joi, 9 aprilie 2009

COZONAC ROSENKRANZ

De cate ori face Gabriela mea cozonac, sub orice forma, fie umplut cu rahat, cu nuca sau cu mac, de atatea ori este mare sarbatoare in casa.
Fie ea de Pasti, de Craciun sau de Pofta (asta-i cea mai deasa sarbatoare), in casa miroase de te-apuca jelu' si doru de fapte bune.
Bijuteria aluatului de cozonac este acest RosenKranz.
Seamana cu cozonacul trandafir, dar... nu rasare, ca asta-i mai spetzial, mai domnesc, pentru gusturi rafinate.
Daca doamna de la care are reteta ar mai fi in viata, ar avea peste 100 de ani.
Danke Schone, ca era nemtoaica.
Cu o glazura de zahar caramelizat, de unde si numele de Crantz, si in forma de Trandafir, are un aspect si un gust de adevarata Sarbatoare.



INGREDIENTE
- 400 g de faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
- un praf de sare
- un pahar mic cu lapte cca.110 ml
- 25 g de drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g de unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel
- nuca tocata, dupa preferinta

PREPARARE
Se caramelizeaza cele 10 - 12 linguri de zahar,

cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.


Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.


Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut
si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin
peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.


Se framanta putin, cca 10 -15 minute,
pe blatul de lucru, usor infainat.


Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime.


Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.

Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma,
pentru a adera la stratul de unt.

Se ruleaza


Se taie.


In 6- 7 bucati.


Care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.


Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri,
pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.
Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit,
altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult.
Va recomand o cratita de 24 de cm diametru.


Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor,
deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
Se coace timp de 35 -40 de minute
la 180 de grade Celsius.

REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor,
cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou,
altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari,
facand imposibila scoaterea lui din cratita.


Este un cozonac rapid, dar foarte de efect.


Cat despre gust, va las pe voi sa ii dati nota.


Pufos si crocant in acelasi timp,
este un desert de clasa.


GUTEN APPETIT !!!

126 de comentarii:

Dana2dor spunea...

Gabitza draga, cu asta chiar m-ai omorit:) Cred ca nu mai astept pana de Paste si-l "trantesc" acu' de Florii, ca tare apetisant mai este!
Felicitari pentru "capodopera" si, bineinteles si lui Zamzzu pentru descriere:) Pupic si o imbratisare:)

Monica spunea...

Gabriela, arata minunat cozonacul tau! abia astept sa incerc si eu reteta! revin cu impresii. pana atunci, primavara frumoasa si buuuna!

Carmen L spunea...

Draga mea,
Vielen Dank pentru reteta, cred ca am mai povestit noi de ea, atunci cand povesteam de cozonacul tau facut sub forma asta de trandafir si cand iti spuneam ca trebuie sa caut reteta, ei bine n-o mai caut o execut dupa indicatiile tale.
Cred ca daca ai unge o paine cu unt tie ti-ar iesi mult mai aspectuoasa, ai maini de aur gabi.

Ina Todoran spunea...

Gabi am sa-l fac negresit!!!

Daniela Addario spunea...

Felicitari Gabitzule pentru asa un cozonac, e bunatatea intruchipata. Salvez reteta si sigur il fac, daca nu pentru paste, pentru cind mi-o fi pofta. Arata de milioane, iar feliuta, yamiii, ce buna trebuie sa fie. Multumesc pentru reteta, am pus-o bine la pastrare.

FLIK-FLAK spunea...

Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ma distrugeti fie si numai cu pozele! Imi ploua in gura de la primele cuvinte;
Felicitari familie minunata ce sunteti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Happy spunea...

Am murit (de pofta) si-am ajuns aici in raiul cozonacilor! Fie-mi cozonacu' pufos!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc! O sa fi multumita si de Florii si de Pasti si de ziua ... ma rog de toate zilele in care o sa-l faci. Da, ii transmit lui Z parerea ta, daca eu ma descurc la fapte, el e meserias la vorbe.

Gabriela Cara spunea...

Multumesc de urari, draga Monica. O primavara frumoasa si tie. Astept comentarii despre realizarea ta.

Gabriela Cara spunea...

Ma magulesti de ma umflu-n pene ca shtrutzu. Multumesc pentru cuvintele faine, draga mea Carmen, dar ma tem ca nu stiu reteta asta de paine unsa cu unt. E grea, complicata, ia mult timp, nu se gasesc ingredientele, ce ma fac? Ha, ha. Te pup, draga mea.

Gabriela Cara spunea...

Asa sa faci si nu vei fi dezamagita, ca e usor de facut. Succes draga Ina.

Gabriela Cara spunea...

Poti folosi orice reteta de cozonac pe care o stii si care iti merge. Frumusetea lui sta doar in modul de prezentare. Tait si pus un cratita in picioare. Singura chesti nasoala, draga Daniela, este ca nu are destule feliute, d-alea. Pupici.

Gabriela Cara spunea...

Asa mod de multumireeeeeeeeeeeeeeeeee imi place si mieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, ca doar d-aia ne straduim. Te saruuuuuuuuuuuuuut draga Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavinia.

Gabriela Cara spunea...

Preafericita Happy (da' e deja e pleonasm), Sfantul Cozonacilor sa te aiba in paza, sa iti lumineze calea spre cuvioasa farfurie si sa-ti binecuvinteze dumicatii. Amin.

Bunny spunea...

Gabi, m-ai ucis... La propriu! Pai eu mai am o saptamana de post in fata si m-au pus pacatele sa intru la tine pe blog... Rusine sa-mi fie!! Felicitari, draga mea, ma pui la grele incercari!

lauralaurentiu spunea...

