marți, 28 aprilie 2009

TORT EXCELENT

Acum șase ani, în familia noastra intra un "personaj' ce avea să ne umple inimile de tot felul de sentimente: fericire, împlinire, dragoste supremă, grija, nopți albe, zile triste, zile vesele, mândrie, puțina nebunie, dorința de mai bine, putere de a învinge, și chiar dacă mă repet, fericire și multă, multă dragoste. Paharul vieții n-i s-a umplut și cu bune și cu rele, că vrei nu vrei, doar de bune nu ai parte. Acest "personaj" ne-a făcut mai atenți, mai grijuli, mai fermi, uneori mai drastici, alteori mai îngăduitori, răbdători, interesați de lucruri de mult uitate. Cu el am coborît ștacheta imposibilului și am ridicat-o pe cea a agitatiei și implicarii.
El, acest "personaj" se numește David Cristian
și este al șaselea membru al familiei noastre numeroase. Și nu e ultimul. Și pentru "gârgu" nostru, Gabriela, cea care acum șase ani era înculmea fericirii de a fi iarași mamă, s-a zbatut și la propriu și la figurat să facă acest tort realmente special. Chiar dacă la exterior arată auster și împodobit banal și din pripă, interiorul reflecta munca deosebită pe care o cere prepararea tortului, care la origini se numea "cu pian", dar pe care l-am rebotezat.
Inspirat după Palachinka



INGREDIENTE BLAT DE CACAO
- 5 ouă
- 90 g zahăr
- 50 g alune
- 25 g cacao
- 85 g făina
- 2 lingurițe rase praf de copt
- sare

PREPARARE
Se separă ouăle.
... că-s certate ...
Albușurile se bat spumă
... ca la poliție ...
cu zahăr și puțină sare, până ce compoziția stă băț,
... ca la armată ...
apoi se adaugă, unul câte unul, toate cele 5 gălbenușuri.

Se pun alunele măcinate și se amestecă ușor ...
... cred și eu că ușor, că după ce bătaie și-au luat de la poliție ...

Se amestecă făina cu cacao și praful de copt, ...
... până iese ceva ... mulatru ...

... apoi se adaugă la compoziția de ouă,
amestecând prin răsturnare, cu multă grijă.
... bre, te repeți, ...
... aoleooo băăă, vânătăile, uitasem ...

Se așează în tava de tort, (26 cm), tapetată pe fund cu hârtie de copt ...
... ce tare-i ăsta! Auzi la el, 26 de cm ...
... Da' care-i treaba cu fundu'? ...

... și se coace la 180 de grade C, 20-25 minute.
... pân' aci ți-a fost, te-ai ars ...

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE INELE
... de aur? ...
PENTRU DOUA FOI
- 8 ouă
- 180 g zahăr
- 2 linguri de ulei
- 4 linguri apă caldă
- 150 g făina
- 3 lingurițe praf de copt
- esență de vanilie
- sare

PREPARARE
Din aceste ingrediente se coc două foi,
într-o tavă dreptunghiulară, de 30 x 32 cm.
... ăsta-i și mai tare. 30 pe 32 de cm, mamăăă ...

Ouăle întregi, împreună cu zahărul, apa și puțină sare se bat bine ...
... cu strigături și chiote, că de', e ziua lu' fi-miu, ce pana mea ...

... până ce zahărul se topește și ouăle își dublează volumul.
... e hai, să nu-mi zici că se fac de struț ...

Se adaugă uleiul, vanilia, apoi făină amestecată cu praful de copt
și se amestecă cu atenție, prin răsturnare.
... ce amețeală ma ia vereeee, ține-mă ...

Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se nivelează ușor.
... ATENTIE, se închid ușile. Urmează nivelul 2 ...

Se coace la 180 grade C, timp de 12-15 minute.
Când se pune la racit, se acoperă cu un șervet de bucătărie.
Hârtia se va desprinde numai după ce blatul s-a răcit.
... S-a răcit? A murit?
Chemați bocitoarele să bage o manea vere ...

După răcirea completă, se taie în fâșii de 4 cm.
(ale mele au fost de 5 cm)
... mai și zici! Doar 5 cm? În locul tău tăceam naibi ...
... I-a stai! Cum adică, ALE MELE, ai mai multe? ...

INGREDIENTE CREMĂ DE CIOCOLATĂ
- 250 ml frișcă lichidă
- 250 g ciocolată cu lapte
- 200-250 g alune, (puteți pune cât vă place)

PREPAREARE
Ciocolata se topește în frișca lichidă, pe foc mic,
cu atenție să nu ajungă la fierbere.
... vreau și io, vreau și io ...

Se lasa să se răcească, ...
... da' ce-aveți frate, toți dați colțu' p-aci' ? ...

... apoi se pune la frigider și când este foarte rece,
se bate până își dublează volumul și se deschide la culoare.
... mă tâmpești de cap. Io știam că la bătai te învinețești.
Tu spui invers. Ai băut ceva?...

Se adaugă alunele măcinate.
... poate măsele măcinate, că la așa bătaie ...

