joi, 3 decembrie 2009

RULADA - APERITIV

Sunt chilot moldoviniesc! Chilot d-ala cari chilotiaza avioani, bre. Da' she crediai? Pai mi-o facut muierea me o "invartita" cu carni si una cu varza di mai mari dragu. Mancam si ma ridicam di la masa si faceam pi avionu-n picaj, nu alta, di ziceai ca mi-o sarit o doaga. Ashe ma joc cand imi plashi la nebunie she-mi fashe muierea. Strajnica nevasta mi-am tras. Nu-sh ce-i umbla prin capshoru' ala al ei, dar din manutzele iei ies asha di buni bucatili, de te linji pe deshtii, nu alta. Da' cand dau di-un gust atat di bun, cum e aista, vazi bine, nu ma pot potoli si ashe ma cuprindi chiefu' sa chiui si sa diecolez prin odaie. Am mai dat o raita pi-n bucatarie, am mai survolat tava cu "invartita" si n-am rabdat sa nu cotropesc aragazu' si sa ma mai ating di inca un blid cu asha minuni. Suratilor, tre' s-o faceti. Da' gustati di graba din-trinsa, ca nu-i chip sa va mai domoliti barbatelu', dac-apuca sa manance din ea.

Prietenii stiu di ce! Si io-s al mai bun prieten. Si chilot pi diasupra. Acu' hai pa, ca ma duc sa mai dau o raita.
INGREDIENTE UMPLUTURA
- 400 g de carne tocata de vitel, (sau pui, porc,
ma rog, ce va gadila la papile,)
da' un pic mai grasa, sa iasa frageda
- o ceapa mijlocie
- o cutie de ciuperci campioane, ...!!!...pardon, Champignion
- sare
- piper
-ulei
- 125 g de branza mozzarella fresca (adica proaspata, 'ti-ar italiana...)
- 250 g de cascaval

PREPARAREA UMPLUTURII
Ciupercile sa scurg de lichid si se toaca marunt.

Ceapa tocata marunt...

...se caleste in putin ulei, pana devine transparenta.

Se adauga carnea si se desface cu putina apa...

...iar cand isi schimba culoarea, se pun ciupercile
si se lasa pe foc pana se patrund bine,
adaugand cate putina apa.

La sfarsit, compozitia nu trebuie sa fie apoasa,
dar nici sa fie prajita.
Se condimenteaza cu sare si piper.

Anticipat, in asteptarea finalizarii aluatului,
branza mozzarella se taie felii...
...iar cascavalul se rade pe razatoarea cu gauri mari.
INGREDIENTE ALUAT

reteta preluata de la Stella, careia ii multumesc si o pup

- 140 g de unt
- 130 g de faina
- 300 ml de lapte rece
- 4 oua mari, sau 5 oua mici
- sare

PREPARAREA ALUATULUI
Intr-o craticioara se topeste untul pe foc.

Se adauga toata faina, deodata, amestecand repede
si se lasa putin pe foc, sa faca bule de fierbere,
moment in care se stinge cu laptele rece,
pus putin cate putin.
Se lasa pe foc, amestecand continuu,
pana ce coca se deslipeste de pe fundul vasului.
Se da la o parte si se lasa sa se raceasca.

Se separa ouale si se adauga galbenusurile,
unul cate unul in coca racorita,
amestecand dupa fiecare.

Albusurile se bat spuma tare si se adauga aluatului.

Se coace in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt,
la 190-200 grade Celsius pentru primele zece minute,
apoi temperatura se scade la 180 de grade.
In primele 20 de minute NU SE DESCHIDE USA CUPTORULUI.

Se coace pana cand aluatul prinde o tenta frumoasa, aurie.

Se scoate aluatul fierbinte, impreuna cu hartia de copt
si se aseaza pe un servet uscat.
Se distribuie pe toata suprafata aluatului compozitia de carne...

...urmata de feliile de mozzarella si cascavalul ras...

...apoi ajutandu-va de hartia de copt, se ruleaza.

Se acopera cu servetul si se lasa, pret de cateva minute...

...dupa care rulada se transfera in tava,
tapetata cu o noua hartie de copt.
Se presara cascaval.
Daca nu se lipeste, se pensuleaza suprafata ruladei
cu putina smantana, apoi se pune cascavalul.

Se introduce din nou la cuptor, pana se topeste cascavalul.

Se serveste calda.
Daca va ramane si pentru a doua zi (mira-m-ash),
se poate revigora pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde.

