Reteta nu este cu mult mai speciala decat ce se stie, nu este o MINUNE si nu are SECRETE. Ingredientul principal este IUBIREA.
Imi place ceea ce fac si poate din acest motiv imi ies preparatele CA LA CARTE,
deci va vor iesi si voua cu siguranta.
Reteta e veche, o am de la bunica mea, care nu mai este de mult printre noi.
I-am furat-o cand ii tineam ligheanul la framantat.
Eu folosesc pentru DOI COZONACI urmatoarele ingrediente:INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri,
daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- sau rahat
- sau nuca
- sau...ce va place
PREPARARE
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa- incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri
din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte- presar cu duhu' blandetii peste maia o mana de faina si o las la loc cald,
vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului- amestec cu mana si incep sa framant usurel,
ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,
nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara,
il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,
cam o ora si jumatateE VREMEA SA-I MODELEZ
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei- le pun umplutura si ... ...ii rulez- apoi impletesc cate doua- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina- ii mai presar cu zahar, mac sau susanAMU', HAI LA CUPTOR- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minuteIS GATA
- mai intaii ii mananc cu ochii, ca mai apoi sa-i pun la bataie cu intreg familionul
Asta-i cu mac!Iar asta-i cu rahat!SECRET, ...daca o fi secret?
- faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.
POFTA MARE !!!
deci va vor iesi si voua cu siguranta.
Reteta e veche, o am de la bunica mea, care nu mai este de mult printre noi.
I-am furat-o cand ii tineam ligheanul la framantat.
Eu folosesc pentru DOI COZONACI urmatoarele ingrediente:INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri,
daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- sau rahat
- sau nuca
- sau...ce va place
PREPARARE
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa- incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri
din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte- presar cu duhu' blandetii peste maia o mana de faina si o las la loc cald,
vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului- amestec cu mana si incep sa framant usurel,
ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,
nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara,
il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,
cam o ora si jumatateE VREMEA SA-I MODELEZ
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei- le pun umplutura si ... ...ii rulez- apoi impletesc cate doua- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina- ii mai presar cu zahar, mac sau susanAMU', HAI LA CUPTOR- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minuteIS GATA
- mai intaii ii mananc cu ochii, ca mai apoi sa-i pun la bataie cu intreg familionul
Asta-i cu mac!Iar asta-i cu rahat!SECRET, ...daca o fi secret?
- faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.
POFTA MARE !!!
221 de comentarii:
1 – 200 din 221 Mai noi› Cele mai noi»Gaaabi draga... Ce cozonaci maaari si frumosi! Chiar saptamana trecuta ma gandeam ca nu am o reteta buna de cozonac si uite ca ai aparut tu! Super! P.S" De unde ti-ai luat setul acela de lingurite de gramaj din a doua poza? Te pup!
Maama .. ce frumosi si pufosi ti-au iesit cozonacii, Gabi. Super cozonaci!!! Felicitari arata deliciosi!
De-a dreptul superbi!
Mi-ai facut o pofta nebuna!
De sarbatori am sa-i fac dupa reteta ta si poate voi incerca o avanpremiera intr-un week-end pana atunci.
Felicitari! Sunt cei mai pufosi cozonaci pe care i-am vazut!
Ciao! Ce frumosi sunt! Pofta buna, daca a mai ramas ceva!
O intrebare de la mine, care stie ca nu pre-i ies cu framantare manuala... cam cat are aluatul? Depaseste cu mult 1500g? Ca daca e in jurul ac greutati pot sa pun la treaba masina de facut paine... doar pt framamtat, evident.
Multumesc mult! Sorina
Draga Gabi, cozonacii tai sunt de-a dreptul INCREDIBILIII!
Arata SUPEEEER!!!! Si-mi fac o pofta nebuna! Felicitari, iar de Craciun sigur voi aplica reteta ta!
Gabi, maine fac jumate de reteta, pt o doamna care este "vegan".
Voi folosi lapte de soia si inlocuitor de ou, la grasime ma voi descurca cu margarina si ulei.
Ca unplutura voi pune jumate nuca si jumate pesmet, ambele prajite bineinteles, cacao, zahar si coaja rasa de portocala... le inmoi cu lapte de soia pana le fac pasta.
Sint tare curioasa sa vad cum va iesi.
Gabi am facut cozonacul... iti trimit poza in e-mail. Foarte frumos aluatul si a crescut ca un nebun.
Ti-am urmarit reteta pas cu pas si desi nu am mai facut conozaci niciodata,mi-au iesit mari,pufosi si aratosi.Iti multumesc!
Fenomenal, sper sa-i fac si eu acum de Sfintele Paste, asa pufosi nu am vazut niciodata.
Pufosi si gustosi, secretul sta in framantare si nu numai, alege o faina de calitate, iar drojdia sa fie proaspata si daca urmezi pasii retetei, este imposibil sa nu iti iasa la fel.
Fa-i, eu iti fac galerie! Spor!
Am facut pentru prima data in viata mea cozonaci in casa. Dupa aceasta reteta. Sotul meu a suspectat prima data ca i-am cumparat. Apoi cand a taiat (ca nu s-a putut abtine pana maine), a decretat ca sunt de casa :)).
Sunt foarte mandra de mine si iti multumesc pt efortul de a ne indruma pas cu pas la fiecare reteta.
Sarbatori fericite!
Si eu sunt mandra de tine! Brava! Sunt convinsa ca ti-ai facut familia fericita, stiu cum este. Se spune ca o gospodina adevarata este o femeie care stie sa faca si cozonac. Felicitari!
Paste Fericit alaturi de familie si prieteni!
Ieri am facut cozonac dupa reteta ta si au iesit "beton"...de buni :)), iti multumesc din suflet !
Hristos a Inviat !
Sarbatorile cu bine !
Adevarat a Inviat!
Wow, ce mult ma bucur ca ti-au iesit faini, sa va fie de bine! Cu multa dragoste!
Pupici mii!
ciao,sunt judy,ai un cozonac super aratos, chiar cautam o reteta pentru "mega cozonac",dar am o intrebare:cum sa fac sa am muuulta umplutura?ca asa ne place!dar nu o sa fie prea mare apoi?brava,brava,brava!!!!! ...apropo..esti morosanca?
Bunai Judy! Iti multumesc pentru aprecieri si iti doresc succes la cozonacit! Daca vei urma intocmai indicatiile din reteta, vei avea cozonaci la fel de babani ca cei facuti de mine. Toate cele care au facut au avut niste cozonaci grozavi. Umplutura pui cata iti place, dar daca este in exces, aceasta nu le v-a da voie sa creasca la fel de mult, ii tine usor pe loc. Acest lucru este valabil la orice reteta de cozonac.
Nu sunt morosanca, sunt din Ardeal. Ehhh.... tot pe acolo.
Te pup!
Bună ziua, Gabriela (sau Gabi?), m şi eu nişte întrebări "basic", cu scuzele de rigoare, pentru că încă sunt în stadiul în care încerc să mă prind ce înseamnă noţiuni gen "cât cuprinde" sau "foc moale":) Bun, ce înseamnă se ţine făina la cald de cu seara? La mai cald decât e în mod normal în bucătărie? Adică unde? Şi văd că atunci când spui că ţii cozonacii la crescut, fotografia arată că sunt băgaţi în cuptor... hmm, se dă cuptorul la foarte mic şi se ţin babanii acolo la cuptorel? La foc... "moale"? :)) Bunica ştiu că îi ţinea acoperiţi cu o pânză în bucătărie, unde se bucătăreau şi alte lucruri şi era foarte cald. Sunt confuză şi am nevoie de subtitrare. Mulţumesc mult:)
Draga mea Irina, bine ai venit pe blogul meu!
Imi face placere sa raspund intrebarilor voastre si chiar ma bucur ca pot fi de ajutor. Cu ani in urma si eu aveam aceste nelamuriri, dar incet, incet am invatat.
Deci, faina se tine la temperatura camerei(de preferat sa stea pe caloriferul cald, cand acest lucru este posibil), atunci cand afara este frig si este tinuta in camara rece, de fapt toate ingredientele cozonacului trebuie sa fie la temperatura mediului ambient, chiar si drojdia.
Cozonacii ii pun la crescut in cuptor la programul de dospit, la 40 grade (cuptorul meu are aceasta functie) sau asa cum facea si bunica ta, este foarte bine.
Daca mai ai nelamuriri astept sa imi scrii.
