joi, 25 septembrie 2008

ZACUSCĂ DE FASOLE

Rețetă de la B.D.

INGREDIENTE
- 500g fasole boabe fiartă
- 1,5 kg gogosari sau ardei capia rosu
- 1kg ceapă
- 2 morcovi
- 500ml suc de roșii
- 500 ml ulei
- foi de dafin
- piper boabe și macinat
- sare
- boia iute

Fasolea se pune la înmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert împreună cu zarzavat pentru supa (o ceapa, morcov si albitura). După ce a fiert, legumele se dau la o parte și fasolea se scurge și se dă prin mașina de tocat. Separat, într-o oală potrivită se călește în ulei ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii rasi. Se adaugă gogoșarii copți, curățați de coajă, cotoare și semințe și dați prin mașina de tocat. Se mai lasă puțin pe foc împreună cu ceapa și morcovii, apoi punem fasolea, sucul de roșii și condimentele. Se fierbe cu atenție, eventual puneți oala pe o plită, deoarece spre sfârșit, are tendința să se prindă. Când uleiul iese usor la suprafață, atunci este gata. Se pune rece in borcane, se capsează si se pun la fiert în bain-marie cca 30-45 minute din momentul primului clocot. Se lasă să se răcească în apă.