joi, 27 februarie 2014

KURTOS KOLAC

     Cozonacii pe batz. Au devenit niste chestii de nelipsit daca plecam pe undeva, in afara Bucurestiului. Fie ca e la munte, fie ca e la mare, colacii astia secuiesti trebuie sa fie pe masa la desert. Piticaniile mele nu concep sa nu avem asa ceva si de cum ajung la destinatie, isi fac lista de preferinte. Si ai de ales din trei arome clasice, ca variatiuni pe aceeasi tema pot sa fie cu duiumul. Doar cu caramel, ori cu nuca, ori cu scortisoara, ori din fiecare cate unul, doi... hai trei, sa fiu sigur ca mai apuc si eu. De fiecare data cand am ocazia sa adulmec un loc unde se prepara tubulatura asta aromata, ma asez la rand si pana-mi vine clipa sa ma infrupt din ei, casc gura la mecanismul simplu, dar eficient care invarte sincron vreo 6-7 colaci deaupra unui jar bine infurait. Abilitatea cu care cate un lucrator incarca facaletele din lemn cu ax metalic, viteza si rutina cu care ii tavaleste printr-o tava mare, doldora de zahar, in timp ce cu coada ochiului trage la cei ce sunt deja la protap deasupra jarului, te fac sa balesti deja la portia ta si te uiti incercand sa ghicesti care va fi al tau. Care o fi! Ca toti sunt de-o mama, buni di tat. Si tot privind si jiduind la ei, mai faci un pas catre cel ce-ti ia banii si-ti aseaz-n traista colacii, iar aroma te invaluie si-ti trage niste palme peste nari, ca-ti ploua-n gura la proriu. Uiti ca inca n-ai mancat de pranz, uiti ca ti-e sete, vrei doar sa rupi desirand colacii. Si cand in sfarsit iti vine randul si desiri lista piticilor, nici ca-ti pasa ca ai tai vor cate doi de caciula. Niciodata nu-s prea multi. Aburind si aproape topind punga in care ii primesti, iti iei trofeul, stiind ca in masina, haita de pofticiosi sta cu nasucurile lipite de geam, asteptand cu limba afara...

COZONACI SECUIESTI
KURTOS KOLAC

    
     Gabi a folosit reteta ei de Cozonaci Babani, la care a facut unele modificari. Pregatiti doar jumatate din portia pentru babani... pentru inceput. Cine vrea mai multi, dublati-o, triplati-o, cat va tin bracinarii.

INGREDIENTE
pentru patru colaci mici
 -500 g de faina
- 25 g de drojdie
- 100 g de zahar
- 250 ml lapte caldut
- 2-3 galbenusuri sau un galbenus si un ou intreg
- 80 ml de ulei (unt topit)
- arome (coaja de lamaie, coaja de portocala, vanilie)
- unt topit pentru uns
- 1/2 lingurita de sare

PENTRU TAVALIT
- zahar
- nuca macinata
- scortisoara

PENTRU COACERE
- borcan sau sticla
- hartie de copt

PENTRU CARAMELIZARE
- arzator (brener)

PREPARARE

Intr-un castronel pregatiti maiaua din drojdie,
o lingura de zahar si putin lapte caldut din cei 250 ml.
Lasati acoperit pentru cca. 10 minute.
Aluatul l-am pregatit la masina de paine
si am pus mai intai laptele, zaharul, sarea, aromele,
uleiul, maiaua, iar la sfarsit, faina.
Am folosit un program de framantare scurt, de doar 15 minute,
dupa care am lasat aluatul la dospit, cca. o ora,
timp in care m-am acupat de invelirea borcanelor in foaie de copt.

Cand aluatul a crescut frumos,
se rastoarna pe blatul de lucru, usor infainat.
Se imparte in patru parti egale.
Ce nu lucrati inca, acoperiti cu un prosop, sa nu se usuce.

Se intinde coca in forma de snur, ceva mai groasa decat un deget.


Se infasoara snurul ca in imagine,

 iar capetele se introduc sub aluat.

