joi, 6 martie 2014

LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        Am tot incercat fel si fel de retete de prajitura. Parerea generala era ca oricare prajitura va fi mai apetisanta si mai gustoasa cu cat ai mai multe straturi, consistente, culori, texturi si arome. Cenzorul meu de calitate, domnul Z, era de fiecare data multumit de rezultat, dar parca nu reuseam sa-i smulg acea placere, pe care nedisimulat, am obtinut-o cand a gustat din Tortul Winter. Si totusi, cu aceasta reteta, am reusit. Si nu e nici in straturi, nici colorata ca un curcubeu si nu are ingrediente total diferite mixate. Doar baza de ciocolata. Si mai mult decat atat, trebuie sa va marturisesc ca ciocolata nu e slabiciunea lui Z. Dar cu aceasta prajitura, demna de o casa cu blazon, ce poate defini desertul perfect, l-am cucerit iremediabil. Cu o crusta semidura, ce se sparge la cea mai fina atingere cu lingurita, dezveleste un interior delicat, cremos, de sus si pana jos, iar in gura iti invadeaza aroma perfecta si textura desavarsita a ciocolatei. Trebuia sa-l vedeti cum savura fiecare lingurita, trebuia sa-l auziti cum gemea de placere si cum, lucru demn de "ASA NU", slefuia farfuria, nelasand nici o urma din ce-a fost:
 LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        
        Crestea inima-n mine, fericita ca primesc asa recenzii. Toata casa mea, de la mic la mare, facea ce facea si mai dadeau iama-n frigider pentru inca o felita. Efemera lucrare.
         Multumesc frumos ciushca.blogspot.ro/ pentru reteta.

INGREDIENTE
- 250g de ciocolata amara 75% cacao, de foarte buna calitate
- 250g de unt de 82% grasime
- 6 oua
- 250g de zahar
- 40g de faina

PREPARAREA
Ciocolata se topeste pe Bain-Marie.

 Treptat se adauga untul, taiat bucatele.
Se lasa sa se racoreasca timp de 5 minute.


Se separa oule, iar galbenusurile se bat bine cu zaharul, (pentru un plus de gust se poate folosi jumatate de cantitate zahar brun si jumatate zahar alb fin)
pana ce se albesc si cresc usor in volum.

Peste ele se adauga amestecul de ciocolata cu unt, amestecand continuu.

Se adauga faina...

...iar la final albusurile batute spuma. 

Se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt.

Se coace timp de 20 de minute la 200 grade Celsius.

Se serveste dupa ce se raceste complet...

....dar a doua zi isi desavarseste consistenta.
Motiv de gemete si placere.

POFTA BUNA!!!