Cu crema astfel obținută se ung fâșiile de blat alb.
Pate Ardealu' să moară Bibi, dă și mieeee ...

Se rulează și astfel se formează primul inel spiralat, nu închis.
Inel? Mă faci să râd! Da' nea Zvarovsky unde e? ...

Se continuă cu toate fâșiile de blat alb,
până la obținerea unui cerc cu diametrul de 26 cm.
Se stânge bine cu inelul de tort și se lasă la rece pentru 1-2 ore.
Băăă, inel de nuntă, da, dar inel de tort...???
...ești dus tatăăă ...
Cât ie halatu'? ...
INGREDIENTE CREMA DE VANILIE
- 500 ml lapte
- 55 g de făină, (amidon sau praf de budincă de vanilie la cald)
- 140 g zahăr
- esență de vanilie
- 140 g unt
- sare

PREPARARE
Se amestecă făina cu zahărul, puțină sare și se adaugă câte puțin laptele.

Se pune pe foc și se lasă să fiarbă, amestecând continuu,
până ce crema se îngroașe.
Zici că-i smoală albă, să moară Veta ...
Ia taci măă! Fii antena la băiatu':
- Vetaaa, mi-ai stricat chiuvetaaaa ...
Ei, ce zici, sunt tare, nu?!
Bănicăăă, te-am spart! ...
Când se ia de pe foc, se adaugă vanilia.

Se pune la răcit, acoperită cu folie alimentară, ca să nu prindă crustă.
După răcirea completă se amestecă cu untul,
frecat în prealabil ca o spumă.

Astfel se obține o cremă consistentă și fină.
... cremă de ghete, de măini, ce cremă e asta bre? ...
Fină, n-auzi?
... și ce țipi, ce țipi ...

MONTAREA TORTULUI
... stai să iau niște cuie ...
Din blatul de cacao se taie partea bombată de sus,
... dă-mi-o mie, dă-mi-o mie ...
apoi restul se taie în două felii egale.

Pe prima felie de blat se întinde jumătate din crema de vanilie.
... și cealalta jumătate mi-o dai mie? Pliiiiz ...

Apoi se așează deasupra spirala.

Peste ea se întinde restul de cremă ...
... offf ,
mai lasă și tu puțină în castron, că crăp de poftă ...

și se închide cu cel de ala doilea blat de cacao.
... bă ce zgârcă e, a pus-o pe toatăă ...
INGREDIENTE GLAZURĂ
rețeta Adrianei Nicoleta
...merci bre...
- 300 g zahăr
- 100 g cacao
- 200 ml smântână lichidă
- 235 ml apă
- 10 g gelatină

PREPARARE
Se amestecă zahărul cu cacao.
... lucru amestecat ...

Se adaugă smântâna și apa.

Se pune pe foc, într-un vas mai măricel
și se fierbe 10 minute, amestecând continuu.
... asta nu-i cremă, ce tromboane, e halva cu cacao, știu io ...

Se strecoară ...
... pe ușa afară? ...

... și când ajunge la temperatura de 50 grade C,
... ărși ...
se adaugă gelatina hidratată.
Se amestecă bine de tot până la topirea acesteia,
apoi călduță se toarnă pe tortul așezat pe un grătar,
deasupra unui vas mai mare.
Acu' faci grătar?
Ziceai că faci tort!
Mamă ce cotitoare ești !?!...

Această glazură are un gust dulce-amarui, ...
Oglindă, să moară ce-am pe casă ...

... nu se usucă, nu crapă și rămâne lucioasă chiar câteva zile.
... lavabilă cu teflooooon, SAVANAAAA, ce puii mei ...

Se ornează cu forme zăpăcite
Ca mine? ...
turnate din ciocolată topită,
peste hârtie de copt și puse de grabă la rece.
Biiiine mă, ascunde-le, mie să nu-mi dai, că-ți coace ...
... blatu' a vrut să zic, ce-ai? ...

Așezarea lor pe tort se face rapid, chiar în ușa frigiderului,
pentru că odata topită, ciocolata dă de gustul lichefierii
și îți va juca feste ori de cate ori vei pune mana pe ea.
... ia labele, n-auzi ? ...
... aaaa, cu mine vorbeai!!!

Tăierea se face musai cu un cuțit ascuțit ca la samurai,
... BANZAAAAAI ...

... cu mișcări mici și mai mult apăsând,
altfel munca, deloc puțină, de a-l prepara,
nu-și va găsi roadele în aspectul feliei de pe farfuria soacrei.
Cum care soacră? Cea cu poama murată bre ...
... c-a venit și ea, moț, că de, e bunică.
Aiurea, a venit să baloteze tort!
Ce, nu știu io ...

Și c-am vorbit de soacră, grilajul de pe tort îi este dedicat,
așa că pune-i pe felie cât mai multe zăbrele d-astea.
... că poate prinde ideea baba ...
... sau măcar trombonește-o că se poate mânca și floarea
și fă-i o poză la păscut.
Prietenii știu de ce ...

POFTĂ BUNĂ !

