joi, 16 aprilie 2009

PASCA TRADITIONALA

E prima mea Pasca.
Aveam temeri ca doar Zamzuu o va consuma,
pentru ca noua, celorlalti nu ne prea place branza in combinatie cu aluatul de cozonac.
Surpiza cea mai mare mi-a facut-o puiul meu David,
care va implini luna asta 6 anisori.
Cand i-am dat sa guste, convinsa fiind ca o va refuza,
a inceput sa dea din picioare exclamand cu gura plina:
- Mmmm, mama n-am mai mancat niciodata ceva asa de bun ... si a mai cerut o portie.
Mi s-au risipit toate temerile si o bucurie imensa m-a cuprins,
ca prima mea Pasca are un asa succes.
Cu adevarat este speciala, preparata doar la o sarbatoare speciala.
Acum sunt convinsa ca traditia prepararii ei ascunde ceva divin in ea.
Poate simbolul coroanei de spini care pentru Mantuitorul nostru IISUS
era un supliciu,
dar pentru noi, prin dragostea Lui, s-a transformat.

Aluatul poate fi orice aluat de cozonac.
Eu am folosit reteta mea de Cozonac Baban,
bineinteles, jumatate de portie pentru o Pasca cu diametru de 26 cm.
Si pentru ca era putina coca, am preparat coca la masina de paine.

INGREDIENTE ALUAT
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 25 g de drojdie
- 2 galbenusuri
- arome (vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala)
- sare

PREPARARE
MAIA
Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte indulcit
si cateva linguri de faina.

Se acopera cu mai multa faina si se lasa la crescut pentru 10 minute.

Zaharul se dizolva in lapte cald
si impreuna cu galbenusurile, sarea, o parte din grasime
si arome, se pun in cuva Masinii de paine.

Se adauga toata faina si maiaua crescuta.

Se porneste Masina de paine si in primele 10 minute de framantare
se picura cate putin, tot restul grasimii.

Dupa o ora, arata asa:

Se imparte coca in doua si intr-o tava tapetata cu hartie de copt
si unsa cu unt se aseaza o foaie.
Din restul de aluat se face o impletitura in trei.

Cat mai uniforma ...

... care se aseaza peste foaia de coca, formand un inel.

Se lasa la crescut pentru inca 30 de minute.

In acest timp se prepara umplutura.

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 500 g de branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de zahar pudra
- 80 g de unt topit
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja de lamaie
- 2 linguri de faina
- o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora
Eu am folosit doar jumatate din aceste cantitati.

PREPARARE
Se mixeaza toate ingredientele, ...

... mai putin stafidele, pe care le adaugam la sfarsit.

Dupa ce aluatul a crescut in tava,
chiar inainte de a baga Pasca la cuptor,
se pune compozitia de branza in causul format in tava.

Se coace, la inceput la foc mai iute, 180 grade Celsius,
apoi se scade temperatura la 165 de grade
si se lasa timp de 35 - 40 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea.
Fierbinte, scoasa din cuptor, se pensuleaza cu miere.

Se lasa sa se raceasca bine ...

... apoi se poate taia ...

... si savura de Sarbatoarea Pastelui.

POFTA BUNA
SI
PASTE FERICIT !!!

38 de comentarii:

yafa spunea...

Arata superb pascuta ta, tine si mie o feliuta...Ma intreb daca si piticaniile mele vor reactiona ca David al tau.Pupicei

FLIK-FLAK spunea...

Divin!

Anonim spunea...

OOOOOO de cand cautam o reteta buna de pasca si uite ca am gasit,si illustrata :D ....asa se face la noi in Molodova,cu multaaaaa branza.De mult nu am mai mancat.Ffffff bine arata ....felicitari.Cu aprobarea ta cred ca voi "fura" si eu reteta.Pupppp si Paste fericit :-)

Vicky spunea...

Absolut minunata, fara cuvinte, felicitari pentru manutele tale divine.

Unul din multi! spunea...

Hallo Gabi!
Bine te-am gasit1Demult nu ne-am mai vb.
Pascuta ta arata MINUNAT!!!
Nu am facut niciodata, dar indata ce se vor termina dulciurile de la Pstile Katoloce, voi proba si eu o pascuta.

Am trecut sa-ti urez cu ocazia sarbatorilor Pascale Ortodxe un
HRISTOS A INVIAT si o primavara plina de soare,culori care sa iti deschida sufletul,sa-ti incalzeasca inima si sa iti aduca numai fericire si bucurii, atit tie cit si Familii tale!!!
Cu prietenie si respect
Laura S.

dana2dor spunea...

Excelenta pasca!!! Bravos Gabitza! Voi aplica si eu, ca si de Craciun, reteta ta de cozonaci babani. Sper sa-mi iasa la fel de bine.
Iti urez si eu ca Sfintele Sarbatori Pascale sa te gaseasca in pace, dragoste si indestulare!

