miercuri, 5 noiembrie 2008

PRĂJITURĂ CREME A LA CREME

Retea aceste prajituri o am de multa vreme de pe D.C.
Am modificat cantitatile ca sa o pot face in tava cea mare a cuptorului.

INGREDIENTE BLAT
- noua oua
- noua linguri zahar
- 1 si 1/2 plic Creme Ole de ciocolata
- un praf de sare

INGREDIENTE CREMA
- 400 ml smantana dulce Dorna de 32% grasime
- 400 ml lapte rece
- doua plicuri Creme Ole de vanilie

INGREDIENTE GLAZURA
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 3 linguri cognac
- 150g ciocolata
- 150g unt

PREPARARE
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu praful de sare, apoi se adauga zaharul,
lingura cu lingura si se bat in continuare, ca la bezea.

Se pun galbenusurile pe rand si se amesteca usor.

Apoi se pune praful de ciocolata,
in doua trei reprize,
amestecand cu grija, prin rasturnare, ...

...pana la omogenizare.

Compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si ...

...se coace la 180 grade C pentru 25-30 minute.

Pentru prepararea cremei,
se foloseste un castron in care se pun toate ingredientele deodata
si se mixeaza pana ce va lua nastere o crema consistenta.
Aceasta se pune peste blatul racit si...

... se lasa la frigider, pana ce se prepara glazura.
Se pune la foc mic apa impreuna cu zaharul
si se amesteca pana se dizolva zaharul, fara insa a fierbe.
Se adauga cogniacul, ciocolata si untul bucatele
si se lasa la foc mic pana la topirea completa.


Se pune la racit si cand ajunge la temperatura camerei
se toarna usor peste crema.

Se pune din nou la frigider, pana ce glazura se solidifica usor.

Se taie numai cu cutitul cald.

POFTA BUNA!!!

36 de comentarii:

Agenda di Nico spunea...

Arata super,un deliciu prajitura asta.

Anonim spunea...

Draga mea, am facut azi prajitura asta minunata...Deja mai bine de jumatate de tava s-a dus :) E dementiala, deja mi-a dat dependenta. Iti multumesc mult ca ai postat-o, cred ca o sa o pun si eu pe blog, daca imi dai voie, ca merita popularizata la maxim!

Anonim spunea...

Buna Gabriela,

Situl tau este minunat!
Am doua intrebari : locuiesc in Canada si nu cred ca gasim smantana dulce. Pot s-o inlocuiesc cu frisca lichida (35 % grasime)? Cremele Ole de vanilie sint pentru a face bidinca de vanilie cu lapte rece?

Mersi!

Lili

Anonim spunea...

moaicaaaaa!!! cum arata!!!! ... ca tot ceea ce faci tu, dealtfel! :)
eu am o intrebare (fiindca nu locuim in romania), ce e "creme ole"? cu ce as pute-o inlocui? ai idee?

multu, anca :)

Gabriela Cara spunea...

Smantana dulce poate fi inlocuita, desigur cu frisca lichida insa atunci trebuie sa reduceti cantitatea la 300ml frisca si 300 ml lapte si doar un plic si jumatate de Creme Ole, deoarece frisca lichida, cand este batuta creste mult.
Creme Ole este praf de budinca cu lapte rece.
Imi pare rau ca raspunsurile mele au venit atat de tarziu.

LUCIA spunea...

Oare cu ce as putea inlocui Crema Ole ? Crezi ca ar merge niste praf de budinca de ciocolata ?
Nu locuiesc in Romania si nu stiu daca gasesc aceste pliculete, am sa incerc totusi. Prajitura arata super si tare as vrea sa o incerc.

Gabriela Cara spunea...

Creme ole este un praf de budinca facut la rece, instant. Cel care se fierbe nu este bun pentru aceasta prajitura. Sigur vei gasi un inlocuitor, adica acelasi lucru de la o alta firma.

Anonim spunea...

azi am facut si eu prajitura de ziua fiicei mele si a iesit delicioasa, delicioasa. multumesc de reteta!este suuuuuper buna!

Anonim spunea...

De ce trebuiesc folosite creme OLE, sarlote la plic si alte nazbatii care nu imi vin in cap acum !! 1. Nu sunt in RO, si aici nu se gasesc creme de budinci care se fac la rece 2. Cat o fi de buna oricare din prajiturile cu prafuri la plic , nu va ganditi ca sunt pline de E-uri ????? Pacat !!! Oricat de buna ati fi... m-ati dezamagit cu cremele la plicuri ! :((

Gabriela Cara spunea...

