duminică, 27 martie 2011

SOMON TERIAKI

Am reusit, fara sa vreau, sa fac un preparat care a starnit curiozitatea multor prieteni. Zic fara sa vreau, pentru in materie de peste eu ma pricep cel mai bine sa-l mananc. Mai arunc si eu o fatza in tigaie, sau niste carasi pe tabla la saramura, dar sa prepar io un somon intr-o marinata japoneza, cu un orez oriental de la mama lor, cand vreodata? Cand? Va spui tot io! Cand a trebuit sa fiu gazda la CIREASA DE SUB CORT. Si buna alegere am facut impreuna, adica mandea si furnicutza mea de apartament, Gabriela, ca am ales impreuna meniul. Imi place pestele la nebunie. Dau deoparte orice carne pentru el. Il iubesc si poftesc mereu pe unde il vad, dar cand vine vorba de pescuit, eu nu o fac cu undita, ca toata lumea, eu o fac cu plasa. Adica imi iau plasa si ma duc la magazin si vin cu ea plina. Acolo pestele "musca" mereu. Si cu cat e mai scump, cu atat musca mai rau...din buget, dar merita.
Asa ca azi gatim impreuna:

SOMON TERIAKI de nota 10
cu garnitura de orez oriental

INGREDIENTE
- 5 bucati file de somon, cca. 800g, cu cat mai mic, cu atat mai slab (de inger)
- 150 ml marinata Teriaki,
de la mama lor, cu Sake cu tot, made in Japan de tip "mai trebuie putin Fucks"
- 2-3 linguri zeama de Limette, sau Lime, sau cum mama zmeilor ii ziceti voi, acra sa fie...
- piper dupa gust, negru, proaspat macinat, coafat, tuns, frezat...

PREPARARE
Pestele spalat in ultima lui apa, ca i-a venit sorocul,
se scurge pe prosoape de hartie
si se tamponeaza bine pe toate partile, ca la Spa.

Se stoarce sucul de la o Lime, sau Limette,
...sau cum puii mei...
si se pun intr-un vas suficient de incapator 2-3 linguri
de zeama de Lime, sau Limette, sau...
-Bai, iar incepi?

Se adauga sosul Teriaki,...Fucksinaki
da' fara sticla, doar continutul.
(cred ca Sake nu mai are, ca l-am baut io...hic, pardon...)

Piper din plin,...din gol,...din ce vreti voi...
Chiar asa, voi ce vreti?

Si se balacesc fileurile de somon pentru 10-15 minute
in baia de sos dulce acrisor, pe toate partile.

Carnea imprumuta rapid culoarea sosului si amestecul de arome.
Adica de piper, Sake (daca mai e...),
sos Teriaki si zeama de Lime, sau Limette, sau...
- Bai, taci ca-ti fur somonu'...!
Se aseaza intr-un vas termo-rezistent impreuna cu o mare parte din sos
si se acopera cu folie de aluminiu.

Somonul se coace in cuptorul incins la 220 grade Celsius in doua etape.
Prima: acoperit cu folia de aluminiu pentru 15 minute,
...ca-i e rusine ca-i dezbracat.
A doua: descoperit, pentru alte 15 minute
...ca s-a-ncins taratza-n el...
timp in care i se mai racoresca din cand in cand canicula
cu restul de sos pastrat.

Eu am avut 5 bucati si ca atare, "burlacul" a facut opinie separata
si s-a lafait in ditamai cuptorul,
balacindu-se de unul singur intr-o tavita de sticla Yena.

Acu' vine randul garniturii.
Nu din cauciuc, nu de tren, nici de pat, ci de orez.
Dar e o garnitura super-nemai-extra care se potriveste perfect
gustului pe care il are somonul acum, dupa baia de namol,
ca sosul s-a ingrosat.
Si vorbim aici de un orez cu bucatzele de ananas,
seminte de caju prajite si tocate grosier si...si...
coaja rasa si ceva zeama de la nelipsita Lime, sau Limette, sau cum...
-Mai taci o data...fi-ti-ar acritura sa-ti fie...

INGREDIENTE
- o cana de orez normal (la cap, nu ca mine),
- un cubulet de unt,
- 1 si 1/2 cana de apa pentru fiert,
- un praf de sare,
- o conserva mica de ananas, cca. 100g,
(ananasul, nu conserva, ca tabla se mesteca greu)
...cu siropul scurs
(adica baut, ca ma pricep la d-astea...)
- coaja rasa de la o Lime (nu mai zic restul ca il stiti deja)
- o lingura zeama de L... L... (pacaleala) Lamaie
- si ceva balarii de ornament, ei zic Coriandru, eu am patrujel, cine castiga?

Se spala o cana de orez si se rumeneste domol in unt,
cam 3-4 minute, apoi se acopera cu o cana si jumatate de apa cu sare
si se fierbe sub capac pana scade apa.
Cand s-a mai racit, se adauga restul de ingrediente, adica ananasul,
semintele de caju, zeama de lamaie si coaja de Lim...
- Sa nu mai aud de Lime, sau Limette sau...

Se serveste fierbinte, cu orezul coafat cu o cu peruca verde
de patrunjel, patat pe ici, pe colo cu sos scazut de Teriaki,
langa un vin roze, rece, la 9-11 grade Celsius.
-Cu Lime sau fara?
-Taci si crapa-n tine!


POFTA BUNA!
-Mai trebuie putin Fucks...
-S-o crezi tu, e perfect asa. Da zeama aia...
-De Lime? Daca vrei am si de Limette!

6 comentarii:

gabi.rusu spunea...

Suna delicios si trebuie incercat! Si eu sunt fana preparate din peste, chiar am facut niste scrumbie la gratar ieri si chit ca a avut o gramada de oase, m-am lins pe degete la propriu :D
E primul meu comentariu pe blogul dvs, asa ca vreau sa va felicit pentru retetele impartasite si noua, tuturor! Nu stiu cum isi ureaza bucatarii, dar eu va doresc cat mai multa inspiratie ! :)

Iulia spunea...

Felicitari pentru reteta! Nu numai ca arata de milioane dar cu siguranta e delicios si exact pe gustul meu! Imi place bucataria asiatica...imi place somonul si ador sosul Teriaki! Ce sa mai...se vede ca e minunat!

Andreea spunea...

Mmmm....salivez de cand am vazut poza pe Facebook! Super!

Dorina spunea...

Am salivat si cand am urmarit emisiunea si salivez si acum .Arata demential.

maria spunea...

Arata intr-un mare fel....asa arata toate preparatele voastre. O sa-l fac negresit! Multumesc de inca o reteta delicioasa!

Mihaela Godeanu spunea...

Este delicios.L-am preparat intocmai, si a fost foarte bun!