miercuri, 30 decembrie 2009

TORT STEAUA CRACIUNULUI

VINE CRACIUNUL,
A TRECUT CRACIUNUL,
Da, a trecut. Dar mai vine si la anu'. E cel mai bun prieten al meu. Imi aduce numai bucurie. Ma simt din nou copil si imi vine sa sar in sus de fericire. Filmele care au ca subiect pe Mos Craciun, Ajunul, sau doar in trecere ceva legat de sarbatorile de iarna, imi sunt cele mai dragi. As sta cu orele sa le vad, dar sunt nevoita sa imi aduc aminte ca in jurul meu sunt altii care au mai mult drept ca mine sa se bucure. E randul lor, al celor mici, sa simta magia asta minunata de care eu una nu ma pot vindeca. Si alaturi de mine, la fel de fascinat, sau poate chiar mai mult, este Zamzuu, care e Mosul meu personal. El e un copil ceva mai mare, ceva mai jucaus, mai somnoros, mai mancacios. Si ii place la nebunie sa faca cadouri. In fiecare an, prin ceea ce face pe la gradinite si scoli, aduce in sufletele celor mici, magia lui Mos Craciun, iar in sufletele celor mari, clipe de copilarie fericita. Si de asta il iubesc. Si-mi mai iubesc dragii nostrii pitici, elfii nostri, David si Sara, care in seara de Craciun, prin cel de al doi-lea nume pe care il au, participa implicati in frumoasa si de neuitat poveste a nasterii Mantuitorului nostru, IISUS CRISTOS. Este ziua de nume a lui David Cristian si ziua in care se aminteste cel mai mult de Fecioara Maria, asa ca pot spune ca este si ziua Sarei Maria. Pentru acesta minunata noapte si pentru micul nostru sarbatorit, am ales sa fac un tort frumos ca aspect, potrivit pentru seara de Ajun, adaptandu-l dupa o reteta din Secretele Bucatarie.
INGREDIENTE BLAT
- 2 oua
- 125 g de zahar
- esenta de lamaie
- 50 g de faina
- 50 g de amidon
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura cu varf de fulgi de cocos
- suc de portocale pentru insiropare

INGREDIENTE CREMA
- 13 foi de gelatina
- 2 fructe de mango
- 250 ml de lapte de cocos
- 125 ml sirop de caramel
- 250 g de iaurt
- 350 ml de frisca
- 5 linguri de zahar pudra
- 220 ml suc de portocale
- 2 fructe Carambola
- 6-7 fructe de physalis

PREPARARE
Ouale se bat cu doua linguri de apa fierbinte,
zahar si esenta de lamaie.

Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt...

...si se cern peste crema de ou.
Se adauga fulgii de cocos si se inglobeaza.

Pe o tava in forma de stea se aseaza hartie de copt,
iar marginile se ung cu unt.

Se toarna aluatul...

...si se coace la 180 de grade Celsius,
pana se rumeneste usor. Se scoate din tava, se desprinde hartia de copt
si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.

PREPARAREA CREMEI
Se decojeste fructul de mango si se desprinde pulpa de pe sambure.
Sa taie apoi cubulete.

Cuburile de mango se aseaza intr-o craticioara impreuna cu laptele de cocos...

...si caramelul.

Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se paseaza cu mixerul.

In piureul cald de fructe se dizolva 10 foi de gelatina,
hidratate in prealabil.
In cazul meu am folosit gelatina granule, (17 g)
pe care le-am dizolvat pe foc in 2 linguri de apa.

Se inglobeaza iaurtul si crema se pune la frigider.

Cand crema incepe sa se intareasca,
se inglobeaza frisca batuta cu cel 5 linguri de zahar pudra.

Se spala fructele de Carambola,
se sterg si se taie feli subtiri.