P.S. - Sfaturile cu soacra sunt valabile pentru cei ce n-au una ca a mea.
A mea e bună de pus la rană.
... au buba ...
Și e șefă de stol.
... prietenii știu ce-i aia ...


88 de comentarii:

CamiWitt spunea...

Gabi,fain rau tortul...ciocolata,yammi
O zi buna!

CAMI

Cristina spunea...

In primul rand sa va traiasca frumusetea de baiat, e un scump, sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii, La multi ani!
In al doilea rand, tortul arata incredibil de frumos, de gust numai vorbesc, cred ca este senzational si cum se apropie si ziua baiatului meu, parca m-ati bagat la ceva idei...
Numai bine si petrecere frumoasa!

Mary spunea...

WOW this cake is super excellent !

Gabriela Cara spunea...

Deci ești dintre cei care iubesc ciocolata. E musai să-l faci, dragă Cami. Să mă anunți dacă ...

Gabriela Cara spunea...

Mulțumesc frumos, dragă Cristina. Chiar m-aș bucura să îl faci. Vei impresiona asistența. La mulți ani și fiului tău.

iulia spunea...

Sa va traiasca baietelul, sa fie sanatos si sa va bucurati de el!! La multi ani!!
Tortul arata intr-un mare fel, absolut minunat!!

Isabela spunea...

Arata super profesionist!

Nati spunea...

Simpatic foc personajul! Sa va traiasca si sa va aduca numai bucurii si in continuare! Iar tortul, n-am cuvinte, mi-a provocat instant o poftaaa..

Gabriela Cara spunea...

Iulia spunea... Sa va traiasca baietelul, sa fie sanatos si sa va bucurati de el!! La multi ani!!
Tortul arata intr-un mare fel, absolut minunat!!

Mulțumesc draga mea. Mulțumesc mult.

Gabriela Cara spunea...

Isabela spunea...Arata super profesionist!

Mă strădui cât pot și dacă vă place ce fac, înseamnă ca și reușesc. Pup.

Gabriela Cara spunea...

nilbutikpasta spunea...süper

teşekkürler, my dear.

Gabriela Cara spunea...

Nati spunea...Simpatic foc personajul! Sa va traiasca si sa va aduca numai bucurii si in continuare! Iar tortul, n-am cuvinte, mi-a provocat instant o poftaaa..

Ce mă bucur. Înseamnă că faci unul cât de curând și pentru sufletașul tău. Mulțumesc pentru aprecierea "personajului".

Nati spunea...

Oh, nu, nu fac, nu in curind cel putin. Sufletasul meu mai are niscaiva kile de dat jos :-D De gustat la cineva n-as refuza, dar sa fac unul intreg e prea mult, pai nu ma linistesc pina nu vad platoul gol :))

Flor spunea...

Daca am inteles eu bine, e ziua lui David astazi.... este de aceeasi varsta cu baietelul meu cel mare Alex.
Ii doresc La multi ani, sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii!
Cat despre tort nu pot sa spun decat ca arata minunat si imi inchipui si ce gust minunat are! Felicitari mamicii harnice pt. efort!

Bunny spunea...

Draga mea, sa iti traiasca baiatul, sa fie sanatos, sa va bucurati cu totii de el, sa creasca mare, puternic si sa aiba numai bucurii! Excelent tort, mami frumoasa!

dora spunea...

La multi ani cu sanatate si bucurii ingerasului vostru!...sa va lumineze si insenineze viata, sa va bucure in orice clipa cu zambetul si voiosia lui, sa va incalzeasca mereu sufletele cu lumina ochilor lui minunati...si nu in ultimul rand sa va fie sprijin bun si de nadejde cand veti avea nevoie de el...Gabitza si Zamzuu sunteti niste parinti minunati...si aveti un ingeras minunat...va doresc tot binele din lume si va pup cu drag pe toti...

P.S. Gabitza ai facut un tort MINUNAT...felicitarile mele sincere...esti minunata, fata draga...

Oana spunea...

La multi ani frumuselului! Bun tort, arata grozav

Gabriela Cara spunea...

Thank you, my dear Mary. I hope you do it yourself very soon, and come to me with same photos. So,...:)

yafa spunea...

cu cine sa incep mai intai? Cu printisorul....La multi ani pui frumos, sa cresti mare si sanatos, sa te bucuri de mami de tati si de surioara ta....si de ceilalti pana la 6;):). Gabi si Tati, sa fiti fericiti alaturi de ingeras si sa dea Domnul sa va bucurati de el la fiecare pas. Tortuletului....Ah ce te-as mai manca! Ti-am salvat reteta asa ca mancatorul meu de ciocolata care nu are decat 3 anisori va fi foarte fericit.
Gabi tie si numai tie....ai maini de aur fata draga, te pupic muuuuult.

adriana spunea...

La multi ani fiului vostru! Multa sanatate si sa va aduca numai bucurii .Frumos tort si cred delicios. O zi buna.

ama spunea...

ma scoti din minti cu bunatatile astea :) minunat arata!

Marcela S. spunea...

Minunat tortul Gabriela. L-am copiat si o sa-l fac cu prima ocazie. Pupici.

Marcela S. spunea...

