luni, 25 mai 2009

ÎNGHEȚATĂ DE OREZ

Ce căldură frateee! E cazul să mă răcoresc cu ceva.
Și ce ar fi mai potrivit pentru astfel de zile, decat o porție de înghețată.
E adevărat, cel mai ușor "se prepară" la magazinul din colț.
Alegi, plătești și până acasă, topită de caniculă, te-nfigi în ea si până n-o termini nu te lași.
Ajungi acasă satisfăcută, cu gustul minunat încă pe papile.
Te așezi relaxată și îți promiți ca data viitoare ai să rabzi, să o poți savura în liniște,
la umbra apartamentului tău primitor. Dar iar te iau căldurile
și să pleci din nou prin soare, până la magazinul din colț e un supliciu.
Plus de asta, poate nici nu mai au sortimentul pe care îl dorești. Ce dilemă?
Da' nu mai bine îți faci tu singură? Acasă la tine? Cu aroma care îți dă cea mai mare satisfacție?
Și cel mai important, CÂTĂ VREI? Ei, ce zici?
Sunt atâtea rețete care abia așteaptă să le vâri în congelator.
Astazi îți propun una mai specială. Cea cu orez și fructe confiate.
UN DELICIU!
rețetă preluată de pe blogul Cafe Chocolada

INGREDIENTE
pentru 4-6 porții
... doar atât?
- 150 g fructe uscate, glasate și tocate mărunt
- 30 ml rom alb
- 150 ml frișcă lichidă

PENTRU OREZUL CU LAPTE
- 40 g orez cu bob rotund
- 500-600 ml lapte
- 1 stick scorțișoară
- 4 cuișoare

PENTRU CREMA DE VANILIE
- 4 gălbenușuri
- 75 g zahăr fin
- 1 lingură amidon de porumb
- 300 ml lapte

PREPARARE
Într-un bol mic se pun fructele uscate, tocate mărunt.

Peste ele se toarnă romul.
Se acoperă și se lasă 3 ore, sau peste noapte.

PREGĂTIREA OREZULUI CU LAPTE
Condimentele ...

... se pun la fiert în lapte, peste care se adaugă ...

... și orezul.

Se fierb la foc mic, până ce orezul se umflă și absoarbe aproape tot laptele.
Depinde și de felul orezului, astfel cantitatea de lapte poate varia.
Se scot batonul de scorțișoară și cuișoarele și se lasă să se răcescă, apoi se pasează.

PREPARAREA CREMEI DE VANILIE
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul, apoi ...

... se adaugă laptele fierbinte, cu grijă, să nu se coaguleze gălbenușurile.

Se pune pe foc și se amestecă continuu, până când compoziția se îngroașă puțin.
Mare atenție, să nu se brânzească. Se lasă la răcit.

Frișca se bate, apoi se amestecă cu crema de orez și crema de vanilie, bine răcite.

Totul se pune la mașina de înghețată și ...

... aproape de finalul procesului de înghețare, ...

... se adugă fructele bine scurse de alcool.

E gata!

Castronul e pe măsura poftei, dar se serveste cu măsură,
că altfel dăunează la curea.

POFTĂ BUNĂ!

32 de comentarii:

Ina Todoran spunea...

Suna f interesant! Si arata bine de tot!

yafa spunea...

Mmmmmmmmmmmmmmmmm! ma abonez si eu la o portie....Pupic Gabit harnicut.

Gabriela Cara spunea...

Si pe mine m-a atras prima data felul in care arata, dupa ce am facut-o, am constatat cat de aromata si buna este, iar fructele glasate ii dau o nota specifica. Piticii mei au foat entuziasmati.

Gabriela Cara spunea...

Pup si eu!
Pentru cand vii in tara, ai o portie (sau mai multe) de la mine. E delicioasa si a prins bine la mofturosii mei, care de altfel nu papa orice inghetata.

Momo spunea...

suuuuuper ,o minunatie de arome si culori!

Unknown spunea...

Gaby ce bine arata :P :P Eu cel mai mult poftesc la inghetata :)) Vara cred ca mananc kg buuune :)))

Am si eu o intrebare: sunt in cautare de masina de inghetata. Imi poti spune ce model ai tu?
Mersi frumos.

Pupici!

Gabriela Cara spunea...

Intr-adevar, draga mea Alison, combinatia este de vis, iar gustul intrece asteptarile. Te pup!

Gabriela Cara spunea...

