duminică, 30 iunie 2013

CARAMEL FUDGE

Afara e o zi ploiasa, rece si uda. Si daca tot e vreme de facut bani si numarat copii, ultimii, adica prichindeii casei s-au tot tinut de bracinarii mei sa le indulcesc duminica. Asa ca, rasfoind lista cu retete rezervate pentru "Trebuie facut", am dat de dulcegaria asta, adicatelea Caramel Fudge. Se citeste "Fagi", dar tu fa bine si fugi cu platou' prin casa sa-l ascunzi, sa mai ai si peste juma' de ora, ca pentru maine nu mai sunt sperante. Sincera sa fiu, am mai avut un motiv sa aleg reteta asta. Sara, mezina trupei, pofticioasa nevoie mare, a deschis (oare cum o fi putut?) o conserva cu lapte condensat. A linciurit ca pisica ceva din ea si a lasat-o asa, dosita in frigider, ca poate nu observ. Am dat peste furaciune destul de repede ca sa nu se usuce la suprafata si iata cum am fost "convinsa" de matza mica sa aleg reteta asta:


CARAMEL FUDGE



INGREDIENTE
-125g unt
- 2 linguri de miere
- 1 cup zahar brun (masura americana)
- 1 cutie de lapre condensat
- 100g de ciocolata alba
- alune

PREPARAREA
Se pune untul sa se topesca intr-o craticioara, pe foc mic.
Se adauga laptele condensat si se amesteca bine.
Apoi se adauga mierea si zaharul brun.
Se amesteca continuu pe foc timp de 7-8 minute,
iar la sfarsit se adauga ciocolata rupta bucatele.
Se tapeteaza cu folie de aluminiu o tava mica,
se toarna compozitia, se presara alunele si se lasa la racit,
apoi la frigider pana se intareste.
Se taie bucati si se mananca pe rupte.

POFTA BUNA!!!
...daca mai apuci!

marți, 11 iunie 2013

CHERRY PIE

Si vine John Wayne, tacticos, cu paiu-n coltu' gurii, prafuit si mirosind de la o posta a praf de pusca, ca deh, fuse cu potera pe urmele unor cowboy zgubilitici. Se scarpina pe piept, ca-l tot intepa acul de la steaua de Sherif si zambind cuceritor, cum numa' el stia s-o faca, isi infipse un cot in tejgheaua barului si ceru de graba o cada de whisky, ca-l ardea rau pe calea gatului. Mimoza de la bar ramase bleaga, priponita-n ochii lui si-i zambea topita, absorbita toata de imaginea old-sex-symbol-ului din fata ei. Ii turna pe de laturi cam la o sticla pana ce nimeri paharu' si balmajind ceva impiedicat, i-l intinse asa, macar jumate. Amuzat, Johnică privi-ntr-o parte, sa n-o faca sa se simta blonda si dadu cu ochii si cu nasu' de un platou pe care trona siroind de sirop, delicioasa americanca:

CHERRY PIE

Amu-i veni si lui randu' sa cada-n transa si parasind degetarul cu whisky, se indrepta teleghidat catre zona dulce-acrisoara. Ii salivau si ochii, nu numai falcile si abandonad tot, fugari, cal, blonda si uischeanu', se puse-n scaun cu placinta-n poale si ca un copil pofticios, ranjind rosu pe la coltul gurii, dadu gata platoul cat ai zice HANDS UP.

Oari di ce?


INGREDIENTE ALUAT
- 400 g de faina
- 175 g unt 82%
- o cutie de branza Philadelphia, (vezi, tot de la ei, americanii astia...)
- 100 g zahar
- sare
- apa rece romaneasca

INGREDIENTE UMPLUTURA
- aproximativ 1 kg de cirese "dezosate", fara samburi
- 150 g zahar, mai mult sau mai putin, in functie de cirese
- unt taiat in bucatele
- 4 linguri de amidon
- scortisoara
- extract de vanilie
- lapte sau galbenus amestecat cu lapte pentru machiaj

PREPARARE

 Faina se amesteca cu zaharul, sarea si untul pana se obtin firimituri,
apoi se adauga branza si apa pana se formeaza o bila de aluat omogena
pe care o punem la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

 Se imparte aluatul in doua, lasand o parte ceva mai mare pentru baza tartei.
Se intinde si se aseaza int-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
apoi se inteapa cu furculita din loc in loc (sa rasara busuioc)...

...peste care se pun ciresele dezosate amestecate cu zahar, amidon, scortisoara si vanilie.
Se aseaza in doua straturi (in forma de gramada, ca la rugby)
Untul ciopartzit se imprastie pe deasupra cireselor,... 

 ...apoi din cealalta parte de aluat se taie niscai curele fara catarame
si se croseteaza ca la gardu' cu vecina, apoi se varuieste, 
optional, cu baitz din ou si lapte,
sau doar lapte, daca n-a fatat gaina in dimineata asta.

 Se vâra-n cupor la niscai 180 de grade Celsius
si se lasa-n plata Domnului pana se bronzeaza "well done", adica ghini di tat.

Iote bre americanca! Plesneste de cate cirese a halit. 
Asa-s americanii astia, uiti la manie, prafuiti, clantzanid din pinteni
si gata sa ciuruiasca pe oricine i-ar fura febletzea.

POFTA BUNA!