Cu multa placere si spor in toate iti doresc!
Buna seara,doamna si mult respect.Astazi am facut si eu cozonacii babani, au iesit minunati. Multumesc mult. Cu permisiunea d-voastra voi mai incerca si alte retete.
You`re welcome!
Ma bucur nespus de reusita ta, sa va fie de bine!
Iti multumesc si eu pentru ca ai ales sa faci din retetele mele. Te mai astept si spor la toate!
Abia aşteptam sărbătorile să repet experienţa cozonacilor babani.
Iată că au venit (aproape).
La mine cu cozonaci.
La tine cu premii:))
buna.am gasit blogul tau intamplator si mi-au luat ochii cozonacii tai.vreau sa te intreb daca as putea sa ii coc si in forma rotunda.tu ai facut vreodata?multumesc anticipat.
Buna Gabriela.Sunt Isabela...se apropie Craciunul si vreau neaparat sa incerc reteta ta de cozonaci...am citit toate sfaturile pe care le-ai dat mai sus dar am o problema torusi...tavile mele sunt mai mici...cam ca cele de chec, si nu stiu daca e bine apoi pt cozonaci...adica daca nu au unde sa creasca...trebuie sa schimb cantitatile ingredientelor?anul trecut am facut 2 cozonaci in aceleasi tavi(sunt in Italia si mai mari nu am gasit)si mi-au iesit subtirei dedesubt dar deasupara unde au crescut inafara tavii semanau cu niste ciuperci...in fine am gresit si cantitatea umpluturii si ai dreptate,unul din ei nu a mai crescut cum trebuia...in fine..dupa atata palavrageala iti marturisesc ca nu am vazut niciodata cozonaci atat de aspectosi si sigur ffff buni...sper sa imi iasa. Te pup si iti doresc numai bine
wow che meraviglia!!! complimenti! mi sembra di sentirne il profumo!
tanti auguri di buone feste!
un abbraccio!
ciao!
Buna dimineata! Azinoapte am facut cozonacii minune. Atata sunt de fericita ca mi-au iesit... Eu sunt fericita, sotul mandru de mine.E prima data cand incerc sa fac cozonac si sunt tare buni, nu imi vine sa cred ca eu i-am facut.
Iti multumesc pentru reteta. Sa ai un Craciun linistit, cald si sa fii inconjurata de multa multa dragooste!
La multi ani!
buna. mie nu mi-au iesit. la framantat, desi am pus grasimea asa cum ai spus nu se dezlipea aluatul de mana si nici de vas.ce inseamna de fapt 200 g de ulei si unt? poate nu am inteles bine. te rog mult sa-mi raspunzi. sau poate mai trebuia faina?
Gabi tin sa spun ca asa ceva nu am mai vazut si ca nu am mai facut niciodata cozonaci ........sunt barbat ...dar sigur cu reteta ta cu multa pasiune o sa imi iese multumesc pt reteta sper sa imi iese pe jumatate la fel de aratosi Craciun fericit !!!
Am incercat cozonacii de Craciun. Au iesit extraordinar de buni. Mai fac si pentru noaptea anului nou. Multumesc tare mult pentru reteta. A fost prima data cand am incercat si sotul meu e tare mandru de mine.
La multi ani cu multa sanatate!
Buna ziua... din nou:) Si la multi ani tie si familiei tale, Gabi!
Am purces la cozonaci, in concediu fiind, taman sta aluatul cumintel la crescut in bucatarie. Numa' o nelamurire exista... am amestecat, am framantat, am incorporat grasimea putin cate putin... si mi se tot lipea, pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, aluatul de lighean (e unul metalic, ca de plastic nu am mai mare) si de maini. Asa trebuie sa se mai lipeasca nitel? Intr-un final am mai adaugat o idee de faina sa pot sa-l fac guguloi si l-am lasat la crescut. Pare sa-i placa, a inceput sa impinga prosopul:)
Atat nu stiu, daca era consistenta si lipiciosenia in regula, ca daca nu, am festelit-o, o sa iasa placinta.
Multam fain!
Ah, si felicitari pentru casuta de turta dulce, e absolut minunata, dincolo de munca din spatele ei:)
Irina iti multumesc tare mult! Uite ca sarbatorile au si trecut, sper ca ti-au iesit niste cozonaci grozavi.
.
Cer scuze pentru intarzierea raspunsurilor, dar in noaptea asta am descoperit 109 mesaje blocate in sistem de care nu am fost insttintata prin e-mail, asa cum ar fi trebuit.
Cer scuze tuturor celor ce mi-au scris in ultima perioada, pentru intarzierea raspunsurilor, dar in aceasta noapte am descoperit 109 mesaje blocate in site, de care nu am fost instiintata prin e-mail, asa cum ar fi trebuit.
@ Georgia, desigur poti sa ii coci in ce forma doresti, doar trebuie sa fi atenta la cantitatea de aluat pus in forma respectiva ca sa nu fie prea multa sau prea putina.
@ Isabela, optim ar fi sa folosesti tavi mari speciale pentru cozonac, dar daca nu ai, le poti folosi si pe acestea cu conditia sa pui mai putin aluat. Desigur nu vor iesi atat de spectaculosi ca si felie, dar asta e, gustul si pufosenia se vor pastra fara probleme.
Pupci si un an bun iti doresc!
Thank you Federica, I wish you a happy new year and enjoy it with your family! A hug for you!
Roxana, sincere felicitari pentru reusita si sa stii ca si eu mi-s tare mandra de tine! BRAVO!!!!
Asa cum am scris si in mesajele anterioare, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, dar nu este vina mea, nush de ce atatea mesaje au fost blocate in site.
La multi, multi ani fericiti, cu multa sanatate si la cati mai multi cozonaci reusiti!
Te pup cu drag!
Nelutule, jos basca pentru ambitia ta de a face cozonaci! Te admir, caci multe femei nu se incumeta la munca asta si tu, ca barbat, nu te dai in laturi. BRAVA! Un an nou linistit si imbelsugat, si nu in ultimul rand multa sanatate!
Astept sa-mi scrii cum ti-au iesit.
Mesaj pentru anonim, imi pare rau ca nu iti cunosc numele.
200g grasime, adica 100g unt topit amestecat cu 100ml ulei. Cred ca faina pe care ai folosit-o nu a fost de buna calitate, de obicei faina mai cere lichid, dar daca se inmoaie atat de tare incat se lipeste de maini si nu reusesti sa faci aluatul elastic framantandu-l cu grasime, inseamna ca faina este proasta. Puteai sa incerci sa mai adaugi faina, dar nu prea multa. Imi pare rau de esec, incearca faina Boromir pentru cozonac, eu cu aceasta am facut anul acesta si mi-au iesit suuuuper.
Irinuca, multumesc mult!
Depinde mult de faina, asa cum am scris si la postul anterior, unele mai cer lichid, altele nu, dar este bine ca aluatul sa fie mai molcut, in nici un caz vartos, asa iese aluatul mai pufos. Eu nu cred ca tu ai avut o problema. Te rog sa imi scrii sa-mi zici cum a mers pana la final.
La multi, multi ani si tie, in pace, fericire si sanatate!
Puuup!
Seara buna, Gabi! Au iesit niste cozonaci foarte galbiori, pufosi si gustosi, numa' estetic vorbind treaba e cam pe dunga. Adicatelea am facut doi de Craciun, unul cu mac si unul cu rahat, cel cu rahat a stat cumintel si a crescut uniform in tava, dar cel cu mac, umplutura fiind umeda si mai grea, s-a festelit pe toate partile, imi venea sa-l cos, dadea sa iasa din tava, am pus hartia de copt sa stea inalta, iar intr-un final s-a tuflit intr-o parte:) Nu stiu daca am cum si unde sa-ti trimit o fotografie cu ei, sunt tare frumosi.
Asa, pentru noaptea de Anul Nou am mai facut inca doi, cu umplutura de nuca si cacao, tot umeda si mai grea. Primul cozonac, pe care am insistat sa-l impletesc, a luat-o razna de tot, a iesit absolut haotic, iar pe al doilea l-am facut dintr-o bucata, nu l-am mai impletit, ca mai aveam putin si ma deprimam, iesea umplutura din ei ca din ciur.
Anyway, experienta a fost interesanta si placuta, rezultatul foaaaarte gustos si foarte apreciat, ramane pe "to do" list cu ocazia altor sarbatori.
