vineri, 18 septembrie 2009

CIORBĂ DE BURTĂ

- Am terminat-o! Vrei o porție?
- Da fetiță, cum să nu, că așa mi-ai facut o poftă când am vorbit la telefon... De ce crezi ca am venit?
Așa mă alinta de când ne cunoaștem, fetiță. E cel mai bun prieten de familie. Dacă stau bine să mă gândesc, el este fratele pe care nu l-am avut niciodata. Acel frate în care pot să am deplină încredere, căruia îi pot cere mereu un sfat și de la care știu sigură că va veni. Are destula experiență culinară ca să pot purta cu el o discuție pe această temă și știu că se pricepe să-și facă singur ciorba asta, așa cș porția mărinimoasă pe care i-am pus-o în față trebuia să treacă testul gustului ca să o pot numi GATA. Îl știu pretențios si sincer. Dacă am greșit cu ceva îmi va spune, pe un ton amabil, dar o va face.
- Ai grijă că e fierbinte! Abia am stins focul. Musafirul meu se uită lung la farfuria din față și zice:
- Arată bine! Apoi a adulmecă.
- Și miroase perfect.
Își ia tacticos lingura si gustă. Normal ca la prepararea ei nu se vâră toate aromele in cantitate fixa. Sa mai lasă loc pentru smântână, oțet, sare si usturoi. În fața lui tronau ca la examen, toate aceste dresing-uri, plus farfuriuța cu ciușcă, fără de care ciorba asta n-are moț. Mai adăugă o boare de sare, un strop de oțet și un degetar de mujdei, apoi gustă iar. Nu zise nimic și mai lua o lingură. Din priviri am înteles tot ce voia să zică, că gura îi era deja prea ocupată.
O dădu gata.
- Fffoarte bună fetițo.
- Mă bucur că-ți place. Nu stau mult pe gânduri și-l întreb: Mai vrei o porție?
- Măi fato ... stai să mă liniștesc, să-mi tihnească, ...
- Zi dacă mai vrei, că am o oală întreagă.
Făcusem, ca de fiecare dată, o oală mare. Lui Zamzuu îi place foarte mult. Cred că e preferata lui, dar mă rog, treaba asta e relativă. Ce nu ii place lui Zamzuu?
Mă uit la musafirul meu și fața lui rostea zicala: Ochii vad, inima cere...
- Ok, ok, mai pune-mi una.
Ritualul se repetă și ca să o savureze în liniste, l-am lăsat singur, motivând ceva treburi prin casă. Îl spionam de pe geam și-mi creștea inima-n piept privindu-l cum mănâncă. Ce răsplata mai bună vrea o gospodină? Nu trec 10 minute și-l văd lăsat pe spătarul scaunului, mângâindu-și burta cu respect. Investiție, ce mai...
- Ei, cum a fost? îl iscodesc curioasă.
- Fetiță dragă, e excelentă.
- Ce mă bucur. Adevarul e ca am fiert-o la foc domol de a ieșit așa de gustoasă.
- Foarte, foarte bună, ce mai, e exact cum o fac eu, e așa și pe dincolo... și nu mai contenea. Și ne-am pornit într-o discuție despre culinăreală, mai ceva decât aș fi pălăvrăgit cu o femeie. Mai în glumă, mai în serios, îi mai fac o întrebare:
- Zi sincer, mai vrei o porție?
- A treia? Să nu exagerăm! Dar pe fața lui citeam alt gând. Așa că am insistat.
- Vorbesc serios. Ți-am zis că am facut o râpă. Are balta pește.
- ...!?!
- Serios, dacă vrei, îți dau la tine o porție.
- Nu, așa nu. Nu plec cu borcanu' la servici, că am și eu o prestanță.
Și a acceptat-o și pe a trei-a. În farfurie, dar pe care, așa cum mă așteptam, n-a mai avut loc s-o "parcheze" toată. Când a plecat de la mine se ținea de brăcinari, că avea "garajul" plin ochi.

Și astăzi, când îi mai amintesc de ziua aceea, îmi zice că are doar un singur regret. Că a lăsat în farfurie neterminată bunătate de CIORBĂ DE BURTĂ.

Și vă jur că toate astea s-au întâmplat.

INGREDIENTE

- 3 kile burtă prefiartă, curățată toată odată

- 2 rasoli cărnoși de vacă, gustul fin ca să îl facă

- 4 morcovi sănătoși, râcâiți și viguroși

- o țelină în feli, apoi noaptea să te ții...

- 4 cepe dezbrăcate de cămășile purtate

- și-apoi pun 1 păstârnac, să fiarbă pe sub capac

- 1 butuc de pătrunjel, să-l pape mama pe el

- boabe negre de piper, scoase acu' dintr-un ungher

- 2 linguri mari de sare, gustul să îl facă tare

- ulei 10 decilitrii, sau suta de mililitrii

- și 3 linguri de făină, cea mai albă și mai fină

- gălbenușuri, 8, frecate și pe față și pe spate

- și-n final la gram s-aduna, 400 de smântână


PREPARARE

Se curăță rasolul...


...și burta prefiartă, cât mai bine.

Rasolul se dă în fiert pentru câteva clocote, apoi se aruncă apa.
Se spală din nou, apoi se adaugă și...

