sâmbătă, 26 noiembrie 2011

MINI ECLERE CU CREMA DE PORTOCALE SI GLAZURA DE CIOCOLATA DAIM

Acum mai bine de o luna, ma suna Lavinia Pana, "dushmanca" noastra de la o societate mai mult decat renumita in d-ale gurii si ne invita pe la ei sa participam, daca suntem interesati, ca vor tine cat de curand un seminar nou. Stiind cu ce se ocupa societatea vinovata, am zis din prima "DA" si chiar mai mult, am intrebat daca mai pot aduce si alti mushterii la cascat gura ca si noi, ca nu suntem singuri. Raspunsul fu favorabil, asa ca trimiseram emisari in cele patru zari sa se stranga norodul si dupa ce adunaram armata in campiile lu' Baneasa Shoping Parking, am purces sa dam buzna si sa cotropim Corbeanca, onorarand astfel declaratia de razboi a societatii Bilancia, 
cea responsabila cu instruirea armatelor somelierilor, bucatarilor, patiserilor, cofetarilor ...rilor ...rilor si asa mai departe, cea care prin "nesabuinta" celor de acolo ne-a sponsorizat cu un minunat super-robot de bucatarie Kitchen Aid, (Calul Troian, stiu eu...) pentru care ne reinoim plecaciunile. Am participat cu tragere de inima si sarg la o batalie cu tema Cuptoarele UNOX. Muica, da' ce cuptoare... Adevaraciuni profesionale folosite in patiserii cu shtaif pentru prepararea a tot ce contine faina, lapte, oua, zahar, sare, raul, ramul, bla, bla, alea, alea. 
Nu am regretat nici un minut petrecut acolo si cu siguranta vom navali peste ei si la urmatoarele seminarii ce vor veni, sa-i invatam minte sa ne mai umple burtile de pohta. 
Aiasta-i pohta ce-o pohtim. Am zis!
Si n-au fost doar vorbe, ci si fapte de vitejie. Inamicii au preparat in fata noastra si ne-au atacat simturile cu arme grele, Painici Pave, Cozonac cu nuca, Mini-croisante, Pain au chocolat, Muffins cu vanilie si cu ciocolata si preparatul de astazi,...
...pazea ca vineeee...
...la ataaac...


MINI - ECLERE

Da' nu neaoshe, ci de e finete deosebita, din armia franceza, pe care le-am facut amu si le puteti vedea imediat, s-aveti si voi la ce bali, ca si noi am patit-o. Na!
Au fost peste trei ore pline de lupte grele, framantari, rasturnari, miresme, tehnici, retete si secrete, S-au tait pe capete, feli generoase si li s-au imprastiat care-n cotro armata de arome. 
Ostilitatile au fost conduse de un vasnic aparator al blidelor, un ghiaur italian prezentabil si priceput, alaturi de un "tradator" autohton scolit peste hotare, la "dusmani" in batatura. Si tot ce s-a preparat s-a si degustat. 
N-au mai ramas pe campul de lupta, decat ramasitele armelor folosite, niscai scuturi in forma de farfurii si niste sulite mici cu patru varfuri. Iar ca un trofeu pentru invingatori, adica noi, cotropitorii, Bilancia semnand armistitziul, a platit un "bir" de 30% la toate produsele oferite spre targuiala in impresionantul Shop dedicat bucatariei. Sa tot lupti cu astia. Si cum era si firesc, am mai praduit cateva pungi cu galbeni si-am luat din ograda lor, ghiciti ce, va zic io, tot armamente d-ale guri, de parca-n alta viata am fost niste nehalitzi si recuperam acu'. Abia asteptam sa continuam cu astfel de ispravi si mai barfim p-aci povesti vanatoresti la gura aragazului.

INGREDIENTE ALUAT - prada de razbel
- 500ml de apa
- 200g de unt
- 5g de sare
- 300g de faina tip 480
- 10 oua, sa cantareasca 1/2 kg

INGREDIANTE CREMA DE PORTOCALE - pentru incarcat armamentu'
- 500ml suc natural de portocale, sa fie dulce
- coaja rasa cu baioneta de la o portocala
- 4 galbenusuri de ou
- zahar dupa gust, in functie de cat de dulci sunt portocalele
- 50g de amidon
- 150ml de frisca lichida

INGREDIENTE CREMA DE CARAMEL - munitzie de rezerva
- 500ml de lapte
- 100g de zahar
- 4 galbenusuri de ou
- 50g de amidon
- 150ml de frisca lichida

INGREDIENTE GALZURA DE CIOCOLATA - pe post de cascheta de protectie
- 200g de ciocolata Daim
(vine de la "Da-i in ma-sa...", prescurtat)
- 150ml de smantana dulce

PREPARARE COJI DE ECLERE
Untul si sarea se pun impreuna la fiert in cantitatea de apa...