Ah, sa nu uit de ce am venit pe-aici... la a doua tura am pus nitel mai multa grasime, cred ca inca vreo 30-40ml ulei si am frecat mai vartos, nu s-a mai lipit asa tare de degete si ligheane, s-a comportat frumos de la inceput, ma gandesc ca la prima tura sa fi fost si din cauza fainii, era tot Dobrogea, dar alt "model" pe punga:)
Hai, ca sunt logoreica, ma retrag in gloria cozonacilor, maine duc la birou la fete sa vad reactii.
Multam' fain inca o data pentru retete si pentru ajutor!!!
Buna...am incercat si eu reteta ta si pentru prima data mi-au iesit niste cozonaci foarte frumosi...Am folosit in schimb Faina pentru cozonaci de la Galmopan, cel mai mare producator din zona mea...cred ca si asta a contat foarte mult, am fost foarte multumita si o recomand, cu siguranta o veti gasiti in toata tara ...Iti multumesc..mi-ai fost de mare ajutor...
nu am facut niciodata ncozonaci.voi incerca aceasta reteta sper sa-mi si iasa.par a fi foarte buni si foate gustosi.pufosi.pufosi.
Am incercat si eu aceasta reteta, fiind prima data cand fac cozonac. Au iesit foarte buni numai ca nu s-au umflat asa de mult pentru ca nu am avut o drojdie prea buna.
Oricum multumesc mult pentru reteta este excelenta :)
Ely
Vreau sa-ti multumesc pentru reteta asta minunata!!! Toata familia a fost foarte incantata!! Dupa ce am incercat mai multe retete de cozonac care au esuat :( , am incercat reteta ta si imi pare bine ca te-am gasit. Esti o sursa de inspiratie pentru mine. Te pup si multa sanatate tie si alor tai si multa putere de munca in continuare ( si de "bucatarit" :) )
draga gabriela am incercat si eu reteta ta de cozonaci si mi-a iesit. Sunt foarte bucuroasa ca te-am descoperit. esti o sursa de inspiratie pentru mine. am inerca si reteta de perisoare foarte buna.
multumesc ca existi.
buna am citit si eu aceasta reteta de cozonaci si nu inteleg ceva,daca punem grasime si unt mai trebuie sa punem si ulei?sau putem pune doar unt fara grasime sau ulei iese ceva?sau trebuie neaparat grasime?si mai am o intrebare daca pun doar cacao pt umplutura cum fac cu putin lapte sa o inmoi?scuze pt atatea intrebari dar este pt prima data cand fac cozonaC si sper sa-mi iasa,mersi mult
Draga mea, hai sa te lamuresc, am scris si intr-un mesaj mai sus, 200g grasime insemnand 100ml ulei combinat cu 100g unt topit.
Cu cacao nu fac ca nu imi place, dar cred ca pui cacao in albusurile batute spuma cu zahar, apoi pui nuca macinata si iese ca o crema pe care o intinzi pe coca, apoi rulezi ca la oricare alta umplutura. Sper ca m-ai inteles.
Sau tu vrei sa bagi cacao in coca, ca aici nu am inteles eu bine?
Ma bucur sa vad ca atatea gospodine au incercat reteta mea de cozonac si la cele mai multe le-a reusit din prima.Si eu va multumesc pentru incredere.
Spor sa aveti in toate! Sarbatori fericite si imbelsugate!
Buna seara Gabriela!vroiam doar sa te intreb la ce inaltzime sa pun cozonacii in cuptorul electric
shi la ce optziune de caldura: de jos/de sus/sau jos shi sus , dar cred ca in acest caz s-ar arde deasupra imediat.Mioara Masgras
buna seara ! pentru jumatate de compozitzie cate galbenusuri trebuie sa pun?va multzumesc anticipat, Pop irina
Cozonacii ii plasaz pe gratarul fixat pe sina a doua a cuptorului meu, cam la o treime de partea de jos a cuptorului. De copt, eu ii coc pe un program prestabilit al cuptorului meu special pentru aluaturi, caldura venind de sus si de jos.
La 500 g faina eu pun 3 galbenusuri.
Aseara am incercat o tava noua si am facut juma de portie, a iesit super. Sunt incantata si de tava si mai ales de cozonac.
buna gabi,ma numesc alexandra.
eu am mai facut o data reteta ta de cozonaci si au iesit super.de paste i-am facut.acum de craciun vreau sa-i fac din nou.dar am ceva intrebari.mi-am luat o masina de facut paine alaskacu capacitate maxima de 900 grame.se poate framanta aluatul la masina?avand o capacitate mai mika trebuie sa pun doar jumatate din compozitie(adica cate un cozonac pe rand sa-i framant)..te pupik.
Cozonacii arata extraordinar! Felicitari.....O sa incerc si eu reteta si sper din tot sufletul sa-mi iasa.Multumesc mult
Craciun Fericit,Mihaela
Alexandra, sigur se pot framanta si la masina de paine, dar dupa parerea mea, fiind masina de capacitate mica, te complici prea mult sa framanti pe rand. Poate numai atunci cand faci doar jumatate de portie.
Iti doresc sarbatori fericite!
Iti vor iesi cu siguranta daca respecti pasii din reteta si folosesti ingrediente de calitate. Spor!
Draga Gbriela
am tot cautat o reteta de cozonac si am dat peste reteta ta. nu sunt la prima tentativa de a face cozonac dar de fiecare data cind am facut nu eram incintata. asa ca a trecut la treaba cu spopr si am respectat reteta ta. nu pot spune ce incitata sunt de ce a iesit , si cel mai tare m-a multumit ca copilul meu a fost ffffff incintat de cit de guustosi au iesit. Eu iti multumesc ca ai impartit cu noi aceasta reteta . Iti doresc un CRACIU FERICIT SI TOT CE ITI DORESTI.
Abia am terminat de copt cozonacii dupa reteta ta- si unul deja s-a mancat. Multumesc ptr reteta. Problema e ca sotul meu a dat peste blogul tau si acum vrea si casa de turta dulce!
la multi ani reteta de cozonac este bestiala mi-au iest minunati i-am facut deja de 2 ori si ai mei pui sunt incintati te pup esti o gospodina desavirsita si sunt convinsa ca si o persoana minunata te pup cosmina.
Multumesc de urari si va doresc la randul meu sa aveti un an plin de sanatate si bucurii! Ma bucur ca reteta mea de babanei are atata succes.
Hei, Lore! Ai facut pana la urma casuta de turta dulce?
La multi ani, Cosmina!
Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ai scris aici, te pup cu mare drag!
oare cum sa incep?..........
nu imi gasesc cuvintele sa iti spun cat te admir
in 2010 de craciun am vrut sa fac si eu cozonaci, dar mamei nu ii prea ieseau si m-am gandit sa dau un serch pe net ....si te-am gasit..
te rog sa ma crezi ca m-am uitat si la cele mai mici detalii, am vazut si un videoclip cu " cozonaci romanesti" parca pe youtube si ti-am recunoscut manutele..
si a venit ziua cand a trebuit sa aplic cea ce am invatat
iti multumesc ca ne inveti celor care vor sa invete ceva din ce faci
am simtit o mare mare implinire cand am vazut ca mi-au iesit cozonacii
mai mult decat bine
stateam cu mama si ne minunam ca cresc ca de o floare
inca nu iti ajung nici la degetul mic in maiestria cu care gatesti, dar vreau sa stii ca din fiecare postare invat cate un lucru, si-l aplic
cu multa admiratie
andreea
Doamna Gabriela, am facut si eu reteta dvs. de cozonaci si am aici rezultatul
Acesta este: http://aventurilemele.blogspot.com/2011/02/cozonac-baban.html
Ma bucur ca am facut reteta si, ca am cum sa va arat ce a iesit.
Multumesc
multumesc din suflet pentru reteta! minunata!
Buna ziua!
Multumesc mult pentru felul in care ati reusit, pas cu pas, sa ma ajutati sa fac niste cozonaci foarte buni si o pasca delicioasa!
Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze intreaga familie cu tot ceea ce va trebuie spre mantuire!
Arata f f bine.Am incercat si eu reteta si rezultatele au fost extraordinare.Toata lumea mi-a laudat cozonacii ...(a fost prima data cand am facut cozonac ) :)
Am pastrat reteta si am sa uimesc si anul acesta de Pasti.
