sâmbătă, 25 aprilie 2009

BRIOSE DANEZE

- Ce dulce fac astăzi?
(și strig, cerând ajutorul)
- Zamzuuuu, ce dulce fac azi?
(și ajutorul lui prețios sosește imediat)
- Ce vreiiiii tuuuu...
- Merci, m-ai lămurit buștean.
Of, de câte ori mă stresează întrebarea asta!
Dacă aș avea doar doua trei rețete, treaba ar fi simplă.
Ori gem pe pâine, ori pâine cu gem, ori amândoua,
dar așa, cu o grămadă de rețete, care mai de care mai apetisante,
ia naștere paradoxul, că pot să fac multe și am de unde sa aleg,
dar mă tot codesc la care din ele să mă opresc.
De data asta ajutorul mi-a venit din partea Danezei13
și folosindu-mă de rețeta aluatului meu de cozonac,
am preparat niste brioșe "croșetate", de toată frumusețea.
Mulțumesc Danezo!

INGREDIENTE ALUAT
Exact ca la Cozonacii Babani, din 500 g de făină.

INGREDIENTE UMPLUTURĂ
- 150 g unt de arahide
- alune măcinate, cât vă place

PENTRU MACHIAJ
- 1 galbenuș de ou amestecat cu puțin lapte
- zahăr candel

În aceeași zi am făcut și cozonac cu mac
și doua dintre brioșe le-am făcut cu umplutura gata pregatita.

PREPARARE
După frământare și dospire, aluatul se taie in 16 bucați egale,
apoi fiecare se întind cu mana.

Se pune o linguriță de umplutură.

Se strâng la gură, (sa tacă, că e multă gălăgie în jur)

Așa arată "amuțite" (ce liniște s-a lăsat)

După ce ai terminat toată coca preparată
și masa de lucru îți e plină de ghiulele d-astea,
e vremea să le turtești iar, dar de data asta cu un făcăleț,
ușurel să nu le spargi și să-ți iasă umplutura.

Folosindu-te de un tăietor de pizza,
fă-le 5 tăieturi adânci, străpungând coca.

Este că seamănă cu un suport de săpun?
Stai să vezi ce frumusețe poate să iasă din "grătarul" ăsta.

Se apucă de capete și se răsucește.

Apoi se formează un melc.
Capătul dintre degete se bagă dedesupt și ...

... iată tava de brioșe plină cu cocă "mototolită", asezate in hârtie de muffins.

Cam așa arată inainte de a le lăsa la crescut, până iși vor dubla volumul ...

... și după ce s-au umflat în foale.

Se ung cu gălbenușul de ou amestecat cu puțin lapte.
Se pisează și se presară pe deasupra zahăr candel.

Ei dragelor, e vremea să facem puțină plajă,
da' nu afară, deși vremea e superbă,
ci în cuptor, la "solar", la 180 de grade Celsius, timp de 15 minute.

- Mmmvai, ce broz natural ai dragaaa...! De unde?
- De la solaru' Gariela's. Este ca arat bine?
- Daaa! Și cu ce parfum te-ai dat, că-mi vine să te manânc?
- Ciumpriză, ciumpriză! Vrei să mă mănânci? Ia vezi, ca te spun lu' mama.

- Sau lu' tata, sau fraților mei, ca uite cât de mulți suntem.
Ei, mai ai curaj să mă mănânci?
-DAAAAAAAA !
- Ce bună ești!
-Este?
Cu ce ești umplută?
- Cu mac - mac!
Da' sor-ta cu ce e?
- Cu unt de arahide și alune.
Da' mai am niște rude cu Nutella, cu nuca sau cu vrei tu.

POFTĂ BUNĂ !