La felul in care arati, nu s-ar zice:))
Masina de inghetata mi-am cumparat-o in urma cu un an si este DeLonghi. Nu cred ca este cea mai performanta, insa eu sunt tare multumita de ea. O tin tot timpul in congelator si cand se iveste ocazia sau pofta de o inghetata, o pun la treaba si in 20 de minute, am inghetata gata, cremoasa si fina.
Un pup si de la mine!

Dana2dor spunea...

Arata demential de apetisanta!!!! - ca tot ce produci tu, de altfel :)
Desi regimul nu-mi permite :( am programat-o pentru prima destrabalare culinara :):)
Pupici si spor in toate!!!

cupcake spunea...

wow!n-am mai mancat dar suna foarte foarte bine!

Nina spunea...

Hello Gabriela!
Bine ai venit in lumea mea. Felicitari si multe complimente pentru toate preparatele tale culinare gustoase si exceptional prezentate! Superb!!!

Cristian Borod spunea...

Super arata! Imi place foarte mult.

O seara buna!

Cristina spunea...

Bestial!Demential!Super gustos!

Gabriela Cara spunea...

Multam, Danutza!
Ce fain ai zis-o cu destrabalarea:)) Si eu ma abtin, dar tare-i greu.. si mai calc pe de laturi.
Sa aveti o sarbatoare frumoasa maine!
Hristos s-a inaltat!

Gabriela Cara spunea...

Antzu' mic, sa faci inghetata asta, e buna rrrrau!

Gabriela Cara spunea...

Ninuca frumoasa si eu ma bucur ca te-am descoperit!
Blogul tau este o adevarata sursa de inspiratie. Felicitari!
Te pup si iti multumesc pentru aprecieri!

Unknown spunea...

Mersi Gaby, de la aceeasi firma am eu essressorul :). Am sa caut si eu sa vad ce gasesc .

pup

Gabriela Cara spunea...

Multam de vizita, bucatarule! Ma bucur mult ca iti place.
Toate bune si tie!

Gabriela Cara spunea...

Cristinutza, pupici mii!

Gabriela Cara spunea...

Succes Isa! Este si pacat sa nu iti procuri aparatul, cand atat de mult iti place inghetata. Iese cu mult mai fina si cremoasa.

LF spunea...

Ce bunatate trebuie sa fie.....
Delicioasa combinatie! Nici nu trebuie sa mai citesc ce si cum se face, casc ochii mari la poze si imi e de-ajuns sa inteleg ca e o nebunie! Cum plutea scortisoara aia in lapte...un deliciu!
Pupppp!

A, cu gandul la inghetata...
Hristos s-a inaltat!

CristinaK spunea...

De cand sunt in Jp am vazut tot felul de dulciuri si snack-uri din orez, dar o inghetata care sa arate asa de bine, n-am intalnit inca!!! Minutata reteta, Gabi!

Gabriela Cara spunea...

Adevarat s-a'naltat!
Multumesc de aprecieri, scumpa Flori!
Daca o vei incerca te vei convinge cat de fina este.
Pupici mii!

Gabriela Cara spunea...

Sunt convinsa ca ai mancat multe preparate delicioase din orez.,.. incearca si inghetata aceasta... sunt curioasa sa aflu si parerea ta.
Te imbratisez cu drag!

Cuisinette spunea...

Gabi, vezi ca ti-am trimis ceva in e-mail la Zamzuu.
Sper sa va fie de folos pe timp de vara.

Pupici

PS. cauta si in folderul de spam, in caz ca ajunge pe-acolo.

Gabriela Cara spunea...

Multumesc tare mult, draga mea! Sa ma eliberez un pic din treburi si sar direct pe ele.
Pup, pup!

Anastasia spunea...

draga Gabita spune-mi te rog frumos de cate % e frisca lichida pentru ingheta asta ?
Arata fff... bine si cred ca e si foarte gustoasa as vrea sa o incerc!

Gabriela Cara spunea...

Frisca lichida pe care am foosit-o este cea vegetala Hulala, desigur poti folosi orice frisca iti place.
Te pup Anastasia!

Rodica spunea...

Acum am descoperit aceasta reteta,suna FB,am sa o incerc ,mai la vara ca sa nu dauneze la gat,ca despre curea nu-mi fac probleme.Te rog sa-mi spui doar atat : la crema de vanile zaharul este din cel cu aroma de vanilie ,nu?

Anonim spunea...

buna! si daca nu ai masina de inghetata?!

Gabriela Cara spunea...

Sigur, poti pune zahar aromat cu vanilie sau esenta de vanilie.

Gabriela Cara spunea...

Daca nu ai masina de inghetata o poti face clasic, scotand recipientul cu inghetata din congelator la fiecare sfert de ora si amestecand. Oricum aceasta inghetata este cremoasa si fara interventie.