Multumesc
buna ziua gabrile aceasta reteta de cozonac se poate folosi si la masina de paine,as dori sa fac aluatul la masina de paine
multumesc
buna Gabi! arata senzational! dar te rog sa ne spui care sunt cantitatile pentru umplutura cu nuca si cum o facem.multumesc mult.Llia
buna ziua! as vrea sa fac si eu de Paste minunatii "babani" ii pot framanta in Kitchen Aid? imi ies oare la fel de mari.. si pufosi?
Desigur se pot framanta si la masina de paine si la robot dar, atentie, untul cu uleiul sa il puneti treptat si intr-un caz si in celalalt in timp ce masina, respectiv robotul framanta.
La umplutura nu am cantitati fixe, dar asa ca idee, la un albus pun 2 linguri de zahar si nuca cat de multa, cam 400 gr pentru un singur cozonac si bineinteles pentru cantitatea aceasta de nuca merg cam 5 albusuri batute spuma ca pentru bezea.
Spor la cozonacit!
Buna Gabi si te felicit din suflet (sper sa ma felicit si pe mine peste o saptamana cand ii voi incerca)pt cozonacii astia absolut fenomenali,arata suuuupeeeer!!!!
Am 2 intrebari daca vrei sa-mi raspunzi,prima:cat trebuie sa fie tava de cozonac de plina cam jumatate sau 3/4?Ca sa aiba loc sa creasca si sa se coaca?
Si a doua imi spui te rog frumos crema de nuci cum se face?Cu albusuri?
Multumesc.
Deci GATA...acusica ma apuc de acesti cozonaci,sper din suflet sa-mi iasa ca ai tai...bine,macar pe-aproape:))...este prima oara cand fac asa ca te rog draga Gabi...tine-mi pumnii....!!!!!
Loryca scumpa reteta de la crema de nuca este scrisa de mine chiar cu un post mai sus de al tau, iar in tava ei trebuie sa ocupe 1/2 din ea.
Spor si reusita!
Paste fericit!
Cu siguranta iti vor iesi super, sunt convinsa de asta pentru ca ti-am tinut pumnii, sa stii. Si eu i-am scos acum din cuptor si au iesit ca de obicei, fenomenali.
Iti doresc un Paste fericit plin de lumina si bucurie!
eu am ratat cozonacii,la copt,i-0am copt la rula si nu am estimat cat de cald e inauntru si s=or rumenit repede,repede si am zis ca is gata,nici nu m-am uitat sa vad ora la cat i-am pus,si acu i-am pus din nou in tava,da tot i-am rupt si astept sa se mai coaca oleaca ca drept imi vine sa plang,aluatul a iesit tare frumos si a crescut si tot,da na...trebuia sa fie si ceva rau...:((
Buna Gaby
Esti cea mai talentata, super reteta de cozonaci, am facut pt prima data de Craciun, iar mama de atunci a zis ca a scapat de o grija. Acum de Paste, m-am apucat din nou de treaba si deja am impresia ca sunt o veterana in ale bucatariei. Ms din suflet si asteptam noi retete. Felicitari talentului tau.
Cu drag,
Iuliana.
Buna Gabriela,
Astazi vreau sa fac reteta ta de cozonac.:)
Fac pt prima data cozonac si sper sa iasa.Insa am o intrebare regeritoare la umplutura.Eu as vrea sa umplu cu cacao,rahat si nuca.Nu stiu insa in ce cantitate.M-ar ajuta mult un sfat.
Multumesc!
Intr-adevar buna reteta.De acum incolo numai asta o voi face.
Gabi draga felicitari pentru reteta si poze! Mama vroia o reteta noua de cozonaci si cautand am dat peste cozonacii tai frumosi si deliciosi. Mi`ai facut asa o pofta ca m`am hotarat sa fac si eu, pentru prima data! Deliciosi au iesit, de crescut au crescut, dar cand i`am scos din cuptor au iesit plati! imi venea sa plang! eu am facut totul asa cum ai spus tu... Se pare ca de vina e inaltimea, din cate am citit eu, dupa fapt bineinteles, se pare ca de la 2000m inaltime gatitul se face altfel. Trebuia sa imi impart povestea cu tine, maine o sa vorbesc cu mama sa ma plang si la ea :) Oricum iti multumesc pentru ca datorita pozelor cu cozonaci tai frumosi am indraznit sa fac si eu primii mei cozonaci :)
Pentru sabatorile ce tocmai au trecut, am facut dupa reteta ta si cozonacii babani si pasca, au iesit minunat spre deliciul celor care le-au consumat cu mare placere. Sigur ca mare parte din laude ti se cuvin tie draga Gabriela.Iti multumesc.
De sarbatori am folosit reteta ta de cozonaci babani, au iesit extraordinari spre deliciul musafirilor. Laudele ti se cuvin. Iti multumesc.
Draga Gabi , super cozonaci . Te rog sa-mi spui si mie in ce ordine sa pun in masina de paine ingredientele pentru cozonac.
Multumesc .
Draga Gabi, am facut mai multe retete de pe blogul tau si toate mi-au iesit foarte bine.De aceea am indraznit sa fac si aceasta reteta de cozonac avand in vedere faptul ca nu prea am fost multumita niciodata de cozonacii pe care i-am incercat.Am facut numai unul acum de incercare si mi-a iesit fantastic.A iesit atat de baban cum nu mi-au mai iesit niciodata.Locuiesc in Cipru si aici nu am vazut niciodata drojdie proaspata asa ca m-am apucat cam cu inima stransa de lucru.Dar nu am pus drojdia asa instant cum se pune cea uscata de obicei ci am facut maia asa cum ai scris tu ca trebuie cu drojdia proaspata.Dupa ce am amestecat toate ingredientele am pus totul in masina de paine pe programul de framantat si dospit.Cat a framantat masina am adaugat cate o lingura de grasime pana o inghitea aluatul.A crescut in masina pana la geam si apoi l-am umplut cu rahat.Inca nu l-am taiat dar scobitoarea a iesit uscata si cred ca este minunat.Te pup si mult succes incontinuare!
Draga Gabriela,nu am avut timp pana acuma sa pot sa-ti multumesc ptr aceasta reteta minunata.Fac cozonaci de mai bine de 20 de ani,nu am fost niciodata multumita.Acum de pasti am facut peste 150 de bucati...babani...si super gustosi...apreciez mult munca ta.Sa stii ca te vizitez des ,desii nu prea am timp de comentarii,am sa trec blogul tau in FAVORITOS.O SINCERA IMBRATISARE .
Nu cred ca ma pot satura de cozonacii astia ai tai. Ieri am facut din nou .Sunt minunati si iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit reteta.
Gabriela ,incearca sa fierbi nuca ptr cozonaci ,cum faci si cu macul vei vedea ca este mai fain.Bafta imi place rosenkranz
superbi mi-au iesit cozonacii dupa aceasta reteta!!!! Sunt in extaz..... Multumesc tare mult!
Anul acesta voi incerca reteta ta de cozonac!Sper sa-mi iasa!
In sfarsiiiiiiiittttt! Mi au iesit si mie cozonacii. Am spus ca o sa incerc toate retetele pana gasesc una buna! Si dupa vreo 3 incercari cu adevarat nereusite, in seara asta m am dat pe spate (singura, ca nu are cine sa ma laude).
Multumesc pentru reteta si sper ca toate "clientele" tale la reteta de cozonaci sa fie la fel de multumite ca mine.
Acum sunt la cuptor si cand m am uitat la ei, m am speriat (in sensul buuun)!
O SA AJUNG CA TANTI FLORICA DE LA 2!!! care prajitureste de nu se mai opreste si o sa fac un cozonac urias! (ca in reclama)
gabi sper sa-mi iasa bine cozonacii ma bucur ca am gasit reteta ta.sarbatori fericite
salut!!!arata foarte bine cozonaci vreau sa fac si eu vineri.o sa iti scriu cum mi-au iesit deocamdata mersi mult de reteta:-*cu drag florina
Gabriela, reteta este minunata! am respectat-o intocmai si m-am ales cu niste cozonaci babani super!gustosi si frumosi!multumesc si sarbatori fericite.
PS. Singura modificare este ca am framantat la masina de paine, 30 minute.
nu stiu unde am gresit, am urmat intocmai pasii, am inceput cu dreptul. maiaua arata super bine, totul pana la framantat, cand desi am folosit toata grasimea aluatul nu mi se desprindea de maini, m-am enervat, am mai pus ulei, am mai adaugat un praf de faina, s-a mai desprins dar nu de tot, l-am tot trantit si rasucit, adica mi-am descarcat nervi si in final l-am lasat balta, acum e la crescut, nu cred ca o sa iasa nimic, dar asta e...
imi vine sa plang, sincer, am studiat reteta din scoarta in scoarta, mi-am salvat-o, de o sapt imi pregatesc ingredientele ,mi-am luat tavi noi, ca celeleate erau cam mici, si am dat-o in bara, offf
unde am gresit?