Gabitzaaaa... mama Doamne, cum arata asta! E o nebunie! Ce pufossss, ce frumosss, mai ca se simte mirosul la Ghiroda! Brava, fata! =D>
Si ce poze-ti facu' jumatatea la preparat...sa nu ii neglijam meritele, daca in prestarea retetei sunt convinsa ca nu ti-a fost de vreun ajutor, apoi la prezentarea asta mestesugita...chapeau bas, Zamzu!

Nati spunea...

Arata impresionant! L-a vazut si baiatul meu si acuma e musai sa-l fac si eu :-D

Gabriela Cara spunea...

Sincer, imi pare rau, nu doresc sa pun la incercari pe nimeni, cu atat mai mult pe tine, draga mea.
Te admir pentru puterea de a tine postul. Bravo!
Poti face un aluat de cozonac de post pe care sa-l coci in crusta de caramel si rezultatul v-a fi tot pe acolo.
Post usor in continuare!

Gabriela Cara spunea...

De data asta eu mi-am facut pozele, ca de altfel la toate preparatele din ultima perioada, caci Zamzuu e tare ocupat cu filmarile. Dar si el are meritele lui, ca doar el mi le posteaza.
Multumesc frumos si te pup, draga mea!

Gabriela Cara spunea...

Scumpa Nati, iti multumesc pentru vizita in bucataria mea virtuala! Spor la cozonacit si astept comentariile sincere ale baiatului tau.Va pup cu drag!

Anonim spunea...

e groaznic de FENOMENAL.
cuvinte nu mai am.
FELICITARI MAXIME.

Edith spunea...

Woooow, Gabica, cum arata cozonacul asta.. Perfect! Super, felicitari!
Pupici!

Gabriela Cara spunea...

MULTUUUMESC!

Gabriela Cara spunea...

Te pup Edith! Multam!
Hai, ca vad ca si tu te-ai dat pe aluaturi dospite, poti sa-l incerci ca nu este deloc greu.
Pup!

Victoria spunea...

Tocmai cautam retete de cozonac pentru Paste.Deja salvasem cateva.
Gata,acum le sterg.
Este imposibil sa rezist fara sa fac cozonacul asta.O sa imi las cu gura cascata invitatii de duminica.HA
Multumesc.

Gabriela Cara spunea...

Ma bucur tare mult ca ai ales sa faci acest cozonacel care este deosebit prin felul in care arata.
Totusi poti folosi orice reteta de cozonac care sti tu cel mai bine si sa il coci in crusta de caramel ceea ce-i confera un gust de clasa.
Spor!

Nati spunea...

Gabi, am facut cozonacul, poze gasesti la mine pe blog. Sectiunea va fi miine. Un Paste fericit iti doresc, alaturi de familia ta!

daniela spunea...

draga gabriela am facut cozonacul cu zahar caramelizat dar a iesit ff tare caramelul ai putea sa-mi spui de ce sau ce as putea sa fac pe viitor ca sa nu se faca asa o crusta groasa de zahar care intareste cozonacul la suprafata
oricum a iesuit extraordinar de bine retetele tale sunt grozave si cele de cozonaci babani am facut-o si pe aia si sunt fff incintata ca au iesit extrem de buni
iti multumesc pentru efortul pe care il faci ca sa putem noi sa ne informam
SARBATORI FERICITE
ADESA MEA DE MAIL ESTE
daniela_drob@yahoo.com
MULTUMESC

Gabriela Cara spunea...

Draga mea Nati, am vazut rosen-ul tau si arata super, abia astept sa-mi zici si de gust.
Paste plin de lumina si bucurie, iti doresc! Pupic!

Gabriela Cara spunea...

Daniela draga, intai de toate iti doresc din inima un Paste Fericit! Iti multumesc si eu pentru frumoasele cuvinte si sunt fericita ca ti-am putut fi de folos.
Ma gandesc ca poate ai folosit un vas de dimensiuni mai mici si atunci zaharul a fost in cantitate prea mare. Incearca cu zahar mai putin, ai vazut in poze ca peretii vasului sunt imbracati intr-o pelicula subtire de zahar caramelizat.
Noi suntem topiti dupa crusta usor crocanta si daca i-as lasa pe ai mei, ar manca doar coaja, lasandu-mi mie miezul.
Spre deosebire de Cozonacii Babani, acesta este un cozonac usor de facut, dar nu se poate pastra mult timp proaspat, fapt datorat lipsei framantarii de lunga durata si grasimii. Noua ne place cald si nu rezista la noi mai mult de o zi.
Daca mai ai nelamuriri, te rog sa ma contactezi.
Pupici mii!

FLIK-FLAK spunea...

In sfarsit l-am comis pentru ca nu mai aveam liniste de cand cu postarea Rosenkranz-ului.
MINUNAT! Asa cum ma si asteptam de altfel.
De altfel GABRIELA CARA = MINUNATII

Gabriela Cara spunea...

Lavinuca, m-a bucurat tare mult mesajul tau si iti multumesc! Sa va fie de bine si cred ca de acum o sa-l faci mai des, caci ai vazut cat de simplu se face.
Un pupic mare pentru tine!

LF spunea...

I-am pus gand "rau" cozonacului asta krontzanos! Imi fac curaj si il incerc.
Te asteapta un premiu la mine (nu am eu premii suficiente pt.ce retete am invatat de la tine). Puppp

Vali spunea...

Nu-mi vine sa cred, ce vad.
In sfarsit o reteta de cozonac pe care sigur ai mei ar manca-o.
Pe deasupra este si usor de facut.
Asta este motivul pentru care o sa fac si eu cozonac.Apreciez mult retetele vechi.
Imi pare nespus de bine ca te-am descoperit.
Multumesc mult.

Gabriela Cara spunea...

Floricel, am luat premiul, insa nu stiam de mesajul aceasta, deci scuze de raspuns intarziat.
Pup, pup!