...si cand clocoteste de nervi si nerabdare... 

...se cotropesc cu toata faina deodata, navala, "Uraaaaaa..." 

Partile beligerante se bat energic, pana se desprinde aluatul de pe transheu, asta...cratita.
Apoi se lasa la racit, amestecand din cand in cand, ca sa nu prinda crusta, ca se-mpaca partile.

Cand spiritele abia s-au potolit,
se pune aluatul in vasul de lupta al robotului si se malaxeaza cateva minute...
Culcaturi, sculaturi, asalt inainteeee, la mine fugaaaa marsh... d-ale armatei, instructie nu gluma.

...apoi intra-n lupta plutonu' de oua, unul cate unul, pana la incorporarea completa a acestora. 
Foarte important este ca dupa aceasta operatiune militara,
aluatul sa se malaxeze pe viteza mica, timp de 10-15 minute, ca la armistitziu.

Aluatul trebuie sa fie "vlaguit" si sa cada de pe spatula, 
formand un "scut" in forma de triunghi.

Pe terenul de lupta din hartie de copt se formeaza cu posh-ul eclere mici,
de parca-s Eroii Necunoscuti.

Li se da onorul si sunt ridicati in grad post-mortem
la 190-200 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.

Acu', ca tot au incetat luptele si e pace pe front,
criminalii de razboi se lasa la racit pe gratiile inchisorii,
in asteptarea calaului care...

...ii va despica de sus pana jos, ca la lectia de disectie.
Observati cu usurinta camerele inimii, stomacul si coastele...

PREPARARE CREMA DE PORTOCALE
Toate ingrediantele, in afara de frisca, se amesteca intr-o gamela, pe foc, pana se ingroasa.
Nu gamela, crema.
Se lasa la racit camuflata de o folie alimentara
si la final se amesteca cu frisca batuta, cu vanatai, sa spuna tot.

PREPARARE CREMA DE CARAMEL
Zaharul se caramelizeaza, pana-si camufleaza culoarea
si scoate gaze de lupta aromate.
Se adauga laptele fierbinte si se tine pe aruncatorul de flacari mici
 pana se topeste tot zaharul.
Separat se amesteca amidonul cu galbenusurile de ou
si se pune peste ele cate un pic din laptele cu caramel.
Se pune iar pe foc si se amesteca pana crema se ingroase.
Se lasa la racit acoperita de o folie militara, asta...alimentara
si la final se amesteca cu frisca batuta, alta, cu alte vanatai.
Doamne, cata bataie ia frisca asta si nu se invatza...

Invingatorii se indoapa la popota cu crema castigata in lupta.

PREPARAREA GLAZUREI
adica a uniformei de parada
 Pe foc, se amesteca ciocolata cu smatana, pana la topitea integrala a ciocolatei,
de dorul celor de acasa
Se lasa la racit, iar cand consistenta permite, se glazureaza eclerele invingatoare,
in grad de Cavaler Gastro

TENTZIUNEEEE...
pe loc, repaus!

Soldati, va ordon:
POFTA BUNA!

SA TRAITZI DOAMNA CHEF CARA,
General de Armata Fomista,
Comandant Suprem al Fortelor Culinare Familiale,
Responsabila cu Haleala.

CU CANTEC INAINTEEEE, MARSH!


28 de comentarii:

pansy spunea...

generale,se vede ca ai o armata de hranit ! super ti-au iesit !

feldefel.arts spunea...

Minunat! Crema de portocale.... miam!

Antonina Sofia Sociu spunea...

Ce eveniment deosebit!! tare mi-ar fi placut sa fiu acolo:) Cat despre eclerele astea arata absolut minunat.. iar cum n-am mancat pana acum cu crema de portocale.. sigur le voi face si eu!! Gaby vreau sa-mi iau Kitchen aid .. numai la al tau ma gandesc:).. mai ales ca l-am zarit iar in poza.. Poate imi spui si mie exact ce tip e.. Eu as vrea pe negru ;) Pupici si o zi buna!!

Dorina spunea...

Super , ca de obicei . Acusica ma pun pe treaba , ca mi-ai facut o pofta ...ca la un batalion .

Gabriela Cara spunea...

Pansy draga, asa este, foarte multe au iesit insa destul de repede s-au si mancat :)

Gabriela Cara spunea...

Da, Antonina, te-as fi chemat si pe tine insa stiu cat de ocupata esti in ultima perioada si in plus aici era un seminar pentru cuptoarele UNOX, cuptoare profi, iar pe tine te vad mereu ca faci lobby la cele de la Electrolux si m-am gandit ca poate pierzi sponsorizarea de vreme ce erai vazuta aici.
KitchenAid-ul meu este ultimul tip aparut cu vas de 5 l. Succes!

