vineri, 15 ianuarie 2010

KOMBE, UN ALT FEL DE PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC

Multumita unei bune prietene, cu afinitati otomane si aici o numesc pe Poca, am facut placuta cunostinta cu inca una dintre minunatele preparate din bucataria turceasca, placinta KOMBE. Daca va imaginati ca va propun o iesire la pascut cu reteta asta, va inselati amarnic. Este atat de perfecta, ca in mai putin de 10 minute de la iesire din sauna, tava cuptorului era jumatate goala. Oari di ce?
INGREDIENTE
- 350 ml de lapte
- 100 ml de apa
- 25 g de drojdie proaspata
- 1 si 1/2 lingurita de sare
- 600 g de faina
- 100 g de margarina
- 5 linguri de ulei

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 350 g de branza telemea de oaie sau vaca
- 400 g de spanac

PREPARARE
In vasul robotului se pun laptele caldut,
apa si drojdia maruntita, se amesteca si se lasa 20 de minute.
Se adauga faina si sarea si se framanta aluatul.
In aceasta faza nu se lasa la crescut.
Putei folosi si framantatul cu mainile,
pana cand aluatul devine la fel de moale si elastic,
care nu se lipeste de maini.
Eventual, mai adaugati putina faina.
Aluatul se imparte in 3 parti egale,
din care se vor intinde pe masa bine infainata
3 foi, cat se poate de subtiri.

Margarina impreuna cu uleiul se incalzesc in cuptorul cu microunde,
pana cand margarina se lichefiaza.

Grija ca masa sa fie tot timpul bine infainata
si sa presarati mereu faina sub si peste foi, cand le intindeti.
Peste prima foaie de aluat se imprastie cu lingura,
jumatate din amestecul de margarina si ulei.
Deasupra se pune cea de-a doua foaie...

...peste care se pune umplutura de branza si spanac.

Peste umplutura se aseaza si cea de-a treia foaie,
peste care se imprastie restul de amestec ulei-margarina.

Se impacheteaza in doua etape.
Prima...

...si a doua,
avand grija ca suprafata aluatului sa fie bine infainata.
Dupa impachetare, viitoarea placinta se intinde cat este tava de mare,
folosindu-va tot de facalet.

Placinta se intoarce si se muta in tava tapetata cu hartie de copt.

Cu un cutit bine ascutit se taie in portii
si se lasa la crescut exact 1 ora.

Dupa acest timp, se unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte
si se presara cu seminte dupa placul inimii.

Se coace la 180-190 de grade Celsius,
timp de cca. 25-30 de minute.

Portiile se servesc calde...

...sau incalzite (daca mai apuca a doua zi, eu una nu prea cred)

POFTA BUNA!