Se pensuleaza cu unt topit.

Se presara zahar tos, apoi se roluiesc pe faie ce copt, ca zaharul sa intre in aluat.

Borcanele se pun imediat in cuptorul incins la 190 de grade Celsius,
in picioare, asezate pe o tava.

Zaharul nu se va carameliza ca la cei facuti pe jar
si pentru asta se foloseste brenerul, imediat scosi din cuptor.






Abia acum, cat inca mai este fierbinte caramelul, se tavalesc prin nuca coapta sau scotisoara.






luni, 24 februarie 2014

COVRIGI PRETZEL

     - Covrigi caaalzi, covrigi caaalzi.
     - Ia covrigu' neamuleeee.
     - Covrigi cu sare si susaaaan. 
     - Covrigi cu mac, mac, mac.

      Astazi chestii d-aste doar in filme se mai vad, alea retro, ca de auzit pe strazi, nada, neam, nicht, ioc. S-au dus vremurile cand coada maidanezilor era mascota covrigarilor, iar strigatele lor, amestecate cu cele ale gelaterilor ambulanti sau cu cele ale copiilor cu ziare faceau parte din fauna fonografica a unei zile banale din urbea aglomerata. Dimineata, cand lumea abia incepea sa se urneasca, cand barbierul si frizerul somau lenevosi pe sezlongurile batrane din fata pravaliilor lor, sorbind tacticosi cate o cafea turceasca si impartind o cutie cu rahat, strada se umplea incet, incet de uzinari, cu ziarele impaturite, varate-n buzunarul hainei, salutand cu un gest discret la palarie orice domnitza oachesa. Pietonii acelor timpuri erau stapanii necontestati ai bulevardelor pietruite, traversand printre birje si rarele masini, pe unde-i taiau capetele. Larma incepea sa creasca usor. Tarabagii cu carutele lor cu roti... cat roata carului, isi laudau siropos zarzavaturile, tiganci colorate ca sorcovele misunau cersind atentie pentru cosul lor plin de flori proaspete si in sfarsit isi facea discreta aparitie si flasnetarul, indulcind zgomotul orasului cu mereu aceeasi plictisitoare melodie, repetata pana la obsesie. De undeva, de la periferii, strabateau atenuate, strigatele cosarilor, aducatorii de noroc. Neatent, te trezeai tras de maneca de cate un tzanc murdar ce te ademenea galagios sa intri-n pravaliile evreiesti. Cedai zambind, dar trebuia sa ai grija sa o faci cam pe la toti, ca deh, te stia mahalaua si te dojenea concurenta ca nu le-ai calcat pragul si lor. Sunete de lemn lovit, venite parca din savana Africii te faceau sa-ntorci capul, cautand cu privirea pe jos oamenii cu scaunelul si cutiutza lor cu smac negru si perii fine, pantofarii, guralivi si iuti, fara de care colbul strazii era d-un de'sht pe pantofii tai cu scartz. Si imaginea asta de targ se intregea cu mirosul apetisant ce navalea din hornurile cuptoarelor pe lemne unde se coceau covrigi. Era de ajuns sa vezi un rand de oameni si aveai de ales: ori e-o berarie, dar e prea devreme, ori e o simigerie, ca cea a lui nea Nelu, covrigar din tata-n fiu, de cand s-au inventat lemnele de foc. Cu maieul scurt, lipit de burta si boneta trasa pe ceafa, rosu la fatza si asprit de flacari, nea Nelu nu prididea sa tot insire pe sfoara de canepa covrigii abia trasi afara din cuptor. Nu aveau timp sa se raceasca. Cererea era oricum peste masura, ca erau si buni si ieftini. Cu doi - trei covrigi doldora de sare si de mac, iti pacaleai micul dejun, iar daca la bacania din colt aveau si ceva lapte prins, era deja festin. Nu-si mai aducea aminte de unde avea familia lui reteta, dar parca un neamtz, ce locuise sus, la mansarda de la 23, avusese un cuptor cu d-alde d-astia. Da' neamtzu le zice altfel decat covrigi. Parca PRETZEL, 'i-ar limba a naibi, ca incalcit mai vorbea. 
      Vreme trece, vreme vine si cuptoarele de piatra s-au racit, nici cele cu gaz nu mai sunt la moda, iar chestiile cubice de metal, cu senile ce parca se tarasc fara vlaga, scot pe banda urmasi indoielnici ai mostenirii simigiilor din mahala. Scobind prin amintiri, mai poti da viata trecutului, respectand modernist reteta veche a unui fritz.

