duminică, 10 aprilie 2011

SUPER STRUDEL

Acum aproape 11 ani am avut parte de o SUPER-zi, cand adus de imprejurari in vizita la cineva, am cunoscut o fata. Frumoasa foc, cu niste ochi care radeau mereu, delicata, singura, ce mai SUPER-BA. Ce SUPER-bafta am avut atunci, ca astazi aceasta fata este sotia mea draga, care mi-a daruit doi copii SUPER-atomici, langa care viata mea e SUPER-plina, ca si farfuriile pe care ni le pune in fata, cu preparate SUPER-gustoase. Atatea SUPER-lative in cateva cuvinte, dar credeti-ma ca toate sunt adevarate. In tot ce face pune suflet si se vede. Acum avem doua bucatarii SUPER-dotate, cu tot felul de ustensile si accesorii pentru gatit si "topit" ce se gateste, caci ajutati si de o SUPER-firma si aici ma refer la BILANCIA, am primit de curand un SUPER-robot de bucatarie cu care abia asteptam sa preparam cat mai multe si sa umplem acest blog. Ambitioasa cum e, nu se da in laturi de la nici o reteta pe care o considera interesanta, iar zilele trecute, asteptand sa vina noul nostru ajutor de bucatar chef, mult doritul KitchenAid, si-a mai trecut in palmares inca o realizare. Foaia de placinta SUPER-fina prin care se poate citi ziarul, cu care a facut SUPER-STRUDELUL. Ce SUPER-gospodina e furnicutza mea. Da' si io sunt SUPER...chel.
Multumim unei bune prietene, Andreea, pentru aceata reteta.


INGREDIENTE UMPLUTURA
- 2 kg mere ionatan
- 250g nuca macinata
- zahar si scortisoara dupa gust
- zeama de la o lamaie

PREPARARE UMPLUTURA
Merele spalte bine se curata de coaja
si se rad pe forma de betisoare, sau pe razatoarea mare.
Se stropesc cu zeama de lamaie,
ca in felul asta sa nu oxideze si sa nu se bronzeze la culoare.
Se indulcesc si se aromeaza cu scortisoara dupa pohta inimii.
Merele nu se calesc ci se folosesc crude.
Nici o grija, se fac numa' bune cand vor fi roluite in aluat.


INGREDIENTE ALUAT
- 400g de faina
- 60g de unt moale
- 1 ou
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingurita de otet
- cca 220 ml de apa
- 100g de unt topit pentru uns

PREPARE ALUAT
Faina, sare si untul se amesteca in vasul robotului,
compartimentul Food Procesor.
Intr-o cana gradata se bate oul
si se completeaza cu apa, pana la la 250 ml.
Se pune amestecul lichid peste faina,
apoi otetul in timp de robotul lucreaza,
pana se obtine o bila de coca.
Aluatul se scoate, se intinde putin,
apoi se pune iar in vasul robotului la framantat,
pentru aproximativ o jumatate de minut.
Se scoate iar si se loveste de masa de 100 de ori,
apoi se lasa acoperit cel putin o ora cu un prosop textil,
sa-i treaca vanataile.
Furnicutza mea de apartament l-a lasat 3 ore,
pentru ca saraca era ocupata cu altceva.
Ca la noi in musuroi...

<<< >>>
Pentru realizarea foii de ceapa din aluat,
aveti nevoie de o masa dreptunghiulara,
o fata de masa din bumbac si un sucitor, sau facaletz,
adica ustensila de intampinat sotul
cand e plecat de 10 ore dupa lapte.
Peste fata de masa se presara faina din abundenta.


Dupa ce v-ati cotonogit bine sotul,
folositi facaletzul pentru ce e creat, adica la intins coca,
atat cat se poate.
Pentru etapele de uns se foloseste 100g de unt topit,
aplicat cu o "bidinea" din silicon.
Cu o parte din acest unt se picteaza toata suprafata aluatului...


...apoi, cu duhul blandetii se ia la gadilat si intins
cu mainile pe dedesupt si se trage de el de la centru catre margini,


...intinzand-l cu mare atentie, ca sa nu se rupa.
Operatia pare dificila, insa nu este deloc.
Aluatul este extrem de maleabil si rezistent.


Rezultatul perfect il obtineti atunci cand
puteti face doua lucruri deodata.
Adica sa intindeti aluatul si sa si cititi lectiile
SUPER-atomicilor prin el.


Dupa ce ati reusit sa intindeti aluatul cat sa acopere toata masa,
furnicuta voastra se va apuca de croit o fusta, pe care o va face din
surplusul de aluat de pe margini.


Acum croitorasea cea viteaza are de facut o Havana
cat toate zilele. Mai intai se aseaza "tutunul"
pe marginea foitzei de tzigara, se unge totul cu untul ramas,
de data asta nu zugravit cu bidineaua ci picurat din plin...


