joi, 25 septembrie 2008

ZACUSCĂ DE FASOLE

Rețetă de la B.D.

INGREDIENTE
- 500g fasole boabe fiartă
- 1,5 kg gogosari sau ardei capia rosu
- 1kg ceapă
- 2 morcovi
- 500ml suc de roșii
- 500 ml ulei
- foi de dafin
- piper boabe și macinat
- sare
- boia iute

Fasolea se pune la înmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert împreună cu zarzavat pentru supa (o ceapa, morcov si albitura). După ce a fiert, legumele se dau la o parte și fasolea se scurge și se dă prin mașina de tocat. Separat, într-o oală potrivită se călește în ulei ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii rasi. Se adaugă gogoșarii copți, curățați de coajă, cotoare și semințe și dați prin mașina de tocat. Se mai lasă puțin pe foc împreună cu ceapa și morcovii, apoi punem fasolea, sucul de roșii și condimentele. Se fierbe cu atenție, eventual puneți oala pe o plită, deoarece spre sfârșit, are tendința să se prindă. Când uleiul iese usor la suprafață, atunci este gata. Se pune rece in borcane, se capsează si se pun la fiert în bain-marie cca 30-45 minute din momentul primului clocot. Se lasă să se răcească în apă.

vineri, 12 septembrie 2008

ȘTRUDEL CROCO-ZEMOS CU VIȘINE ȘI ALUNE

Cu aceasta reteta ma adresez in special iubitorilor de fructe si foetaj,
in combinatie de dulce-acrisor.

Este accesibila si bine venita pentru perioada postului,
cand nu toti dintre noi ne putem rasfata cu creme fine de ou si lapte,
gustul ei fiind la fel de complet ca si al celorlalte.



INGREDIENTE
- 800 g aluat foetat congelat
- 1 borcan compot de visine fara samburi 720ml
- 50 g zahar
- 10 g amidon
- 100 g alune de padure sau fulgi de migdale
- zahar pudra

Se scurge compotul de visine intr-o strecuratoare si se pastreaza sucul.

Se dizolva amidonul in cateva linguri de sirop de visine.

Se masoara apoi cca 120ml suc de visine,
se adauga zaharul, se da in fiert,
apoi se adauga amidonul dizolvat si se lasa sa dea cateva clocote ca sa se lege.

Se ia vasul de pe foc si se inglobeaza visinile. Se lasa sa se racoreasca.


Se incinge cuptorul la 200
oC.
Pe planseta cu faina se intinde cu sucitorul foaia care se taie in dreptunghiuri.

Compozitia de visine se repartizeaza pe foile de aluat si se ruleaza pe lung.

Rulourile astfel obtinute se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt.


Se ung cu pensula cu putina apa si se presara deasupra alunele taiate fulgi.
Se coc la cuptorul pregatit vreme de 25 de minute.

Se scot apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.

In cele din urma se presara peste strudele zahar pudra.

Sectiunea...

Reteta este preluata din revista SECRETELE BUCATARIEI.
Pofta Buna!!!

TORT ȘAH


Nu greu de realizat, dar cere ceva migala si rabdare.

Examenul de trecere il consta in acuratetea cu care veti taia feliile transversale in tort, ca sa obtineti cele patru felii de blat si, mai ales, inelele care sunt FOARTE FRAGILE.
Aspectul final al feliei taiate va compensa cu varf si indesat timpul pertecut "pe langa pacient", iar gustul fresh al cremei din fructe de padure va invada cerul gurii.
E "de fitze", da bine la musafiri. Nu veti fi dezamagite. Bafta si rabdare!

INGREDIENTE

Blat
- 5 oua
- 175g zahar
- 1 fiola esenta de lamaie
- 125g faina
- 125g amidon
- 3 ligurite rase praf de copt
- coaja de lamaie

Crema
- 250g fructe de padure
- 10 foi gelatina
- 75g zahar
- 250g branza de vaci
- 600ml frisca

Ornat
- 200ml frisca
- 1 plic intaritor de frisca
- inimioare de ciocolata

Preparare blat
Se bat ouale intregi cu mixerul impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar, esenta si coaja de lamaie.


Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se inglobeaza cu atentie in compozitia de oua.


Se toarna comozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt...

...si se niveleaza.

Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate si rastoarna pe un gratar de bucatarie, se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca bine.

Prepararea cremei
Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece timp de 10 minute.

Intr-o cratita se incalzesc fructele de padure impreuna cu 75g zahar si 2-3 linguri din siropul pe care l-au lasat fructele.

Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se stoarce gelatina si se dizolva in compozitia de fructe care este calda inca.

Se mixeaza branza de vaci rece, se aseaza in compozitia de fructe si se inglobeaza.


Se bat cu mixerul cei 600ml de frisca rece, se inglobeaza in crema de branza.