IA PRETZELU', HERR NEA NELU





INGREDIENTE

- 1 si 1/2 cups de apa (eu am pus lapte cca 340ml)
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite sare
- 20g drojdie proaspata sau 2 si 1/4 lingurite drojdie instant
- 4 si 1/2 cups faina tip 650 (500g)
- 40g unt moale
---
- 10 cups apa (aprox. 2 si 1/2 l)
- 1/3 cup bicarbonat de sodiu
- 1 galbenus batut cu o lingura de apa
- sare grunjoasa
- susan
- mac
1 cup = 1 cana de 230ml
 
PREPARARE

       In vasul robotului amestecati usor faina cu sarea. 
Separat, intr-un castron mic amestecati drojdia cu zaharul
 pana se lichefiaza, apoi adaugati putin din laptele caldut. 
Lasati cateva minute. 
Turnati drojdia peste faina din vas si adaugati untul topit. 
Incepeti sa framantati la viteza mica. 
Dupa ce faina a absorbit tot lichidul, mariti viteza robotului
 si lasati robotul sa framante pana ce aluatul se va desprinde de pe vas. 
Ungeti aluatul cu putin ulei si lasati la crescut cca o ora

 sau pana isi dubleaza volumul 
(la mine intr-o ora volumul s-a triplat).

Presarati putina faina pe blatul de lucru 
si rasturnati aluatul pe care il portionati. 
In reteta scria ca vor iesi 8 covrigi, 
mie mi-au iesit 9 bucati cantarind fiecare 100g. 

Acoperiti cu un prosop bilele de aluat ca sa nu se usuce 
in timp ce veti forma covrigii unul cate unul.

Luati cate o bila de aluat si incepeti sa o alungiti mai intai intre palme, 
 apoi pe blatul de lucru, ii dati forma de fasie usor mai groasa la mijloc
 si subtiata catre capete, lunga de aproximativ 60cm. 

Apoi petreceti cele doua capete una peste alta si le lipiti prin presare 
de-o parte si de alta a portiunii mai groase a covrigului. 

Pe masura ce ii formati ii puneti separat pe blat, bineinteles acoperiti 
pana ce le vine randul la oparit.

Intre timp dati drumul la cuptor sa se incinga la 200 grade Celsius, 
iar pe foc puneti o oala cu cele 10 cani de apa. 
Cand apa da in clocot puneti cu grija bicarbonatul, 
pentru ca acesta va barbota. 
In aceasta apa veti pune cate doi covrigi la oparit 
pret de jumatate de minut, 
doar pana se umfla putin. 
Ii scoateti direct pe o tava tapetata cu hartie de copt, 
pe care ii coaceti.
Ii ungeti cu ajutorul unei pensule cu galbenusul batut, 
presarati sare si daca doriti puteti folosi mac si susan 
sau ii puteti lasa doar cu sare. 
Peste aceasta etapa puteti sari si cand ii scoateti din apa fiarta, 
cat sunt inca umezi presarati cu sare, mac sau susan.
Se coc pana prind o culoare inchisa, placuta, cam 15- 20 de minute.