Gabriela Cara spunea...

Si eu iti multumesc, frumoasa Viviana! Abia astept sa il faci, sper ca familia sa fie incantata!

Anonim spunea...

Este extraordinar acest cozonac!!!

LF spunea...

multumesc frumos pt.reteta! in sfarsit l-am facut, o bunatate!!! doar ca eu am caramelizat zaharul cam mult si a iesit crusta ceva mai inchisa. in rest...o minune de cozonacel! il voi posta in curand. te pup, o saptamana frumoasa iti doresc!

Narnia spunea...

Am admirat cozonacul asta inca de anul trecut, nici nu aveam blog atunci ... am salvat linkul la favorite si am tot intrat sa-l admir.Astept o ocazie sa-l fac si eu.
Am primit doua premii si as dori sa ti le ofer la randul meu ... sau mai precis, sa VI le ofer, tie si lui Zamzu, amandoi aveti o contributie importanta. Te asteapta la mine pe blog.
O saptamana frumoasa !

Anonim spunea...

Buna Gabriela...sunt Isabela...e o ora de cand stau lipita de monitor...Sunt super retetele tale. Totusi la reteta asta nu lasi la crescut aluatul?scuze, te explici super bine si pozele sunt explicite, dar nu am inteles daca se lasa la crecut doar in tava? Felicitari pt tot ceea ce prezinti pe blog.

Gabriela Cara spunea...

Isa draga, iti multumesc pentru aprecierile date!
Ai inteles bine, coca nu se lasa la crescut decat in forma, dupa ce i-ai pus umplutura. Este un cozonac simplu si rapid pe care il poti savura cald, dar si rece, dupa cum iti place.
Iti urez spor la treaba si sa ai pofta!

Anonim spunea...

raga Gabriela, te-am gasit din greseala si ma bucur enorm ca am dat de tine.Am facut azi, acum cozonacul rosen dar nu am reusit sa-l intorc din cratita, s-a rupt.L-am unit eu dar nu prea are aspect.Este bun,sunt curioasa maine cum va fi.Nu am pus mult zahar la topit, ce sa fie?Eu fac un tort cu mere si folosesc zahar caramelizat stiu cam cat se pune dar tot nu am reasit sa-l intorc.

Anonim spunea...

Sunt Isabela: Gabriela, am facut cozonacelul...ca si aspect, netaiat mi-a iesit ca al tau...nu mi-a iesit prea pufos...adica si a 2a zi e bun dar nu e ca al tau de pufos...si inca ceva...cand am framantat, cu 110 ml lapte, mi-a iesit coca asa moale ca nu o puteam modela si am mai adaugat faina...nu stiu daca am facut bine...trebuie sa precizez ca nu prea am experienta...am 25 de ani...in alta ordine de idei...sotul tau lucra la Pro tv?am vazut o poza si imi parea cunoscut...eu nu am tv romaneasca(sunt in Italia)...oricum cozonacelul a iesit fff bun, eu sunt din Piatra Neamt si imi aminteste de Invartita pe care mi-o facea bunica doar ca folosea untura in loc de unt....te pup...m-am cam lungit cu vorba.

Gabriela Cara spunea...

Buna draga Isabela!
Consistenta aluatului depinde foarte mult de faina, in cazul acesta aluatul tre sa fie neted si elastic, mai molcut si nicidecum vartos, poate totusi ai picat putin cam multa faina peste. Experienta vine cu timpul, sa simti aluatul la mana daca mai trebuie lichid sau nu. Oricum cozonacul acesta este tare pufos, chiar si fara prea multa framantare. Nu-i nimic, data viitoare va iesi perfect. Un sfat: mai bine sa fie aluatul mai moale decat prea tare.
Nu am mancat niciodata invartita, cu siguranta este buna, caci untura fragezeste. Mi-ai facut pofta, o sa caut pe net o reteta si voi incerca si eu.
Si da, sotul meu a lucrat niste ani la pro tv cu Calinescu, Chestiunea zilei. Acum filmeaza la Prima intr-un serial de comedie.
Te pupic!

Anonim spunea...

Isabela...Banuiam ca am pus prea multa faina...dar m-am speriat cand am vazut ca era coca atat de moale...practic nu o puteam modela deloc...oricum de Craciun am sa incerc si reteta de cozonac traditional...problema e ca nu am untura...in fine...mai vorbim pana atunci.Eu iti multumesc pentru ca mi-ai raspuns. Te pup. Felicitari sotului tau pentru textele retetelor...sunt tare comice.

fely spunea...

este super cozonacul intro ora na mai ramas nimica a fost tare bun iti urez supces in ce faci.mie imi place sa fac retete noi
imi place mult ce afisezi pe bloc.cum sunt acasa toata ziua am timp sa prepar si. la sotul meu ii place sa probeze retete noi.supces in continuare.o zi buna

Gabriela Cara spunea...

Ma gandesc ca nu l-ai rasturnat din cratita imediat ce l-ai scos din cuptor si din aceasta cauza s-a rupt, ca s-a intarit putin caramelul, alta cauza nu vad.
Pacat! Incearca data viitoare inainte sa il rastorni, sa desprinzi usor cu cutitul marginile si apoi sa scuturi energic pentru a-l pune pe platou.
Succes!

Gabriela Cara spunea...

Isa, la cozonacul baban nu ai nevoie de untura, doar unt si ulei. Spor!
Pupici mii!

Gabriela Cara spunea...

Sa va fie de bine, Fely!
Ce bine este cand ai pentru cine sa faci si cine sa te aprecieze. Brava!

Anonim spunea...