Acest aluat poate fi folosit cu diverse umpluturi.
Am mai facut o "torpila" si cu varza dulce.

INGREDIENTE UMPLUTURA DE VARZA
- o varza mica
- 1 ceapa medie
- ulei
- piper
- sare

PREPARAREA UMPLUTURII
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei.
Se adauga varza taiata fideluta, frecata in prealabil cu sare si stoarsa.
Se calesc impreuna, adaugand cate putina apa,
pana ce varza se inmoaie. Se condimenteaza din belsug cu piper.


"Torpila" la disectie.
Acu' ma intreb: E varza umpluta cu aluat,
sau aluat umplut cu varza, ca nu ma dumiresc.
Mai bine o gust s-apoi mai vedem noi...
Gata! Stiu cum e! E...bestiala.

POFTA BUNA !

14 comentarii:

Daniela spunea...

Iaca io mi-s moldovianca, si tare-as zbura sa maninc o felie, daca n-ar fi post si zi de vineri... Dar macar virtual pot sa ma infrupt, nu ?! Ti pup dulci, Gabito si multamesc di reteta...

Amalia spunea...

Excelenta reteta de aluat Gabi, imi place cum arata :).

Miha spunea...

Daniela, stai asa ca vin si eu. Platim avionul pe din doua. :))))

Gabi, rulada e apetisanta rau!

PS: imi place filmuletul cu bataia cu bulgari de zapada! :))

Cami spunea...

Da ghini vorbi al tau sotz iughit. Moldoveneste am uitat, parca asa suna comentariile lui grozave. Mie imi place mai mult varianta cu varza, asta e mai modovineasca, hi,hi...si noi acilea si asa sintem "cap de varza", adica mereu mincam varza. Un sfirsit de saptamina minunat alaturi de familie.
PS: Ai vazut praji cu mere si bezea a ta, putin modificata de mine, la mine in blog? Cami

ANCA spunea...

BUNA GABRIELA :0 ARAT FF BUNA RULADA LA RANDUL EI O SAO INCERC SI EU
TE ASTEPATA UN PREMIU LA MINE PE BLOG PA SI NUMAI BINE

LauraAdamache spunea...

Arata absolut divin rulada Gabitza frumoasa!!
Iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si un An Nou plin de sanatate si realizari!! La multi ani!!

gratiela spunea...

Buna Gabi!
Sper sa nu ma insel dar am impresia ca am fost colege de clasa la liceul 22. De multe
ori ma intrebam ce mai fac fostii colegi de clasa! Uite ca de tine am aflat ce mai faci!
Super blogul!
Ai multa rabdare!
Sarbatori Fericite si LA MULTI ANI langa frumoasa ta familie!

Gabriela Cara spunea...

Danutza scumpa, acum nu mai este post si rulada am facut-o din nou, bineinteles in cele doua variante, asa ca te astept la aeroport cu tot cu Miha!
Te pup mult!

Gabriela Cara spunea...

Amalia, ma bucur ca ti-am trezit interesul. La cum te cunosc, sigur o vei face.
Puuup!

Gabriela Cara spunea...

Miha draga, am vorbit cu Daniela mai sus si va astept cu rulada proaspata si pufoasa, desigur daca nu ati facut si voi intre timp. Cer scuze pentru raspunsul foarte intarziat!
Pupici!

Gabriela Cara spunea...

Cami, multam, am vazut dar nu ti-am raspuns in timp. Scuzi bre, stiu ca esti fata buna si iertatoare.
Iti doresc un an nou plin de impliniri, sanatate si belsug!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc Anca si tot ce iti doresti sa se implineasca in noul an!

Gabriela Cara spunea...

Laura, draga mea, de fiecare data cand iti citesc mesajele ma bucur tare mult si iti multumesc pentru toate urarile, dorind la randu-mi sa ti se intoarca inmiit! Pupici mii!

Gabriela Cara spunea...

Sarbatori fericite si tie, draga mea Gratiela!
Ai dreptate, se pare ca am fost colege, cu toate ca, sincer nu imi aduc aminte de numele tau. Poate doar colege de an si nu de clasa sau mi-am mai pierdut din memorie. Oricum te rog sa-mi lasi un mesaj pe mail, m-as bucura foarte tare sa vorbim mai multe. Abia astept!
Fie ca noul an sa iti aduca numai bucurii, impliniri, belsug si sanatate! Pupici!