Am uitat ce era mai esential: LA MULTI ANI !!!! baietelului tau super dragalas. Multa sanatate si fericire.

Miha spunea...

La multi ani David Cristian! Sa fii sanatos si viata sa-ti rezerve numai bucurii!

Gabi,felicitari pentru minunatia de tort si lui tati felicitari pentru comentariile super haioase! :))

diamond spunea...

felicitari, doamna, :D arata impecabil! baiatul tau este un scump, sa aiba multi muuulti ani fericiti!

Amalia spunea...

Gabi foarte frumos ti-a iesit tortul ! Pupici la baietel , sa fie sanatos si sa asculte de mami :).

Lissa spunea...

La multi ani, numai bucurii baietelului vostru si toate visele sa i se-mplineasca.
Dragii mei ,sunteti deosebiti ,imi place prezentarea de ..nu am cuvinte.Tortul arata super bine si apetisant nevoie mare.

Vicky spunea...

Ceea ce ai facut tu aici este arta, arata absolut bestial tortul, am muscat putin din ecran si a fost delicios.

Edith spunea...

Sa va traiasca piticul, sa creasca mare, sanatos si norocos!
Superb torul, Gabica, iar piciul e tare dulcik (seamana cu mamica ;)) - no offense Zamzuu :P

diviana spunea...

Sa va traiasca baiatul :)
Tortul este minunat, felicitari :)

Vio spunea...

ca de obicei, finete!!! Felicitari! Sa va binecuvinteze Dumnezeu baietelul cu sanatate in primul rand, crestere frumoasa ca la maturitate sa poata spuna: ''datorita parintilor mei am ajuns aici!'' dar... sa va binecuvinteze si fetita. Si... tot El sa iti rasplateasca munca ce o depuneti pentru acest blog, se vede ca e dragoste si daruire cu carul.

Gabriela Cara spunea...

Nati spunea...Oh, nu, nu fac, nu in curind cel putin. Sufletasul meu mai are niscaiva kile de dat jos :-D De gustat la cineva n-as refuza, dar sa fac unul intreg e prea mult, pai nu ma linistesc pina nu vad platoul gol :)

Succesuri maxime in cura de slabire iti doresc draga Naty, si cand vei ajunge la cit kile iti doresti, sa-l faci, ca sa ai de ce sa te apuci din nou de alta cura. Da' sa-l faci microscopic, sa poti goli platoul. Sau vrei sa-l faci pe platoul...continental?

Gabriela Cara spunea...

Flor spunea...Daca am inteles eu bine, e ziua lui David astazi.... este de aceeasi varsta cu baietelul meu cel mare Alex.
Ii doresc La multi ani, sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii!
Cat despre tort nu pot sa spun decat ca arata minunat si imi inchipui si ce gust minunat are! Felicitari mamicii harnice pt. efort!

Ziua lui David a fost pe 25 aprilie. La multi ani si fiului tau Alex si multumesc pentru mesaj.

Gabriela Cara spunea...

Bunny spunea...Draga mea, sa iti traiasca baiatul, sa fie sanatos, sa va bucurati cu totii de el, sa creasca mare, puternic si sa aiba numai bucurii! Excelent tort, mami frumoasa!

Iti multumesc din suflet, draga mea Corina pentru mesaj. Te sarut dulce. Vorbim pe mess cand ai timp.

Gabriela Cara spunea...

dora spunea...La multi ani cu sanatate si bucurii ingerasului vostru!...sa va lumineze si insenineze viata, sa va bucure in orice clipa cu zambetul si voiosia lui, sa va incalzeasca mereu sufletele cu lumina ochilor lui minunati...si nu in ultimul rand sa va fie sprijin bun si de nadejde cand veti avea nevoie de el...Gabitza si Zamzuu sunteti niste parinti minunati...si aveti un ingeras minunat...va doresc tot binele din lume si va pup cu drag pe toti...
P.S. Gabitza ai facut un tort MINUNAT...felicitarile mele sincere...esti minunata, fata draga...

Oaw! Mai lasat fara cuvinte. Ce mesaj?! E la fel de filigranat ca si torturile tale. Si le stiu foarte elaborate. Multumesc frumos, draga mea Dora. De mult nu am mai primit un semn de la tine, dar asta acopera tot timpul in care n-am vorbit. Iar daca tu, maestra in decoratiuni, spui de tortul meu ca e minunat, ori esti din cale afara de amabila, ori chiar asa este. Tu sa-mi zici!

Gabriela Cara spunea...

Oana spunea...La multi ani frumuselului! Bun tort, arata grozav.

Multumesc frumos, Oana, pentru mesajul trimis. Te sarut.

Gabriela Cara spunea...

yafa spunea...cu cine sa incep mai intai? Cu printisorul....La multi ani pui frumos, sa cresti mare si sanatos, sa te bucuri de mami de tati si de surioara ta....si de ceilalti pana la 6;):). Gabi si Tati, sa fiti fericiti alaturi de ingeras si sa dea Domnul sa va bucurati de el la fiecare pas. Tortuletului....Ah ce te-as mai manca! Ti-am salvat reteta asa ca mancatorul meu de ciocolata care nu are decat 3 anisori va fi foarte fericit.
Gabi tie si numai tie....ai maini de aur fata draga, te pupic muuuuult.