Draga Gabrila, am incercat si eu cozonacelul cel minunat. La gust a iesit foarte foarte bun, insa nu stiu ce s-a intamplat cu crusta de caramel. Am respectat cantitatea de zahar, marimea formei, caramelul a fost foarte usor facut (auriu), insa la coacere s-a facut aproape negru si nu am putut savura minunata crusta pentru ca era amara. Poti sa ne dai mai multe indicatii cu privire la caramelizare, pentru ca randul urmator sa iasa si la noi cum trebuie? Multumesc mult!
PS - ai niste retete minunate si niste maini de aur!
Si pentru ca maine este Craciunul iti dorim tie si intregii familii sa aveti parte de cele mai frumoase sarbatori si sa fiti in primul rand sanatosi. Cu drag, Isabela din Ploiesti

Paulette spunea...

multumesc pentru ca a mirosit a cozonac la noi acasa(si ce mai cozonac!)dar as avea o singura intrebare:am respectat ad litteram reteta dar nu a iesit la fel de pufos ,este necesar sa il las putin la crescut inainte de a-l baga la cuptor?multumesc si Craciun Fericit !

Gabriela Cara spunea...

Isabela, iti multumesc din suflet pentru frumoasele urari, iar cu asemenea cuvinte de apreciere m-ai facut sa ma simt minunat!
Se pare ca, cuptorul tau arde in partea de jos, astfel nu se explica de ce caramelul s-a ars. L-am facut de zeci de ori, iar multe alte cunostinte si prietene l-au copt fara ca zaharul sa-si schimbe intr-atat culoarea. In afara explicatiilor din reteta, nu fac nimic in plus. Incearca sa captusesti fundul cuptorului cu caramida samota, iar cozonacul sa il pui pe o sina mai sus, poate asa sa mearga mai bine.
Imi pare tare rau pentru problema cu care te-ai confruntat. Bunatatea acestui cozonac este chiar in aceasta crusta aurie, deosebit de delicioasa pe care noi ne batem de fiecare data.
Iti doresc un an mai bun plin de impliniri si multa sanatate!

Gabriela Cara spunea...

Draga Paulette, acest cozonac se lasa la crescut numai in cratita, asa cum specifica reteta, gata umplut si dupa ce a crescut bine il pui la cuptor. Din pacate nu stiu cum ai procedat tu, poate imi dai mai multe detalii, ca sa stiu de ce nu a iesit asa pufos. Si cratita trebuie sa fie destul de incapatoare ca sa aibe loc sa creasca ata cat este nevoie.
Un an fericit si plin de dorinte implinite!

Naina spunea...

Am furat reteta ta de cozonac ...:-) de aici si mi-a iesit foarteeee buna. Este postata pe blogul meu:http://nainakitchen.blogspot.com/
Multumesc ca impartasesti cu noi aceste bunatati. O primavara frumoasa si un an plin de bucurii alaturi de cei dragi.

Anonim spunea...

cele 3 linguri de zahar din aluat sunt suficiente ? nu iese coca mai putin dulce? stiu ca ,caramelul il mai indulceste , dar totusi....?maine vreau sa-l fac si astept raspunsul tau,AZI, sper din tot sufeletul.aaaa, inca o intrebare : in aluatul de cozonac nu se pune unt sau nu se framinta cu unt topit?
multumesc

luminita

Gabriela Cara spunea...

In reteta originala aluatul nu continea nici un pic de zahar, isi tragea dulceata din zaharul cu unt cu care este uns. Tu daca vrei poti pune mai mult zahar, dar eu zic ca este suficient de dulce cu cantitatea de zahar din reteta. Si da, nu se framanata cu unt, caci nu este aluatul clasic de cozonac.
Uite, multe fete au facut rosen-ul si nici una nu s-a plans ca este prea putin dulce. Spor!

Gabriela Cara spunea...

Naina, ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
Te pupic si iti multumesc de urari!

Anonim spunea...

Gabriela , multumesc pentru raspuns, eu doar am intreb de cantitatea de zahar pentru a nu-mi da gres reteta;am banuit ca se va insiropa si indulci de la caramel; oricum ,multumesc ptr rasp promt.

luminita

Liana10 spunea...

Am facut acest cozonac dintr-o revista germana, acum vreo 14 ani, numai ca deasupra se ungea cu dulceata de trandafiri...dar arata excelent si cu caramel...stau sa ma mai gandesc...cred ca o sa incerc reteta ta,multumiri!

Lipo spunea...

In sfarsit l-am facut si eu. O nebunie. Intai am muscat doar din aluat si primul gand a fost "data viitoare ii mai pun putin zahar". Urmatoarea gura insa a fost cu tot cu crusta si cu nuca. Si este absolut PERFECT. Zaharul in plus cred ca-i strica tot farmecul, il face mult prea dulce.
Sunt super incantata cu atat mai mult cu cat este primul cozonac facut de mine vreodata Si mi-a iesit si mare si frumos si pufos si gustos :D

Unknown spunea...

bai, deci e prea bestial! am incercat si io astazi reteta cozonacului rosencrantz. nu mi-a iesit asa frumos ca al tau (n-am avut cratita mai mare). alta problema, pe care am vazut din comentarii c-au mai avut-o si ceilalti - aluatul. mi-a ioesit foarte foarte moale, desi am respectat intru totul gramajul. cu toate astea, i-am mai adaugat putina faina pina am obtinut un aluat nu foarte consistent, asa cum spuneai tu. din cauza c-a fost moale, nu l-am putut taia asa de bine, cum l-ai taiat (daca n-aveai poze nu ma bagam sa-l fac). dar, uite-asa inghesuit cum i-a iesit, si rupt, cred ca e bestial. abia astept sa vina miine ca sa-l incerc.
acuma ma duc sa fac o salata de beof fara beof si fara cican, cu maioneza ultraripda pe care tot de pe saitul vostru o am.
va iubesc si va doresc toate cele bune!Doamne ajuta! (o sa mai postez comentarii; va urmresc blogul de multa vreme, dar n-am postat niciodata, asta-i un first, ca s-o dau pe germaneste).
muah!
luiza

Maria spunea...