Mary spunea...

Fantastic !

Nati - lia spunea...

Arata grozav si cred ca este foarte gustoasa. Te felicit si iti doresc un Paste fericit alaturi de cei dragi. Nati-lia

Gabriela Cara spunea...

Draga Yafa, sunt convinsa ca piticii tai vor aprecia pasca. Ce poate fi rau in ea? Cozonacul le place? Branza dulce din placinte le place? Daca raspunsurile tale sunt Da, atunci nu ai de ce sa te ingrijorezi. Cat despe feliutza, slabe sperante, ca nu mai e. S-a papat toata. Stii de ce? Ca e buna. Fa-o si o sa te convingi.

Gabriela Cara spunea...

Divina e sarbatoarea Pastelui, iubirea lui IIsus, pe care ti-o doresc din suflet, draga Lavinia. Paste fericit!

Gabriela Cara spunea...

Draga Miki, esti invitata mea sa-mi furi reteta si ma bucur tare mult ca iti place. Stiu ca in moldova se pastreaza cel mai bine traditia, iar daca o moldoveanca aprecieaza munca mea, atunci asta e rasplata cea mai potrivita. Paste fericit iti doresc!

Gabriela Cara spunea...

Draga Vicky, ma stradui cat pot. Multumesc sincer de aprecieri. Iti urez si tie Sarbatoare fericita si un Paste luminat.

Gabriela Cara spunea...

Draga mea Laura S, este adevarat ca de mult nu am mai stat de vorba. Fara sa intru in amanunte, am decis sa subtiez prezenta mea pe forumul cunoscut si sa imi vad cat mai mult de acest blog, aceasta carte de vizita care ma reprezinta. Multumesc sincer pentru vorbele frumoase si iti doresc ca tot ce mi-ai urat sa ti se intoarca inmiit. Amin. Paste fericit si luminat.

Gabriela Cara spunea...

Dana mea draga, nu vei fi dezamagita de aceasta reteta. Totul este usor si cum deja iti este cunoscuta reteta mea de cozonac, iar crema de branza este ceva banal pentru o fata de nivelul tau, nu ma astept sa nu iti iasa. Deci, deja stii sa o faci. Ce stai? Spor la Pasca si un Paste imbelsugat iti urez din inima!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc draga mea Mary. Sarbatore luminata si un Paste fericit iti urez.

Laura spunea...

Buna Gabriela. Spune-mi, te rog, ce capacitate are masina ta de paine? As vrea sa fac si eu aluat de pasca, dar a mea are capacitate maxima 900g. Mi-ai fi de mare ajutor daca ai raspunde in timp util. Paste Fericit! Laura

Gabriela Cara spunea...

Buna Laura! Sper ca raspunsul meu sa nu fie tardiv.
Masina mea de paine are capacitatea maxima de 1200g, dar si la capacitatea de 900g, este ok, poti framanta linistita din 500g faina.
Paste fericit!

Gabriela Cara spunea...

Nati, scumpa mea, te pup si va doresc si voua un paste plin de lumina, bucurie si belsug!

Anonim spunea...

Buna Cara. Numele meu este Mariana si tin in primul rand sa te felicit pentru acest blog minunat. Nu ti-am mai scris pana acum, este prima data si as vrea, daca ai timp sa imi raspunzi la cateva intrebari in legatura cu aceasta reteta:
- ai folosit drojdie proaspata?
- aproxiamtiv cat timp dureaza programul de framantare la masina ta de facut paine?
- ce inaltime trebuie sa aiba tava?
- cam cat trebuie sa fie de groasa foaia care se pune la baza pascutei?
- cam cat timp trebuie sa stea la cuptor la 180 grade, la foc iute?

Iti multumesc, sper sa fii intelegatoare si sa nu te superi ca ti-am pus atatea intrebari.
Sarbatori Fericite tie si familiei tale!

Gabriela Cara spunea...

Mariana, ma bucur sa te cunosc si ca pot sa-ti fiu oarecum de folos. Asadar, sa-ti raspund la intrebari.
- da, drojdie proaspata
- aprox 15 minute
- am folosit tava de tort, cred ca are o inaltime de 10cm, diametru de 26cm
- imparti coca in doua, nush sa-ti spun exact, probabil cam de un deget grosime
- scrie si in reteta, 35 - 40 minute
Si tie, un Paste plin de lumina!

tender rose spunea...

