sâmbătă, 18 aprilie 2009

STUFAT DE MIEL

Suntem niste mofturosi, niste lingavi.
Facem tot felul de nazuri cand vine vorba de o mancare normala, (unii) si in schimb mancam cu nesatz toate prostiile (altii).
De sarbatoarea Pastelui, romanul vechi isi prepara cu respect, tot meniul specific. Drob, friptura, ciorba si stufat din miel. Nu mai zic de cozonac, pasca si oua rosii. Doar rosii. Romanul contemporan se multumeste doar ciocnitul cu oua curcubeu, (adevarul e ca si mie imi plac, colorate de toate neamurile) o farama de friptura de miel fara condimente, un polonic de ciorba acrita cu sare de lamaie si un drob pe jumate miel, jumate porc, gras si fara prapure. Cozonacii si-i cumpara de-a gata, multumindu-se cu ei goi si anosti, fara umplutura, fara culoare si fara gust, dar cu conservanti. Daca nu-i mananci in doua zile, ii tai cu dalta sau cu drujba. Postul e o isprava din ce in ce mai rara si mai diluata de tot soiul de preparate surogat, care iti umplu matzul cu incercari nereusite de a copia exact gustul si forma alimentelor de la care te abti, pentru ca Postul sa nu mai fie o incercarea trupeasca, supunere la infranare si smerenie. Uitam voit, sau nu putem. Si ne mai ajuta si mai marii nostrii pamanteni sa nu putem, desi noi vrem, desi ei pot, insa nu vor. Asa, tacand si rabdand incet trecerea timpului, uitam traditii, uitam obiceiuri si ne minumam de o reteta NOUA de cand veacul, uitata si pierduta printre cartofi prajiti, pizza si shaorme. Importam tot soiuri de sarbatori pagane ce nu ne reprezinta, importam cuvinte, stil si obiceiuri de la cei ce ar trebui sa-nvete de la noi. Ne stingem entitatea neamului in umbra celor puternici. Dar vom avea mereu ceva ce altii doar viseaza. Traditiia si obiceiurile ce ne reprezinta, iar noi vom face tot ce e cu putinta sa nu uitati.
Va aducem aminte o reteta veche, romanesca, care se gaseste, din pacate, doar pe masa celor ce mai simt romaneste. Noi suntem romani si va poftim la o portie traditionala de
STUFAT DE MIEL

INGREDIENTE
- 1 kg de carne de miel
- 8 legaturi de ceapa verde
- 8 legaturi de usturoi verde
- ulei
- 2 linguri de pasta de tomate
- 1 lingura de faina
- sare
- piper
- zeama de lamaie

PREPARAREA
Carnea se curata si se spala foarte bine in apa rece.

Intr-o cratita se incing 3 - 4 linguri de ulei
in care se prajeste carnea pe ambele parti, rumenindu-o usor.

Se adauga o cana de apa si se lasa sa fiarba inabusit.

Intre timp se curata si se spala ceapa si usturoiul.

Apoi se taie in bucati mai mari.

Intreaga cantitate se prajeste usor, in cateva linguri de ulei,
in mai multe transe.
(fiind multa)

Cand carnea este pe jumatate gata,
se adauga ceapa si usturoiul prajite.

Se mai pune apa, cam o cana si jumatate
si se lasa in continuare pe foc, pana fierb bine.

Intr-un vas se amesteca faina cu pasta de tomate si putina apa,
apoi se adauga la mancare, impreuna cu zeama de lamaie.

Se amesteca usor si se transfera in cuptorul deja incins
la foc mediu, cam 180 de grade Celsius.

Se lasa pana scade bine si sosul ajunge la consistenta dorita,
amestecand cu grija din timp in timp, evitand faramarea cepei si a usturoiului.

Se serveste fierbinte ca inima de roman.

Inconjurati de cei dragi, sarbatorind cu veselie si pace-n suflet
Lumina Invierii Domnului nostru IISUS HRISTOS.

POFTA MARE, DRAGI ROMANI !!!

21 de comentarii:

Mary spunea...

very interesting this recipe!

laura laurentiu spunea...

Fie ca lumina Sfanta a Invierii sa iti umple sufletul si viata de bucurie. Un Paste fericit, cu deplina sanatate, dragoste si armonie, belsug si implinirea tuturor dorintelor!

Gabriela Cara spunea...

Thanks Mary!

Gabriela Cara spunea...

Multam fain de urari, Laurici!
Sa va dea Bunul Dumnezeu multa sanatate, liniste si bunastare! Paste Fericit!

Bucataria-Paradis spunea...

Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului
sa reverse asupra voastra sanatate,
belsug si bucurii, iar Lumina Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spirituale si sa va insoteasca pasii pe drumul vietii.PASTE FERICIT!te pupam si noi.

LauraAdamache spunea...

Cata dreptate ai draga mea Gabi!! Din pacate ne-am ratacit in prezentul asta pacatos in care bucataria este mai mult de decor iar preparatele de Paste sunt mult mai simplu de cumparat decat de facut! Pentru mine Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina si mi-am promis ca oriunde as fi sa fac tot posibilul sa nu imi lipseasca de pe masa ouale, drobul, borsul si friptura!!
Draga mea, liniste sufleteasca, belsug si lumina sa iti aduca Sarbatoarea Invierii Domnului!! Paste Fericit!! Te pup!!

Dana2dor spunea...

Hristos a Inviat! Pacea si dragostea sa domneasca in sufletul si casa ta! Sarbatori fericite!

ISABELA spunea...