1. ca sa fiu in ton cu tine, anunt ca este pentru ultima data cand public un mesaj anonim, mi se pare firesc ca fiecare care doreste sa-mi lase mesaje, sa aiba onestitatea sa-si dezvaluie adevarata identitate, ca sa putem comunica intr-un mod civilizat. 2. Daca rasfoiesti putin blogul vei constata ca din zecile de retete puse aici, aceasta este singura facuta cu crema la plic, dar cand rautatea iti da pe afara, gasesti nod si in papura. Nici eu nu sunt adepta cremelor instant si tocmai de aceea nu le folosesc, iar aceasta prajitura nu o mananc in fiecare zi, chiar iti multumesc ca mi-ai amintit de ea, cred ca este mai mult de un an de cand nu am mai facut-o si ar fi cazul sa imi mai rasfat papilele cu minunatul ei gust. 3. Atata timp cat nu-ti cunosc identitatea, chiar nu imi pasa daca te-am impresionat cu vreo reteta, cu atat mai putin daca te-am dezamagit :))

Cosette spunea...

Buna Gabriela, de mult dau tarcoale acestei prajituri care arata bestial si m-am hotarat sa o fac de Lasatul Secului (duminica) cand imi vin finii la masa. Sper din tot sufletul sa imi iasa si de data aceasta, ca de altfel mai toate retetele luate de pe blogul vostru. Numai ca am o nelamurire, nu am citit inainte comentariile si am luat smantana de la taran 500 grame (20% grasime). Crezi ca afecteaza reteta ????
PS: Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai raspunde cat mai curand ! Si la mai multe, ca tare ne sunt de folos !!!

Gabriela Cara spunea...

Cred ca raspunsul meu a venit cam tarziu, sau nu? Habar nu am cand este Lasatul Secului. Oricum iti raspund poate pentru o alta data, numai smantana lichida este cea indicata in reteta si eu zic sa respecti acest lucru, pentru siguranta ca iti v-a reusi ca la carte.

Cosette spunea...

Multumesc pt. raspuns. E bine de stiut pe viitor cu toate ca a iesit exceptionala ! Bine ca nu mi-ai dat raspunsul in 6.03.2011 pt. ca prajitura era la frigider (nu am indraznit sa o tai si sa gust inainte, arata prea frumos in tava !!!).
Lasatul Secului sau Lasata Secului este o sarbatoare crestin-ortodoxa si este ultima zi de dulce inaintea postului Pastelui sau Craciunului. La mine in familie (si nu numai) aceasta sarbatoare are rol de 'impacare' cum cere traditia. Finii vin la nasi cu portocale (pt. femei) si lamai (pt. barbati) se saruta mana si se cere iertarea pacatelor (oricare ar fi ele). E un prilej de intalnire si petrecere deoarece bineinteles nasii pun masa mare si se falesc cu bucate alese.
Acelasi lucru se face si de catre cei tineri pentru cei mai in varsta, adica, copii se duc la parinti, fratii mai mici se duc la fratii mai mari, nepotii la matusi si unchi, samd. La aceasta masa nu trebuie sa lipseasca placinta cu branza sau DOLONGACIUL cum spune traditia. Mama este specialista in dolongaci si daca te intereseaza reteta am sa ti-o dau. Totodata se 'bate' halvita de catre copii. Se leaga cu ata halvita iar copii stau in genuchi si incearca sa prinda cu gura halvita care se penduleaza deasupra lor. Sunt obiceiuri vechi, dar daca familia le pastreaza se duce din generatie in generatie...Si culmea, nu ai sa crezi, suntem Bucuresteni get-beget de trei generatii si totusi am pastrat anumite obiceiuri crestinesti care se practica si in ziua de azi cu precadere in mediul rural.
O zi buna iti doresc si inca o data la mai multe retete, sunteti o sursa importanta de inspiratie !
PS: Sa stii ca am facut si salata de beuf dupa reteta voastra (cu toate ca salata de beuf este un aperitiv destul de des pe masa noastra). A iesit de mare exceptie ...!

Gabriela Cara spunea...

Oh, ce ma bucur ca ti-a iesit si cu smantana fermentata, totusi sa o incerci si cu smantana lichida.
Multumesc mult de informatii, foarte interesant, eu stiu ca obiceiurile difera de la o zona la alta si chiar nu le cunosteam pe cele din sud cu toate ca aici sunt crescuta dar nu au facut parte din familia noastra. Sunt curioasa si de acea placinta cu branza, daca am inteles eu bine pe care o face mama ta si da, desigur vreau reteta, sigur e ceva foarte bun.
Te pup si iti multumesc!

Anonim spunea...

am facut de Paste prajitura, cu smantana fermentata si cu praf de sarlota. un deliciu. iti multumesc mult!si salata de beof am luat-o tot de la tine, tot pentru pastele din anul acesta!TE SARUT!

simona alba spunea...

n-am cuvinte sa exprim ravagiile facute de aceasta minunata prajitura!am facut-o de Paste(normal) si au cazut in extaz familie, prieteni, colegi...noroc ca portia e una generoasa!:)

Dorina spunea...

Gabi , am o mare rugaminte , as vrea sa fac prajitura dar nu vreau sa pun coniac in glazura pentru ca va manca si fetita mea , crezi ca fac o mare greseala daca il inlociuesc cu apa sau lapte .Poate imi dai tu alta idee...
Multumesc anticipat .Te pup , ca-mi esti draga rau .

Gabriela Cara spunea...

