
- 75 g de fistic
- 150g de ciocolata cu lapte


PREPARARE
Se framanta rapid un aluat din faina, zahar, nuci macinate, 
scortisoara, sare, unt bucatele, rom si un ou.
Se lasa la frigider timp de 45 de minute.
Se incinge cuptorul la 200 g Celsius.
Din aluat se intinde o foaie groasa de 1 cm.
Se decupeaza cerculete.
Se ung cu albusul batut si se orneaza cu fistic.
Se coc 12-15 minute.
Dupa ce se racesc, se plonjeaza doar cu fundul 
in ciocolata topita si racita,
apoi se lasa sa se usuce.


POFTA BUNA!!!

GOGOSI FARA OU

        Daca ma facea mama politist, atunci Gabi ar fi fost cea mai tare nevasta de caraliu, tablagiu, presar, curcan, militian, sau cum se mai obisnuieste in popor sa fie numiti cei care au transformat aceste "grenade" in meniul lor specific de dimineata, pranz, seara, la nunta, bal, botez, filare, descindere, taiere de motz, degradari sau 21 de salve memoriale.

Si ca sa intram in atmosfera unei sectii adevarate...

Agent Special Gogoase, 
Sectia Trasnitii, Calea Poftei nr 1,
Permiteti sa raportez urmatoare fapte descoperite in flagrant delict de catre subsemnatul, in urma unei intense actiuni de filaj:

La o adresa ce imi pare foarte cunoscuta, am surprins in plina desfasurare o activitate suspecta care a inceput print-un suspect transport clandestin si trafic neautorizat de pudra alba disimulata in faina si zahar, materii prime dintre cele mai fine si aromate. Descinzand fara autorizatie in locatia pe care o adulmecam, pardon ... o filam de cateva minute, am surprins-o pe numita Gabriela Cara cum incerca sa prepare un amestec periculos din elementele mai sus enumerate, la care a mai adaugat in mod criminal, pentru a atrage in cursa tineri naivi, dar si adulti neantrenati in lupta cu ispitele, tot felul de stimulente neuro-liptice ce distrug senzatia de satietate, inducand victimelor inocente dorinta nestavilita de a consuma produsul fabricat in mod repetat si iresponsabil, ducand inevitabil la o stare avansata de dependenta si sevraj. 

Ce sa va zic, prin curajul meu neostoit am descoperit un loborator clandestin in toata regula, unde, departe de ochii si mai ales de gura lumii, am surprins in desfasura o deversare de fluide intr-o incercare nereusita de ascundere a faptelor, prin scufundarea corpurilor delicte intr-o baie de lichid incins, asemanator cu uleiul, dar flerul meu de copoi batran, m-a condus ca teleghidat si astfel am reusit sa daram usa de la locatie, incercand sa recuperez corpuri delicte, unul cate unul, plus inca vreo doua, cu un altfel de amestec periculos, pe care, sincer, am incercat din rasputeri sa vi le aduc intacte pentru prelevare de mostre, dar am fost rapus miseleste de...de... puternicul gaz olfactiv emanat din abundenta de aceste...pfff...hai sa le zicem droguri de mare risc, incat, nu stiu ce-a fost cu mine, cum de am fost invins, dar... nu le mai am. Permiteti-mi sa ma sterg la gura. Am urme si dovezi clare ale atacului asupra mea. Aceasta Cara Gabriela s-a dovedit a fi o suspecta periculoasa, bine pregatita, dar nu ma las, am sa revin la locatie si promit ca va voi aduce cateva...firmituri pentru laborator. 
Daca mai sunt...

Cu respect, satul...si nu prea, Agent Gogoase, neumpluta...
..'traiiitzi!

INGREDIENTE
 - 250 ml lapte
- 70 ml unt topit sau ulei
- 6 linguri de zahar
- 500 g de faina
- 1 lingurita de sare
- 7 g de drojdie uscata
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala

 PREPARARE
Din ingredientele de mai sus
 sa framanta un aluat care se lasa la dospit,
 timp de o ora.
Se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru.
Se taie cu forma ratunda
si se mai lasa la crescut inca 15-20 de minute.
Se prajesc in ulei mult, incins bine.



Dupa ce se racesc, se pudreaza cu zahar pudra,
sau se umplu cu gem, folosind o seringa de patiserie.


Daca se inlocuiesc laptele cu apa
si untul topit cu ulei,
se pot prepara si
in perioada postului.

POFTA BUNA!!!