Si eu te pupic mult, draga Yafa, sa-ti creasca mare ciocolatosul tau de 3 anisori si sa-i faci, an de an, alt si alt tort de ciocolata, de fiecare data mai elaborat, mai gustos. Ma bucur ca anul asta reteta e de la mine.

Gabriela Cara spunea...

adriana spunea...La multi ani fiului vostru! Multa sanatate si sa va aduca numai bucurii .Frumos tort si cred delicios. O zi buna.

Sa nu crezi o iota. Trebuie doar sa-l faci si te vei convinge. Pentru cei ce adora ciocolata, tortul asta este o delicatesa.

Multumesc, pentru cuvintele frumoase. Te pup dulce.

Gabriela Cara spunea...

ama spunea...ma scoti din minti cu bunatatile astea :) minunat arata!

Asta si vreu! Sa te innebunesc de pofta, sa te tavalesti pe jos ca n-ai apucat sa-l gusti. Doar asa o sa iei pas cu pas reteta si o sa-l faci pentru sufletashul tau.

Hai, ce-astepti? Vaporu-n gară?

Gabriela Cara spunea...

Marcela S. spunea...Minunat tortul Gabriela. L-am copiat si o sa-l fac cu prima ocazie. Pupici.

Fa un plagiat dupa reteta asta si vino cu dovezile incriminatorii. Pupici si de la mine.

Gabriela Cara spunea...

Marcela S. spunea...Am uitat ce era mai esential: LA MULTI ANI !!!! baietelului tau super dragalas. Multa sanatate si fericire.

Am uitat ca ai uitat. Uitate-ar relele!

Multumesc mult pentru mesaj. Pupici!

Gabriela Cara spunea...

Miha spunea...La multi ani David Cristian! Sa fii sanatos si viata sa-ti rezerve numai bucurii!

Gabi,felicitari pentru minunatia de tort si lui tati felicitari pentru comentariile super haioase! :))

Multumim toti trei in cor! Auzi...
David: - Mul...
Gabi: - ...țu...
Zamzuu: -...mim.

Gabriela Cara spunea...

diamond spunea...felicitari, doamna, :D arata impecabil! baiatul tau este un scump, sa aiba multi muuulti ani fericiti!

Hai mai Diamond, nu ma lua cu doamna, ca ma simt baba. Sunt o mamica fericita si tanara, chiar daca anii ma contrazic. Pup you.

Gabriela Cara spunea...

Amalia spunea...Gabi foarte frumos ti-a iesit tortul ! Pupici la baietel , sa fie sanatos si sa asculte de mami :).

Multumesc frumos, dar de ascultat, asculta mai mult de jandarmu' de tata, ca piticii mei sunt cuminti, cand dorm, sau cand nu sunt impreuna, dar cand se intalnesc, incepe meciu' si tre' sa chem jandarmeria sa intervina, ca eu sunt ... mama.

Gabriela Cara spunea...

Lissa spunea...La multi ani, numai bucurii baietelului vostru si toate visele sa i se-mplineasca.
Dragii mei ,sunteti deosebiti ,imi place prezentarea de ..nu am cuvinte.Tortul arata super bine si apetisant nevoie mare.

Ma intreb daca soacra-mea ar citi postarea, tot asa ar zice?

Multumesc frumos pentru urari si ma bucur ca itit place cum arata.

Gabriela Cara spunea...

Vicky spunea...Ceea ce ai facut tu aici este arta, arata absolut bestial tortul, am muscat putin din ecran si a fost delicios.

Ma stradui, dar mai am multe de invatat. Dar nu ma las...
Daca v-a placut cum arata, atunci stati sa vedeti ce pot face Dora si Lissa si poate nu le stiu pe toate de la care am ce invata.

Gabriela Cara spunea...

Edith spunea...Sa va traiasca piticul, sa creasca mare, sanatos si norocos!
Superb torul, Gabica, iar piciul e tare dulcik (seamana cu mamica ;)) - no offense Zamzuu :P

Ce offense? E pe inventarul meu? Este! Da' las' ca Sara e bucatitca rupta din mine. Deci, meci egal,

Zamzuu

Gabriela Cara spunea...

diviana spunea...Sa va traiasca baiatul :)
Tortul este minunat, felicitari :)

Daca ceva sau cineva este minunat, atunci acela este baiatul meu, Iar tortul, dupa aprecierile voaste ii calca pe urme. Ce fericire pentru mine. Multumesc mult!

Gabriela Cara spunea...

Vio spunea...ca de obicei, finete!!! Felicitari! Sa va binecuvinteze Dumnezeu baietelul cu sanatate in primul rand, crestere frumoasa ca la maturitate sa poata spuna: ''datorita parintilor mei am ajuns aici!'' dar... sa va binecuvinteze si fetita. Si... tot El sa iti rasplateasca munca ce o depuneti pentru acest blog, se vede ca e dragoste si daruire cu carul.