Aurelia, ma bucur tare. Si eu mai suntez framantatul cu mana si folosesc ori robotul ori masina de paine :)
Sarbatori fericite si voua!
Adina, tu poate nu ai gresit cu nimic, insa ingredientele sunt foarte importante, am mai spus asta. Eu cred ca faina a fost de vina daca s-a inmuiat atat de tare de nu se desprindea de mana. Sincer imi pare atat de rau... Eu zic sa nu te lasi si sa mai incerci o data cu faina de la Boromir sau chiar faina marca Carrefour, o punga galbena pe care scrie faina pentru cozonac. Mai ai timp si eu fac cozonacii pentru mine de abia sambata. Pana acum am facut pentru prieteni dragi :)
SUCCES!
gabriela am folosit faina de cozonac dobrogea,in final eu zic ca totusi au iesit, acum sa vedem cum sunt inauntru, in timp ce scriam postul de mai sus ei erau la dospit, s-au dospit frumos, si culmea cand am trecut la modelarea lor nu se mai lipea aluatul, ca compozitie eu am folosit nuca cu albus si cacao, si am pus din greu, sunt destul de grei sper sa fie copti in interior , la testul cu scobitoarea cand a intrat au iesit bine, sunt super frumosi, aspectosi, acum sper sa fie si gustos.Mi-a mai trecut supararea, asa ca sigur voi mai incerca si data viitoare ( la pasti cred).Multumesc de raspuns!
am incercat si eu reteta ta si au iesit 2 cozonaci SUUUUUUUUUUUUUPEEEER!au crescut mari si sunt pufosi...iti doresc sarbatori fericite si numai bine
Cand nu aveti faina pregatita cu o seara mai repede(secolul vitezei)procedati ca mine.Eu incalzesc usor faina intr-o tava pe calorifer cam 15 min si obtin acelasi rezultat excelent.Credeti-ma si testati.
buna,am avut curiozitatea sa incerc casuta de turta dulce si...a iesit ceva de vis(cand descarc pozele cu siguranta le voi posta)Multumesc din suflet pentru retete si inspiratie.Sunt tare mandra de reusita mea.(andreea dan)
draga gospodina iti multumesc ca ai impartasit aceasta reteta fantastica cu noi.am facut-o de sarbatori iar rezultatul a fost cu mult peste asteptarile mele.nici nu ai ideea cat de recunoascatoare iti sunt si pentru detaliile precise.multumesc inca o data!
Ma alatur si eu persoanelor care au incercat reteta ta si pot spune ca sunt mandra de rezultat.Au iesit super buni si pufosi. Este prima data cand ii framant eu-am mai facut de cateva ori dar in masina de paine. Merci pentru reteta.
Daniela, vreau şi eu te rog reteta de cozonac pt maşina de paine:)
Am incercat multe retete de cozonac in ultimii ani dar niciodata nu mi-au iesit atat de faini si de buni ca anul asta, cu reteta de pe blogul tau.Am respectat reteta cu exactitate iar rezultatul a fost unul spectaculos, m-am prezentat la mama si la soacra-mea cu cite un cozonac ce a facut senzatie. Multumesc mult pentru reteta,si sa ai un an cit mai bun si mai frumos
Buna ziua
Am si eu o intrebare cozonacul arata minunat su pufos se poate face din acest aluat si branzoaice?
ricafel44@gmail.com
Ista este mailul meu
Merci mult
Aceast aluat se poate folosi foarte bine si la branzoaice, pasca, cornuri, melcisori, etc.
Maria, ma bucur enorm de reusita ta! Iti multumesc de urari si iti doresc la randul meu sa ai parte de cel mai frumos an, alaturi de familie!
Anul trecut a fost prima data cand am intrat pe blogul tau,cautam o reteta de cozonac buna si asa te-am gasit...iar de atunci sunt inebunita dupa retetele tale,am incercat cateva iar toate mi-au iesit bine.Am facut cozonaci de 4 ori dupa reteta aceasta,sunt fenomenali...Multumesc mult pentru toate retetele deliciase ce ni le oferi,se vede ca esti o gospodina desavarsita.
Am facut acesta reteta de Craciun,si am repetat si de revelion.Moooorrrrttta0aaaaallaa.Cel mai bun cozonac care l-am mancat vreodata.Multumesc Maine fac din nou.Ce daca nu e sarbatoare ,va fii cu siguranta in stomacul familiei mele.Sarut mana.
Super cozonaci! I-am facut , i-am mancat ....au iesit perfect. Multumesc.
Gabi, multumesc mult pentru reteta!
Am facut ieri pentru prima data in viata cozonac si destainui ca imi doream de multa vreme acest lucru.
Au iesit asa cum am visat, asa cum mancam facuti de o tanti a mea, atunci cand eram copil.
Am pus si 'dovada' pe culi.
Multumesc inca o data!
Gabriela draga am facut acesti cozonaci de Craciun si nu iti pot spune in cuv ce minunatie a fost!au iesit super,am fost laudata si super laudata.acum astept Sfintele Pasti sa ii fac iar si bineinteles si pasca.cozonac nu am mai facut never dar acum datorita tie mi se pare ff simpu.sa vedem cum iese pasca!aaa si peste cateva zile fac mucenicii tai moldovenesti.ador retetele tale si nelipsitul tau umor:-)!
Buna Gabriela,
Vreau sa incep prin a-ti multimil pentru aceasta reteta.As vrea sa te intreb cateva lucruri:
1.care faina este cea mai buna,dobrogea de cozonac sau boromir sau care o folosesti tu cel mai des?
2.cern faina de 2 ori intr-un castron mare, separat fac maiaua intr-un alt castron: maruntesc drojdia proaspata care a fost lasata la temperatura camerii, adaug cateva linguri de lapte ( intrebarea este: cate linguri de lapte?) si putina faina pana devine ca o crema fina mai lichida, dupa care torn o mana de faina si o las la dospit 10-15 minute
3.dupa ce au trecut cele 15 minute adaug peste faina maiaua?apoi torn mai intai tot laptele si apoi oualele frecate?
4.grasimea nu este putina?te intrebarea acest lucru pentru ca am incercat reteta ta si deorece mi se lipea rau de maini am mai adaugat ulei,dar nu situ cat exact.....intr-un final mi-au iesit cozonacii si it's multumesc pentru aceasta.
Am facut reteta ta de 3 ori:
-prima data mi-au iesit cozonacii mari, frumosi, pufosi si se rupea fasii, dar mai trebuia sa pun niste mirodenii
-a doua oara nu mi-a iesit coca, m-am enervat si am rau cat-o, si am plans o ora....
-iar a treia oara au iesit si iei,dar cred ca maiaua a fost tare si dupa ce a fost gata nu se mai rupea fasii, se sfaramita.
Tin sa mentionez ca de fiecare data maiaua am facut-o intr-un castron dupa care am pus-o in castronul cu faina cernuta si am lasat-o acolo la dospit.
Sper sa vezi mesajul meu si sa-mi raspunzi.
Multumesc mult inca o data!
Pai, hai sa o luam pe rand:
- de ceva vreme folosesc numai Boromir pentru cozonac, pentru reteta aceasta, bineinteles :)
- maiaua o fac cu lapte la "ochi", din cantitatea totala, in asa fel incat sa iasa o coca moale (maia), in rest ai spus bine :)
- da, in ordinea asta
- grasimea este suficienta, eu de multe ori nici nu o pun pe toata, cand vad ca aluatul este suficient de gras(folosesc unt gras de 82% grasime si bineinteles ulei)
Daca se lipea de maini, sigur mai trebuia putina faina.
Cand ti s-a sfaramat cozonacul inseamna ca ai lucrat cu o faina trasa sau a fost prea multa grasime in aluat, deci atentie, nu pune mai multa decat am scris in reteta.
Spor!
Multumesc din suflet pentru lamuriri, acum sunt sigura ca o sa-mi iasa la fel de frumosi si gustosi cozonacii ca ai tai.