Arata minunat pasca ta. Sigur am s-o incerc. Paste fericit si plin de lumina!
Rose

alexandra spunea...

buna.vreau sa incerc si eu pascuta ta i cozonacii.dintre toate retetele pe care le-am vazut pe net ale tale arata superb
si m-am oprit la ele.maine am sa le fac pt ca vreau sa le duc parintilor si socrilor drept cadou de paste.am o intrebare: la pasca'" eu nu am maina de facut paine, la framantare ma refer.trebuie framantat aluatul tot 30 min. cu mana ca si la cozonaci?
astept un raspuns.
te pupik si un PASTE FERICIT iti doresc.

Gabriela Cara spunea...

Rose, iti doresc un paste fericit alaturi de cei dragi!

Gabriela Cara spunea...

Alexandra, ma bucur ca te-ai oprit la retetele mele si sunt sigura ca vei face niste cozonaci super. La pasca trebuie sa framanti cam 15 minute, e deajuns.
Spor la pregatiri! Iti doresc un paste imbelsugat si luminat!

OANA spunea...

Am facut Pasca aceasta de Paste. Foarte buna, ne-a placut mult !!!(...si maine vreau sa o repet :P )
Multumim de reteta.

butensky spunea...

grosav arata f gustos
Ce marimea de tava e folosit

Unknown spunea...

Pasca ta arata grozav si pentru ca nu e o reteta complicata as vrea sa o fac si eu folosind masina mea de paine. Am inteles ca trebuie sa framante aprox. 15 min. Ce urmeaza dupa? Scoti aluatul si il lasi sa cresca sau ai facut asta tot in masina de paine? Si, mai am o intrebare pe care am observat ca a mai pus-o cineva mai sus insa nu cred ca ai raspuns la ea...se baga in cuptor la 185 grade si apoi se scade temperatura si se coace restul de timp. Nu spui insa cat trebuie coapta la 185 grade...Scuze, poate par cicalitoare! Iti multumesc si Paste plin de lumina!

Anonim spunea...

A iesit extraordinar..:x foarte buna

Anonim spunea...

am facut si eu pasca si mi-a iesit exact ca in fotografie, am sa o postez pe facebook sa le fac pofta prietenilor. imi place la nebunie blogul tau si ma bucr ca l-am descoperit. mult succes si la cat mai multe retete delicioase. Sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Buna ziua,scuze ca te dernajez, as avea si eu o intrebare. Daca am drojdie uscata mai este necesar sa fac maiaua? Multumesc si Sarbatori fericite!

Gabriela Cara spunea...

Poti lasa doar putin timp drojdia dizolvata in putin lapte caldut si gata :)
Craciun Fericit!

Iulia spunea...

Ma pregatesc sa fac aceasta pasca care arata Yammy, de aceea te intreb... ai folosit doar la umplutura jumatate din cantitatea data? Te pup

Gabriela Cara spunea...

Iulia, cantitatile sunt cele scrise in reteta, dar poti folosi 1 kg de branza pentru umplutura daca va place.

Anonim spunea...

Va doresc tot binele din lume!!! Mi-a iesit o Pasca extraordinara! Yammy !!! Prima mea Pasca, la 30+, dupa o perioada indelungata in care nu mai gustatem o pasca cu adevarat delicioasa !!!

Anonim spunea...

F bine arata, o voi incerca si eu chiar maine. Multumim ptr reteta!

Paula spunea...

Este cea mai buna Pasca pe care am mâncat-o vreodată. O pregătesc de 2 ani, de când am descoperit-o și peste 2 zile o voi pregăti iar. Cred ca fetitele mele (gemene) de 2 ani vor fi super incantate sa o deguste. Eu nu mai zic... Sunt hotărâtă sa nu mai încerc alta reteta, pt ca reteta aceasta este delicioasa.
Multumesc, Gabriela!
Îți doresc sa ai cele mai frumoase sărbători!
Paula

Gabriela Cara spunea...

Paula, ma bucur tare mult ca apreciezi aceasta reteta si iti multumesc! Poti incerca sa pui si mai multa branza, daca va place. Si eu va doresc sanatate multa, bucurii si sa va traiasca fetitele! <3

Paula spunea...

Am făcut-o, (2 buc) am împărțit din ea și s-a terminat fff repede... Fetele mele au fost super incantate, și mi-am propus sa le fac o data pe luna :) A fost super apreciata de toată lumea care a gustat-o. M-am împotmolit la impletitura, probabil o fac prea subțire și se rupe. Data viitoare voi încerca impletitura în 2 (adică o rasucire) și voi pune mai multa umplutura, pentru ca pe margine e prea mult aluat și în centru prea multa umplutura. Dar gustul este sublim... Eu am folosit branza Pilos de la Lidl (la galetusa), pentru ca e mai cremoasa.
Gabriela, mulțumesc încă o data pentru reteta, chiar e delicioasa și ma bucur enorm ca te-am descoperit.
Te pupam cu drag!
Paula și fetele cucuiete :)