sâmbătă, 4 octombrie 2008

COZONACI BABANI, NU GLUMĂ

Reteta nu este cu mult mai speciala decat ce se stie, nu este o MINUNE si nu are SECRETE. Ingredientul principal este IUBIREA.
Imi place ceea ce fac si poate din acest motiv imi ies preparatele CA LA CARTE,
deci va vor iesi si voua cu siguranta.
Reteta e veche, o am de la bunica mea, care nu mai este de mult printre noi.
I-am furat-o cand ii tineam ligheanul la framantat.

Eu folosesc pentru
DOI COZONACI urmatoarele ingrediente:INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri,
daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- sau rahat
- sau nuca
- sau...ce va place
PREPARARE
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa
- incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri
din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
- presar cu duhu' blandetii peste maia o mana de faina si o las la loc cald,
vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului
- amestec cu mana si incep sa framant usurel,
ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta
- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,
nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata
- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara,
il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece
- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,
cam o ora si jumatate
E VREMEA SA-I MODELEZ
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei
- le pun umplutura si ... ...ii rulez- apoi impletesc cate doua- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina- ii mai presar cu zahar, mac sau susanAMU', HAI LA CUPTOR- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minuteIS GATA
- mai intaii ii mananc cu ochii, ca mai apoi sa-i pun la bataie cu intreg familionul

Asta-i cu mac!
Iar asta-i cu rahat!SECRET, ...daca o fi secret?
- faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.
POFTA MARE !!!

221 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 221 din 221
Anonim spunea...

reteta este super buna...!!!am facut si anul trecut cozonacii dupa reteta asta si iar maine o sa-i fac din nou>>>>ies f f buni!!!!dupa ani de esecuri ...acum ma pot lauda cu cozonacii nostri romanesti(locuiesc afara)...toti prietenii ai maninca disperati...cu rahat si cacao....va multumesc

lili.negrea spunea...

am urmat pas cu pas.am avut lap langa amestec.acum astept cuminte sa treaca o ora si jumate. Toate bune! Multumesc

Gabriela Cara spunea...

Livia, fara masina de mac nu ai cum sa zdrobesti macul. Alegi varianta cu nuca, ciocolata; fructe uscate sau orice altceva iti place.

Gabriela Cara spunea...

Lili, mie imi plac in egala masura, insa babanii ii fac cel mai des si este reteta mea de suflet.

Anonim spunea...

Sarbatori Fericite pentru intreaga familie!!!!!!!!!!!!
Multumim din suflet pentru aceasa reteta minunata. De 15 ani tot incerc. Am atins perfectiunea.....
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

buna seara,f frumosi cozonacii si cred ca f gustosi dar totusi am o intrebare:credeti ca ar iesi mai gustosi cu alea 200 de grasime dar de porc? va multumesc anticipat si va salut cu drag din regiunea Bavariei (Germania) astept raspuns

SILVIA spunea...

BUNA,tavile mele masoara 30 cm lung si 12 latime...crezi ca o sa iasa bine cozonacii?ma refer,sa nu curga din tavi sa se faca precum ciupercile...va multumesc si va salut cu drag din Germania

Mirela M. spunea...

Draga Cara, vreau doar sa-ti spun ca am descoperit reteta ta acum trei ani si de atunci numai "babani" servim de sarbatori;) O reteta super (ca si multe altele postate aici pe site-ul tau)! Mult succes!

Anonim spunea...

Am urmat intocmai reteta SI AM REUSIT!!! :-) Multumesc!!! Asta imi da curaj ca maine sa fac si Pasca cu branza.

Alinuca spunea...

Am facut o competitie de cozonaci cu bunica mea, eu facand pentru prima data cozonaci. Am ales reteta ta si au iesit MINUNATI!!! Au crescut atat de mult, ca am avut dificultati cand i-am scos din cuptor. Multumeeeeeeeesc!

Anonim spunea...

Daca ar exista un premiu Nobel pentru cozonaci, fara indoiala ti s-ar cuveni tie! Gatesc bine de toate cele, dar cozonacii nu mi-au iesit niciodata (nici nu am incercat des, dar de fiecare data au fost... meah). Acum doua zile, o fetita romanca cu care lucrez mi-a aratat reteta ta si mi-a spus ca nu da gres niciodata. Si am mai incercat odata. Au iesit absolut superbi. Si buni! Din Seattle, infinite multumiri! Lili

Anonim spunea...