Asa arata crema la final:

Blatul racit se taie pe 4 niveluri astfel incat sa se formeze 2 blaturi late si 2 blaturi subtiri. Este bine ca blatul de jos si cel de sus sa fie mai inguste.

Din blaturile mai groase se vor taia cate 6 cercuri concentrice, folosind un sablon de carton.


La taierea blaturilor si a cercurilor am apelat la ajutorul sotului meu, pup eu manutzele lui.
Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor. ATENTIE! Taietura se face pe exteriorul sablonului, nu pe interior. E mai usor asa.

Ulterior inelele vor fi asezate decalat ca in imagine.

Asamblare
Se aseaza pe un platou un blat subtire, se pune in jurul lui un inel metalic de forma de tort si se aseaza pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea si al 5-lea de aluat.
Se spriteaza intre ele crema de fructe de padure.


Se aseaza deasupra cercul al 2-lea si cel al 4-lea de aluat, precum si mijlocul.
Intre ele se spriteaza crema.
Se fac in acest mod 3 nivele de inele-crema, apoi se incheie zidaria cu blatul subtire ramas.
Apoi se da tortul la frigider cca 3 ore. Dupa ce se intareste, se indeparteaza bordura de metal din jurul tortului.

Finisare
Se bat cu mixerul 200ml frisca impreuna cu praful intaritor.

Cu aceasta frisca se "tencuieste" tortul si...

... se "zugraveste" dupa placul fiecaruia.

Astea-s inimioare de ciocolata pe care le-am facut din ciocolata topita, turnata pe hartie de copt, lasata la racit in congelator si...

...taiata cu forma incalzita.
La final, "constructia" arata asa.

La "predarea-receptia" lucrarii, gasca de fomisti nu s-a lasat impresionata de "exterioare" si a dat navala in "interior".

ESTE CA ARATA FAIN?

joi, 11 septembrie 2008

TORT A LA BEARN SIEFERT

Nobil prin aspectul exterior,
interesant prin cel interior si cu gust rafinat.
Tortul perfect pentru a VIII-a noastra aniversare a casatoriei.
icon_love.gif


INGREDIENTE BLAT DE PANDISPAN
- 4 oua
- 80 g zahar
- 60 g faina
- 15 g amidon
- 40 g alune de padure macinate

INGREDIENTE CREMA DE OREZ
- 10 foi gelatina
- 1 pastaie vanilie
- 1 litru lapte
- 150 g zahar
- 150 g orez cu bob rotund
- 500 g pere pasate
- 200 ml frisca

INGREDIENTE ORNAT
- 4 foi gelatina
- 50 ml frisca
- 100 g zahar
- 100 g gem de caise
- 150 g zahar
- 200 g ciocolata alba

PREPARARE BLAT DE PANDISPAN
Se incinge cuptorul la 190 grade.
Se separa ouale.
Se bat galbenusurile cu 40 g zahar...
...apoi albusurile se bat cu cele 40 g zahar ramas.
In compozitia de galbenusuri,
se incorporeaza faina amestecata cu amidon si alune...

...apoi albusul batut.
Se toarna intr-o forma de tort cu diametru de 26 cm,
tapetata cu hartie de copt;
se coace 15-20 de minute.
Se scoate si se lasa sa se raceasca bine.
Dupa care se aseaza pe un platou si se pune de jur imprejur inelul formei.
PREPARAREA CREMEI DE OREZ
Se inmoaie gelatina in apa rece.
Se cresteaza pastaia de vanilie si se scote miezul cu varful cutitului.
Se pune la fiert laptele cu vanilie, zahar si orez;
se fierbe cca 20-25 de minute, pana se obtine un orez cu lapte.
Se scoate pastaia de vanilie si se inglobeaza piureul de pere
si se dizolva inauntru gelatina.



Se da la frigider;
Cand incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta.
Se aseaza crema pe blat si se niveleaza.
Se da tortul la frigider 4 ore.

PREPARAREA OGLINZII DE CARAMEL

Se inmoaie cele 4 foi de gelatina in apa rece. Se incalzeste frisca. Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu frisca fierbinte. Se dizolva inauntru gelatina si se incorporeaza gemul; se strecoara intreaga compozitie.

Se lasa sa se racoreasca putin si se repartizeaza peste crema.
ORNAREA TORTULUI
Se pun 150 g de zahar sa se caramelizeze usor,
se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin,
ca sa se mai intereasca.
Se trag apoi cu furculita fire de caramel,
care se aseaza pe hartie de copt.
Se topeste ciocolata alba si se intinde un strat subtire pe hartie de copt,
si se lasa sa se intareasca.
Se taie apoi dreptunghiuri cu un cutit incalzit.

Tortul se orneaza cu fire de caramel si dreptunghiuri de ciocolata.
Finisajele tortului cer ceva mai multa rabdare si indemanare,
dar rezultatele va vor multumi pe deplin.
Iar daca mai adaugati si un motiv special ca al nostru,
tortul va fi la locul si momentul potrivit.




POFTA BUNA!!!