...apoi se presara nuca macinata peste tot.
Peste mere, peste aluat, peste degetele mele,
ca m-a prins la furat.


Se apuca fata de masa dinspre partea cu umplutura
si ridicand-o simultan de cele doua capete,
se ruleaza o SUPER-HAVANA,
ca fumatoarea mea inraita nu mai are ce pipa.


Se taia trabucul in trei trabucele,
se aseaza intr-o tabachera tapetata cu o foaie de copt
si se zugravesc cu unt.


Se ascund bine de dusmani, cel mai potrivit in cuptor
si ca sa se desavarseasca, se coc la 180 grade Celsius
pana ce foitza de trabuc capata culoare de strudel apetisant.


Tutunul dauneaza grav sanatatii
si SUPER-STRUDELUL taliei.
Daca il mai si ningi cu niscai zahar pudra, e de belea.


SUPER-POFTA VA DORESC !

41 de comentarii:

tender rose spunea...

Ce pofta mi-ai facut! Exact asa intinde si mama foile pentru strudel si au un gust minunat.
N-am sa reusesc niciodata...

Gabriela Cara spunea...

Asa gandeam si eu cu putina vreme in urma, mi se parea atat de sofisticat si nu credeam ca macar voi incerca vreodata... si iata-ma ca am reusit din prima. Fa acest aluat si incearca cu incredere, vei fi surprinsa de rezultat. Succes!

Andreea spunea...

Aniversare fericita! Va doresc sa ramaneti mereu la fel de frumosi!

Strudelul este minunat. Ma bucur mult ca v-a placut.

O saptamana minunata s-aveti, cu mic si mare :)

Daniela spunea...

Waw... ce-mi place cum ai postat, foarte personal.
Exact asa facea bunica mea placinta de mere, de dovleac si de gris, intindea coca pe un cearsaf, si pe pat o lucra.
Numai ca facea aluatul fara unt... trebuie sa-i cer mamei mele reteta.
Iti doresc o saptamana placuta.

Adela Zilahi spunea...

oauu! nu stiu daca as putea sa intind chiar asa ... super aroma! arata foarte bine! mi sa facut pofta :)... pupici!

Anonim spunea...

super aluatul,al meu care-l stiam de la mama se cam rupea intotdeauna cand il intindeam,o sa incerc reteta dvs,cred ca ii super buna...LILI S

Gabriela Cara spunea...

Multumesc mult Andreea pentru cuvintele tale dar si pentru aceasta minunata reteta. Te pup cu mult drag!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc, Daniela scumpa!
Nu am mai incercat sa intind o foaie atat de subtire, cu toate ca am mai gasit si alte retete, acum sunt foarte multumita de acest aluat, este perfect.

Gabriela Cara spunea...

Vei reusi Adela, sunt sigura de acest lucru. Te astept sa-mi spui cum a fost.
Pupici!

Gabriela Cara spunea...

Lili, te rog mult sa il incerci, este superb acest aluat si ca gust si ca maleabilitate, nu are nici cel mai mic cusur. A fost o placere pentru mine sa lucrez cu el si de abia astept sa il incerc si cu alte umpluturi. Te pup!

Nati spunea...

Pentru mine intinsul aluatului atit de subtire e o proba de inalta tehnica culinara, nu stiu daca voi reusi vreodata asa ceva. Bravo!
Merele tot cu kenwood-ul le-ai ras? Arata bine si cred ca se fac rapid. Mi-am luat si eu un kenwood recent, dar mai mult ma uit la el, tre sa ma umplu de curaj sa experimentez mai multe cu el.

Gabriela Cara spunea...

Nati, draga mea, asa cum am mai spus, oricine este capabil de asa ceva, totul este sa ai aluatul potrivit si putina incredere in tine.
Merele sunt date prin razatoarea Borner, o folosesc mult si sunt tare multumita de ea.
Te pup!

Craita spunea...

Strudelul este grozav la fel ca toate retetele de aici,va urez sa aveti parte de cati mai multi ani impreuna si multa sanatate,pt ca fericire aveti deja din plin:)

Antonina S. spunea...

Pai Gabytza...eu ma supar pe tine rau de tot.... La cata placinta ai facut ....indraznesc sa intreb....mai ai? Imi curg balutzele aici si-o sa-mi tot curga.... ca eu nu ma incumet prea des sa fac aluat din ala.. cel putin asa de mare ever n-am facut :)) macar acu fi si tu buna si zi ca masa aia n-avea decat 50 pe 30 cm.... si te pup ! wow..wow...wow...
DELICIOS de apetisant

retete- ina spunea...

super strufel,intradevar

Anonim spunea...

Dumnezeu sa va binecuvinteze familia cu multa sanatate cu multi ani fericiti impreuna de acum incolo ! sunteti o familie frumoasa si cu 2 ingerasi frumosi . va pup cosmina oradea

Anonim spunea...

