vineri, 15 ianuarie 2010

KOMBE, UN ALT FEL DE PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC

Multumita unei bune prietene, cu afinitati otomane si aici o numesc pe Poca, am facut placuta cunostinta cu inca una dintre minunatele preparate din bucataria turceasca, placinta KOMBE. Daca va imaginati ca va propun o iesire la pascut cu reteta asta, va inselati amarnic. Este atat de perfecta, ca in mai putin de 10 minute de la iesire din sauna, tava cuptorului era jumatate goala. Oari di ce?
INGREDIENTE
- 350 ml de lapte
- 100 ml de apa
- 25 g de drojdie proaspata
- 1 si 1/2 lingurita de sare
- 600 g de faina
- 100 g de margarina
- 5 linguri de ulei

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 350 g de branza telemea de oaie sau vaca
- 400 g de spanac

PREPARARE
In vasul robotului se pun laptele caldut,
apa si drojdia maruntita, se amesteca si se lasa 20 de minute.
Se adauga faina si sarea si se framanta aluatul.
In aceasta faza nu se lasa la crescut.
Putei folosi si framantatul cu mainile,
pana cand aluatul devine la fel de moale si elastic,
care nu se lipeste de maini.
Eventual, mai adaugati putina faina.
Aluatul se imparte in 3 parti egale,
din care se vor intinde pe masa bine infainata
3 foi, cat se poate de subtiri.

Margarina impreuna cu uleiul se incalzesc in cuptorul cu microunde,
pana cand margarina se lichefiaza.

Grija ca masa sa fie tot timpul bine infainata
si sa presarati mereu faina sub si peste foi, cand le intindeti.
Peste prima foaie de aluat se imprastie cu lingura,
jumatate din amestecul de margarina si ulei.
Deasupra se pune cea de-a doua foaie...

...peste care se pune umplutura de branza si spanac.

Peste umplutura se aseaza si cea de-a treia foaie,
peste care se imprastie restul de amestec ulei-margarina.

Se impacheteaza in doua etape.
Prima...

...si a doua,
avand grija ca suprafata aluatului sa fie bine infainata.
Dupa impachetare, viitoarea placinta se intinde cat este tava de mare,
folosindu-va tot de facalet.

Placinta se intoarce si se muta in tava tapetata cu hartie de copt.

Cu un cutit bine ascutit se taie in portii
si se lasa la crescut exact 1 ora.

Dupa acest timp, se unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte
si se presara cu seminte dupa placul inimii.

Se coace la 180-190 de grade Celsius,
timp de cca. 25-30 de minute.

Portiile se servesc calde...

...sau incalzite (daca mai apuca a doua zi, eu una nu prea cred)

POFTA BUNA!

duminică, 3 ianuarie 2010

TORT MAGIC MOMENTS

A trecut 2009!
Perfect moment pentru un mic bilant.
- Retete sarate ...iamy, iamy..., bifat
- Retete dulci ...mmm..., bifat
- Fotografii apetisante ...click..., bifat
- Texte haioase ...ha ha ha..., bifat
- Prieteni vechi ...ce mai faci..., bifat
- Prieteni noi ...imi pare bine de cunostinta..., bifat
- Discutii la subiect ...bla, bla, bla, alea, alea..., bifat
- Premii primite ...multumesc din suflet..., bifat
- Premii oferite ...pentru dragele mele..., bifat
- Aniversari ...LA MULTI ANI..., bifat
- Sarbatori ...AMIN...bifat
- Visuri si dorinte ...in 2009 as dori sa..., bifat (la greu)
- Visuri implinite ...in 2009 am reusit...cateva..., bifat
- Greutati de trecut ...mama ce puhoi..., bifat
- Greutati trecute ...mai am inca... bifat

A venit 2010! Lista de mai sus va fi aproape identica, dar sper ca la capitolul "Vise implinite" sa nu raman corigenta, ba dimpotriva, sunt sigura ca voi lua Premiul I, iar cel numit "Greutati de trecut" sa-l sterg din bilant. Cat despre prieteni vechi si noi, cei noi din 2009 sunt deja vechi pentru 2010, iar cei noi ce vor veni, sa stie ca aici e loc cat cuprinde. Iar despre retete, sa-mi fie in 2010...ca sarea-n bucate, sau dulci ca mierea, frumoase ca o zi de primavara, luminoase si atractive ca o zi de vara, bogate ca o zi de toamna si sa va aduca bucurie in suflet ca o zi de Craciun. Iar ca 2010 sa inceapa cu dreptul, primul capitol la care bifez este ANIVERSARI, pentru ca iubitul meu sot a implinit varsta de 44 (poarta-n casa) ani, in chiar prima zi a anului, iar pentru acest eveniment i-am inventat un tort pe care l-am numit:
MAGIC MOMENTS,
la fel ca multele momente de fericire petrecute impreuna.