...burta în apă rece, aproximativ 9 l.

Se fierbe cu câteva boabe de piper, sare, împreună cu...

...zarzavaturile curățate și spălate, care se adaugă ceva mai târziu,
cam atunci când carnea este pe jumătate fiartă.
ATENȚIE!
Burta prefiartă fierbe mai repede.

Se lasă să fiarbă acoperit, până ce carnea aproape cade de pe os.
Se strecoară, iar burta fiartă se scoate
și se taie fideluță,apoi se pune înapoi în zeamă.

Carnea se scoate de pe os, se taie în bucăți mici,
apoi se prăjește în ulei, până își schimbă ușor culoarea.

Se adaugă 3 linguri de făină, ca pentru un rântaș.

Se stinge cu 1-2 polonice de zeamă și se lasă să dea in câteva clocote.

Va ieși o ciulama subțire care se va strecura și se va adauga ciorbei.
Carnea nu se pune inapoi in ciorbă, ci se poate servi separat,
dreasă cu mujdei, o bunătate.

Cele 8 gălbenușuri se freacă într-un castron
cu 400 g smântână și se adaugă ciorbei,
numai atunci când aceasta este luată de pe foc,
adăugând în castron puțin câte puțin din zeamă,
în așa fel încât dresingul să nu se taie
și să ajungă la aceeași temperatură cu ciorba.

Usturoiul și oțetul se adaugă numai în farfurie, după pofta inimii.

La masă-i musai să începi cu un țoi de pălincă,
asta ca să pregătească gura și gâtul pentru bunătatea asta de ciorbă.
Se servește fierbinte, lângă un codru proaspăt de pită, oțet, mujdei,
și smântână la discreție, s-o poți drege și neapărat ciușca,
adică ardeiul iute, să nu lipsească de pe masă.
Și...parc-ar mai merge înc-o pălincuță, că n-o fi foc.

POFTĂ MARE, GOSPODARI!

13 comentarii:

Sweet Corner spunea...

this is perfect!!!

LauraAdamache spunea...

Gabitza frumoasa, gand la gand cu bucurie!! Si eu am facut zilele trecute o ciorbica de burta care s-a dus rapid de tot. Suntem mari amatori de ciorba de burta si acum ca am vazut frumsetea ta zau ca-mi vine sa mai fac o tura!! Sa va fie de bine dragilor!!

Cami -Camila-Witt.... spunea...

Draga Gabi, ma bucur mult ca ai revenit.Nu am putut scrie pina acum fiind in concediu. In privinta lui Felix, sufer impreuna cu voi.Noi am avut o Nicki timp de 24.5 ani si tot nu o putem uita cu toate ca au trecut 4 ani de cind ne-a parasit.Am incercat diferite retete din carti pentru o ciorba de burta buna, a ta se aude foarte diferit. o voi incerca curind. o duminica placuta linga cei dragi Cami

yafa spunea...

Gabita mea scumpa, mi-ai facut o pofta de nu mai pot, calatorind din blog in blog, am vazut ca si Laura facuse....Mi-ati pus gand rau de tot vad!
Arata bestial!Pupaturi

Irina spunea...

Stiu ca e tarziu dar tare as mai manca si eu o portie...ca la mama acasa!

Michelle spunea...

te asteapta un premiu..vino si ridica-l

Retete de slabit spunea...

Arata cam bine :) sper sa-mi iasa si mie...

gaby's blog spunea...

Ciorba de burta e absolut delicioasa! te asteapta pe blogul meu doua premii,vino sa le ridici! felicitari pentru blog! weekend placut!

Gabriela Cara spunea...

Laura draga, cu scuzele de rigoare, caci raspunsul meu vine foarte tarziu. Ma bucur tare mult cand vad un comentariu de al tau la mine pe blog, stii cat de mult te apreciez.
Intr-adevar ciorbita asta este foarte apreciata si de noi si ma bucur sa descopar ca avem gusturi comune, Am vazut si reteta ta, e de milioane!
Pupici multi!

Holtier Tereza spunea...

Gabi, uite ce surpriza sa te intalnesc aici. Cred ca ma autoinvit la tine la masa !! Sunt la birou si balosesc :) Te pup cu drag

Gabriela Cara spunea...

Fataaa, ce ma bucur sa te intalnesc p'aci... si vaz ca mai degraba decat prin Grant :))
Cu siguranta cand mai fac ciorba d'asta te anunt, dar pana atunci intra matale pe mail-ul meu si lasa-mi adresa ta de mess, sa mai palavragim.
Hai te tuc si io!

Mihaela spunea...

Buna!Toate complimentele mele!Anul trecut de craciun,am facut pt.prima data in viata mea ciorba de miel dupa reteta ta si a placut enorm de mult musafirilor! Si anul acesta ma folosesc de retetele tale,am de gand sa incerc de Revelion ciorba de burta,sper sa am acelasi succes ca si cu cea de miel! Iti doresc Sarbatori Fericite!Mihaela din Torino

Aurica spunea...

bine arata si reusita, numai cand te uiti la poze si la produsul finit si deja mi se face pofta, o ciorba sanatoasa si delicios de gustoasa..sa avem pofta si la mai mare :D