Dear Gabriela, thank you for this gorgeous recipe. Here is mine variant http://mycookingcreations.blogspot.com/2010/04/corona-di-rose.html
Have a nice weekend!

Anonim spunea...

Deja inghit in sec

Blueeyes spunea...

Nu m-am putut abtine si l-am pregatit si eu astazi.....cred ca daca aveam faina ieri in casa,il faceam ieri cu siguranta....acum este la dospit in tava si abea astept sa-l degust!Merci mult pt reteta!

Cosmina spunea...

Gabi,de abia ce am infulecat un trandafiras,bun bun rau de tot draga mea,a iesit ca la carte sa zic asa,merci mult de reteta,ai nota 10 cu felicitari de la mine

Anonim spunea...

buna numele meu este aneta,minunat acest cozonac,ceva delicios dar as vrea sa va intreb ceva:dupa ce caramelizam zaharul il lasam asa in cratita pana noi pregatim aluatul?nu se va intari prea tare?multumesc si va doresc craciun fericit

Gabriela Cara spunea...

Aoleo, sunt cam restanta cu raspunsurile si pe acest post, scuzeeee! Multumesc pentru comentarii si va doresc sarbatori fericite!
Pupici la toti!

Gabriela Cara spunea...

Aneta, primul pas in aceasta reteta este caramelizarea zaharului, apoi iti vezi de treaba si caramelul se v-a inmuia la copt fara probleme.
Si tie iti doresc un Craciun fericit!

dodo spunea...

am incercat cozonacul! este delicios si f.aspectuos.prima data nu mi-a crescut destul de mult si a iesit un fel de kiurtos umplut,dar a doua,treia oara.......super! multumesc de reteta, si am mai incercat sarmalutele tale de stevie! mmmmmmmm super bune ! multumesc!
Sarbatori fericite iti doresc !!!

silvia spunea...

Sarbatori fericite!
Multumesc pentru aceasta reteta minunata. Am facut cozonacul deja de doua ori. Indicatiile tale atat scrise cat si pozate sunt perfecte.Esti un imbold pentru mine sa petrec mai mult timp in bucatarie si sa-i fac fericiti pe ai mei!

ica spunea...

Gabi draga,esti o artista.Iti multumesc pentru reteta de cozonac ,am facut doi pentru ca eram sigura ca unul nu este suficient.Au iesit perfecti si sunt un deliciu.

Spitty spunea...

Multumesc!
http://www.spititout.ro/retete-ilustrate/cozonac-rosencrantz/

:-)

aurica spunea...

draga Gabriela- am facut si eu acest cozonac si este minunat.Nu am adaugat si nici nu am luat nimic din reteta Minunat. multumesc pentru tot ce faci pentru noi.

sab spunea...

Buna

Ma numesc Sabina, scriu pentru Hotcity.ro si in prezent pregatesc un articol cu retete internationale pentru masa de Paste.

As dori sa includ in el si reteta aceasta daca ti se pare ok.


Articolul va arata precum acesta: http://www.hotcity.ro/unde-ne-retragem/dulciuri-pentru-craciun

Nu voi include detalii ale retetei, ii voi face doar o prezentare si voi pune o fotografie cu ea.

Te rog, trimite-mi un email daca esti de acord cu propunerea mea.

Gabriela Cara spunea...

Buna Sabina,
Sunt de acord cu propunerea ta, cu conditia sa specifici sursa retetei si astfel va fi ok.
Toate cele bune!

sab spunea...

Buna

Multumesc mult. Sigur ca specificam sursa, asta e si ideea articolului, sa recomandam retete si bloguri :)

Anonim spunea...

Buna ziua tuturor, am facut cozonacul ieri si mi-a iesti super, desi sant antitalent,....draga Gabriela vreau sa te intreb daca ai cumva si o reteta pentru un cozonac pufos si dulce...de preferinta cu rahat....nu-mi place reteta asta clasica cu framantat pana iti rupi oasele dar....macar sa stiu ca iese pufos

Anonim spunea...

Delicios cozonacul o singura problema am ....cum al servesti musafirilor....??? e dificil de taiat ...

Anastasia spunea...

E foarte frumos, sper sa gesesc timp sa-l fac anul asta :)

Anonim spunea...

buna ziua!
azi am aflat de acest blog cu acest cozonac minunat si am sa-l fac si eu
felicitari ptr. blog si ptr. tot ce aveti in el
o seara minunata !

sab spunea...

Buna ziua

Am publicat articolul in care am recomandat reteta dumneavoastra:
http://www.hotcity.ro/unde-ne-retragem/meniu-international-de-paste

Multumesc mult pentru colaborare.

Sarbatori fericite!
Sabina
(PS: daca ceva nu vi se pare in ordine ma gasiti pe sabsabsab3@gmail.com)

David Octavian spunea...

Tocmai am notat reteta sa o fac si eu.Am mai facut-o si anul trecut dar pierdusem reteta.
Paste fericit!

Diana spunea...

buna Gabriela

Am aflat de curand de cozonacul tau si acum este la crescut, asteapta sa/l pun la cuptor. Pana aici totul este perfect, conform retetei tale. Ca si alte fete am mai adaugat ceva faina la framantat, era prea moale aluatul si se lipea. Dar te rog sa/mi spui daca am gresit cu ceva adaugand bucatele de rahat alaturi de nuci (am avut cam putine)si daca as putea data viitoare sa pun cacao in crema de unt. Acest cozonac este prima incercare. Abea asteptam sa vina Pastele sa/l incerc. Precizez ca pana acum nu am facut niciodata cozonac. Esti persoana minunata care m/a determinat sa fac si cozonac pentru masa de Paste. O sa/ti spun maine cum a iesit aceasta minunatie a ta. Diana
PASTE FERICIT !