Steaua de pandispan se aseaza pe un platou de tort
si se insiropeaza bine cu suc de portocale.
In lipsa unei forme de stea detasabila,
va puteti confectiona una, asa cum am facut eu, din carton,
invelita cu folie alimentara si intarita cu un cadru de metal.
Feliile de Carambola se aseaza pe marginea cadrului-stea,
forma se umple cu crema, cu suprafata valurita,
in care se fac mici caushuri folosindu-va de o lingura.
Se da tortul la frigider, pana ce crema se intareste...

...apoi din cele 3 foi de gelatina ramase (hidratate),
impreuna cu sucul de portocale incalzit
se pregateste jeleul de portocale.

Se lasa sa se raceasca, apoi se repartizeaza cu lingura
pe crema valurita anterior, umplandu-se caushurile.
Se da din nou la frigider pentru cateva ore bune.

Se trage in sus cadrul si se orneaza cu feli de mango,
felii de carambola, physalis si cateva boabe de rodie.

Optional, marginile se pudreaza cu fulgi de cocos.

Ce seara minunata!
Colinde, miros de scortisoara, cozonaci calzi,
brad impodobit si inconjurat de cadouri...

...si la lumina blanda a unei lumanari,
sa savurezi o felie de tort, fin, usor exotic, ornat de sarbatoare.
HO HO HO...
CRACIUN FERICIT !!!

28 de comentarii:

yafa spunea...

Miamiiii, a mai ramas o feliuta? ca vin la urat...;)Pup

Daniela spunea...

Ce bine arata!

La multi ani!

ana-maria spunea...

wow...ce poti sa mai spui la asa minunatie? grozav...felicitari

dana2dor spunea...

Superb tort!!!
La multi ani ingerasilor vostri si voua un An Nou cat mai frumos si bun, asa ca voi :)Va pupa Dana!!!!

Anastasia spunea...

prezentare spectaculoasa si cred ca si gustul este deosebit de fin !!! felicitarile mele, i-ti doresc sarbatori fericite si multa bucurie si sanatate in anul care vine,pentru toata familia,
La multi ani fericiti !!!

maria mihalache spunea...

Frumos comentariu, frumos tort..........felicitari Gabriela!

Flori spunea...

n-am cuvinte. ba da,de VIS......

maria mihalache spunea...

Noul an sa fie spumos, frumos si fericit!
La multi ani!

Cami spunea...

Arta culinara pura!
Un "alunecus usor" in noul an. La multi ani cu bucurie si multa sanatate! Cami

Nina's Recipes spunea...

May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO
La Multi Ani la intraga familie;
Noul An cu bucurii si fericire!

Alexandrina spunea...

Superb!
La multi ani!
Un 2010 plin de realizari frumoase pe toate planurile!

ELENA spunea...

"Când clopotele vor suna,
Vestind că anul s-a sfârşit,
Prin crengi de brad şi fulgi de nea
Eu îţi uraz din partea mea:
"UN AN NOU FERICIT!"
Atunci luminile s-aprind
Şi micul clopot de argint
Cu clinchet viu va răsuna,
Şoptindu-ţi blând din partea mea:
"LA MULŢI ANI FERICIŢI!!!"

Elisa spunea...

La multi ani! Sa iti aduca Anul Nou multa sanatate, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi.

danna`s blog spunea...

An Nou Fericit,cu multa sanatate,fericire si impliniri ,alaturi de cei dragi!LA MULTI ANI!!

Miha spunea...

La multi ani!
Un An Nou fericit si plin de realizari pe toate planurile!

Silvia spunea...

La multi ani Gabriela, am tot vrut sa intru, sa-ti trimit aprecierile mele, cu privire la cea mai perfecta si mai frumoasa casuta de turta dulce, si harul Domnului, au incercat-o atatea gospodine! Minunata si profesionist facuta, si ma refer si la tehnica de asamblare! Felicitari!... Acum am dat si peste un tort superb! Sper ca gustul a fost pe masura aspectului. Si ideea cu forma, foarte buna! Categoric, ai gatit minunat de sarbatori si ai postat cele mai reusite deserturi de sarbatoare! Felicitari!

ciocolata si zahar spunea...

