miercuri, 25 martie 2009

KIBBE PRAJIT

Un preparat din carne, din bucataria lumii arabe,
aceste, sa le spunem chiftele, sunt pline de condimente specifice,
seminte de pin si nuca,
iar aroma tare de carne de miel, le face intotdeauna insuficiente.
Termini una si parca tot ai mai lua alta.
multumiri Elena Antony
INGREDIENTE KIBBE
- 2 cups (cani) de burghul marunt, nr. 1, un soi de grau macinat
- 500 g carne tocata de miel (eu am folosit vitel)
- 1 ceapa
- 1/2 pahar cu apa + 1/2 pahar cu apa,
- 1/2 lingurita condiment All Spices,
- 1 lingurita condiment Cumin,
- chilli, optional,
- sare.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA
- 200 g carne tocata de miel sau vita,
- 2 linguri de ulei,
- 50 g de seminte de pin,
- 5 mieji de nuca,
- 1 ceapa,
- 1/2 lingurita condiment All Spices,
- sare,

PREPARARE
Intr-un castron se pune Burghur-ul si se toarna peste el
o jumatate de pahar cu apa.
Se amesteca si se lasa 20 minute sa se umfle.

Între timp, faceți umplutura.
Mugurii de pin se prajesc usor, intr-o tigaie fara grasime,
pana se rumenesc cat mai uniform.
Ceapa se toaca marunt si se caleste în 2 linguri de ulei,
se adaugă carnea si se calesc impreuna.
Se adauga sâmburii de pin, se condimentează,
apoi se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
PREPARARE KIBBE
Ceapa tocata marunt, impreuna cu bulghur-ul inmuiat,
carnea si condimentele se pun in vasul robotului,
se mixeaza cat mai bine,
iar in timpul mixarii se adauga cealalta jumatate de pahar cu apa.
Din acest amestec trebuie sa rezulte o compozitie de consitenta unui aluat.
Se ia cam o lingura de compozitie,
se da o forma rotunda, apoi o forma mai lunguiata.
Se introduce degetul aratator in mijloc
si printr-o miscare de rotatie si apasand catre margini,
se formeaza o gaura in aluat, cu peretii cat mai subtit.
Se ia cu lingurita din umplutura si se pune inauntru.
Gura de umplere se inchide prin miscari rotative
in podul palmei, strungand usor aluatul cu degetele,
pana la astuparea completa.
Forma finala trebuie sa arate ca o minge de rugbi, ascutita la capete.
Se prajesc in ulei incins si se auresc frumos pe toate partile.
Se servesc langa o salata verde sau de rosii,
ori langa o portie de Tabouleh.
Despre Tabouleh, o noua postare viitoare.
SAHA sau POFTA BUNA !