Diana spunea...

Buna Gabriela

Am descoperit de curand reteta asta minunata de cozonac. Aspetam cu nerabdare Pastele sa o incerc. Precizez ca pana acum nu am mai facut niciodata cozonac. Tu esti cea care m/a motivat sa fac si asa ceva pentru masa de Paste si pentru asta iti multumesc.
Sa sti ca acum 5minute l/am pus la cuptor. Pana aici totul a fost perfect, conform retetei tale.
Dar ca si alte fete am mai pus putina faina la aluat, pentru ca era cam moale si se lipea.
Te rog sa/mi spui daca am gresit ca am pus si bucatele de rahat pe langa nuci (am avut cam putine) si daca data viitoare pot pune cacao in crema de unt. Sotului meu ii place f. mult cacao.
O sa revin sa/ti spun cum a iesit "trandafirul meu", dar pana atunci PASTE FERICIT !
Diana

diana spunea...

Of, am uitat sa/ti spun ceva.De dimineata am facut si drob, tot reteta ta. A iesit superrrrr. Cat sta cozonacul la cuptor,am tot umblat pe blog/ul tau. O sa fac si sarmalute in foi de stevie, dar dupa Paste ca si asa nu am facut sarmale acum.
Numai retete minunate si frumos prezentate. Felicitari. Esti cea mai tare.
Diana

Nina spunea...

Multumesc frumos de tot de reteta Gabriela ! Astazi l-am facut si astept cu nerabdare sa-l gust maine cand revenim de la Biserica seara . La mine nu a crescut in inaltime aproape deloc , probabil ca am folosit doua pliculete de drojdie uscata, insa s-a umflat in oala si s-au unit florile intre ele :) am folosit oala cu diametrul de 24cm cum ai zis . Data viitoare voi pune drojdie proaspata promit :D.

Sarbatori fericite si Hristos a inviat !

Edina spunea...

Am incercat.A iesit super.Felicitari pt.reteta.UN PASTE FERICIT!!!!

DANA spunea...

GABI, SALUTARI DIN MONTREAL, AM PRIMIT RETETA TA PRIN E-MAIL DE LA CINEVA ASA DIN INTIMPLARE.. VREAU SA-TI SPUN C-AM FACUT-O SI ACUM NUMAI COZONAC AR MAI MANCA AI MEI...
MERCI MULT DE TOT!
PUPICI

Alina spunea...

L-am facut de Paste! Un real succes..... Multumesc!

diana spunea...

Buna, nu am reusit sa mai intru pe la calculator de la Paste. Vreau sa/ti spun ca a iesit "trandafirul" meu cozonac o nebunie. Am adus si la birou si am innebunit colegii cu el. ma intrebau toate ce cozonac este si le/am indrumat catre blog-ul tau Gabriela. Sa vad ce mai cauz azi paici pe la tine ca nu stiu ce sa mai gatesc. De acum sunt sigura ca tot ce prepar dupa indicatiile tale, este minunat (si frumos si gustos). te pup. multumimim pentru ceea ce faci. Diana

alina spunea...

draga Gabriela am facut cozonacul si a iesit foarte bun la gust insa mi s-a lipit de cratita .Am folosit o cratita de 24.cm de inox cu fundul dublu insa cand am topit cele 12 linguri de zahar pe fundul cratitei a fost un strat mai gros de caramel.Cred ca o sa pun mai putin zahar la caramelizat data viitoare cand o sa-l mai fac pt ca gustul e foarte bun.Ce parere ai?

Gabriela Cara spunea...

Alina draga, nu din cauza ca a fost mult zahar caramelizat s-a lipit, cred ca din cauza ca nu l-ai scos imediat din cratita si caramelul s-a intarit putin, deci cu mare grija data viitoare la acest aspect. Si eu folosesc mai mult zahar pentru ca ne place tare mult crusta si sa nu se certam ca nu ne ajunge :))

Gabriela Cara spunea...

Fetelor harnicutzelor, ma bucur tare mult ca ati incercat aceasta reteta si ca v-a placut atat de mult.
Va pup si va mai astept si cu alte retete faine.

Doina spunea...

Doamna Gabriela,am facut si eu cozonacul Rosenkrantz.....minunat...l-am postat pe blogul meu....dar din pacate am pierdut poza vasului cu caramel,oare imi dati voie sa folosesc poza d-voastra???
multumesc frumos pentru reteta!!!
este salvarea mea,intotdeauna am facut cozonaci super gustosi dar...mereu imi crapau la copt...acum mi-ati salvat reputatia!!! #:-s
din nou mare multumita!

Gabriela Cara spunea...

Doinitza draga, sa va fie de bine, am fost la tine pe blog si ti-am admirat cozonacul, ti-a iesit tare fain, felicitari!
Apreciez faptul ca mi-ai spus ca vei folosi una dintre pozele mele... deci da, ai acordul meu in ceea ce priveste acea poza, am inteles motivul pentru care ai facut-o.
Cozonacul traditional este cu mult mai pretentios si daca unul dintre ingrediente nu este de cea mai buna calitate, risti sa ai surprize neplacute. Una dintre ele ar fi aceea ca se pot crapa deasupra si aici faina este responsabila.
Te pup si iti doresc mult spor in continuare!

Doina spunea...

Multumesc frumos pentru acord! poi nici nu stii ce mult m-au bucurat aprecierile si sfaturile tale,faptul ca mi-ai raspuns promt...m-a "miscat" de-a dreptul ! sincer,imi doresc sa ajung si eu o gospodina la fel de apreciata ca si tine....
Multumesc,Gabriela!