Urare din inima pentru inima. Punct ochit, punct lovit. Ma declar "ranită". Multam fain de minunatul mesaj. Pupici.

LauraAdamache spunea...

Cu mare intarziere vin sa ii urez Un La multi ani din inima lui David, cu multa sanatate si fericire! Imi amintesc ca la inceputurile tale pe culi aveai ca avatar poza celor 2 ghidusi ai tai care m-au fermecat pe loc. Rar am vaut copii atat de frumosi Gabi draga!! Sa va traiasca si sa va semene pentru ca sunteti doua persoane de exceptie la care tin foarte mult!!
Tortul arata magnific ca de altfel toate retetele tale iar gustul nici nu vreau sa mi-l imaginez...
Va pup draga mea si numai bine va doresc!!!

Ina Todoran spunea...

Ce copil frumoooooooooos ai Gabi!!! Sa-ti traiasca! Si tortul arata foarte bine!

Paradis spunea...

La multi ani David!sa fie sanatos,norocas(la fete:).Tortul arata superb si yammy.Pupam pe tine.

Gabriela Cara spunea...

Iti multumesc din suflet, scumpa mea Laura!
Si noi te iubim si te apreciem pentru tot ce faci si tu stii bine asta. Datorita tie si la indemnul tau, am astazi acest blog de care sunt mandra si iti raman recunoscatoare. Te pupam cu mult drag!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc tare mult pentru mesaj, Ina-harnicuta!
Te puuuup!

Gabriela Cara spunea...

Paradisule, iti multumesc si tie pentru urarile faine si te pup de nu te vezi!

P.S. Astept si alte bunatati la tine pe blog.

Laura spunea...

Gabita draga si Zamzuu, cu un pic (mai mare :P) intarziere, vin si eu sa ii urez frumosului vostru mic: La multi ani!!!
Sa va traiasca, dragilor, sa fie sanatos si vesel totdeauna! :)
Sinteti o familie minunata si binecuvantata de Dumnezeu...iar voi doi -bucatarii :P ...sinteti absolut geniali si nu exagerez deloc atunci cand afirm asta.
Postarile voastre sint de milioane...e ca un basm, ca o magie...de la voi plec intotdeauna cu un suras siret pe buze :))
Tortul este inimaginabil de frumos...cel mai frumos pe care l-ati facut vreodata (asa imi pare mie) si va felicit din toata inima pentru talent si daruire!!!
La multi, multi ani va doresc dragilor, tuturor, si sa stiti ca va urmarim mereu cu mare drag!
Cei mai dulci pupici pentru voi...dar mai mult pentru micutul sarbatorit! :P

P.S. Mii de scuze ca am intarziat atata cu felicitarile!!!

Gabriela Cara spunea...

Laura spunea...Gabita draga si Zamzuu, cu un pic (mai mare :P) intarziere, vin si eu sa ii urez frumosului vostru mic: La multi ani!!!
Sa va traiasca, dragilor, sa fie sanatos si vesel totdeauna! :)
Sinteti o familie minunata si binecuvantata de Dumnezeu...iar voi doi -bucatarii :P ...sinteti absolut geniali si nu exagerez deloc atunci cand afirm asta.
Postarile voastre sint de milioane...e ca un basm, ca o magie...de la voi plec intotdeauna cu un suras siret pe buze :))
Tortul este inimaginabil de frumos...cel mai frumos pe care l-ati facut vreodata (asa imi pare mie) si va felicit din toata inima pentru talent si daruire!!!
La multi, multi ani va doresc dragilor, tuturor, si sa stiti ca va urmarim mereu cu mare drag!
Cei mai dulci pupici pentru voi...dar mai mult pentru micutul sarbatorit! :P
P.S. Mii de scuze ca am intarziat atata cu felicitarile!!!

Draga mea, ești bine venită cu vorbele tale alese să întârzii cât poftești. Știu doar că atunci când voi citi mesajul tău, voi avea în fața ochilor, cuvinte dragi, orânduite cu har. Mulțumesc frumos și "întârzie" cât mai des pe aici.
Te salutăm în gașcă, David, Gabi și Zamzuu

Irina spunea...

Sa-ti traiasca baiatul!
Reteta si comentariile sunt excelente! De mult nu am mai ras asa!

Gabriela Cara spunea...

Irinuca, iti multumesc frumos! Te puuuup tare!

Vali spunea...

Am vazut,in timp ce navigam,pe net acest tort.Mi-a placut ce am vazut, am inchis calculatorul si am mers la culcare ca era tarziu. In urmatoarele zile am vazut pe bloguri: spirala cu....; spirala cu....,dar nici una nu semana cu a ta. Am umblat pe zeci de bloguri in speranta ca o sa gasesc tortul pe care l-am vazut. Acum cateva zile am intrat pe blogul tau si l-am descoperit. Asa a fost sa fie.Il fac sigur, dar acum sunt la dieta disociata si trebuie sa mai astept. Mii de felicitari pentru tot ceea ce faci.Ai un talent extraordinar iar sotul tau te secondeaza cu succes. Felicitari si dumnealui pentru activitatea pe care o desfasoara pe plan profesional cat si pentru aceea de sot si tata.

