duminică, 24 mai 2009

PUI LA CUPTOR CU UNT AROMAT

Cât de des consumăm carne de pui!?
Dacă stau bine și mă gândesc, este carnea cel mai des preparată la noi în casă.
Chiar poți să faci din carnea de pasăre tot ce se prepară clasic în casa românului.
Supe, ciorbe, fripturi, mâncăruri, rulade, mezeluri, sarmale,
perișoare, tocănițe, salate, snițele, frigărui, chiftele, etc.
Dacă găsesc sau inventez și o rețetă de desert cu carne de pui,
sunt cea mai tare din parcare.
Cum ar suna?
TORT PANE CU PUI DEZOSAT
sau
ÎNGHEȚATĂ DE PIPOTE
sau
COZONAC CU TÂRTIȚE
sau
PAPANAȘI CU DULCEAȚĂ DE COTCODAC
Până la noi invenții culinare, vă propun un fel nou de preparare a puilui la cuptor.
Foarte gustos, aromat și fraged.
INGREDIENTE
- un pui de cca. 1,5 kg
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper

PENTRU UNTUL AROMAT
- 80 g unt
- 4 căței mari de usturoi
- 2-3 fire subțiri de ceapă verde (numai partea verde) sau Ceapa Ciorii
- 2 linguri frunze de salvie
- zeama și coaja rasă de la o lămâie
- sare
- piper

PREPARAREA UNTULUI AROMAT
Zbrobiți usturoiul și amestecați-l cu untul frecat spumă,
ceapa verde tocată foarte fin, frunzele de salvie, deasemeni tocate fin,
zeama și coaja de lămâie, sare și piper după gust.

PREPARARE PUI
Taie aripile de la a doua încheietură și gâtul, cu ajutorul foarfecei de bucătăriei.
Întoarce puiul pe piept, taie de-a lungul șirei spinării,
pe ambele părți și dă-o de-o parte.
Întoace puiul dinnou și apasă pe piept cu podul palmei, rupând osul pieptului.
Pentru a-l menține plat, inserează câte doua bețe de frigărui,
pe diagonale, de la pulpă, până la aripa opusă.

Cu vârfurile degetelor dezlipiți piele de pe piept și pulpe,
apoi întindeți cu grijă untul aromat între piele și carne.

Intrați cât mai adânc și împănați bine puiul.
Ungeți puiul cu uleiul de măsline, ...

... presărați sare și piper după gust.
În acest fel puiul se poate pregăti direct pe grătarul acoperit
cu folie de aluminiu, sau așa cum am făcut eu,
într-o tavă cu garnitură de cartofi noi și roșii.

Când este gata și bine pătruns
(asta se poate verifica cu o furculiță, ca atunci când este înțepată carnea,
să nu iasă sânge, ci un lichid clar), ...

... serviți ornat cu ceapă verde și frunze de salvie,
alături de garnitura preferată, oricare ar fi aceasta și de o salată proaspătă.

POFTĂ BUNĂ!

- Găbiță, desert n-avem?
- Ba da! LAPTE DE PASĂRE

6 comentarii:

laura laurentiu spunea...

Gabi...mi-e foame! Iaca, acu' m-am trezit si eu, plecata de ieri pe drumuri, azi dimineata adunata acasa si - ce vad? Zburatoarea ta maiestrit aplatizata si infiorator de frumos rumenita! Pai treaba-i asta? :P

Ala Oancea spunea...

Foarte bun trebuie sa fie ! Foarte buna ideea cu untul aromat. Felicitari ;)

Gabriela Cara spunea...

Laurici, buna de dimineata! Pai, ce zici sa combinam o masa cu puiul meu rumenit si... ca desert, prajitura ta delicioasacu migdale? Nu-ti spun ce pofta teribila mi-ai facut.
Te pup si succes in ceea ce faci!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc draga Ala! Te invit sa incerci aceasta metoda, sa vezi ce aromat si fraged va fi puiul.Puuup!

ISABELA spunea...

yamy yamy. il dau gata pe alin cu puiul asta :)))
mersi gaby de reteta. mi -am luat vas roman si sigur il incerc :P

Pup

Gabriela Cara spunea...

Sa-l folosesti sanatoasa! In acest vas, aromele se pastreaza altfel si mancarea iese mult mai savuroasa.
Sunt convinsa ca-l vei da pe spate pe dragul tau sot.
Pofta mare!