Anonim spunea...

nu pot sa zic decat ca totul este minunat de la cap la coada, de la poze ca ele sunt primele care ies in evidenta, textul retetei foarte nostim scris si pe intelesul tuturor,pana la gustul, mirosul, aspectul cozonacului cu care am impresionat viitori socrii la petrecerea de logodna. Si pentru toatea astea iti multumesc.

Carmen spunea...

Deci, l-am facut asa cum am promis si... l-am "devorat" in cateva minute. A fost extrem de bun si a iesit fara greseala. Ramane sa fac si tortul Magic Moments cum mi-am propus, de ziua fiicei mele si... am "planificat" si tortul Moccacino pentru Craciun. Iti multumesc sau mai bine zis, va multumesc ca "rupeti" din timpul vostru, pentru a posta retetele atator bunatati...
Zile minunate, va doresc!

strumfa bucatareste spunea...

arata deeeemeentiiiaaaallll!!!! acum regret ca nu sunt acasa de craciun sa fac si eu :(

Diana spunea...

Tatal meu traieste o drama cu acest cozonac :) Vrea sa-l faca de Craciun si dilema lui este ca daca peretii vasului sunt perfect verticali, se va crea un vid datorat si peliculei de zahar ars si cozonacul nu va iesi din cratita. Eu nu ma gandesc la teoria relativitatii cand gatesc ceva, dar tata e om de stiinta si, citez: "un om de stiinta trebuie sa prevada toate situatiile care pot aparea". Deci, te rog sa-mi spui daca vasul tau era cu pereti perfect verticali, sau era putin conic, sau ai facut vreo manevra speciala cand ai rasturnat cozonacul? Ca sa am si eu 2 seri linistite pana la Craciun :)

Gabriela Cara spunea...

Diana draga, m-a amuzat copios mesajul tau si ca sa fiu sigura ca vei avea aceste doua zile linistite, m-am grabit sa iti dau un raspuns :))
Rosen-ul il fac intr-o craticioara obisnuita cu peretii perfect verticali, fara nici o manevra speciala reusesc sa il scot intreg si nevatamat pe domnul Rosen, conditia este sa il rastoarne imediat ce il scoate din cuptor.
Asadar, succes si sarbatori fericite!

Gabriella spunea...

Buna,de Craciun am vrut si am facut eclere si am cumparat cozonac,dar nu a mirosit a cozonac! cand l-am vazut pe Toni la ,,Cireasa,, mi-am zis ca nu se poate sa nu-l fac.Acum e la crescut si abia astept sa-mi ,,mangai,,papilele gustative. Sarbatori fericite si multumiri tie si sotului tau ,,dulce,,!

Greta spunea...

buna l-am facut si eu,dar fara caramel ,iar umplutura am facut-o cu cacao a iesit de milioane.Multumesc.

sanziana spunea...

facut!reusit-90%-cam putine arome si cam multa faina;in rest,super!multumesc pentru aceste retete atat de bine "impartasite" cu noi;

Gabriela Cara spunea...

Sanziana draga, de aromat eu zic ca depinde de fiecare cat alege sa puna de mult din aromele mentionate de mine in reteta. Coaja de citrice, vanilia si romul sunt esentele standard pentru orice cozonac si fiecare pune dupa dorinta si gust.
Multe persoane s-au plans ca le-a iesit prea moale, asta este in functie de tipul fainii, daca este prea uscata sau mai umeda, totul este sa il potrivesti dupa metoda binecunoscuta, "lobul urechii" :)) stiu, suna caraghios, dar aluatul trebuie sa fie fin si pufos la atingere precum locul mentionat :)
Oricum, eu ma bucur ca ti-a fost, cat de cat, pe plac.
Un we cat mai placut!

sanziana spunea...

scuze pentru exprimare;"prea putine...si prea multa"au fost greselile mele,nu cauzate de reteta ta;sambata viitoare incerc strudelul croco-zemos;multumesc pentru urare;

Claudia spunea...

Woooow ce cozonac! M-a dat pe spate si imi ploua in gura! Categoric il fac si eu de Paste. Pana atunci numai bine!

Anonim spunea...

Cel mai bun cozonac!!! Multumesc mult pentru reteta!!!

Anonim spunea...

Sint Teofilia: ce crezi ca s-a intimplat: dupa ce s-a copt si l-am taiat, am observat f. multe goluri de aer (mai precis, aluatul nu a aderat la crema prea bine)? ce as putea face sa corectez asta, pentru ca fam mea face reclamatii… in rest, o bunatate (l-am facut fara caramel) si inca ceva =l-am facut in tava normala de cozonac ptr ca nu am avut una rotunda.

Gabriela Cara spunea...

Cand nuca este tocata prea mare, v-a cadea de pe aluat. Incearca sa o toci mai marunt sau chiar sa o dai prin rasnita apoi sa o amesteci cu albus batut cu zahar, eu asa fac crema de nuca la cozonacul clasic. La Rosen imi place sa fie nuca mai mare si se lipeste bine de unt. Ma rog, faci cum iti place, merge bine si in varianta doi, dar cu siguranta isi pierde din savoare daca nu pregatesti si caramelul :)

Anonim spunea...

Daca spun ca a fost cel mai bun cozonac pe care l-am gustat vreodata cum suna? Si l-am facut eu... care nu am mare talent :). L-am tinut 5 min in plus in cuptor si s-a cunoscut dar nu am avut timp de reclamatii:)). In we ii fac tatalui meu, surpriza:). Jos cu palaria!

The Big Guy spunea...