Buns Gabi,,Nina sunt am si ei o intrebare cum faci umplutura de mac ? Tare as vrea sa ii fac cu mac dar nu stiu cum. Mersi
Draga Gabriela, am facut si eu cozonacul tau de mai multe ori si a iesit o minunatie. De fiecare data am o mica problema... cand il scot din cuptor scade nu mai este la fel de inalt cum era in timpul coaceri. Te rog frumos daca stii raspunsul ajuta-ma.As vrea sa-i fac zilele astea.
Buna gabi as avea si eu o intrebare, mamei mele ii plac cozonacii mai galbeni la culoare(la culoarea aluatului ma refer), si ma intrebam daca ar putea bune mai multe galbenusuri,dar sa nu dauneze retetei?iti multumesc anticipat si Sarbatori Fericite!
Tin sa va multumesc pentru toata munca care o faceti pentru noi, gospodinele blogului si in acelasi timp pentru ca va ganditi si la persoanele care au mai putina experienta intr-ale gatitului.Numele meu este Magda si chiar daca scriu pentru prima oara, nu sunt noua pe blogul dumneavoastra, am incercaat multe dintre retete, si toate mi-au iesit, sunteti intr-adevar o gospodina desavarsita.Am cateva intrebari in legatura cu cozonacul, sper ca o sa-mi puteti raspunde:
-daca se pun oua mai multe o sa iasa mai moale? si daca da cum sa fac ca sa iasa aluatul mai galben si sa nu dauneze retetei?
-cum se face umplutura de mac, ca arata foarte bn in poza d-voastra?
Pana acum mama mea se ocupa de cozonac, dar de paste as vrea sa fac si eu pt prima oara si cozonacul d-voastra arata foarte bn si m-a convins la cat de pufos si de crescut a iesit.Va multumesc mult si sper ca imi veti raspunde.
Nina draga, umplutura cu mac se face simplu, eu folosesc pentru un singur cozonac 200g mac, pentru ca imi place sa fie multa umplutura. Macul se da prin masina de mac, sa fie zdrobit bine, apoi se pune intr-un ceaun cu lapte, nu stiu sa iti spun cantitatea, pentru ca pun la ochi, insa sa fie destul cat sa il acopere bine, pentru ca oricum prin fierbere se v-a evapora si ajuta macul sa fie cremos. Pui zahar si vanilie dupa gust, eu pic si putina sare, trebuie sa iasa o crema ca sa o poti intinde pe aluat. bineinteles dupa ce se raceste.
Elena, eu cred ca dospesti prea mult cozonacul in tavi, asa se intampla daca umplutura este multa si il lasi prea mult la crescut inainte de copt.
Magda, reteta la umplutura este data mai sus in raspunsul meu la un comentariu, iar oua poti pune mai multe daca doresti, insa trebuie sa scazi cantitatea de lapte. Daca vrei sa iasa mai colorat cozonacul, sarea frecata cu galbenusurile il ajuta sau folosesti oua de la tara, de la gaini hranite cu porumb. Mai poti trisa si pune in lapte cateva fire de sofran.
Buna Gabriela...iti multumesc ca existi..:)...am o singura intrebare...mie imi plac cozonacii foarte dulci...si ma intrebam cum sa procedez mai exact....sa adaug in lapte cantitate dulce de zahar sau in umplutura?..multumesc mult...te pup
Daca ii vrei mai dulci pune in lapte 300- 350g zahar(maxim, zic eu) si mai poti pune si in umplutura mai mult, cum iti place :) Te pup si eu, dar totusi ai grija la prea mult zahar:)
SUPER- DUPER COZONACII ,MULȚUMESC PENTRU REȚETĂ.....PRIMA DATĂ CĂND FAC SI......BUMMMMMMMMMM,UN PAȘTE FERICIT!!!!!
Buna ziua,am si eu o intrebare,am masina de paine de 1500g,e poate face aceasta reteta la ea?multumesc din uflet,as vrea sa ii fac sambata,sper a vedeti mesajul meu,inca o data multumesc.
DRAGA GABRIELA.EU SCRIU TOCMAI DIN ITALIA SI INTAND PE NET AM GASIT RETETA TA CARE MA CONVINS.SPER SA MI IASA.PASTE FERICIT -MOCANUDRAGUTA@YAHOO.IT
Buna,eu am masina de paine de 1500g,oare merge sa ii framant in ea?multumec mult de tot
Am urmat reteta pas cu pas si desi nu am mai facut conozaci niciodata,mi-au iesit mari,pufosi si aratosi.Toata familia este incantata. Iti multumesc si iti urez sa ai un Paste Fericit alaturi de cei dragi!
Multumesc pentru reteta!! Perfecta! In sfarsit mi-au iesit si mie cozonacii!!
Si sa stii ca eu i-am facut in masina de paine dar am incercat sa respect cat mai mult indicatiile tale: am facut maia si abia dupa ce a crescut am pus la framantat in masina de paine. Iar grasimea (ulei si unt) am adaugat-o calduta treptat, ca si cum ai framanta de mana.
Multumesc inca o data si Paste fericit!
am sa incerc si eu simbata sa fac cozonac sper sa mi iasa nu am facut nici odata dar dupa reteta ta ma incumet
buna!am facut si eu cozonaci dupa reteta ta ca miau placut foarte mult cum ai prezentat si cum au iesit.Am facut si eu si mi-au iesit foarte frumosi,pufosi si crescuti.Iti multumesc ca ai impartasit reteta.E o reteta SUPERRRRRR!
asa cum am promis am facut si eu cozonac pt primadata in viata mea a iesit foarte bun multumesc din suflet pt reteta ,
Draga Gabi, am facut si eu cozonacul tau, a iesit aproximativ la fel numai ca am impresia ca formele tale sunt mai mici decat ale mele.Ce dimensiuni au formele tale, daca imi poti spune? si inca ceva cum se numeste untul pe care il folosesti cu 82%grasime? poti sa ne spui? multumesc,Elena
Elena, formele mele au 31cm lungime si 15.5 latime, felia de cozonac este babana rau, le tai pe jumatate ca sa le pot servi :)
Untul este german Oldenburger si il cumpar din Carrefour.
Buna tuturor,
Multumesc Gabriela pt. dimensiunea formelor si pt. denumirea untului.
Sper sa imi reauseasca cu acest unt.Multumesc, Elena
buna pana acum nu am facut niciodata cozonaci deci e prima oara cand am incercat si am facut dupa reteta ta.vreau sa ti spun ca mi au iesit nemaipomeniti toate prietenele mele au zis ca nu i adevarat ca nu am facut niciodata ca mi au iesit din prima foarte buni.este o reteta super multumesc pentru ca ai impartasit o cu noi
am cuptor electric si nu stiu la ce temperatura sa coc cozonacii,i; incalzesc la 180 si apoi dau mai jos temperatura,cu ventilator sau fara ,astept raspuns,multumesc
gabi azi am facut pt a doua oara cozonacii tai,din aceasi compozitie mie mi-au iesit 4,2 mari si 2 mici,cum pot adauga poza cu ei...t pwp
o sa incerc si eu reteta ta de craciun sa vedem ce iase. daca este de bine iti trimit o poza doar asa ca sa ma laud. oana
Gabriela as avea doar o intrebare la un cuptor electric la care trebuie sa-i reglezi temperatura,la cate grade trebuie copti cozonaci ca sa nu fie nici prea arsi dar nici cruzi inauntru
Am facut cozonac dupa reteta ta de nenumarate ori si de fiecare data a iesit super.
SARBATORI FERICITE GABRIELA !!!!!!!MULTUMESC DE RETETE SUNT FFFFFFF.....BUNE MAI ALES COZONACUL.
Senzatie au iesit...
Multumesc tare mult de urari! Si voua va doresc sa aveti un an plin de realizari si sanatate!
La un cuptor electric se vor coace foarte bine la temperatura de 175- 180 grade C
Gabi, desi au trecut sarbatorile, iti doresc din suflet un An Nou Fericit! sanatate si numai bucurii si nu in ultimul rand sa iti multumesc pentru reteta de cozonac, i-am facut de Craciun si au iesit super babani si deliciosi...azi ii repet din nou, deja ii am la crescut ;)
Pupici
Buna Gabriela. Azi am folosit reteta ta pentru a incerca a nu stiu cata oara sa coc cozonaci in cuptor electric. Am renuntat la reteta mamei mele de zeci de ani pentru reteta ta si iti spun cu mana pe inima ca am fost cea mai inspirata. Este cea ma buna, consistenta si usoara reteta de cozonac. Sunt fericita ca te-am gasit aici pe internet si ma rog sa iti dea Dumnezeu sanatate sa ai putere sa mai faci lucruri asa de bune.
