luni, 13 aprilie 2009

MILCH SCHNITTE

- Gata cu lista aia fato?
-Imediat!
- Ceva dulce nu iau? (si-i bag pe copii la inaintare) Pentru aia mici ma refer!
- Sau pentru tine? (si ma priveste cu subinteles)
- Bine, las' ca vad io.
- Sunt sigura!
Si la magazin, cand vine vorba de ceva si pentru sufletashu meu "mic si pricajit",
ma opresc la raftul frigorific, care printre multele iaurturi si lactate de tot neamu',
are si o prajiturica de la Kinder, MILCH SCHNITTE, mmm...
dupa care EFECTIV (vorba unei crainice bashtinashe) MA TOPESC.
Daca fac prostia sa cumpar mai multe, ca sa am pentru "zile negre",
au grija piticii mei sa mi le faca si mai negre, zilele, ma refer,
ca oricat le-as dosii prin te miri ce cotloane,
dansii dau de ele, de parca ar avea nasucuri de catzelusi
si "dand din coada" de fericire pentru marea lor descoperire, mi le cer.
Si credeti ca e usor sa ii refuzi, ca daca sunt hapsan si o fac,
"patrupezii" lasa in jos cate un botic bosumflat
de-mi vine sa-mi trag palme. Parshivii!
In asa conditii, ori cumpar mai multe, dar ideea nu e buna,
ca multe iau, multe imi "fura" haita de pitici,
ori le ascund mai bine, dar nici ideea asta nu e buna,
ca nu ma lasa inima sa nu le dau si lor
si atunci iar o iau de la cap cu cershitu' si pana nu mi le termina, nu se lasa.
Deci, singura solutie sa ies din aceasta dilema "dulce si aromata
care ti se topeste in gura" este sa o rog pe Gabitza mea sa ne faca.
Pentru pitici o tava intreaga, iar pentru mine, alta, doar a mea,
dar pe care inevitabil o impart juma' tot cu ei. Offf!
Si uite asa, dau din lac in putz, ca orisicata prajitura d-asta ar fi in casa,
tot nu e deajuns. Mai bine imi cumpar un seif si mi le inchid acolo.
Nu! Nu pot, ca le place si lor, ca-s copii. Sau eu sunt copil ca ei?
- Gabi, iau si niste MILCH SCHNITTE?
- Nu, ca am gasit reteta si-ti fac eu!
- YESSSSSSSSSS, YES, YES!
- Vreeeeem si nooooiii, striga glasuri de copii! Exact ce ma asteptam sa aud.
Iaaaar! Nu se poaaaaate, iar raman fara...!

Uite cum arata. Este ca pentru asa minune de sandwich
e musai sa imi iau un seif?
Sau, doua? Trei, poate? .... Zece?

INGREDIENTE BLAT
reteta de blat de la Kinder Pingui a Laurei Laurentiu,
blat pufos si aromat

- 4 oua
- 80 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri pline de gris macinat
- 2 linguri cacao
- 2 linguri faina
- 2 linguri de miere de salcam
- 1 lingurita de praf de copt
- 20 ml lapte
- 100 ml ulei
- sare

PREPARARE BLAT
Se separa ouale.

Se bat galbenusurile cu zahar si vanilie
pana se albesc si se umfla.

Faina se amesteca cu praful de copt, cacao si gris.

Si se adauga la crema de galbenusuri. Se mixeaza usor.

Se adauga laptele...

... uleiul ...

... apoi mierea ...

Amestecati usor cu albusurile batute spuma cu sare.

Se coc doua foi de 30x34 cm, pe hartie de copt ...

... la 165 grade Celsius, pentru 12- 13 minute.
Lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia,
astfel se va desprinde mult mai usor de pe blat.
INGREDIENTE CREMA DE LAPTE
reteta de la Paula M

- 200 g lapte condensat indulcit (cutiile au cantitatile in g, nu in ml)
- 200 ml de frisca lichida
- 1 plic intaritor de frisca
- 100 ml lapte
- 6 g gelatina
- 50 g miere (1 lingura cu varf)
- esenta de vanilie

Laptele condensat se amesteca cu 50 ml de lapte.