Gabriela Cara spunea...

Multumesc din suflet, scumpa Viviana! Cuvintele tale mi-au mers la inima.
Iti urez dieta usoara si felicitari ca te poti tine de ea! In ultima perioada nu mai pot avea atata vointa, ca sa pot duce la capat un regim, caci nevoie ar fi destula.
Te pup si te mai astept si cu alte retete!

vdaiana spunea...

E supeeeeeer acest tort! Felicitari pentru rabdare si talent!

As vrea sa-l fac pentru aniversarea de casatorie a parintilor mei, desi mi-e cam teama ca e foarte mult de lucru la el.

As vrea sa te intreb cam cate portii ies? Sau cam ce greutate are tortul asta? Mersi.

Gabriela Cara spunea...

Multumesc Vdaiana!
Nu stiu exact ce greutate are, insa aproximez la 2,5kg, suficient pentru o petrecere restransa. Poti taia din el 12 portii mari sau 16 mai mici. Avand in vedere ca este un tort de ciocolata, este satios si poti face portiile mai mici.
Spor la treba si o sarbatoare minunata!

Mirela spunea...

Cu intarziere,urez si eu La multi ani baietelului tau,sa va traiasca...e frumos foc!!!
Torul este bestial,am sa iau si eu reteta daca nu e cu suparare,tare pofta mi-ai facut,:)).
Felicitari draga Gabriela pt un blog superb cu multe bunatati!!!

Isabela spunea...

Fasiile unse cu crema nu se insiropeaza?
Cum ai mutat tortul de pe gratar pe platou?
Ma gandesc serios sa fac tortul asta pe 8 semptembrie, de ziua soacrei mele.

Isabela spunea...

Am facut ieri tortul. De fapt sambata am copt blaturile si ieri le-am asamblat.
Am facut doar o tava de blat alb ...si a fost cam putin, asa ca am micsorat cercurile de blat de cacao.
Blatul alb nu mi s-a rulat asa frumos ca tie, cand incercam sa il rulez, se rupea, dar l-am asezat eu cumva, l-am potrivit eu sa ia o oarecare forma apropiata de rotund. Am taiat feliile prea inalte si deci mi-a iesit cam inalt totrul, dar avea totusi echilibru ;).
Crema de frisca cu ciocolata si alaune mi-a iesit super.
Glazura insa m-a chinuit, ca nu mi se inchega gelatina. Noroc ca am mai avut un plic la indemana si am dizolvat-o corect, la baie-marin, asa ca pana la urma a iesit foarte bine. Nu am pus ca tin, tortul pe gratar, l-am asamblat direct pe platou si glazura excedenta....am papat-o eu. Am ornat cu alune pe laturi si o dunga subtire pe deasupra. Atat, ca eram deja obosita.
E un tort laborios, dar nu am nici o indoiala ca voi face senzatie azi cu el. Il servim dupa amiaza.
Multumesc, Gabriela, pentru o idee de tort asa spectaculos!

Gabriela Cara spunea...

Isa scumpa, iarta-ma ca nu ti-am raspuns in timp util la intrebari, acum raspunsurile mele vin cam tarziu... blaturile nu se insiropeaza si cred ca le-ai tinut putin mai mult in cuptor, de aceea s-au frant la rulare, s-au uscat prea tare. Ele sunt moi si foarte maleabile.
De mutat tortul de pe gratar pe platou, m-am ajutat de patru spatule, doua le-am tinut eu si alte doua le-a tinut sotul meu, am avut ceva emotii, dar a mers.
Sunt sigura ca tortul tau a iesit minunat si cu siguranta vei fi mult apreciata de invitati.
Felicitaril! Intr-adevar este laborios si este o proba de foc pentru multe gospodine.
Te pup si sa aveti o petrecere frumoasa! La multi ani mamei soacre!

fely2 spunea...

Minunat tortul,m-am folosit de o ocazie speciala"ziua de nume a tatalui meu",pentru al face.Am muncit ceva la el,mie imi place cum a iesit,dar rezultatul final il primesc maine.Mii de multumiri pentru tot ce faceti si impartiti cu noi,blog-ul d-voastra este o adevarata incantare pentru mine.Imi cer scuze daca am deranjat prin trimiterea emai-lurilor.

Gabriela Cara spunea...

Niciodata nu este prea tarziu. Iti multumesc mult pentru urari si aprecieri!
Esti binevenita oricand ai placere si ma bucur din suflet cand am ceva de oferit. Te pup cu mult drag!

Gabriela Cara spunea...

Fely draga, sa-ti traiasca tatal, multi ani sanatosi! Noi ii dorim o viata lunga si frumoasa!
Sunt sigura ca munca ta va fi pe deplin apreciata si toti invitatii vor fi incantati de gustul tortului, pe care cu multa dragoste l-ai pregatit pentru parintele tau.
Ma bucur inca o data ca am putut oferi o reteta placuta.
Si de ce deranj sa fie vorba? Cu mare placere raspund tuturor intrebarilor voastre.
Te pup!

fely2 spunea...