Buna Gabriela. Desigur cozonacul acesta are un aspect de nota 10. Sunt fericit ca exista persoane ca tine care se straduiesc mult prin munca lor sa arate si celorlalti oameni ce inseamna sa pui dragoste in ceia ce faci in bucatarie.Se vede ca ai pus multa dragoste in acest cozonac.La fel de multa dragoste am pus si eu si sper sa iasa un cozonac de nota 9,5:). Bafta multa!!! cronicacarcotasului.blogspot.it

Mihai Grecia spunea...

Uite si un barbat pe aici :). Nu am parcurs toate comentariile de mai sus dar cred ca-s singurul pana acum .
Ei bine, in meseria mea de Chef (acasa; doamnelor nu fiti invidioase :) ) am ajuns din pura intamplare si la reteta asta de cozonac. Am dat de ea pe un alt blog, n-am salvat-o al timp i-am dat o cautare pe goagle si uite-ma aici.

Daca puteam sa trimit si fotografia era si mai bine, sa va fac din nou pofta de el :D .

Nu aduc prea multe laude, voi spune decat ca nici ca ma mai prind sarbatorile sau poftele de cozonac cu retetele clasice :). Atat de usor de facut, aspectuos, rapid si gustos ... fara jdemii de oua si framantat de slabeam mai ceva ca la sala de gimnastica.
Pe cale de consecinta consoarta a decretat: de aici inainte asta-i cozonacul ce-l vei face.

Iar ca un P.S. mici modificari/adaugiri poate ajuta: am folosit cratita de 24 cm - este ideala; cantitatea de lapte 150 ml. (depinde de faina pe care o are fiecare - cum se zice depinde de cum indeseste faina - asta urmariti la framantat); eu am folosit masina de paine, asa ca a fost usor de urmarit de la distanta :D consistenta aluatului;la nuca am adaugat, clasic, stafide si cacao - cantitate nuca cca. 150 gr.; si cel mai important am adaugat la framantat putin ulei (2 linguri). In rest ... spor la mancat :D ... o minunatie.

Gloria spunea...

Buna! Am incercat si eu aceasta reteta si, spre deosebire de ce am citit mai sus, mie mi-a iesit aluatul prea tare! :) Am folosit faina Dobrogea pt cozonac si pana la urma am mai adaugat lapte. In final mi-a iesit frumos, dar cam tare si indesat si l-as fi dorit un pic mai dulce. Probabil o sa repet experienta si o sa fac niste ajustari.

Anonim spunea...


Buna, Gabriela! Foarte aspectuos cozonacul si inspirata ideea ta cu caramelul, mai ales pentru cei pofticiosi la caramel ca si mine :). Obisnuita fiind sa fac "Nuss-schnecken" (melcisori cu nuca), am urmat reteta ta si rezultatul a fost gustos, nu ma gandisem niciodata sa adaug caramel. Apropo de "Kranz", in germana inseamna coronita, Rosenkranz denumeste o coronita de trandafiri, asa cum si arata. Numai bine si spor la retete bune in continuare!

aneta spunea...

am incercat aceasta reteta,mi-a iesit super,mi-a placut ca este ceva deosebit nu tot acelasi cozonac clasic cu nuca si sincer imi place ca nu trebuie framantat mult multumesc ptr.reteta paste fericit

ligia spunea...

in cuptor se pune la mijloc cozonacul sau mai jos? E prima oara, multumesc

Gabriela Cara spunea...

la mijlocul cuptorului se pune :)

Anonim spunea...

Wow! Ma doare stomacul de atat inghitit in sec ! :)

Anonim spunea...

Draga mea Gabriela, te rog, lumineaza-ma, de ce cand rastorn pe platou, bineinteles, direct din cuptor, imi ramane mult caramel pe fundul formei de copt.Il iau si-l pun cu spatula ca mi-e mila sa-l las.Ce fac gresit?Iuliana

Unknown spunea...

Am avut ceva emotii ca nu o sa-mi iasa cozonacul.....mai ales ca l-am facut pt prima data cu o zi inainte de ziua de Paste...fetelor, a iesit excelent!!!!! cred ca nu am gustat niciodata un cozonac mai bun.....a iesit aromat, pufos, cu fasiute....delicios!!!

Gabriela Cara spunea...

Se intampla sa ramana caramel pe cratita doar cand este prea mult. Si eu mai patzesc asa cand ma intrec cu gluma si caramelizez mai mult zahar.

Sofia spunea...

Draga Gabriela,esti o sursa de inspiratie pentru mine.Vreau sa iti spun ca am facut cozonacii babani de cateva ori si au iesit extraordinar(singura reteta care mi-a reusit si crede-ma am incercat)iar acu am scos al doilea cozonac rosenkranz,ambii au iesit extraordinar de buni,primul l-am facut dupa reteta ta iar la al doilea am adaugat ciocolata rasa si nuca si a iesit extraordinar.Multumesc pentru retete,voi continua sa ma inspir de la tine.Te pup,multa sanatate si spor la gatit in continuare!

Gabriela Cara spunea...

Sofia draga mea, cat de tare ma bucur sa aud asta. Sa va fie de bine! Multumesc, te imbratisez cu drag!

Mihaela spunea...

Intr-adevar este extraordinar de bun iar pentru sarbatori se mai pot adauga si bucatele de ciocolata, coaja de portocala confiata si putina scortisoara... Mmm, o minunatie :)

Andruta spunea...

Buna, draga Gabriela! L-am descoperit acum 6 ani, pe blogul tau. De atunci (doamne... sunt 6 ani!)il fac in fiecare an, de Paste si de Craciun. Este fenomenal si de fiecare data am reclamatii: ai mei vor macar 2-3 bucati la fiecare masa festiva: macar unul sa-l manance cat e cald, al doilea sa-l avem pe masa, in zi de sarbatoare. Iti multumesc pentru asta ! Sarbatori fericite !