duminică, 22 decembrie 2013

STELE TIRAMISU

Placerile dulci ale iernii se numara ca firele din barba Mosului. Sunt atat de multe, ca nu stiu de care sa ma apuc mai intai, cate sa fac ca sa ajunga, sa pot avea si in ziua de Craciun cate ceva pe platau. Am facut de multi ani o selectie drastica de retete, la care am facut, pe ici-pe colo, cate o mica modificare, dar cu fiecare iarna, mai adaug alte doua trei, ca daca m-as apuca acum sa fac din toate cate o tava, ar iesi un platou cat un cearceaf. De data asta va asez in fata ochilor un fel preferat de fursec, care si-a castigat din prima locul pe lista "perfecte de Craciun".

STELE TIRAMISU


Asa dupa cum sugereaza si numele, sunt varianta frageda a celebrei prajituri italiene care a cucerit lumea, dar sunt la fel de aromate, iar forma lor de prezentare se potriveste perfect pentru sezonul rece.

INGREDIENTE ALUAT
- 200 g de unt moale
- 100 g de zahar
- 1 galbenus
- 2 linguri de cognac
- 100 g de ciocolata cu cafea
- 300 g de faina
- 3 lingurite de esenta de cafea
- 1/2 lingurita de cafea solubila
- un praf de sare


PREPARARE ALUAT
Se topeste la bain-marie ciocolata cu cafea si se lasa la racit.
Din unt, zahar, galbenus, cognac, ciocolata racita, faina,
esenta de cafea, cafeau solubila si sare se framanta un aluat.
Se inveleste cu folie de plastic si se lasa la frigider timp de 2 ore.
Pe blatul usor infainat se intinde o foaie din aluat groasa de 3 mm,
se decupeaza cu o forma speciala stelutele 
care se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt
si se coc la 175 de grade Celsius, timp de 7-8 minute.


INGREDIENTE CREMA
- 100 g de unt moale
- 100 g de zahar pudra
- 100 g de branza mascarpone
- 100 g de ciocolata alba
- cateva picaturi de extract de vanilie
- zahar pudra si cacao pentru ornare

PREPRAREA CREMEI
Se bate untul cu zaharul si branza mascarpone,
pana se obtine o crema pufoasa.
Se adauga ciocoata alba, topita si racita.
Cu aceasta crema se lipesc stelele, doua cate doua.
Se orneaza cu zahar pudra si cacao.


POFTA BUNA!!!
si
CRACIUN FERICIT!!!

marți, 17 decembrie 2013

CHEC CU AROMA DE CRACIUN

De ceva vreme am schimbat avatarul blogului cu imaginea de mai jos, doar, doar il fac pe Z sa posteze reteta asta, ca prea e buna. De cand a facut pozele si pana in momentul de fata au trecut nu mai putin de doi ani, timp in care am tot ratat postarea astea care se potriveste perfect cu sarbatorile de Craciun. Acum l-am pisat la cap sa o faca si ca sa scape de gura mea, iat-o si ca drept rasplata i-am mai facut o portie. O momeala mai perfecta nici ca se putea. Am reteta de la Lissa, dar nu m-a rabdat corasonul sa nu imi pun amprenta, modificand, pe ici, pe colo. Deci, dragele mele, va prezint:

CHEC CU AROMA DE CRACIUN

Poza de acum doi ani...

...si cea de azi, diferenta fiind...ce varsta.

INGREDIANTE
- 3 oua
- 150 g de zahar alb
- 150 g de zahar brun
- 1 si 1/2 cana de ulei
- 300 g de faina
- sare
- 1 lingurita de bicarbonat stins cu zerama de lamaie
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 1 lingurita de esenta de rom
- coaja rasa de la o portocala
- 3 lingurite de scortisoara (mai mult sau mai putin, dupa preferinta)
- 1 lingurita de cuisoare macinate (se poate si mai putin)
- 4 cani de mere curatate si taiate bucatele (aproximativ 500 g)
- 130 g de nuca taiata marunt (eu am combinat cu fistic)
- 120 g de amestec de stafide auri si merisoare

PREPARARE
Se mixeaza ouale intregi cu amestecul de zahar, vanilia, romul si sarea.


Uleiul se adauga treptat, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie,...

 ...faina amestecata cu condimentele.

Se adauga nucile, stafidele cu merisoarele si merele, 
pe care eu, dupa ce le-am taiat, 
le-am stropit cu zeama de la o jumatate de lamaie

Aluatul va fi unul dens...

...care se pune cu lingua intr-o forma de Gugelhupf,
unsa cu unt si daca simtiti nevoia, tapetata cu faina.
Mai nou, folosesc doar unt.

