duminică, 22 noiembrie 2009

SCALOPPINE

Azi am votat. Cum eu sunt "maritat" si la poarta Gabrielei m-am infiintat acum tzshpe mii de ani doar cu masina si hainele de pe mine, am inca bolentinu' pe adresa maica-mii, adeca drajele miele, in Berceni. Ma rog, in cealalta parte a capitalei. Ma primeste mama cu tot ce-i sta in putinta, ca deh, are o varsta si ma pune la masa, ca-s pricajit de ma sufla boarea. Si topesc o strachina de varza fiarta cu mamaliga si o tocanitza de pui, tot cu mamaliga. Ma facu' muica mamaligar, ceva de speriat. Lingura de lemn imi mai trebuia si parea ca-s la bunici la tzara. Rezumat: am glojdit, am votat, am tzucat muica pe frunte, ca-i mai pitica decat mine cu un cap si dus am fost. Ajung la nevasta si cand deschid usa ma paleste o aroma noua, exotica, super interesanta. Intru in bucatarie si scanez cratitile. Gasesc ceva piept de pui cu un sos alb, o ciorba, niscai prajituri, o farfurie cu pan-cakes-uri. Mai sa fie, de la ce sa vina asa aroma? Coboara si Gabitza mea si cand ma tzuca, ma privea shugubeatza in ochi, doar-doar tabar pe ea cu intrebarile. Nu mai rabda si-mi da un dumicat intr-o furculita, asteptand cu nerabdare verdictul. Era din pieptul de pui cu sos alb.
...
Frateeee, mestecam si nu stiam ce-i. Ma intraba din priviri daca imi place. S-a convins imediat ca da. Desi aveam gura plina, mormaiam ceva destul de elocvent. Surorilor, e bestial sosul asta. E musai sa-l faceti. E atat de simplu, dar vinul din reteta noastra ii da tot chichirezu'. Nush cum e cu alt vin, ca se poate si cu vin alb, dar cu Lacrima lui Ovidiu de 5 ani, e...e...ce mai...faci ca Ovidiu: plangi.
Mananc si plang.
Mananc.
O fi ciugulit si Labish ceva d'aci! Mai stii?

INGREDIENTE
pentru 4 portii
- 1 piept mare de pui
- 2-3 linguri de faina
- 100 g de unt
- 1/2 pahar de vin Lacrima lui Ovidiu
- sare
-piper
- cca 200 ml smantana dulce
- zeama de lamaie
- putina supa de pui

PREPARARE
Pipetul de pui se portioneaza in felii
si se bate usor.

Se trec feliile de carne prin faina...

...apoi se topeste untul...

...si se prajesc...

...pe ambele parti.

Se scot pe o farfurie, iar daca untul s-a ars,
se curata tigaie, apoi se pune iar o lingura de unt proaspat,
se incinge, se pun din nou feliile de carne prajite...

...si cand incepe sa sfaraie, se stinge cu vin.

Se lasa sa dea in clocot si se fierbe atat timp cat sa se lege un sos consistent.
Din acest moment puteti alege mai multe feluri de a gati Scaloppine.
Fie adaugati smantana dulce si cateva linguri de supa de pui,
se condimenteaza cu sare si piper...

...si asezata in portie se prezinta asa:

...fie adaugand peste, un sos format dintr-o lingurita de faina
cu 250 ml supa de pui si zeama de lamaie dupa gust.
Se lasa sa dea cateva clocote, se condimenteaza cu sare si piper
si pentru ca mie imi place aroma de rodie,
pe farfurie am pictat-o cu sos de rodie.
POFTA BUNA !

18 comentarii:

Cat spunea...

Cred ca voi face si eu asa ceva cat de curand, pentru ca suna foarte bine, mai ales cu vin. Felicitari !

gaby_d spunea...

arata gro-zav!!!!
trebuie incercata;o trec la lista!

Federica Simoni spunea...

le scaloppine sono uno dei miei piatti preferiti! le tue sono super! ciao!

LF spunea...

citesc si inghit in sec....o bucatzica mica-mica cu un strop de sos, a mai ramas? brava!
PS :textul ca de obicei:10++++

Elena Toma spunea...

No, si noi vrem sa o tzucam pe Gabi a ta! Am si eu o reteta asemenatoare, dar nu mai fac deloc combinatii lactate+carne la dieta... Din pacate... Dar, m-ai convins sa o fac pentru fiul meu! Superb! Felicitari!

Gabriela Cara spunea...

Nu stiam ce gust superb ii da acest soi de vin. Nu vei fi dezamagita. Succes draga Cat.

Gabriela Cara spunea...

Ei draga Gaby_d, atunci e musai s-o ga-testi!!! Si daca tot o treci pe lista, trece-o printre primele.

Gabriela Cara spunea...

Grazie, molto grazie, mia cara Federica. E io soi Cara, ma Cara e mio nome. Ciao.

Gabriela Cara spunea...

S-a topit in ziua cu pricina, asa fu de bun. Cat despre scrib, ei da, are si el partea lui buna. Talentul lui. Ii trasmit cuvintele tale, sa-i mai creasca un pic mandria, ca de burta am eu grija. Multumesc draga mea Flori.

Gabriela Cara spunea...

Treaba nasoala asta cu dietele. Pai daca-i musai, atunci tre sa te tii de ea, draga mea Elena, dar cred ca stii si singura ca medicii is priceputi la retete culinare ca rima la computere si ce-ti recomanda ei sa mananci, numa mancare nu-i. E ceva cu gust de aspirine pisate, stropit cu sos de clorocalcin, servite langa un ceai cald de talpa gastii. Sa tot faci banchet cu d-astea. Ferice de fiu-tu ca gusta asa minunatie.

Semnat, scribu' Zamzuu

Silvia spunea...

Am facut "scaloppine"! Foarte bun! Multumim de reteta!

Gabriela Cara spunea...

Silvia, ma bucur, sa va fie de bine! Este ca vinul acesta ii da o savoare speciala?
Pupicei!

Silvia spunea...

Iertare, ca m-am abatut de la reteta! N-am avut Lacrima lui Ovidiu dar tot un vin bun am pus: "Lacrima lui frate-meu", ca-i pe gata damigeana!

Gabriela Cara spunea...

Nu-i bai, face omul cu ce are, important este sa fie un vin alb, dulceag si cred ca al tau a fost foarte bun, productie proprie.

Anonim spunea...

buna in urma cautarilor de retete mai deosebite am gasit si blogul tau.vrea sa te felicit pt. retetele pe care le impartasesti si cu noi si sa-ti spun ca aseara am facut aceasta reteta si am mancat impreuna cu socrii care sunt niste oameni foarte critici,si am reusit sa-i impresionez.a iesit exceptionala fripturica ca de altfel si "tortul cu inghetata pe blat de bezea" si "briosele daneze" care le-am facut de ziua fetitei mele.multumesc si o sa mai incerc si alte retete.spor la bucatarit.

Narnia spunea...

Arata minunat in poza, imposibil sa nu vrei s-o probezi. :))

Am trecut sa va urez Sarbatori fericite alaturi de oamenii dragi, cu linite si bucurie in suflet si multa sanatate tuturor.
Va asteapta un premiu pe blogul meu.

Cu drag,
narnia.

Unknown spunea...

senzational .abia ne-am ridicat de la masa si cu siguranta ca vom mai face si a doua oara si .....mereu.multumim mult pentru reteta

Unknown spunea...

foarte bun bun bun