Iepurasu mustacios, e de Paste norocos, nu-ti lasa cadouri in ghete, are el alte secrete, pasca, oul inrosit, cozonac si miel fript , stiu ca te-am abramburit, dar un PASTE FERICIT!

Hristos a Inviat!

Va pup, Isabela!

Marcela S. spunea...

Paste fericit tie si familiei!Pupici.

dora spunea...

Gabitza mea draga...fie ca Sarbatorile pasquale sa va fie pline de lumina, pace sufleteasca si binecuvantari divine! Hristos a inviat!

Gabriela Cara spunea...

Paradis, Laura, Dana, Isabela, Marcela, Dora, scumpele mele, va multumesc din tot sufletul pentru urarile venite din inima voastra, care m-au bucurat si impresionat in acelasi timp!
Va doresc la randu-mi, un Paste plin de lumina, cu bucurie, sanatate si belsug! Va pup si va multumesc ca nu m-ati uitat!

महामंत्री - तस्लीम spunea...

So testy.

----------
Magic of Science
Science Bolger’s Association

Ral spunea...

Hristos a Inviat!
Vin cu 2 comentarii. Primul, iti multumesc pentru ca ai facut blogul asta si pentru ca ai postat reteta de tort sah. L-am facut de ziua mea acum o sapt, doar ca de post, si a iesit excelent.
Dar vin si cu vesti mai putin placute. Am gasit o reteta de-a ta, cu tot cu poza, publicata intr-un supliment de la o revista "Alege TV". Reteta e de tort crocant cu piersici si am recunoscut poza ta dupa platou. Maine dimineata o sa pozez revista da' inca nu-mi vine o idee cum sa-ti trimit pozele.

Gabriela Cara spunea...

Adevarat a Inviat!
Stiu ca ai facut tortul si ma bucur ca ti-a placut. La multi ani sanatosi iti doresc si sanatate.
Multumesc pentru ca m-ai informat in legatura cu acea revista. Incep sa ma obisnuiesc cu situatii d-astea, in care sunt shuntata si fara sa mi se ceara parerea, munca mea apare sub alte forme altundeva.
Sper sa ma poti ajuta sa aflu date exacte despre aceasta revista, ca sa pot verifica daca in mesajul cu pricina este publicata o poza de-a mea si daca sau nu au specificat sursa.

Gabriela Cara spunea...

adresa de mail este gabriela.cara@yahoo.com

Elena spunea...

Draga Gabriela, cat m-ai uns la suflet cu ce ai spus! Imi pare bine ca mai exista si alti oameni care nu numai ca gandesc asa, dar si fac ceva sa pastreze minunatele noastre traditii romanesti.
Eu locuiesc in California, acum, si cand merg in tara vad cu tristete cum romanii nostri de acasa imprumuta din ce in ce mai mult tot felul de obiceiuri nu tocmai bune de la straini.
Am sa incerc sa gatesc si eu stufatul dupa reteta ta, am facut deja salata de boeuf, care a iesit delicioasa si foarte aspectuoasa. Am folosit blenderul pentru maioneza, deoarece nu am avut mixer ca al tau, si a iesit o maioneza foarte tare si gustoasa. Sa nu mai vorbesc de maioneza-singura reteta care mi-a iesit si buna si suficienta...Multumesc mult si te rog continua sa ne tii la curent cu bunatatile:)

Anonim spunea...

Draga Gabriela, cat m-ai uns la suflet cu ce ai spus! Imi pare bine ca mai exista si alti oameni care nu numai ca gandesc asa, dar si fac ceva sa pastreze minunatele noastre traditii romanesti.
Eu locuiesc in California, acum, si cand merg in tara vad cu tristete cum romanii nostri de acasa imprumuta din ce in ce mai mult tot felul de obiceiuri nu tocmai bune de la straini.
Am sa incerc sa gatesc si eu stufatul dupa reteta ta, am facut deja salata de boeuf, care a iesit delicioasa si foarte aspectuoasa. Am folosit blenderul pentru maioneza, deoarece nu am avut mixer ca al tau, si a iesit o maioneza foarte tare si gustoasa. Sa nu mai vorbesc de maioneza-singura reteta care mi-a iesit si buna si suficienta...Multumesc mult si te rog continua sa ne tii la curent cu bunatatile:)

G. spunea...

Acum, cu 2 zile inainte de Paste, cautand retete traditionale am dat peste blogul tau. Aveam in plan ciorba de miel, friptura, drob, pasca...si nu prea eram decisa daca sa fac sau nu stufat. Vreau sa iti spun ca m-ai convins! Ai trezit in mine nu stiu ce patriotism adanc ascuns, ai reusit sa faci sa sune coarda aia sensibila! Ce sa mai zic de reteta ca e geniala usor de pus in practica si pot sa pun pariu ca e delicioasa .... deja salivez...
Sa ai un Paste frumos plin de caldura si lumina!

Anonim spunea...

Draga mea, eu am 71 de ani si la fiecare sarbatoare de Pasti am pus pe masa meniul amintit de tine... Altfel nu as fi conceput sa intampin aceasta zi minunata! As vrea, daca nu te superi, sa modific putin raportul ceapa/usturoi de la stufat. Eu pun o parte ceapa si patru parti usturoi si le impletesc in coronite. Te felicit pentru respectul tau fata de traditie si mai ales fiindca ai ales sa le daruiesti si altora bucuria de a manca romaneste. Fii binecuvantata!
Demetra Doina

Anonim spunea...

M-ati facut sa lacrimez cu ce ati scris... e dureros de adevarat...

Gabriela Cara spunea...

:)