Se coace timp de o ora, la 180 de grade Celsius.

Dupa cinci minute de la scoaterea din cuptor
se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.


Se serveste rece, daca aveti rabdare, 
virtute care lui Z ii lipseste cu desavarsire.

Se dosesc cateva felii sub brad, unde nu le vede nimeni, stii tu de ce...

POFTA BUNA !!!
...daca mai ai la ce!

miercuri, 11 decembrie 2013

PRAJITURA TURNATA CU MERE

Ia cu mere neamuleee...! Acum, ca tot s-a instalat iarna pe la geamuri, iar oferta de fructe e variata doar la cate soiuri de mere "se egzista" pe lume, e cazul sa dam iama in rezerva din camara si sa mai golim din lada de mere, ca avem si o reteta noua, numa' buna de pregatit si halit. Si cum astenia de toamna tarzie isi poate spune cuvantul chiar si prin musuroiul de furnici harnicute, iata, va prezint o reteta la care aluatul nu se framanta deloc, ba din contra, se prepara "la lingura", urmand sa aiba consistenta curgatoare, ceva mai groasa decat cea de clatite. De aici si numele de "turnata", nu la SRI, ci in tava si mai apoi pe calea grumazului, una cate una, pana la marea pierzanie din tava.


Reteta preluata de la Laura Sava, cu mici modificari, 
ca ma furnica-n lingura sa fac altfel.

INGREDIENTE
- 4 oua
- 18 linguri de ulei
- 14 linguri de lapte
- 14 linguri de zahar
- 24 linguri de faina
- 2 lingurite de praf de copt
- cca 1,5 kg de mere
- zahar, dupa gust si in functie de soiul de mere
- zeama de la o jumatate de lamaie
- scortisoara
- sare

PREPARAREA
Merele, spalate si curatate de coaja se rad pe razatoarea cu gauri mari,
se pun intr-o cratita pe foc, impreuna cu zahar si zeama de lamaie si se calesc,
pana scade toata zeama lor. Dupa ce se racesc se adauga scoatisoara.

Intre timp, se bat ouale intregi cu zaharul si sarea, 
pana ce compozitia devine pufoasa. 
Se adauga uleiul, lingura cu lingura, timp in care se mixeaza continuu compozitia.
Se adauga, alternand, laptele cu faina amestecata cu praful de copt.

Se tapeteaza o tava de 30/23 cm cu foaie de copt sau cu unt si faina,
si se toarna jumatate din aluat care se coace 10 minute
 in cuptorul incins la 180 de grade Celsius. 
Se scoate din cuptor si pe deasupra se distribuie uniform merele calite,
apoi se toarna restul de aluat si se baga din nou la cuptor, 
pana cand se rumeneste si este coapta prajitura.
Simplu ca buna ziua, buna ca o ... prajitura cu mere,...turnata.

POFTA BUNA!!!

duminică, 8 decembrie 2013

COOKING SHOW DOMO-FRANKE

A fost fain! 
Am ajuns la timp, exact cand sa inceapă si... 
Și mi-am luat șorțul. 
Și nu doar atât, căci în punga încăpătoare
 oferită de gazdele cooking show-ului,...

...chiar dacă părea mică, și-au făcut loc buna dispoziție,
 întâlnirea cu prieteni vechi, 
dar și legarea unor noi prietenii, 
apetit satisfăcut din plin de cele patru feluri 
gătite în fața noastră de amfitrionul jovial 
și îl numesc aici pe "domnu' învățător" Alexandru Cirtu,


 curiozitate super motivată 
vis-a-vis de inteligentul cuptor vedetă al serii, 
marca FRANKE, 
cu programare și control via internet-smart-phone
si nu in ultimul rand, un cadou extrem de util,
 unde altundeva decât în bucătărie. 
Mulțumesc din suflet. 
Chiar a fost o seară minunata, 
iar imaginile, deși nu surprind și aromele, 
vin să dovedească ce am declarat deja.

Zamzuu, jovial ca de fiecare dată, 
s-a ținut de șotii și bine a făcut,

...dar a avut un serios concurent in persoana lui chef Alex, 
care în timp ce prepara tot ce și-a pus în gând să facă, 
ne-a ținut, ca la școală, 
o lecție deschisă de cum poți să găteși modern 
și să ai și timp să depeni povestiri amuzante cu și despre elevi.









Interesant e faptul că tot ce a preparat s-a gătit simultan, 
în aceeași șarjă, 
fiecare preparat ocupând un nivel în cuptor,
dar numai după ce un telefon smart decidea sec
 pe care din nivele va poposi și cât timp va sta.
Mai lipsea să decidă și cine îl va degusta.