Gelatina hidratata se dizolva in 50 ml lapte, pe foc foarte mic
si se adauga in laptele condensat.

Apoi mierea si vanilia.

Se bate frisca cu intaritor...

... apoi se adauga amestecul de lapte si gelatina.

Se lasa la frigider ...

... si cand se intareste putin,
se pune pe primul blat si se acopera cu al doilea.

Se lasa la frigider cca. 2-3 ore,
apoi se taie cu multa usurinta.

Uraaaa, am gustat si a iesit
MIII ... NUUU ... NAAA ... TAAAAA !!!
O sa am Milch Schnitte cata vreau, cand vreau ...

(acum dansand pe ritm de Conga)
- O sa am Milch Schni-tte,
Cad vreau, pap Milch Schni-tte
Gabii, fa-mi Milch Schni-tte,
Iarasi am Milch Schni-tte...

Inainte sa musc cu ochii inchisi, mormaind de placere,
o mai privesc inca o data.
E bucata mea, a mea, a mea, numai a mea si nu va dau...na!
- UPSSS !!! Nu mai eee !!!
Gaaaaabi....!!!
E clar, asa ceva cere o clona.
Dar de data asta facem o schimbare, doar asa de dragul...
... de dragu'...meu, ca sunt haois de gurmand si ...

Doamnelor si Fomistilor !!! (adica domnilor)
Va prezint aceeasi Marie pe alta palarie:

MILCH SCHNITTE CU BLAT USOR CROCANT
DE CIOCOLATA

INGREDIENTE BLAT
reteta de la Cali

- 150 g de ciocolata amaruie topita
- 40 g de unt
- 4 albusuri
- 2 galbenusuri
- 100 g de zahar
- 60 g de faina
- sare

Albusurile se bat (da' fara vanatai) cu zaharul.
Se incorporeaza (ca la armata) galbenusurile ...

...apoi untul topit (de doru' meu)

Se adauga ciocolata topita in bain-marie.

Apoi adauga faina si se amesteca usor.

Crema consistenta se repartizeaza pe doua tavi
tapetate cu hartie de copt.
Se coace la 180 grade Celsius, vreme de un sfert de ceas.
La fel ca mai sus, se racesc, apoi se desprind de pe hartie.

Se formeaza sandwich-ul,
(Ia fata mana si nu mai tot fura din crema.
Fa-ti mai multa daca esti asa pofticioasa!)

Arata ca o mostra de sol selenar...

... dar in combinatie cu crema, are un gust ca din Al 9-lea Cer.

Si arata asa de ... PUTZINA.

Turnu' Babel din caramizi dulci!
Cutremurul a trecur si pe la noi,
ca turnuletzul asta s-a surpat de mult prin burtile noastre.

POFTA BUNA !!!


16 comentarii:

Daniela spunea...

Doamne cit esti de scumpa si haioasa, m-ai facut sa rid cu lacrimi. Zi repede unde stai, ca probabil din Elvetia pina la tine e cale lunga, iar eu n-am lapte condensat ca sa-mi astimpar poftele... Offf, offf, offf... sa nu mai faci descrieri din astea, ca ramin insarcinata de pofta...

CristinaK spunea...

Gabi, ma omori cu zile!!! Cat de bine poate sa arate prajitura! Cel putin varianta cu ciocolata... striga dupa mine :D

Gabriela Cara spunea...

Si tu m-ai facut sa rad, draga mea!
O reteta faina de lapte condensat gasesti pe blogul Laurei Adamache. L-am facut si eu, voi pune reteta si pe blogul meu, dupa Paste. Se face simplu si este foarte aproape de cel de cumparat.
Te pup si iti doresc un Paste fericit!

Gabriela Cara spunea...

