Iote-te lume la BUCTE (a nu se citi pluralul de la FS, desi tenteaza)
Populare atat in Polonia, cat si in Germania ca delicatese la micul dejun,
acestea sunt, excelente daca sunt prajite si consumate cu carne.
OBSERVATIA MEA!
Este cea mai pufoasa paine dulce pe care am mancat-o vreodata.
INGREDIENTE
- 450 g faina alba (mie mi-au mers 500g)
- 1 ligurita de sare
- 50 g zahar pudra
- 90 g unt
- 120 ml lapte
- 20 g drojdie proaspata
- 3 oua usor batute
- 40 g unt topit (pentru ultima ungere)
Se foloseste o tava patrata de 20 cm.
PREPARARE
Cerneti faina, sarea si zaharul pudra impreuna,
amestecati si faceti o gropita in mijloc.
Se topesc 50 g unt ( din cele 90 g), se adauga laptele,
apoi se lasa sa se raceasca pana cand amestecul este caldut.
Amestecati drojdia in amestecul de lapte pana se dizolva.
Turnati in mijlocul fainii amestecul de lapte, unt, drojdie
si incorporati suficienta faina incat sa obtineti o pasta groasa.
Presarati inca putina faina de pe margini,
acoperiti si lasati la caldura timp de 30 minute.
Treptat, incorporati ouale usor batute...
... si restul de faina pentru a obtine un aluat neted si moale.
Aceasta actiune va dura 10 minute.
Acoperiti si lasati la caldura o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul
(la mine s-a intamplat asta intr-o ora).
Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina
si aplatizati-l ca sa iasa tot aerul.
Impaturiti, formand un sul...
... pe care-l impartiti in 16 parti egale si modelati-le in forma de bile.
Ungeti tava cu unt, asezati bilele in ea si apoi ungeti-le cu restul de unt.
Acoperiti cu folie si lasati-le la dospit, la caldura, aproximativ o ora
(eu le-am lasat 30 minute)
sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade C/gaz 5.
Turnati si restul de unt topit (40 g) peste chifle si coaceti 25 minute
sau pana cand devin aurii.
Fierbinte, scoasa din cuptor:
Scoasa din tava si pusa la racit pe gratar:
Sectiune in detaliu:
yami yami...
POFTA BUNA !
Populare atat in Polonia, cat si in Germania ca delicatese la micul dejun,
acestea sunt, excelente daca sunt prajite si consumate cu carne.
OBSERVATIA MEA!
Este cea mai pufoasa paine dulce pe care am mancat-o vreodata.
INGREDIENTE
- 450 g faina alba (mie mi-au mers 500g)
- 1 ligurita de sare
- 50 g zahar pudra
- 90 g unt
- 120 ml lapte
- 20 g drojdie proaspata
- 3 oua usor batute
- 40 g unt topit (pentru ultima ungere)
Se foloseste o tava patrata de 20 cm.
PREPARARE
Cerneti faina, sarea si zaharul pudra impreuna,
amestecati si faceti o gropita in mijloc.
Se topesc 50 g unt ( din cele 90 g), se adauga laptele,
apoi se lasa sa se raceasca pana cand amestecul este caldut.
Amestecati drojdia in amestecul de lapte pana se dizolva.
Turnati in mijlocul fainii amestecul de lapte, unt, drojdie
si incorporati suficienta faina incat sa obtineti o pasta groasa.
Presarati inca putina faina de pe margini,
acoperiti si lasati la caldura timp de 30 minute.
Treptat, incorporati ouale usor batute...
... si restul de faina pentru a obtine un aluat neted si moale.
Aceasta actiune va dura 10 minute.
Acoperiti si lasati la caldura o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul
(la mine s-a intamplat asta intr-o ora).
Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina
si aplatizati-l ca sa iasa tot aerul.
Impaturiti, formand un sul...
... pe care-l impartiti in 16 parti egale si modelati-le in forma de bile.
Ungeti tava cu unt, asezati bilele in ea si apoi ungeti-le cu restul de unt.
Acoperiti cu folie si lasati-le la dospit, la caldura, aproximativ o ora
(eu le-am lasat 30 minute)
sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade C/gaz 5.
Turnati si restul de unt topit (40 g) peste chifle si coaceti 25 minute
sau pana cand devin aurii.
Fierbinte, scoasa din cuptor:
Scoasa din tava si pusa la racit pe gratar:
Sectiune in detaliu:
yami yami...
POFTA BUNA !
13 comentarii:
Mvai ce bine arata painica ta!!!
Foarte fain arata chiflele.
Azi le fac si eu.
Ai vazut ca ti-am facut si cozonacul?
Gabita draga ce de bunatati faci tu aici ,buctele astea arata nemaipomenit de bine .
In primul rand, imi cer scuze pentru raspunsurile intarziate, din cauza lipsei de timp!
Va multumesc pentru aprecieri, chiar sunt foarte bune si pufoase buctele astea!
mmmmmmmmmm,minunate...
buna gabriela!as vrea sa incerc si eu aceasta reteta de aluat pentru mucenicii moldovenesti, dar am o nelamurire: din cele 90g unt + 40g unt topit folosesti doar 50g la prepararea aluatului.Ce faci cu restul de unt?
Daca citesti atenta reteta vei vedea ca se folosesc o data 40g la uns inainte de crescut in tava si inca o data 40g inainte sa-i bagi la cuptor.
Spor la treaba!
gabi e minunata reteta, le-am executat si eu. delicioase...
hm, retetele sunt super dar .... ptr bucte (mucenicii) de post care sunt inlocuitorii laptelui, oualelor si untului?
pe cand o reteta de post?
recunosc e cam tarzie intrebarea :d
Multumesc, Anonim! Pentru mucenicii de post foloseste o reteta simpla de paine, fara oua, lapte, unt... da cautare pe google :)
Noi suntem mai pacatosi, nu papam de post, caci vorba cuiva foarte drag mie; Nu este pacat ce bagi in gura, ci ce scoti din ea!
Ah si inca ceva... eu postez aici retete indragite de familia mea, cat despre pretentii si mofturi, nu fac pe plac oricui. E plin netul cu retete, nu iti place ce gasesti aici... drum bun si cale batuta iti doresc1! :))
multumesc ptr raspuns
are dreptate persoana draga tie, insa e drept ca uneori trebuie sa respectam traditia :)
iar retetele, cel putin cele pe care le-am facut, imi plac asa ca ...
wowwww, arata atat de pufoasa si delicioasa, a iesit perfect si cum am vazut pozele mi-am dat seama imediat ca e un fel de cozonac, la cat de pufoasa a iesit..:D
Trimiteți un comentariu