Gabriela Cara spunea...

Hai Dorina, da-i bataie! Abia astept sa le faci:)

Anonim spunea...

Doamne, cat de mult ma bvucur ca ai revenit! Dupa ce am descoperit blogul tau, am intrat zilnic sa vad daca ai revenit cu postari, de fiecare data insa, constatam cu dezamagire ca nu e niciun post nou. Sper ca de-acum vei fi mai "activa" spre bucuria tuturor celor care te-au asteptat nerabdatori! Numai bine, sa fii sanatoasa, sa pregatesti multe bunatati spre incantarea si deliciul celor ce te urmaresc!Mariana

Iepure spunea...

Draga mea, arata de milioanele eclerele tale! Iar cojitele m-au incantat ffff tare, o sa incerc si eu reteta cat de curand. Exceptionale!

Irina spunea...

Buune, buune, felicitari! Si multumesc pentru reteta!

Ramona spunea...

Arata superb! Am facut si eu Magic Moments si Winter cu portocale...am rupt gura targului pe romaneste:)). Acum ma pregatesc de Craciun cu creme a la creme si pasiune intunecata dar as vrea sa fac si eclerele. Cate bucati ies din portia aceasta?Multumesc

Gabriela Cara spunea...

Va multumesc, fetelor cucuietelor! Sa aveti spor si reusita!

Gabriela Cara spunea...

Ramona, ma bucur ca ti-au placut torturile. Si pentru mine Winter a ramas in top si niciodata nu este suficient :)
Cat priveste reteta de fata, sincer nu stiu cate bucati au iesit, dar muuuuuuuuuuuulte :)) Eu le-am facut micutze... le poti face si rotunde... cum doresti tu si daca nu vrei atat de multe, injumatateste cantitatile

Ramona spunea...

A, nuu, vreau multe, multe multe:)). Oricum blogul e fantastic iar retetele...nu mai zic. Abia astept noutatile.

Organizari evenimente spunea...

Arata perfect! :D incredibil de..apetisante.. :)

Felicitari!

macanta spunea...

yam,yam :),cat de bine arata!!felicitari!Poate ma ambitionez si incerc si eu reteta pentru revelion!

sanziana spunea...

felicitari!pentru tot si toate ,nu numai pentru eclere;
am totusi o problema legata de ele,de eclere-nu gasesc ciocolata daim...un sfat ,va rog!

Gabriela Cara spunea...

Sanziana, incearca la IKEA, eu de acolo imi cumpar sau la Carrefour de la Milka. Daca nu gasesti poti face glazura cu ciocolata simpla cu lapte, insa nu mai ai bucatelele de caramel in ea.
Te pup si iti multumesc1

Unknown spunea...

Or fi iesit bine eclerele, arata mortal oricum, dar modul de expunere e mortal, am ras de nici de mancare nu-mi mai trebuie!
Super tare! felicitari pt. munca depusa!

Aurica spunea...

cat de apetisante si pufoase poate sa arate, un deliciu excelent si savuros ce asteapta sa fie degustat de oricine :D

nico spunea...

Gabriela.ce posh ne recomanzi?mi-au iesit in fel si chip,se lipesc unii de altii in tava,unde oare am gresit?

Gabriela Cara spunea...

Eu folosesc un posh de silicon cu un dui in forma de stea, mediu. Probabil le-ai pus prea apropiate in tava , au crescut si normal, s-au lipit unele de altele.

lavinia spunea...

Buna Gabriela! Arata minunat eclerele tale,de mult ma bate gandul sa le incerc. As dori sa te intreb daca pot congela aluatul sau este mai indicat sa il fac azunci proaspat cand o sa am timp sa coc cojile? Iti multumesc anticipat pentru raspuns :)

Gabriela Cara spunea...

Nu am incercat niciodata sa congelez acest aluat si nu iti pot spune daca este bine sau nu. Tot ceea ce iti pot spune este ca, dupa ce le coci, le poti congela, fara umplutura, iar cand ai nevoie, decongelezi si le faci rapid crema.

Gabriela Yavuz spunea...

Arata foarte bine, dar nu am inteles daca a-ti folosit crema de portocale si crema de caramel impreuna?

Gabriela Cara spunea...

Gabriela, am folosit doua creme ca sa umplu eclerele, fiecare crema separat.

Micul spunea...

Foarte buna si crema de portocale si cea caramel. Mersi de retete.

Micul spunea...

Foarte bune cremele. Am incercat ambele variante si tare mi-au placut. Mersi si de reteta si duminica placuta in continuare.

Trimiteți un comentariu