Ma inclin,
Gabriela
O reteta de cozonac mai buna ca aceasta nu cred ca exista.Azi am facut si eu pt.prima data doi cozonaci,unul cu nuca si unul cu mac.Au iesit deliciosi,pufosi si la fel de frumosi ca ai tai.Mii de multumiri pt.aceasta reteta nemaipomenita!
O reteta de cozonac mai buna ca aceasta nu cred ca exista.Ieri am facut si eu pt prima data cozonaci si mi-au iesit deliciosi,pufosi si la fel de frumosi ca ai tai Gabriela.Mii de multumiri pt aceasta reteta !
Bună ziua dragă Gabriela,
Vineri am făcut primul cozonac in viața mea ( 45) dar nu spune la nimeni ;-) mi-a ieșit fără cuvinte. Azi sunt pusă pe treaba să mai fac doi ( la noi e a doua zi de Paști). Îți mulțumesc pt rețele si sfaturi. Va dorim o săptămâna plăcută si numai bine.
Buna Gabriela,
am facut si eu cozonaci dupa reteta ta, au iesit si pufosi, si gustosi si mai ales ...babani.Am fost nevoita sa-mi cumpar alte tavi ca dadeau pe afara pana sa-i bag la cuptor.Multumim pentru reteta minunata.Abia astept sa-i fac si de Paste, nu se compara cu cei din comert.
Buna seara Gabriela,
am sa incerc sa fac si eu cozonaci dar umplutura am sa fac din nuca de cocos si alune ca nu gasim nuci aici la noi in Oman si daca sint nu am masina sa le fac pudra. am o rugaminte la pasca daca nu am brinza de vaci care nu se gaseste imi poti da o reteta pentru umplutura de ciocolata? pot folosi aluatul de cozonaci si ptr pasca? am sa incerc sa fac si cozonacul Kranz si drop de miel.adresa mea este teona34@yahoo.com.
sarbatori fericite la tota familia !!!
Buna Gabi.Am facut reteta ta de cozonac.Toate etapele le-am respectat ca in reteta ta,a crescut foarte frumos.Am pus umplutura de nuca inmuiata intr-un sirop de lapte.Toate bune si frumoase pana cand l-am scos din cuptor(cu 5 minute inainte de termen -45 minute la 180 grade- pt. ca desi l-am acoperit s-a rumenit destul de tare),in momentul in care l-am scos din forma si l-am culcat pe o parte s-a lasat "fundul"cozonacului.Oare ce am gresit?L-am scos prea repede din cuptor?Pe interior arata ft. bine,este pufos ,dar pe laterale parca nu este copt destul.Merci pt. raspuns.Andrea
buna Gabi!am facut si eu reteta,dar are o mare mare problema!zapacesti vecinii cu mirosul de cozonac cald!!!
((: Reteta este foarte usoara,eu am framantat la aparatul de paine,intra chiar la fix,reusita este sigura!!!
Buna, Gabi! Am citit cu mare atentie tot ce tine de coacerea cozonacului,dar nu mi-e clar cita faina dintr-un kg se pune la maia? "Lumineaza-ma " te rog!
Sunt incepatoare in ceea ce priveste cozonacii, si as avea si eu o intrebare: o data scsi din cuptor, cozonacii trebuie lasati la racit in tava, su trebuie scosi.
Multumesc frumos
Andreea, sigur cozonacii tai trebuiau sa mai stea in cuptor. Eu am dat timpul aproximativ de coacere, dar difera de la un cuptor la altul.
Veo, spor la cozonaci! Paste fericit!
Olguta, faina la maia se pune din ochi, cam o mana, zic eu si mai adaugi din laptele indulcit daca ti se pare prea vartoasa.
Cozonacii scosi din cuptor se mai lasa in tava aprox. 10 minute apoi, cu grija se scot din forme si sa lasa la racit pe un gratar.
Ce bine arată!Care e secretul să nu curgă din tavă în timpul coacerii?
buna gabriela. te rog sa mi spui, nu se pune deloc albush in aluat? ca stau in cumpana :)
Buna,
La fel ca foarte multe cititoare/I am sa incerc si eu reteta de cozonaci, fiind prima oara cand imi doresc sa-i fac :D!! Arata superb!!
Am o intrebare in schimb. Se poate inlocui drojdia( banuiesc ca e cea "cremoasa" in reteta), cu drojdie uscata? Si daca da, care ar fi gramajul?
Sper din suflet sa citesti mesajul , draga Gabriela, pt ca maine as vrea sa-i fac. Baieteii mei sunt super entuzismati de noua noastra "Aventura" in bucatarie.
Multumesc din suflet!!
Claudia Gales
Buna, anul acesta i-am propus mamei sa fac eu cozonacii pt Paste, ea vaitandu-se ca nu-i mai ies de ceva ani. Zis si facut am dat un search pe google si dintre toate retetele am ales-o pe a ta. Au iesit minunat, multumesc. Paste Fericit!
Simona, mie nu mi s-a intamplat niciodata sa imi curga din tavi si banuiesc ca se poate intampla asta daca este tava prea mica. Spor!
Laur, nici macar un albus nu pun in aluat. Albusul usuca si aspreste, cozonacul v-a fi mult mai pufos pentru o vreme mai lunga daca punem doar galbenusurile. Sunt retete care includ si albus, deci bai prea mare nu este daca scapi unul in aluat.
Claudia, draga mea, poti inlocui drojdia proaspata cu cea uscata fara probleme. Pe pliculetul de drojdie uscata scrie care este cantitatea de faina pentru care este suficienta drojdia. Daca nu ma insel 7g drojdie uscata este suficienta pentru a creste un aluat din 500g faina.
Felicitari pentru cei ce au reusit cu reteta mea si va doresc un Paste plin de lumina si bucurie!
Buna Gabriela. Iti multumesc pentru reteta au iesit niste cozonaci super au crescut si nu doar la aspect sunt super ci si la gust sunt asa de buni.Voi mai incerca si alte retete. Un Paste plin de lumina si fericire si tie si familiei tale
HRISTOS A INVIAT!!!
Am facut acum de Sfanta Sarbatoare cozonaci dupa reteta ta.Au iesit dementiali!!! Multumim mult pentru detalii si reteta....insa cred ca am facut ceva gresit ca au iesit cam cu gaurele......Multumim!!!!!!
Draga Gabriela cozonacii au iesit minunat ,foarte mari si pufosi atat de mari incat in cuptor mi au dat pe afara .....:( da foarte gustosi .multumesc mult pt reteta
Georgiana
Draga Gabriela, m-a surprins reteta ta pt ca nu credeam ca imi vor iesi, dar au iesit niste cozonaci de vis !!!multumim pt reteta. Oana.
draga Daniela
Mai am putin si nasc si uitandu-ma pe blogul tau m-ai dat gata cu reteta asta de cozonac!!!as vrea atat de mult sa o incerc dar nu mai pot face nimic din cauza sarcinii,dar mi-am notat-o si e cap de lista!!!
Multumesc pentru toate retetele minunate!!
am incercat si eu aseara mi-au iesit super fain, ms ptr reteta o recomand tuturor cu mare drag craciun fericit
Am folosit reteta ta de cand am inceput sa fac cozonaci si a fost cea mai tare, nimeni nu se astepta sa imi iasa mai ales ca eu nu prea gatesc. Atat doar ca eu pun 300 g zahar pt ca noua ne plac putin mai dulci, in rest toata lumea suspina la cozonacii mei. Craciun fericit!
Craciun fericit si la multi ani .vreau sa ti multumesc pentru reteta e prima oara cind incerc si mi a iesit .Mersi
Gabriela, multumesc tare mult pentru reteta! Este prima data in cei ~40 de ani cand fac cozonac :) am ales reteta ta de succes, sunt un fan de-al tau inca de pe Culinar! Au iesit grozavi pentru o premiera, am primit si laude pe masura :)
Te pup si iti urez Sarbatori Fericite alaturi de familia ta!