E o placere sa intru pe blogul tau pe care l-am descoperit de curind.
Si o adevarata delectare faptul ca fiecare reteta e insotita de adausuri nostime si hazlii.Am sa incerc si eu reteta si am sa iti dau un feedback cum mi-a reusit desi sint putin intimidata de marimea foii.
Paste Fericit alaturi de copii tai si super bucatarul tau.

Mariana spunea...

Armonia sa fie mereu cu voi!Descrierea si strudelul nemaipomenite!Va tuk pe amindoi!

Antonina - dulcegarii culinare spunea...

Gabriela, n-ai primit comentariu meu pentru strudel? Ca ziceam numai de bine...ma gandeam ca poate te-a deranjat ceva din el...Sper doar sa nu fi ajuns si atat. Nu stiu unde sa-ti scriu direct.. asa ca mi-am permis sa-ti scriu aici. Te pup si poate daca ai timp sa-mi zici daca l-ai primit daca nu mesteresc iar unul ca tare mi-a placut strudelul tau.

Simona spunea...

Arata super strudelul tau... Trebuie sa-l incerc si eu... Am i intrebare .... Ce faina ai folosit??
Am observat din experienta ca e important ce faina folosesti pt a reusi o foaie... multumesc... pupici

Dorina spunea...

Parca-i simt mirosul , imi lasa gura apa.Felicitari pentru rabdare .

Petronela spunea...

Te invit pe la mine ca te asteapta un mic premiu in semn de apreciere al blogului tau . Acest premiu e oferit cu sinceritate ! Pe curand si un week-end placut !

Anna spunea...

ai un nou follower. te astept si la mine pe blog :D

pansy spunea...

doamne ce foaie ! asa ceva cred ca n-am sa fac niciodata !dar imi place sa vad.si poate ti-o place si tie sa vezi si sa ridici nste premii simaptice de Paste,la mine pe blog.

cristina spunea...

Jos palaria produsului finit dar si introducerii facute.Sunt impresionata de ce rezultate obtii.Ai niste maini de aur!

Haplea spunea...

Buna!Imi place foarte mult blogul tau, ai retete super interesante si super bune, totul la superlativ.As fi incantat sa facem schimb de link-uri, daca doresti.Blogul meu este http://hapleablog.wordpress.com

Zgaiby spunea...

Olaa-laaa!!! La multi ani pt. aniversare , inca 111 catralioane de ani impreuna!! Auziti , n-am inteles asta:"Se scoate iar si se loveste de masa de 100 de ori"?!?!... Daca-i dau 100 de sucitoare pe carca, nu se pune? nu se`ntinde?!..Va multumesc!!!

Mihaela spunea...

Mi-as dori si eu un barbat care sa vorbeasca asa de frumos despre mine. Felicitari, domnule!

felis spunea...

Wow... super arata...
Un premiu te asteapta la mine pe blog!!..
Paste fericit!

Alexandrina spunea...

Felicitari, imi place tare mult cum bucataresti!

Paste fericit alaturi de cei dragi!

Bucate apetisante spunea...

Sa sti ca ti-am mancat tot strudelul din priviri :-)
Frumos blog, felicitari.
Paste Fericit!

Liana10 spunea...

Superb-aniversare, superba-iubire, superba-pereche!!!Super- La multi ani!!!...De strudel ce sa mai zic? Superb! ;-)))

retete- ina spunea...

PASTE FERICIT

Antonina spunea...

Paste fericit alaturi de cei dragi !

Mihaela spunea...

Hristos a inviat!
Te asteapta un premiu la mine pe blog.

Miodrag Surac spunea...

Super reteta, dar nota zece pentru ambitie, rabdare si perfectiune. toata stima. O seara placuta...

Anonim spunea...

tu esti visul oricarui gurmand/e! ma uit la pozele tale si parca am ajuns in bucataria unui restaurant de 5 stele!

Andreea Elena spunea...

Wow!!! Super

teo spunea...

Buna ziua

am facut strudelul si a iesit minunat. Dar am o intrebare. Cum impiedicam zaharul sa se scurga sub strudel si sa devina caramel.

multumesc pt reteta si pt situl dvs minunat

teo

Gabriela Cara spunea...

Te pup, Teo! Ma bucur ca ti-a reusit foaia, ai vazut ca nu este deloc greu, insa pe multe gospodine inca le sperie :) Ca sa evitam scurgerea sucului de mar sub strudel, putem sa scurgem bine de zeama marul inainte de a fi pus in strudel si sa presaram cu nuca sau pesmet locul in care v-a sta marul. Probabil ca putin v-a iesi, dar nu atat de mult incat sa caramelizeze pe tava si sa dea un gust amar strudelului.

Anonim spunea...

am sa ma risc si eu sa fac strudel cu mere cind spun ma risc asta inseamna mult efort din partea mea
,adevarul e strudelul cu mere si inghetata de vanilie merg foarte bine si e desertul meu favorit .
gabi am sa ti scriu cum a iesit