vineri, 28 martie 2014

CREMSNIT

   De cand s-a inventat gips-cartonul, toti peretii facuti la repezala sunt ridicati cu asa ceva. Daca te uiti in structura aceluii sandwich de ipsos turnat intre doua foi de carton, vezi ceva asemanare cu dulcegaria de mai jos. Diferenta e ca la gips carton mai raman resturi nefolosite, la mine insa, pana si platoul pe care e pastrata prajitura e slefuit pana la luciu, ca nici cu lupa nu mai gasesti o firmitura de:

C R E M S N I T 

   De-a lungul timpului am incercat mai multe retete de cremsnit, dar niciodata nu am fost pe deplin multumita de rezultat, consistenta cremei ne fiind cea dorita de mine, insa de cand am incercat-o pe aceasta, nici prin gand nu-mi mai trece sa o schimb. Este exact pe gustul nostru, are tinuta si in acelasi timp, o textura fina si matasoasa, ce mai... perfecta, iar stratul de frisca ii da o nota aparte. 

    Sigur e doar momentul cand o termin de preparat. Cand se termina ea din frigider e o variabila: o zi, o zi jumate, nici macar o zi, ... p-acolo. Incercati-o si-mi veti da dreptate. Gips-cartonul meu e marfa. Si mai e o diferenta. Am meu nu se prinde cu suruburi, al meu se lipeste, de degete, de buze, de ochi, ca-l mananci si cu ochii, nu alta. Cred ca vrajitoarea din Hansel si Gretel avea peretii facuti cu asta.


INGREDIENTE
- 5 oua
- 350g de zahar
- 100g de amidon
- 1 litru de lapte
- 200g de unt 80% grasime
- extract de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 300 ml frisca batuta
- 2 foi de aluat foietat, coapte

PREPARARE
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare,
pana se obtine o crema neteda si lucioasa.


Se pun galbenusurile...


...pe rand,...


...apoi amidonul si aromele.


Laptele se pune pe foc si se infierbanta bine,
dupa care se adauga cu grija peste crema de oua,
mixand in tot acest timp.


Se transfera totul intr-o oala si se pune din nou pe foc,
amestecand cu telul...


...pana cand se ingroasa.


Se da la o parte si se adauga imediat untul taiat bucatele.
Nu se pune tot deodata, ci treptat.

Se lasa la racit, apoi se da un glet generos
 peste prima foaie de aluat foietat.
Peste crema de vanilie se tencuieste un strat de frisca,
apoi se capaceste cu cealalta foaie de aluat foietat.

Aici aveti o mostra dintr-un alt fel de rigips.
E cu caramel.
Nu e anti-umezeala, ba din contra, te face fleashca-n, nu alta.

INGREDIENTE CARAMEL SARAT
- 1 lingura de fleur de sel (un anume fel de cristale de sare)
- 2 cups de zahar
- 1 cup smantana lichida Dorna 32%
- 12 linguri de unt

PREPARAREA CARAMEL
Se caramelizeaza zaharul, se adauga untul, lingura cu lingura, amestecand.
Cratita se pune din nou pe foc si adugati incet smantana.
La sfarsit se pune sarea fina.
Se aseaza un strat subtire pe foaia coapta, apoi crema de vanilie,
frisca si la urma, cealalta foaie.
Caramelul ramas se pastraza la frigider pentru alte intrebuintari, ca toping.


Multumesc Netei de pe culinar, pentru reteta.

POFTA BUNA!!!


vineri, 14 martie 2014

TORTILLAS CU VERDETURI MEDITERANEENE

     Va trebui sa-mi caut un sombrero, un poncho, chitara am si chiar stiu sa cant la ea, o haita de mariachi, cat despre versuri, incropesc eu ceva, ca simt cum ma gadila talentu'.  I-auzi ia, prelucrare dupa CIELITO LINDO
Ay, ay, ay, ay, 
Tortillas lindo,
Porque se papa se alegrar
Gabriela lindo, 
Porque sunt bune!
     Si toate astea ca sa-i fac o serenada romantica sub geam Gabrielei, doar, doar se mai coboara delicata-n bucatarie, sa mai cocaleasca  "arriba - arriba - andale", vorba lu' Speedy Gonzales, inca o tura, doua, trei de lipii d-astea mexicane, adica:
TORTILLAS
mai shaormarilor ca brazii, cu muciacios pe piept.

