Nu greu de realizat, dar cere ceva migala si rabdare.
Examenul de trecere il consta in acuratetea cu care veti taia feliile transversale in tort, ca sa obtineti cele patru felii de blat si, mai ales, inelele care sunt FOARTE FRAGILE.
Aspectul final al feliei taiate va compensa cu varf si indesat timpul pertecut "pe langa pacient", iar gustul fresh al cremei din fructe de padure va invada cerul gurii.
E "de fitze", da bine la musafiri. Nu veti fi dezamagite. Bafta si rabdare!
INGREDIENTE
Blat
- 5 oua
- 175g zahar
- 1 fiola esenta de lamaie
- 125g faina
- 125g amidon
- 3 ligurite rase praf de copt
- coaja de lamaie
Crema
- 250g fructe de padure
- 10 foi gelatina
- 75g zahar
- 250g branza de vaci
- 600ml frisca
Ornat
- 200ml frisca
- 1 plic intaritor de frisca
- inimioare de ciocolata
Preparare blat
Se bat ouale intregi cu mixerul impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar, esenta si coaja de lamaie.
Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se inglobeaza cu atentie in compozitia de oua.
Se toarna comozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt...
...si se niveleaza.
Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate si rastoarna pe un gratar de bucatarie, se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca bine.
Prepararea cremei
Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece timp de 10 minute.
Intr-o cratita se incalzesc fructele de padure impreuna cu 75g zahar si 2-3 linguri din siropul pe care l-au lasat fructele.
Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se stoarce gelatina si se dizolva in compozitia de fructe care este calda inca.
Se mixeaza branza de vaci rece, se aseaza in compozitia de fructe si se inglobeaza.
Se bat cu mixerul cei 600ml de frisca rece, se inglobeaza in crema de branza.
Asa arata crema la final:
Blatul racit se taie pe 4 niveluri astfel incat sa se formeze 2 blaturi late si 2 blaturi subtiri. Este bine ca blatul de jos si cel de sus sa fie mai inguste.
Din blaturile mai groase se vor taia cate 6 cercuri concentrice, folosind un sablon de carton.
La taierea blaturilor si a cercurilor am apelat la ajutorul sotului meu, pup eu manutzele lui.
Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor. ATENTIE! Taietura se face pe exteriorul sablonului, nu pe interior. E mai usor asa.
Ulterior inelele vor fi asezate decalat ca in imagine.
Asamblare
Se aseaza pe un platou un blat subtire, se pune in jurul lui un inel metalic de forma de tort si se aseaza pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea si al 5-lea de aluat.
Se spriteaza intre ele crema de fructe de padure.
Se aseaza deasupra cercul al 2-lea si cel al 4-lea de aluat, precum si mijlocul.
Intre ele se spriteaza crema.
Se fac in acest mod 3 nivele de inele-crema, apoi se incheie zidaria cu blatul subtire ramas.
Apoi se da tortul la frigider cca 3 ore. Dupa ce se intareste, se indeparteaza bordura de metal din jurul tortului.
Finisare
Se bat cu mixerul 200ml frisca impreuna cu praful intaritor.
Cu aceasta frisca se "tencuieste" tortul si...
... se "zugraveste" dupa placul fiecaruia.
Astea-s inimioare de ciocolata pe care le-am facut din ciocolata topita, turnata pe hartie de copt, lasata la racit in congelator si...
...taiata cu forma incalzita.
La final, "constructia" arata asa.
La "predarea-receptia" lucrarii, gasca de fomisti nu s-a lasat impresionata de "exterioare" si a dat navala in "interior".
ESTE CA ARATA FAIN?