POFTA BUNA!!!

duminică, 16 februarie 2014

PRAJITURA CU MORCOVI

      Se intampla, nu foarte des, sa avem chef de iesit din casa, asa, aiurea, oriunde ne duc calcaiele. Zic "nu foarte des", pentru ca nu prea e timp de hoinarit asa, fara nici o tinta atunci cand ai o familie mare ca a noastra, cu tot felul de pofte, visuri, mofturi, dorinte, iar casa e si ea pe masura si treaba in ea nu e nicidata gata. Dar, cateodata, ne mai trebuie si o iesire din rutina, iar cascatul gura la toata fauna ce misuna prin mall-uri e o experienta... buna. Ajunsi, catalogam destule situatii ce intra direct la "oooh, nu", "hilar", "mda...", barfeturi soptite-n barba, ocheade zvarlite-n stanga si-n dreapta, una peste alta, tabu-uri ce ni le permitem rar, ca nu ne lasa corasonu' sa zicem de altii, atat timp cat si noi suntem cizelabili. Iar munca asta de crictic ambulant de duminica e epuizanta, ca subiectele se perinda doldora, iar efortul de a-ti sucii vertebrele se cere rasplatit cu ceva calorii frugale. Oferta e destula, dar la desert, doamna mea vaneaza musai tortul cu morcovi de la Starbucks, care i-a mai trecut si alta data peste papile, impresionand-o. 
      Asa se face ca zile trecute, scobind internetul si modificand cate ceva din retete, p-aici, p-acolo, prin punctele esentiale, asa cum ii shade bine unui bucatar, mandretzea mea ma trase de maneca sa-i fotografiez realizarea si iata ce iesi.

PRAJITURA CU MORCOVI


       Asa ca, spre linistea "subiectelor" noastre de barfa nevinovata, un motiv important de a mai trece prin mall s-a mutat in lista nostra de bucate. Dragi "subiecte", pana la noi zile de cascat gura aiurea, vanandu-va abilitatile fashion-iste, va dorim fâtzâiala placuta pe papainoage, ca tocurile-s demodate. Prea mici la doar 10-15 cm.

INGREDIENTE ALUAT
- 4 oua mari
- 200 g de zahar fin
- 2 si 1/2 cani de ulei
- 4 morcovi rasi (340 g)
- 100 g de nuca pecan
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicabornat de sodiu
- 2 lingurite de scortisoara
- 1/2 lingurita de nucsoara
- 1/2 lingurita de ghimbir
- 2 lingurite de extract de vanilie
- 260 g de faina
- 1 praf de sare

INGREDIENTE CREMA
- 125 g de branza Philadelphia
- 100 g de zahar pudra
- 100 g de unt
- 1 lingurita extract de vanilie


PREPARARE
Ouale intregi se bat bine cu zaharul
 pana se umfla si se albesc la culoare.
Treptat se adauga uleiul, mixand in continuare.
Apoi ingredientele uscate si aromele,
morcovii si nucile, in aceasta ordine.
Se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt 
sau unsa cu unt, la 180 de grade Celsius,
pentru cca 20-25 de minute, 
pana trece testul scobitorii.
Se lasa putin la racit in tava,
apoi se rastoarna pe un gratar de bucatarie
 si cand este bine racita se intinde crema
 obtinuta din igredientele de mai sus,
mixate toate impreuna.
Se pune la frigider si se serveste rece.


POFTA BUNA!!!

duminică, 2 februarie 2014

FURSECURI CU NUCA SI CIOCOLATA

Aminitiri pofticioase, din vremea ajunului. Oare de ce doar in preajma Sarbatorilor de iarna dam p-afara de bunatati. Nu ma mai joc. Mai vreauuuuu...

INGREDIENTE
- 200 g de faina
- 100 g de zahar pudra
- 200 g de nuca macinata
- 200 g de unt
- 2 lingurite de scortisoara macinata
- 20 ml de rom cubanez
- 1 praf de sare
- 1 ou intreg
- 1 albus
- 75 g de fistic
- 150g de ciocolata cu lapte


PREPARARE
Se framanta rapid un aluat din faina, zahar, nuci macinate, 
scortisoara, sare, unt bucatele, rom si un ou.
Se lasa la frigider timp de 45 de minute.
Se incinge cuptorul la 200 g Celsius.
Din aluat se intinde o foaie groasa de 1 cm.
Se decupeaza cerculete.
Se ung cu albusul batut si se orneaza cu fistic.
Se coc 12-15 minute.
Dupa ce se racesc, se plonjeaza doar cu fundul 
in ciocolata topita si racita,
apoi se lasa sa se usuce.