Astfel au încăput aperitivul cu vinete umplute cu orez basmati,
pecorino Provolone, Parmezan și condimente,...

...cannelloni umplute cu pancetta și carne tocată...

...rulada de vițel de lapte umplută cu omletă...



și desertul, o tartă cu cremă de vanilie și mere,

fiecare preparat ieșind din cuptor exact la timpul potrivit,
făcând asistența să forfote de poftă.

Ca răsplată pentru răbdarea lor,
gazdele noastra firmele DOMO și FRANKE, 
au organizat o tombolă și au oferit celor prezenți 
cadouri utile pentru bucătărie.
Și seria evenimentelor de aceast gen continuă.

Sper că v-am stârnit curiozitatea.
Dacă da, atunci sunteți exact ca mine,
adică apreciați și voi produsele și serviciile de o reală calitate 

vineri, 6 decembrie 2013

EVENIMENT DOMO-FRANKE


E vremea sa-mi iau sortul de Frankechef de la Domo!

DE CE?
Pentru a participa la un extraordinar cooking show 
sustinut de Alexandru Cartu, 
finalist al primei editii Masterchef!

UNDE SI CÂND?
Sambata, 7 decembrie, 
intre orele 14-18 la Domo Baneasa Shopping City, 
Galeria Mobexpert.

Eu merg acolo impreuna cu sotul meu, Constantin Zamfirescu.

In plus, mai sunt o gramada de surprize: 
super tombola, la care poti castiga, de la Domo si Franke, 
5 seturi formate dintr-un sort si o manusa de bucatarie 
dar si 5 seturi crema si pasta de intretinere pentru inox! 

De asemenea ai 10 sanse 
de a te bucura de reducerea de 15%
la achizitionarea orcarui produs incorporabil Franke!

Vino si tu
impreuna cu toti prietenii tai!

marți, 5 noiembrie 2013

TARTA CU PUI SI LEGUME

       Scriu despre ea si deja imi este pofta. E atat de rapida, la indemana oricui si fara pretentii, ca o poti face in orice momente in care frigiderul e sexy, iar musafirii s-au prezentat pe...ne-pusa masa. Si unde mai pui ca te si umple de laude, ca e ceva perfect pentru un antreu, dar la fel de bine sta si pe pozitia de fel principal, asta daca ai destula. Vedeta se numeste:

TARTA DE PUI CU LEGUME

      Si nu trebuie sa-ti faci griji ca se raceste si nu mai e buna. N-apuca...! Ai mei au experimentat deja asta. Si dupa ce au topit portiile rezervate, au tot ciugulit la suplimente, ca... uite-o, nu-i. Asa ca, la reluare, trebuie sa dublez portiile. Sau paza?


INGREDIENTE
- 1 piept de pui taiat cubulete foarte mici
- 1 pachet aluat foietaj 500 g
- 1 punga de legume congelate care sa contina
morcov, mazare, conopida, fasole verde, ardei gras rosu, porumb
- 1 ceapa medie
- zeama si coaja de lamaie
- 1 lingura de sos de rodie
- cascaval
- unt
- ulei
- sare, piper,

DRESSING OPTIONAL
- 200 g smantana fermentata
- 3 oua batute

PREPARARE
Se prepara o marinada pentru pieptul de pui din cateva linguri de ulei, 
sare, piper, sos de rodie, zeama si coaja de lamaie, ceapa taiata solzisori.
Bucatile de pui se tin timp de 30 de minute in aceasta marinada,
dupa care se trag la tigaie in putin ulei, la foc mare.
Se dau deoparte sa se raceasca.
Intr-o alta tigaie, in putin ulei si un cubulet de unt
se calesc legumele congelate, cat sa ramana Al Dente.
Se condimenteaza cu sare si piper.
La final se amesteca legumele cu carnea de pui
si se folosesc ca si umplutura pentru tarta de foietaj.
2/3 din aluatul de foietaj dezghetat se intinde 
intr-o tava rotunda de 30 de cm diametru, tapetata cu hartie de copt.
Se adauga umplutura racita, se rade cascaval 
si din restul de foietaj se face un grilaj.
Se coace la 200 de grade Celsius, pana se rumeneste aluatul.
ÂOBSERVATIE
Pentru cei care iubesc smantana, 
se poate face un dressing pentru umplutura 
din 200 de grame de smantana, 3 oua batute si cascaval 
care se amesteca in umplutura, inainte de coacere.

