Vereeee, cand vine vorba de paine, pai sa nu stai in fata Gabitei sau a Sarei, fiica-mea, cu d-asta proaspata, ca oricat ar fi de satule, se-nfig ca termitele. Si pana nu disloca o cantitate record pe unitatea de timp, nu se lasa, frate. Tre' sa le vezi. Gabi geme de placere si ca sa se scuze, o baga p-aia cu: "Zamzuu, nu-mi e foame, da' mi-a pofta", iar Sara vine la paine, fura un dumicat, mesteca ca drogata si inainte sa termine, e iar cu mainile-n sertar si cu rezerve strategice ascunse prin buzunare, ne spoineaza sa se asigure ca n-am vazut-o. Doua specii periculoase de daunatori ai painii. Da' le dau circumstante atenuante, ca toti facem cam la fel. Asta e povestea cu painea clasica, dar daca se pune Gabita-mi pe cocalit si brutarit, se dubleaza amenintarea, ca ma bag si eu la inaintare si concasorul meu e mai feroce. Zici ca-s excavator d-ala cu roata imensa care musca din peretele de roca. Nici chiar tu nu te poti abtine, mai ales cand mandra mea scoate din cuptor niste bombe italienesti, aburinde de-ti croseteaza narile, imbuiband aerul din camera cu miros de paine coapta, cu coaja crocanta ca sticla si miez pufos si gaunos ca schwaitzerul.
PAINICI CIABATTA
...le zice. Ma intreb de ce s-or numi asa?
Poate de la
CI-AS BATE LA TINE NEVASTA, DACA NU-MI FACI!
reteta culeasa si adaptata de pe blogul Andreei, DIMINETI INSORITE
INGREDIENTE
Pentru 8-9 painici medii,
pentru ca in cuptorul meu pot coace pe doua niveluri.
- 1150 g de faina trei nule sau din cea speciala de paine, tip 650
- 22 g sare
- 8g drojdie uscata
- 4 cupe de apa la temperatura camerei
-2 linguri de ulei
PREPARARE
In vasul robotului...
(eu abia il astept pe cel de sus, din bannerul de la BILANCIA)
se amesteca toate ingredientele,
mai putin uleiul, timp de cateva minute.
La final se pun si cele 2 linguri de ulei.
Aluatul obtinut se rastoarna pe blatul uns usor cu ulei.
Tragand usor de laturi, se intinde in forma de dreptunghi,
apoi se impacheteaza si se pune intr-un vas curat, uns cu ulei,
pentru un timp de 10 minute.
Operatia de intindere si impachetare se repeta de inca trei ori,
la intervale de 10 minute.
Se pune aluatul la crescut in acelas vas,
acoperit cu folie alimentara,
pana isi dubleaza volumul.
Se infaineaza bine blatul de lucru,
la fel si mainile, apoi aluatul se rastoarna cu blandete.
Se portioneza in cate bucati doreste fiecare.
Eu am portionat in 9 painici medii.
Se ia fiecare bucata si se intinde in forma de dreptunghi,
nu cu sucitorul, ci cu mana si se face o impachetare in trei,
venind cu marginea stanga catre 2/3 treime din suprafata
si acoperind-o perfect cu partea dreapta,
la fel cum sunt impaturite foile din plicurile postale moderne.
Se aseaza cu impachetarea in jos
si se lasa la crescut pe masa infainata,
acoperite cu folie alimentara, pentru 45-60 de minute.
Se tapeteaza tavile cu foi de copt,
se iau painicile crescute, se intorc cu impachetarea in sus,
se netezesc cu mana si se intind usor in aceeasi forma de dreptunghi,
repetandu-se pentru ultima data impachetarea in trei,
urmata de asezarea in tava cu impachetarea in jos
si se lasa la crescut circa o ora, acoperite cu folie alimentarta.
In acest timp, cuptorul se incinge la 250 grade Celsius.
Pe fundul cuptorului se aseaza un vas cu apa.
Dupa cresterea finala, tavile se introduc in cuptor ...
...si se tin pana se rumenesc painicile.
Se obtine o coaje crocanta,...
Satul, ghiftuit, indesat sa fi si tot...
POFTA BUNA, la furat...