POFTA BUNA!!!

GOGOSI FARA OU

        Daca ma facea mama politist, atunci Gabi ar fi fost cea mai tare nevasta de caraliu, tablagiu, presar, curcan, militian, sau cum se mai obisnuieste in popor sa fie numiti cei care au transformat aceste "grenade" in meniul lor specific de dimineata, pranz, seara, la nunta, bal, botez, filare, descindere, taiere de motz, degradari sau 21 de salve memoriale.

Si ca sa intram in atmosfera unei sectii adevarate...

Agent Special Gogoase, 
Sectia Trasnitii, Calea Poftei nr 1,
Permiteti sa raportez urmatoare fapte descoperite in flagrant delict de catre subsemnatul, in urma unei intense actiuni de filaj:

La o adresa ce imi pare foarte cunoscuta, am surprins in plina desfasurare o activitate suspecta care a inceput print-un suspect transport clandestin si trafic neautorizat de pudra alba disimulata in faina si zahar, materii prime dintre cele mai fine si aromate. Descinzand fara autorizatie in locatia pe care o adulmecam, pardon ... o filam de cateva minute, am surprins-o pe numita Gabriela Cara cum incerca sa prepare un amestec periculos din elementele mai sus enumerate, la care a mai adaugat in mod criminal, pentru a atrage in cursa tineri naivi, dar si adulti neantrenati in lupta cu ispitele, tot felul de stimulente neuro-liptice ce distrug senzatia de satietate, inducand victimelor inocente dorinta nestavilita de a consuma produsul fabricat in mod repetat si iresponsabil, ducand inevitabil la o stare avansata de dependenta si sevraj. 

Ce sa va zic, prin curajul meu neostoit am descoperit un loborator clandestin in toata regula, unde, departe de ochii si mai ales de gura lumii, am surprins in desfasura o deversare de fluide intr-o incercare nereusita de ascundere a faptelor, prin scufundarea corpurilor delicte intr-o baie de lichid incins, asemanator cu uleiul, dar flerul meu de copoi batran, m-a condus ca teleghidat si astfel am reusit sa daram usa de la locatie, incercand sa recuperez corpuri delicte, unul cate unul, plus inca vreo doua, cu un altfel de amestec periculos, pe care, sincer, am incercat din rasputeri sa vi le aduc intacte pentru prelevare de mostre, dar am fost rapus miseleste de...de... puternicul gaz olfactiv emanat din abundenta de aceste...pfff...hai sa le zicem droguri de mare risc, incat, nu stiu ce-a fost cu mine, cum de am fost invins, dar... nu le mai am. Permiteti-mi sa ma sterg la gura. Am urme si dovezi clare ale atacului asupra mea. Aceasta Cara Gabriela s-a dovedit a fi o suspecta periculoasa, bine pregatita, dar nu ma las, am sa revin la locatie si promit ca va voi aduce cateva...firmituri pentru laborator. 
Daca mai sunt...

Cu respect, satul...si nu prea, Agent Gogoase, neumpluta...
..'traiiitzi!

INGREDIENTE
 - 250 ml lapte
- 70 ml unt topit sau ulei
- 6 linguri de zahar
- 500 g de faina
- 1 lingurita de sare
- 7 g de drojdie uscata
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala

 PREPARARE
Din ingredientele de mai sus
 sa framanta un aluat care se lasa la dospit,
 timp de o ora.
Se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru.
Se taie cu forma ratunda
si se mai lasa la crescut inca 15-20 de minute.
Se prajesc in ulei mult, incins bine.



Dupa ce se racesc, se pudreaza cu zahar pudra,
sau se umplu cu gem, folosind o seringa de patiserie.


Daca se inlocuiesc laptele cu apa
si untul topit cu ulei,
se pot prepara si
in perioada postului.

POFTA BUNA!!!