LA MULTI ANI, dragul meu Zamzuu!


INGREDIENTE BLAT
- 2 oua
- 125 g de zahar
- coaja si esenta de lamaie
- 50 g de faina
- 50 g de amidon
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura cu varf de fulgi de cocos
- suc natural de portocale, pentru insiropat blatul


PREPARARE
Ouale se bat cu doua linguri de apa fierbinte, zahar,
coaja si esenta de lamaie...

...pana la consistenta unei creme.

Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt,
apoi se cern peste crema de ou.
Se adauga fulgii de cocos si se inglobeaza.

Compozitia obtinuta se toarna intr-o forma de tort
cu fundul tapetat cu hartie de copt.

Se coace la 180 de grade Celsius,
timp de cca. 25 de minute.

Se scoate din cuptor, apoi din forma
si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Pentru a obtine doua discuri perfecte,
se taie capacul blatului, apoi restul in doua.
Folositi un cutit zimtat cu dintii marunti,
pentru ca blatul are o consistenta foarte aderenta,
iar un cutit cu lama neteda nu da randament.

INGREDIENTE CREMA GANACHE
- 250 g de ciocolata alba
- 300 ml de frisca lichida
- 100 g de alune de padure macinate grosier
- 1 foaie de gelatina

PREPARARE
Ciocolata impreuna cu jumatate din cantitatea de frisca lichida
se pun pe foc mic, amestecand pana la topirea ciocolatei.

Se da la o parte si cat inca mai este calda, se pune foaia de gelatina,
hidratata in prealabil 10 minute in apa rece.

Cand compozitia este racita complet,
se adauga la cei 150 ml de frisca ramasa, batuta.

Tot acum se aduga si alunele.

Se amesteca...

...si crema astfel obtinuta se pune peste prima foaie de blat,
insiropata cu suc natural de portocale...

...si se acopera cu cel de al doilea blat.
Tortul se transfera in frigider
pana la prepararea celei de a doua creme.

INGREDIENTE CREMA DE LIMETTE
- 350 g de iaurt gras
- 80 g de zahar
- coaja si sucul de la o limette
- 150 ml de frisca lichida
- 10 g de gelatina
- 5-6 bucati de biscuiti cu bucatele de ciocolata

PREPARARE
Se amesteca iaurtul cu zaharul, coaja si sucul de limette.

Gelatina hidratata se dizolva in 2 linguri de apa,
pe foc mic si se adauga cremei de iaurt, astfel:
- se ia din iaurtul rece cate o lingura si se adauga gelatinei calde,
apoi totul se pune peste iaurt.
Se pune in frigider pentru cca 30 de minute...

...apoi se inglobeaza frisca batuta...

...si biscuitii rupti in bucatele.
Atentie, nu puneti si firmiturile.

Amestecati usor si puneti crema peste al doilea blat,
insiropat si el cu suc de portocale.
Folositi-va de un inel de tort.
Se pune in frigider pentru 2-3 ore,
pana ce crema se intareste bine.

INGREDIENTE JELEU DE PORTOCALE
- 220 ml suc natural de portocale
- 2 linguri de zahar
- 3 foi de geatina

PREPARARE
Se incalzeste sucul de portocale,
se adauga zaharul si gelatina hidratata in prealabil.

Cand se raceste si prinde o usoara consistenta,
se toarna peste tort si se pune din nou in frigider,
pana ce jeleul se incheaga.

ORNAREA
- 1 ciocolata alba (80-100 g), rasa
- 100 ml de frisca batuta cu 1 ligura de whisky cream
- felii de limmete
- fructe de Physalis

Poftiti la patinoar...

Grija mare sa nu alunecati si sa cadeti in afara,
ca fructul asta de Physalis.
Mai urmeaza sa pice si coaja aia curioasa de limette.

Si fulgii astia de ciocolata au alunecat,
dar nu se lasa si escaladeaza peretele de frisca cu whisky,
doar, doar se vor mai bucura de luciul de gelatina.

Desi e ditamai omu', Zamzuu e un fel de copil mai mare,
asa ca i-am cantat in cor Multi Ani Traiasca
si pofticios nevoie mare, a luat cutitul si i-a facut felu'.

Ghici care e felia lui?
Daca te gandesti ca e prima, adica cea din fatza, te inseli.
E cea din spate.
Cum care? Tortul! Tot!
POFTA BUNA
SI
LA MULTI ANI, dragul meu!