La Multi Ani ! Bonne Année !

Ana spunea...

Fie ca toate visele pe care le fauriti in aceste zile magice de Sarbatoare sa se implinesca si drumul strabatut pentru realizarea lor sa va aduca bucurie in inimi, iar in case, fericire si belsug.
La Multi Ani!!!

diviana spunea...

In 2010, sa aveti parte de multa caldura in suflet si in casa, bucurie in inima, multa sanatate. LA MULTI SI FERICITI ANI!

Irina spunea...

Excelenta reteta, ca de obicei!
Un an nou fericit!

Silvia spunea...

Completez comentariul meu, cu la multi ani pentru fiul tau DAVID CRISTIAN! DAVID CRISTIAN e si numele fiului meu. Deasemenea la multi ani si fetitei tale Sara Maria! Sa creasca mari, sa fie sanatosi, sa aiba o viata frumoasa!

adnas54 spunea...

La multi ani! si indeplinirea tuturor dorintelor in anul care vine! Sanda

ZAMZUU spunea...

Dragele noastre, de ceva timp Gabitza mea se amara sa constate ca nu mai sosesc deloc comentarii pe postarile ei. Isi tot facea procese de constiinta ca v-a supart cu ceva, sau ca a gresit masiv undeva de nici una nu mai intra sa-i lase o vorba de ceva vreme. Aseara s-a delogat de pe blog si apoi s-a logat iar si a ramas muta. Si de fericire si de indignare, ca mai apoi sa se impacienteze. Erau in asteptare de moderare nu mai putin de 109 mesaje de la voi. Sistemul blogului nu mai trimitea pe nici o adresa e e-mail confirmari ale comentariilor voastra si in consecinta, nu stiam nimic de existenta lor. Fericita ca nu sunteti suparate pe ea, indignata ca altcineva, nu stim cine, coafeaza regulat blogul, si impacientata ca mesajele erau fara raspuns de atata timp si acum ati fi avut motive sa nu-i mai scrieti. Asa cum aceste comentarii nu au fost trimise pe adresa de e-mail setata, tot asa, inexplicabil s-au sters contoarul vizitelor, si gadgetul prin care urmaream vizitele instant si istoricul lor.
Din acest motiv nu v-am raspuns la timp.
O facem acum, sperand ca nu v-am suparat cu ceva.
Multumim pentru toate cuvintele frumoase, laudele si urarile de LA MULTI ANI. Vi le intoarcem inmiit. Va pupam dulce pe toate, dragele noastre.

Gabriela Cara si Zamzuu

giovanna spunea...

esti deosebita.

deedee25 spunea...

A vai! Mi-e raaau! Esti mirifica, incredibila si si ...nu mai am cuvinte!

deedee25

ica spunea...

am facut aceasta minunatie de tort,e de neimaginat,am mai modificat un pic pe ici pe colo dupa gusturile mele,dar nici nu se poate decrie...e o poezie.Iti multumesc Gabi esti o sursa de inspiratie pentru mine si cum adevarul e ca dragostea trece prin stomac parca,parca familia mea ma iubeste un pic mai mult.Pupici din Madrid

ica spunea...

am uitat sa te intreb:de ce al tau a iesit alb imaculat si al meu mai galben?

Gabriela Cara spunea...

Te pup si eu, draga mea Ica!
Crema iese alba fiindca are mai mult ingrediente de culoare alba, cum ar fi laptele de cocos, frisca si iaurtul si in cantitate mai mare decat fructul de mango si caramelul. Nu stiu ce modificari i-ai adus si acest lucru poate fi un motiv. Eu mi-as fi dorit sa iasa crema galbuie, poate daca pun mai mult mango, iar caramelul sa fie mai concentrat.
Ma bucur tare mult ca ai fost impresionata de gust. Iti doresc toate cele bune!