Dorina draga, poti renunta la cognac pur si simplu fara al inlocui cu ceva, respecta doar celelalte cantitati date si gata. Eu pun cognac chiar daca am si picii la masa pentru ca alcoolul se evapora si ramane doar aroma, deci il poti folosi si tu si ai sa vezi diferenta de gust, alcool va fi 0.
Te pup si iti doresc o saptamana cat mai placuta!

coni spunea...

am facut prajitura asta acum vara, si a iesit excelent si a fost foarte apreciata.Neavand la indemana cognac am pus un castronel de visine pe blat, sub crema, pentru contrast.Multumesc mult de reteta, sigur o voi mai repeta.

georgeta c. spunea...

Multumesc pentru reteta! este minunata aceasta prajitura iar musafirii mei au apreciat-o si maincat-o cu mare placere. Te felicit pentru tot ceea ce faci /faceti desi de multe ori sunt dezamagita ca apar destul de rar retete noi. te pup cu mult drag, sa aveti in continuare o vara frumoasa! Toate cele bune, multa sanatate!

Iulia spunea...

buna as dorii si eu reteta de la aluatul de chua la cremme l`am ratacit prin casa iar mama nu erte in tara si am cresit retata`ms!

Dorina spunea...

Prestat astazi , un deliciu , multumesc Gabi .

Diana spunea...

Ce dimensiuni are tava ta cea mare? Vreau sa fac si eu prajitura, dar mi-e sa nu fie tava mea mai mare ca a ta si sa-mi iasa o prajitura extra-plata.

Gabriela Cara spunea...

Tava mea de la cuptor are cam 34/32cm.

Ramona spunea...

Multumesc pentru retetele fantastice de prajituri, au fost absolut delicioase, nu am vazut niciodata niste platouri care sa dispara mai repede. Intr-adevar Creme a la creme e superba, dar Pasiune intunecata cu un lichior de ciocolata e absolut bestiala. Abia astept sa fac si eclerele cu crema de portocale:). Un Craciun fericit si plin de multe bunatati.

Andreea spunea...

Buna :) am facut de 3 ori prajitura asta minunata si mi s-a lasat blatul de fiecare data,am facut-o in tava cuptorului, si nu stiu ce sa mai fac, in reteta Dumneavoastra scrie ca trebuie sa o coacem la 180 de grade, dar cuptorul meu nu este cu grade ci cu linii, si nu stiu cum sa fac conversia,si tare m-am necajit si nu stiu ce sa mai fac...va rog ajutati-ma

Gabriela Cara spunea...

Ramona draga, multumesc si eu tare mult pentru urari si pentru cuvintele tale! Ma bucur atat de mult ca iti plac retetele mele. Te puuup!

Gabriela Cara spunea...

Andreea, nu mai fi necajita, blatul se lasa putin, nu ramane asa umflat, insa ramane superpufos. Sa coci cu cuptorul la foc moderat, nu mic, nu foarte tare. In rest, numai de bine! Pup!

Adriana spunea...

Buna Gabriela! O colega mi-a recomandat blogul tau si sunt foarte incantata de munca depusa de tine si bineinteles si de retete. Am facut si eu prajitura creme a la creme. Mi-a iesit foarte bine si intr-adevar este foarte buna. Acum ma gandesc cum sa consum caloriile acumulate:) Spor la bucatarit!

Gabriela Cara spunea...

Te pup, Adriana! Sunt tare fericita sa primesc astfel de mesaje si iti multumesc tare mult.
O primavara incantatoare iti doresc!

Torturi Artistice Pentru Suflet spunea...

Arata maxim !!!! Abia astept sa incerc reteta. Multumesc !!!!

Anonim spunea...

Buna ziua. Eu acum fac minunata prajitura dar am o nelamurire. Crema mea este tare ca si un aluat fraged, asa trebuie sa iasa? Praful tau de budinca pentru cati ml de lapte este? Multumesc mult pentru minunatele retete si va doresc tuturor gospodinelor o zi mununata.

Gabriela Cara spunea...

Chiar nu am mai facut prajitura asta de muuulta vreme, dar cand o faceam foloseam praf de budinca la rece de la Dr Oetker, deci nu din cea care se fierbe. Nu stiu cate grame avea plicul, era un plic normal, cred ca se mai gaseste in comert.

ramona spunea...

am inceput sa caut pe net tot felul de prajituri, si le incerc pe toate. O sa incerc si pe aceasta dar nu am de unde sa iau crema Ole.Ce altfel de crema pot sa folosesc?

Gabriela Cara spunea...

Orice crema preparata la rece.

Ana spunea...

Sa tot fie vreo 4 ani de cand am facut pentru prima data aceasta reteta! De atunci, familia, prietenii, cu ocazia sarbatorilor, zile festive sau pur si simplu vor ceva dulce, la intrebarea ce sa le fac, raspund "Creme a la Creme"!!! Mi s-a mai dus si vestea in "sat" ca fac o prajitura senzationala si o gramada de gospodine mi-au cerut reteta! Multumesc Gabriela pentru retetele absolut minunate. Sarbatori fericite intregii familii!

Trimiteți un comentariu