POFTA BUNA!!!


duminică, 20 octombrie 2013

PRAJITURA FLODNI

         Am reusit sa ajung si in capitala Ungariei. Aici, plimbandu-ma pe strazile pline de barulete primitoare am cunoscut si o comunitate evreiasca destul de bine reprezentata, unde traditiile se pastreaza nealterate, iar portul specific al barbatilor il gasesti purtat cu mandrie de la cel mai mic baietandru, doar cu palarie, pana la cei mari, cu acei zulufi specifici si pana la bunicii si strabunicii barbosi si sfatosi ai acestei natii. 
        Am intrat intr-o locatie cu pretentie de restaurant, dar care, sincera sa fiu, arata foarte mult a casa interbelica, unde inca se mai pastreaza acea atmosfera patriarhala, senzatia de vizita la un prieten fiind cu mult mai pregnanta decat ceea ce se dorea a fi, adica un loc public de luat masa. Am luat pranzul acolo, atentia fiindu-mi atrasa de tot ce ma inconjura, iar parerea ca ma intorc in timp era tot mai mare. Cum e si firesc, am comandat ceva specific, din meniul casei, dar la desert, am lasat companioanele cu care eram sa decida, eu fiind pentru prima data acolo. Asa am putut afla de o prajitura de a lor, traditionala. Am ramas placut impresionata de ceea ce vedeam in farfurie, iar cand am gustat din ea, am decis ca trebuie sa stiu reteta ei sa o pot face si alor mei. Se numeste 

FLODNI



       Se munceste ceva la ea, pentru ca are multe etape care necesita timpi de asteptare, dar aspectul si combinatia aromelor dau un gust care rasplateste toata munca.

INGREDIENTE ALUAT
- 300 g de faina
- 125 g de unt
- 1 lingura de zahar pudra
- 2 galbenusuri de ou
- 100 ml de lapte
- 5 g de drojdie proaspata
- 1 lingura de smantana
- 1 lingurita de extract de vanilie
- coaja de lamaie
- sare

PREPARARE ALAUT
In vasul robotului se amesteca toate ingredientele...

...si se face o coca moale, dar care se poate intinde usor,
 care apoi se inveleste in folie de plastic
 si se lasa o ora in frigider, pana se prepara umpluturile.

INGREDIENTE UMPLUTURA CU NUCA
- 200 g de nuca tocata
- 160 g de zahar
- 150 ml de lapte
- coaja de portocala si de lamaie
- esenta de vanilie

PREPARARE UMPLUTURA CU NUCA
 Se amesteca ingredientele si
 se fierb pe foc pana compositia se ingroasa.

INGREDIENTE UMPLUTURA CU MAC
- 250 g de mac macinat
- 250 ml de lapte
- 150 g de zahar
- coaja de portocala
- esenta de vanilie

PREPARAREA UMPLUTURA CU MAC
Se amesteca ingredientele si
 se fierb pe foc pana compositia se ingroasa.

INGREDIENTE UMPLUTURA CU MERE
- cca 500 g de mere rase
- zahar dupa gust
- scotisoara
- esenta de vanilie
- 2-3 linguri de zeama de lamaie

PREPARAREA UMPLUTURA CU MERE
Merele se calesc pe foc impreuna cu zaharul si aromele.
Se lasa la racit.

Se scoate aluatul din frigider si se imparte in mod egal in cinci bile,
care se intind in cercuri cu diametru de 22 de cm.
Trei dintre ele se inteapa cu furculita...

...si se coc pe hartie de copt, la 180 de grade Celsius, pentru 8-10 minute.

ASAMBLARE PRAJITURII

Se tapeteaza cu foie de copt o forma de copt de 22 de cm diametru.
Pe fundul formei se aseaza primul blat necopt.
Se inteapa cu furculita si peste el se pune umplutura de mac.
Se niveleaza cat mai exact, astfel se evita spargerea blaturilor coapte.

Peste umplutura de mac se aseaza unul dintre blaturile coapte,
iar peste acesta se aseaza umplutura de nuca.
Se niveleaza cat mai exact.

Urmeaza cel de al doilea blat copt, iar peste acesta se intinde magiunul de prune...


...apoi se pune al treilea blat copt peste care urmeaza umplutura de mere,...

...iar peste umplutura de mere se aseaza a doua foaie cruda.
Se inteapa cu fulculita si...

...se da cuptor pentru cca. 40 de minute, la 180 grade Celsius.

Se taie in portii generoase...

...si se pudreaza cu zahar.

Sa tot savurezi imaginea, aroma, gustul...
si iar imaginea, aroma, gustul,
apoi doar gustul, 
iar si iar, 
pana mai tre' sa faci inca o tava.

POFTA BUNA!!!
sau
BE TEAVON!!!