Cei mai buni cozonaci!!!Sunt foarte mandra de ce am reusit sa fac respectand intocmai aceasta reteta!!!:-)

Gabriela Cara spunea...

Ma bucur din suflet pentru toate cele care au incercat reteta mea si au fost multumite de rezultat. Sa va fie de bine si spor in toate!

Unknown spunea...

Din greseala pe facebook am dat de dvs :) nu imi pare rau deloc :P si chiar astept sa imi creasca coca de cozonac ... deci m-am pus pe treaba din prima

Antonela spunea...

Buna Gabriela,
Eu locuiesc in Germania, si am tot incercat tot felul de retete de cozonac, dar ca ai tai.... SUPER COZONACI!!!! Foarte buna reteta.Iti multumesc!

Saiana spunea...

Marina
Draga mea, fac reteta ta de citiva ani (de cind am descoperit-o) si de Paste si de Craciun dar de fiecare data reuseste sa ma uimeasca atit coca cit si cozonacii rezultati, e o minune aceasta reteta eu am incercat si altele dar,.....
Coca atit de elastica si de buna ...o simti practic la mina ca nu ai cum sa dai gres cu aceasta coca , de data aceasta s-a adunat singura de pe lighean in timpul framintarii , e super.Cit despre cozonaci nu am vazut in ultimii ani in alta parte un cozonac care sa se ia pale -pale ca acesta e fantastic si sotul meu e innebunit dupa acest cozonac, il lauda la toata lumea.
Bravo! Domnul sa o odihneasca pe bunica ta si sa sa te binecuvinteze pe tine care n-ai impartasit-i.
Multumim!

iuliana m spunea...

din 2009 si pana in 2016 doar cozonaci babani fac la fiecare cozonaceala !!si sunt considerata specialista cozonacarilor datorita acestei retete . :) multumesc !

micka27 spunea...

Sunt cea mai priceputa mamica,imi ies cei mai gustosi cozonaci,:) asta spune fetita mea, iar aceste laude trebuie sa le impart cu tine Gabriela pentru minunata si rapida reteta cat si cu sora mea care m-a trimis aici ca sa vad reteta faina. Multumim draga noastra.

Anonim spunea...

D na Gabi va multumesc enorm pentru retete SI , subliniez , SI acum am facut cozonacii babani. Minunati. Dar sa stiti ca eu nu_i bat deloc . Nu ca mi_ar parea rau . Ii framant bine cu mana unsa . E suficient . Ies asa de pufosi de iti pare rau sa ii mananci . A, si inca ceva . Pun doar jumate cub de drojdie . sant nemaipomeniti. Am vreo ...spre 70 ani , si fac reteta asta de la aparitia ei. Sa va dea D-zeu sanatate ca tare m-am bucuratca am gasit si eu in sfarsit o reteta fff buna si care imi reuseste de fiecare data . Si ii multumesc si sotului dvs pentru reteta de kurtos kolacs . Si pentru ideia de rulou pe care sa ii coc. Multa sanatate intregii familii .

Simona spunea...

Buna seara. Va rog, lamuriti-ma si pe mine…ca nu-i dau de capat. De fiecare data, odata copt, intre miez si coaja de deasupra, ramane o camera de aer. Care sa fie cauza? Unii spun ca se poate intampla daca e lasat prea mult la crescut, ceea ce, totusi, nu e cazul, am scurtat cat de mult posibil, ma refer la partea de crestere in tava, pt ca fac aluatul la masina de paine, unde creste pt vreo 50 min dupa etapa de framantat, nu cred ca e prea mult. Sigur, nu ii ia cu nimic din gustul si pufosenia formidabile, dar mi-as dori sa nu-i ia nici din aspect…Sperand sa aflu solutia mult cautata, la dvs.:) va multumesc anticipat.

Gabriela Cara spunea...

Intr-adevar, daca sunt prea mult lasati in tava la crescut este posibil sa se intample ceea ce ati spus. Si daca umplutura este in exces, se poate intampla la fel, am patit si eu. Acum am folosit faina Secretul bunicii care are gluten mai mult, am pus umplutura foarte multa, ca asa le place copiilor mei, i-am uitat in tavi la crescut mai mult de jumatate de ora... si au iesit niste cozonaci grozavi, fara vagauna de care ma temeam acum, avand in vedere greselile pe care le-am facut. Incearca sa faci umplutura pastoasa si fina, sa adere bine pe coca. Alt sfat nu stiu sa iti dau. Succes!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 221 din 221   Mai noi› Cele mai noi»