    Da' astea-s finetzuri, delicatesuri, nu-s lipii libaneze, cum am glumit mai sus. Sunt chiar ce-am zis si mai ales...ce mananc. Ca am convins-o cu trilul meu. Iar mi-o facut, tzucu-i facaletzu' ei cu care le-a turtit. 

    Muchas gracias, senora Gabriela. Maine fac alte versuri. Yyyy...haaaa!


INGREDIENTE
pentru 16 bucati

- 4 cups faina tip 650 (aprox. 530 g)
- 3 lingurite praf de copt
- 2 lingurite sare
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 si 1/2 cups lapte cald 
- 1 lingura verdeturi mediteraneene
(1 cup = 1 cana de aprox. 230 ml)

PREPARARE
Intr-un vas se amesteca faina, praful de copt, sarea si verdeturile. 
Se adauga usor laptele caldut si uleiul si se continua amestecarea. 
Se mai poate adauga lapteatat cat este necesar 
pentru a obtine un aluat moale si suplu, care nu se lipeste de mana. 
Se framanta 5 minute.

Dupa framantare se lasa aluatul in vas, acoperit cu o folie de plastic,
 la odihna pentru 20 de minute.
Se taie in 16 bucati aproximativ egale, 
se da forma de bile, 
se acopera din nou cu folie de plastic si se mai lasa 10 minute.

Pe blatul putin infainat se intind cu sucitorul,...

...intr-o foaie rotunda si subtire.

Se coace intr-o tigaie incinsa, 
fara grasime acoperita cu un capac.

 La inceput focul trebuie sa fie tare, apoi se lasa mediu. 
Se coc fix 30 de secunde pe fiecare parte. 
Se pastreaza acoperite cu un prosop de bucatarie ca sa nu se usuce. 

Cand se racesc se transfera in punga de plastic inchisa bine, 
vor ramane la fel de moi si maleabile.

ANDALE LA MASA, MUCIACIOS

POFTA BUNA !!!

joi, 6 martie 2014

LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        Am tot incercat fel si fel de retete de prajitura. Parerea generala era ca oricare prajitura va fi mai apetisanta si mai gustoasa cu cat ai mai multe straturi, consistente, culori, texturi si arome. Cenzorul meu de calitate, domnul Z, era de fiecare data multumit de rezultat, dar parca nu reuseam sa-i smulg acea placere, pe care nedisimulat, am obtinut-o cand a gustat din Tortul Winter. Si totusi, cu aceasta reteta, am reusit. Si nu e nici in straturi, nici colorata ca un curcubeu si nu are ingrediente total diferite mixate. Doar baza de ciocolata. Si mai mult decat atat, trebuie sa va marturisesc ca ciocolata nu e slabiciunea lui Z. Dar cu aceasta prajitura, demna de o casa cu blazon, ce poate defini desertul perfect, l-am cucerit iremediabil. Cu o crusta semidura, ce se sparge la cea mai fina atingere cu lingurita, dezveleste un interior delicat, cremos, de sus si pana jos, iar in gura iti invadeaza aroma perfecta si textura desavarsita a ciocolatei. Trebuia sa-l vedeti cum savura fiecare lingurita, trebuia sa-l auziti cum gemea de placere si cum, lucru demn de "ASA NU", slefuia farfuria, nelasand nici o urma din ce-a fost:
 LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        
        Crestea inima-n mine, fericita ca primesc asa recenzii. Toata casa mea, de la mic la mare, facea ce facea si mai dadeau iama-n frigider pentru inca o felita. Efemera lucrare.
         Multumesc frumos ciushca.blogspot.ro/ pentru reteta.

INGREDIENTE
- 250g de ciocolata amara 75% cacao, de foarte buna calitate
- 250g de unt de 82% grasime
- 6 oua
- 250g de zahar
- 40g de faina

PREPARAREA
Ciocolata se topeste pe Bain-Marie.

 Treptat se adauga untul, taiat bucatele.
Se lasa sa se racoreasca timp de 5 minute.


Se separa oule, iar galbenusurile se bat bine cu zaharul, (pentru un plus de gust se poate folosi jumatate de cantitate zahar brun si jumatate zahar alb fin)
pana ce se albesc si cresc usor in volum.

Peste ele se adauga amestecul de ciocolata cu unt, amestecand continuu.

Se adauga faina...

...iar la final albusurile batute spuma. 

Se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt.

Se coace timp de 20 de minute la 200 grade Celsius.

Se serveste dupa ce se raceste complet...

....dar a doua zi isi desavarseste consistenta.
Motiv de gemete si placere.

POFTA BUNA!!!