joi, 6 martie 2014

LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        Am tot incercat fel si fel de retete de prajitura. Parerea generala era ca oricare prajitura va fi mai apetisanta si mai gustoasa cu cat ai mai multe straturi, consistente, culori, texturi si arome. Cenzorul meu de calitate, domnul Z, era de fiecare data multumit de rezultat, dar parca nu reuseam sa-i smulg acea placere, pe care nedisimulat, am obtinut-o cand a gustat din Tortul Winter. Si totusi, cu aceasta reteta, am reusit. Si nu e nici in straturi, nici colorata ca un curcubeu si nu are ingrediente total diferite mixate. Doar baza de ciocolata. Si mai mult decat atat, trebuie sa va marturisesc ca ciocolata nu e slabiciunea lui Z. Dar cu aceasta prajitura, demna de o casa cu blazon, ce poate defini desertul perfect, l-am cucerit iremediabil. Cu o crusta semidura, ce se sparge la cea mai fina atingere cu lingurita, dezveleste un interior delicat, cremos, de sus si pana jos, iar in gura iti invadeaza aroma perfecta si textura desavarsita a ciocolatei. Trebuia sa-l vedeti cum savura fiecare lingurita, trebuia sa-l auziti cum gemea de placere si cum, lucru demn de "ASA NU", slefuia farfuria, nelasand nici o urma din ce-a fost:
 LE MOELLEUX AU CHOCOLAT

        
        Crestea inima-n mine, fericita ca primesc asa recenzii. Toata casa mea, de la mic la mare, facea ce facea si mai dadeau iama-n frigider pentru inca o felita. Efemera lucrare.
         Multumesc frumos ciushca.blogspot.ro/ pentru reteta.

INGREDIENTE
- 250g de ciocolata amara 75% cacao, de foarte buna calitate
- 250g de unt de 82% grasime
- 6 oua
- 250g de zahar
- 40g de faina

PREPARAREA
Ciocolata se topeste pe Bain-Marie.

 Treptat se adauga untul, taiat bucatele.
Se lasa sa se racoreasca timp de 5 minute.


Se separa oule, iar galbenusurile se bat bine cu zaharul, (pentru un plus de gust se poate folosi jumatate de cantitate zahar brun si jumatate zahar alb fin)
pana ce se albesc si cresc usor in volum.

Peste ele se adauga amestecul de ciocolata cu unt, amestecand continuu.

Se adauga faina...

...iar la final albusurile batute spuma. 

Se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt.

Se coace timp de 20 de minute la 200 grade Celsius.

Se serveste dupa ce se raceste complet...

....dar a doua zi isi desavarseste consistenta.
Motiv de gemete si placere.

POFTA BUNA!!! 


19 comentarii:

Top Cuisine avec Lavi spunea...

arata senzational!
trebuie sa o incerc!

Anonim spunea...

este extraordinara...felicitari...mai pune idei cu prajituri cu ciocolata.

ramona spunea...

Daaa. Toata gasca e in extaz. Repetam, repetam. Mii de multumiri de la niste guri pline:).

Flori spunea...

Arata fenomenal!!!! Eu vreau sa o fac acum de Pasti si m-ar ajuta daca as sti de cat este tava. De 26 sau 24 cm? Multumesc mult!

Anonim spunea...

doar 40 gr. de faina?

Anonim spunea...

Si eu am reusit cu aceasta prajitura sa multumesc multi mofturosi, ceea ce mi se intampla destul de rar. Merita din plin laudele! Paste luminos tuturor!

Anonim spunea...

un dulce cu adevarat deosebit
aceasta prajitura a stat pe masa noastra de Pasti si am sa o refac ori de cate ori voi avea ceva de sarbatorit
multumim Gabi

Gabriela Cara spunea...

Da, doar 40 de grame de faina se pune.

Alina spunea...

Cand stiu ca este gata? A stat 20 min la 200 gr si am facut testul cu scobitoarea si a iesit umeda. O mai las cateva minute?

Gabriela Cara spunea...

La prajitura aceasta, testul cu scobitoarea nu este valabil. Ea ramane umeda, va parea ca nu este coapta, dar asa trebuie sa fie.

Gabriela Cara spunea...

Tava in care am copt-o eu este de 24cm.

Ruxy Rux spunea...

Acum am scos prajitura din cuptor...revin cu impresii...multumesc Gabriela!

Cosette spunea...

Buna Gabi, tocmai am scos minumnatia din cuptor si mirosul ne-a ucis cu totul…Arata bestial si sper ca gustul sa fie pe masura. Carla, fata mea de 15 ani, a cotribuit in proportie de peste 80% la prepare – este al doilea preparat al ei dupa clatite- si sper sa-i fi iesit ok ! Blogul tau sta la loc de cinste pe desktop-ul memu si ori de cate ori vreau sa ma talentez cu ceva nou este de ajuns sa dau u click si voilà…Multumim !

Mirela Goleanu spunea...

Am facut prajitura ! Foarte buna :)

Madalina Manolea spunea...

Daca se serveste a doua zi se tine la frigider? Sau se poate lasa la temp camerei?

Maricor1965 spunea...

As dori sa stiu daca la aceasta reteta pot folosi forme individuale din ceramica. Multumesc

Gabriela Cara spunea...

Se tine la frigider, desigur. Imediat ce se raceste se pastreaza acoperita la frigider.

Gabriela Cara spunea...

Se pot folosi si forme individuale, dar se scurteaza timpul de copt.

Anonim spunea...

Am facut si eu ieri. Avand in vedere ca forma de 24 era cam deformata, am "apelat" la una de 23cm, motiv pentru care am lasat-o la copt fix 35 de minute. A iesit o nebunie. Mie mi-a placut mai mult (la consistenta si gust) ieri, cand a fost doar racita, fara sa stea la rece. Dar e ok si de la frigider. Multumim pentru reteta!