A fost foarte bun,mi-a reusit,este deosebit de fin.Pe adresa d-voastra de email am trimis cateva link-uri,felicitare pentru mos niculae...(despre ele era vorba de deranj)...le-ati primit?

Gabriela Cara spunea...

Fely, nu am primit nimic, din pacate. Eu iti multumesc oricum ca te-ai gandit si la noi!
Sarbatori fericite!

viatainroz spunea...

salutare

un super tort! l-am incercat si eu ieri si a iesit MINUNAT. multumim pt reteta

Oxana spunea...

Buna ziua ! Ieri am intrat pentru data pe acest blog . Imi place foarte mult acest tort, dar mi-e frica sa nu iasa prea uscat, Daca l-as face pentru mine nu m-ar deranja, dar maine este ziua viitoarei mele cumnate si fratele m-a rugat sa fac un tort surpriza. As vrea sa ramana toti cu gura cascata ...mai ales ca eu nu voi reusi sa ajung la ziua ei. Poate primesc un raspuns pana sa ma apuc.

Gabriela Cara spunea...

Cu mare placere, ma bucur ca v-a placut. Sa va fie de bine!

Gabriela Cara spunea...

Oxana, poti sa insiropezi spirala, dar numai dupa ce este montata, ca sa nu ai probleme cand rulezi fasiile de blat. Spor!

Anonim spunea...

Gabita draga, acesta este tort decorat in graba? Cred ca are un gust exceptional. Chiar voiam o reteta de tort cu ciocolata. Felicitari pt toate torturile si pentru toate preparatiile facute. Ligia.

Anonim spunea...

Iti multumesc pentru aceasta reteta minunata. Am muncit o zi la el dar rezultatul a meritat. Tortul s-a bucurat de un real succes!

Anonim spunea...

La foile care trebuie rulate, de ce le-ai taiat sub forma de dreptunghiuri ? Sau mi se pare mie... dar nu..

Gabriela Cara spunea...

:)) Sunt taiate fasii, se vede si in poza in care sunt facute spirala, insa la racit blatul l-am pus pe un gratar si s-a imprimat doar alte linii care fac sa para taiat asa :)) uita-te mai bine!!!!

Anonim spunea...

Mi-am luat inima in dinti si am facut acest "Excelent" tort si bine am facut.Reactiile au fost cele asteptate din partea invitatilor"ai pus crema cu seringa acolo ?".Dar totusi nu a iesit tot ca la tine, de exemplu, glazura nu a iesit la fel.Am mai multe motive cred pentru care sa nu fi iesit la fel; nu am luat gelatina buna, nu am stiut sa o folosesc sau nu am stiut care este temperatura buna(50 grade).Poate pana il fac data viitoare mai explici tu putin glazura te rog.In rste nu mi-a parut o reteta complicate deloc.

Multumesc nu numele mai multor femei pentru retetele tale si te asteptam cu altele noi.

viocris spunea...

Eu sunt ultimul anonim care problema cu glazura, am facut a 2 a oara tortul si tot asa nu a iesit glazura si weekendul viitor tre' sa-l fac iarasi, poate reusesti sa-mi dai un sfat . Vreau sa stiu ce fel de gelatina folosesti exact ca eu zic de acolo vine greseala mea. Apropos , am facut weekendul trecut si cozonacul, ESTE SUPER BUN SI USOR DE FACUT.
Sper din tot sufletul ca imi poti raspunde in timp util.
Merci

Gabriela Cara spunea...

Viocris, explicatii mai amanuntite nu am sa iti dau pentru ca sunt deja date la reteta, nu este nici un secret.
Gelatina pe care o folosesc este cea de la dr oetker granule si daca respecti intocmai procedura, nu are cum sa nu iti iasa, chiar nu este o glazura greu de realizat. Succes!

Anonim spunea...

Gabriela am facut tortul acesta si mi-a iesit minunat, am primit complimente pentru reteta, insa as vrea sa te intreb cum ai asezat glazura pe peretii tortului penrtu ca atunci cand se toarna glazura pe tort ea nu se aseaza frumos si pe marginile tortului iar al tau din imagini arata impecabil, probabil ai intins-o cu cutitul? Cu drag Corina B. din Cluj.

Gabriela Cara spunea...

Corina scumpa, mare atentie, la glazura nu ai voie sa folosesti deloc spatula pentru ca v-a lasa urme urate. Totul este sa o torni pe tort cand ajunge la o consistenta convenabila ca sa nu se scurga repede de pe tort. In poza in care torn cu polonicul glazura, se vede cam ce consistenta trebuie sa aiba si garantez ca v-a ramane si pe margini :)

Nickol spunea...

Am murit de raaaaaaaaas .....

Alex spunea...

Nu am inteles o chestie... blatul alb ziceai ca e pt 2 foi... coci 2 foi? sau coci toata compozitia la un loc si apoi il tai pe mijloc... ?

Gabriela Cara spunea...

Alex, daca citeai atent... scrie clar ca se coc doua foi si este specificat si dimensiunea tavii in care se coc.

Trimiteți un comentariu