- Si ca desert va recomand Papanasi cu dulceata si smantana!
Ehei, de cate ori am auzit vorba asta...!
Cati bordeie, atatia obiceie, ca la cati ristaurante se egzista pi lumea aiasta, cam tat atatia retzeti di papanasi, bre.
Putini la numar ii prepara ca lumea, de parca ar fi si greu de facut.
Dragii mei, reteta e atat de simpla, ca n-ai cum sa o ratezi. Doar sa vrei si o poti face nashpa, alt fel iti va iesi OK.
Conditia este sa-ti alegi cu grija branza. Musai proaspata, grasa si dulce.
Si dupa ce dati gata o tava cu minuni d-astea, poti sa-l privesti de sus, chiar daca stai jos,
pe chelnerul care iti tranteste in fata, cu un zambet ciubucar, o portie rece sau reincalzita de...paparude de PAPANASI si sa-i zici mandra:
- Baiete, cheama bucatarul sa-l invat EU cum se fac. Daaaa?
INGREDIENTE
- 500 g branza de vaci, proaspata si grasa
- 70 g zahar tos
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 oua
-1 lingurita bicarbont de sodiu,
stins in 2 -3 lingurite de zeama de lamaie
- 200 g faina
- ulei pentru prajit
- un praf de sare
PREPARARE
Se amesteca branza de vaci cu un praf de sare...
... zaharul, coaja de lamaie si...
...doua galbenusuri.
Se adauga bicarbonatul stins in zeama de lamaie.
Albusurile se bat spuma si se adauga la compozitie.
Se inglobeaza cu miscari usoare, de jos in sus.
Se adauga cca. 150 g din faina totala,
restul urmand a fi folosita la formarea Papanasilor.
Se amesteca toate ingredientele, apoi se formeaza bulgarasi din aluat.
Mai ca te-ai lua la lupta cu cineva cu asa mandretze de munitie.
Inainte de a-i plonja in ulei, le arati cine-i sefu-n casa si-i impungi cu degetu-n mijloc,
asa, doar sa stii de unde vei incepe sa-i infuleci. Ca asta-i asteapta!
Se "bronzeaza" in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc uniform, ca la plaja.
SFAT!
Nu aprindeti ochiul flacarii la maxim.
Riscati ca focul sa-i ia prea repede si in interior sa ramana cruzi.
Si-o sa mancati un soi de piure crocant.
Se servesc PROASPETI, FIERBINTI, dar...
la fel de bine se pot "reanima", pentru 10-15 secunde in cuptorul cu micro-unde.
Se pot "coafa" cu un coc de gem acrisor, daca smantana-i dulce,
sau cu o freza din dulceatza, daca smantana-i usor fermentata.
Da-ti frau liber imaginatiei, smecheria-i sa fie fierbinti,
ca smantana, topita "de dorul lor" sa o ia la vale spre farfurie,
dizolvand in cascade franturi din gemul peste care trece alene.
Mamaaa, ce pofta mi-e!
E clar, Gabi maine are treaba.
FACE PAPANASI PENTRU MOI !!!
Uite-l mama cum arataaaa, manca-l-ar tata...si pe fra-su'...si pe sor-sa...si pe tot neamu'...
POFTA BUNA !!!
...mmm, cu smantana topitaaa...
...si cu gem de visine...
...sa nu, cu dulceata de trandafiri...
...sau si mai bine, de ciresi amare...
...sau...
- GABIIIII, VREAU PAPANAAAAASI !!!!
- IAR?
- DA, TE-OFTICI?