Draga mea Cristina, ambele variante sunt absolut delicioase. Ti-l recomand din toata inima, o sa-ti faci familia fericita cu gustul minunat pe care il are, Ai mei il cer in fiecare zi si nu se satura, azi il fac iarasi, portie dubla, ca altfel nu-mi ajunge decat o zi.
Pupici!

Nati spunea...

Dar de cumparat unde gasesti lapte condensat in Bucuresti? Mai am citeva rezerve, dar e bine de stiut, pentru cind ramin fara.
Ontopic: prajitura arata fenomenal!

Gabriela Cara spunea...

Scuze si iertaciuni pentru raspunsul intarziat!
Laptele condensat eu il cumpar de la un magazin arabesc de pe Virtutii, este chiar pe bulevard si gasesti tot timpul. Cand ma duc, imi iau mai mult... deh, sa nu raman in pana.
Te pup!

Daniela spunea...

Am venit sa ma laud ca am gasit lapte condensat si mi-am satisfacut poftele... Multumesc de reteta si pupici !!!

Anonim spunea...

Daniela unde ai gasit lapte condensat?Vreau sa fac si eu aceasta minune de prajitura,dar nu am lapte condesat..:(

Flori spunea...

am facut in sfarsit reteta! l-am dat naibii de regim si-am infulecat mai rau decat copilul! o nebunie, data viitoare fac portie dubla ca sa nu ne mai batem pe ele...
multumesc Gabitza!
dar unde-ai disparut, nu ne mai inveti si pe noi nimic? nu mai citim nici un text al lui dl. Gogoasa?
te pup si iti multumesc pt. nebunia asta de reteta!

ioana spunea...

ma pregatesc sa fac si eu prajitura asta baietilor mei...spune mi te rog cum sa masor 6 g de gelatina din pachetul de 10 g?nu am cantar asa de fin...si in cata apa sa o hidratez inainte de a o pune in lapte? mersi mult..

Gabriela Cara spunea...

Ioana draga, nu este o mare filozofie, pui putin mai mult de jumatate de pachetel si hidratezi in mai multa apa, dupa care strecori prin strecuratoarea fina de ceai, apoi o pui in lapte. Pofta mare!

Anonim spunea...

nu as putea spune ca mi-a iesit ca a ta... :( si abia am asteptat s-o fac. crema mi-a iesit cam moale, iar foile...vai si-amar, mici si amarate... Nu stiu de ce. Am respectat reteta!...

Anonim spunea...

Si eu am patit la fel, desi am tava mai mica decat cea specificata in reteta, blatul a iesit foarte subtire. Si crema moale, desi am folosit mai multa gelatina, dupa ce am vazut ca nu se intareste.

Gabriela Cara spunea...

Foile ies subtiri intocmai ca la prajitura originala din comert. Daca vrei sa iasa blat gros de pandispan, nu ai decat sa dublezi, triplezi cantitatile. Crema se intareste cu exact cantitatea de gelatina din reteta, doar atentie sa nu o fierbi (max. 60 grade celsius). Cele care au mai lucrat cu gelatina stiu despre ce vorbesc.

Gabriela Cara spunea...

P.S. As aprecia daca "ghinionistii" (persoanele carora nu le-a iesit o anume reteta) nu ar mai fi anonimi. Sa stim cu cine stam de vorba, asa este de bun simt si cinstit.
Ei?

Unknown spunea...

Buna Gabi! Am incercat reteta, foile sunt ok, insa crema a iesit dezastru prima oara... :( Am aruncat-o si am facut alta. Insa iar am pb cu frisca asta! Spune-mi, te rog, ce frisca folosesti tu in general? Cea de la Lidl nu s-a batut deloc de ultimele 5-6 dati, acum am luat de la Kaufland... Eu stiu cum sa lucrez cu gelatina, deci nu acolo am gresit-o. Ma tot gandesc ca poate frisca e pb... Multumesc, Oana