Carmen
Cu riscul de a repeta povestea d-nei de mai sus,Gabriela draga, esti o comoara la casa omului! Am facut reteta,ta si in sfarsit pot spune ca m-a consacrat. Eu am mai avut tentative in cei 40 de ani de existenta, dar nu prea reusite. In schimb anul asta le-am dat clasa prietenelor, a batut vantu-n ei imediat, i-am impartit tuturor, si am primit chiar aprecieri de genul "cel mai bun cozonac pe care l-am mancat in viata mea!"Zilele astea, o sa repet minunatia de reteta, nu de alta, dar noi nu prea ne-am ales cu mai mult de cate o felie,doua!Mi-ai fost sursa de inspiratie si in alti ani, cu alte retete, inclusiv cu rosen krantz, pe care l-am facut si anul asta si care deja devine traditie de Craciun. Multumesc ca ai atata rabdare sa impartasesti experienta ta altora, si chiar daca nu am cunoscut-o si poate suna ciudat, am un gand bun si pentru bunica ta! Asta a fost motivul pt care am ales reteta ta, cand am vazut ca e mostenita de la bunica ta. M-am intins, dar meritai intr-adevar elogii, e de apreciat ceea ce faci si salvezi, cu siguranta, multe rateuri in bucatarie si implicit nervi, bani aruncati,etc. Un an bun, cu sanatate iti doresc! Nicoleta
multumim pentru reteta, esti o minune la casa omului
am afisat pe facebook toate etapele si rezultatele..craciun fericit si sarbatori fericite
Multumesc din suflet pentru aceasta reteta minunata!!! Acum cativa ani am facut pentru prima data in viata cozonaci si au iesit perfecti, de atunci i-am refacut de nenumarate ori si nu am simtit niciodata nevoia sa caut alta reteta! Ies exact asa cum mi-i doresc si sunt laudati de fiecare persoana care ii gusta!
Buna seara,am incercat si eu reteta de cozonaci babani si au iesit de VIS .Va multumesc pentru reteta
Mi-au reusit din prima, desi nu sunt o bucatareasa priceputa. Multumesc foarte mult pt reteta.
Buna seara,o reteta deosebita,insa am o intrebare,inainte sa incepi sa adaugi grasimea trebuie sa se fi inglobat toata faina in aluat?
Exact!
buna seara, imi place foarte mult reteta de cozonac si as vrea sa o fac ,dar este prima oara, si as avea o intrebare. pentru un singur cozonac,cam ce cantitate de mac, lapte si zahar ar trebui? as vrea sa fac unul cu mac si unul cu rahat. va rog mult sa-mi dati un raspuns ca sa stiu exact,sa-mi iasa bine. multumesc mult
Noua ne place cozonacul sa fie cu multa umplutura de mac si de aceea folosesc 150- 200 grame de mac la un singur cozonac. Macul se zdrobeste prin masina speciala de mac, apoi se pune la fiert cu lapte cat sa il acopere bine, se fierbe ca o mamaliga, iar cand aproape este gata, se adauga zahar dupa gust si esenta de vanilie. Se fierbe in continuare pana ce absoarbe tot laptele, dar ramane ca o crema si nicidecum uscat. Mai poti adauga putin lapte daca ti se pare ca l-ai scazut prea tare.
Ioi cata cozonacu'. Mno las ca fac si eu maine. Am mai incercat pana acum alte 2 retete, dezastru total. Poate imi iese de data asta :D
Neata Gabriela, eu numai reteta ta o fac, chiar ca ies cozonaci babani:)), pupici din Madrid
Felicitari pt retelele minunate,aseara am facut pt prima data cozonacii babani,chiar ca babani mi-au iesit,tot ce am gatit dupa retetele tale mi-a iesit delicios.multumim Gabriela.pupici
extraordinar de buni acesti cozonaci. i -am facut pentu prima oara si toata lumea a fost incantata de ei. mai ales sotul meu. nici nu m -am asteptat sa-mi iasa asa de buni. si extra babani...nu gluma. deci intr -adevar o reteta perfecta. voi face de acum numai aceasta reteta de cozonaci.si multe alte retete de pe blogul dumneavoastra. si sarmalutele in foi de stevie sunt...demential de bune,doar ca eu le -am facut cu frunza de vie pentru ca nu am avut stevie. va multumesc din suflet pentru minunatiile astea de retete. urmatoarea pe lista este pateul de ficat,abia astept. o seara buna va doresc si numai bine.
Am facut de foarte multe ori aceasta reteta de vreo 3 ani e reteta mea preferata! Felicitari
am facut cozonaciii!!!! e a doua oara cand fac cozonaci, prima data a fost un fiasco total. ei bine, am respectat reteta intocmai, numai ca i-am facut cu nuca si stafide. sunt super. au crescut, miros demential, sunt pufosi
Am descoperit recent cozonacii Dvs si nu pot decat sa fiu extrem de placut surprinsa ca este exact reteta noastra de familie! Nu-mi vine sa cred ca reteta strabunicii mele din Sibiu o aveti si Dvs. La virgula! Numarul de galbenusuri, zaharul, amestecul de unt topit cu ulei, timpii de dospire.. tot. Ce mica e lumea. Sunt chiar curioasa de la cine ati preluat aceasta reteta pentru ca nu este una frecvent intalnita. Si eu am un blog culinar dar nu am publicat inca reteta mea de cozonaci si chiar ma gandeam ca daca o voi face si voi spune ca sunt "cozonacii strabunicei Buia" lumea va zice ca e reteta de "cozonaci babani a Gabrielei Cara". :))) Toate cele bune!
Reteta este modificata de mine, dupa gustul meu, cu multi ani in urma, iar reteta de la care am plecat e a bunicii mele, daca citeai atenta, in introducere scrie acest lucru. Este ciudat ca la cat de multe retete publicate ai pe blog, tocmai reteta de cozonaci ai omis-o, ma rog. Eu stiu despre tine de pe grupul de mamaici, de pe fb, unde iti prezinti retetele si mi-ai"sarit" in ochi pentru numarul lor impresionant si pentru ca nici o mamica de acolo care vrea sa stie cum se prepara un anume lucru, nu ramane fara macar un raspuns din partea ta.
Si da, cozonacii mei sunt vedete pe net inca din 6 aprilie 2008, moment in care am postat reteta pe un forum, culinar.ro, atunci cand nu luase o asa amploare blogurile culinare, si eu, la randul meu facandu-mi blog mai tarziu putin.
Si revin, as vrea sa inteleg, cumva ma acuzi de plagiat paranormal? Pentru ca tonul pe care l-ai folosit in mesaj spune clar ca ridici pretentii asupra veridicitatii spuselor mele. Dupa razboi multi viteji s'arata. Folosindu-te de acest tertip cu strabunica X, incerci sa iti arogi drepturi necuvenite asupra unor retete care te impresioneaza. Nu cumva strabunica avea si reteta de la Pepsi? :)) Sa fim seriosi, metoda asta nu o incerca cu mine, ca nu tine.
Foarte faini cozonacii acestia! Arata extraordinar de bine si sunt si foarte gustosi.
Buna seara!
Felicitari pentru blog,in primul rand.
Doresc sa ma ajutati,cu un sfat privitor la coacerea cozonacilor,in cuptor electric (electrolux am eu)dar nu conteaza.
Daca imi puteti spune,pe ce raft,cat timp si programul cel mai optim,eventual daca sunt mai multe moduri,ventilatie,etc.
Multumesc mult!
In cuptor electric ii coc si eu, doar ca este marca Ariston. La acest cuptor am presetate mai multe programe de coacere in functie de ce anume gatesc in el, iar pentru aluaturile care trebuie sa creasca, cum sunt si cozonacii am un program cu ventilatie, caldura de jos si de sus si ii pun pe primul raft al cuptorului, la 180 grade Celsius. Dupa aprox. 25 de minute reduc la 175 grade. Intotdeauna s-au copt perfect asa cum ii vezi si in poze. Timpul este relativ in functie de cuptor, cel mai bun test este cel cu scobitoarea ( frigaruie), cand iese curata, este copt. Spor!
sa inteleg ca modelul de cuptor,are convectie sus jos si ventilatie,in acelasi timp?
la mine cele doua functii, sunt in programe diferite.
Da, exact.
Ma incumet sa fac frumusetile astea, dar spuneti.mi, va rog, in cazul in care nu am masina d tocat mac, ce alta alternativa am? :*
Hmm! Acum chiar ca m-am blocat.Nu stiu care cozonaci sa ii fac:babanii sau oparitii :) . Tie care ti-au ramas la suflet si pe care ii faci mai des ? Multumesc ,Anca.
Sarbatori Fericite si multa sanatate va doresc.
Trimiteți un comentariu