joi, 29 decembrie 2011

FURSECURI CU GEM DE CIRESE

Si iar a venit vremea pregatirilor de Craciun. Sentimentul acela de fericire care imi inunda toata fiinta, nu are asemanare. Si chiar asa trebuie sa fie. Oare cand se bucura omul cel mai mult? Cand prin bunavointa Domnului, in casa ii intra un suflet nou, neprihanit, superb si gingas, urmas al lui, sange din sangele lui, care sa le umple viata de fericire, lui si iubitei lui mame. Atunci euforia care iti radiaza din toata fiinta e molipsitoare si toti cei din jur se bucura pentru tine. Orice gest, cat de mic pare un semn de mare prietenie si te simti beat de fericire. Cum altfel poti sa simti, cand in fiecare an, pe 25 decembrie, sarbatorim veseli aceeasi minune, dar o minune cu mult mai mare si mai luminata. De fiecare 25 decembrie redevin proaspatul tatic, emotiile imi umplu inima si imi vine sa strig de fericire. Pruncul mic si neajutorat stiu ca-mi va face viata implinita. Imi este si imi va fi TOT. Fiu, Prieten, Parinte, Invatator, Mentor, Indrumator, Stea Polara. Si pentru El, pentru bunul IISUS, acum prunc, cel mai bun prieten al meu, facem din aceste zile, cele mai fericite ale anului. Pregatim cele mai festive bucate, care, sa va spun un secret, nu ies la fel de bune daca le preparam peste an, impodobim casa de sarbatoare, cu brad bogat si sute de luminite la feresti si facem, din pacate, ce ar trebui sa facem tot timpul: sa fim mai darnici si mai iertatori. Si din noianul de retete cu care Gabriela se inconjoara de Craciun, anul acesta a ales sa faca pe langa multe altele si aceste

FURSECURI CU GEM DE CIRESE

care, in afara de gustul rafinat al fursecului, in care domina aroma de lamaie, imbinat perfect cu cel dulce-acrisor al gemului, are si un aspect de sarbatoare, putand lua o sumedenie de forme si combinatii. Ce poate fi mai perfect pentru colindatori, musafiri, cei ai casei si chiar pentru Mos Craciun, zgribulit si pofticios.
Reteta Petuniei.
Multumesc frumos, draga mea.

INGREDIENTE
- 500g de faina
- 280g de unt moale
- 180g de zahar pudra
- 4 galbenusuri
- coaja si zeama de la o lamaie media
- esenta de vanilie
- gem de cirese
- zahar pudra pentru decor
- ciocolata pentru decor

PREPARARE

Untul se mixeaza spuma impreuna cu zaharul pudra si vanilia.
 
Se adauga, pe rad, galbenusurile.
Apoi coaja si... 
 
...zeama de lamaie si se mixeaza din nou.
Se incorporeaza si faina. 
Va trebui sa rezulte o coca moale, deloc lipicioasa,
care se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider, de azi pe maine. 
A doua zi, coca se intinde si se decupeaza in diferite forme. 
 
Jumatate dintre ele se vor decupa si la interior cu o forma mai mica.
Se coc la 180 de grade Celsius,  timp de 10 minute.
Se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.
 
Gemul se incalzeste putin, apoi se strecoara, astfel incat sa se obtina o pasta fina.
Cu aceasta se vor lipi, doua cate doua, perechile de fursecuri.
 
Se orneaza cu ciocolata topita, dupa gustul si placul fiecaruia.
Se pot servi, de pofta si pe loc, dar savoarea lor e intregita abia a doua zi.
Se pastreaza in cutii metalice, inchise cat mai etansh.

POFTA BUNA!
si
CRACIUN FERICIT!

14 comentarii:

Ana Maria Ciolacu spunea...

Arata minunat !! Evit sa ma gandesc in momentul asta cat de bune sunt, ca risc sa trag o fuga pana in bucatarie. :)) Sarbatori fericite, draga mea, si un an nou mai frumos! xoxo

Antonina Sofia Sociu spunea...

Minunat arata! Voi testa si eu reteta. La multi ani si tot ce va doriti sa va daruiasca 2012! Te imbratisez cu drag!

Happy spunea...

Voi vi-s la America? (cum se scrie corect vis ăla?!) Fursecurile voastre-mi iau mințile!

An nou cu mii de bucurii!!!

pansy spunea...

M-ai omorat cu fursecurile astea,de toate felurile,ce frumos arata !ma pui luna viitoare la munca !
Dragilor, un an nou asa cum vi-l doriti !
pupu-va !

Can't boil an egg spunea...

La multi ani voua!!!
Sa aveti un an nou mai bun in care toate visele sa devina realitate!

Daniela Addario spunea...

La multi ani si-un an nou plin de bucurii, cu sanatate, fericire si realizari !

Alexandrina spunea...

E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

Tasha spunea...

Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
si nemarturisite...
Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
si vom dori sa le dam uitarii... un gand ascuns,
o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat...
Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite...
urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!

adriana gherman spunea...

An Nou fericit cu împliniri şi multă sănătate ţie şi celor dragi!
La mulţi ani!

Carmen spunea...

2012 sa fie un an mai bun, cu multa sanatate, bucurii si liniste sufleteasca! La multi ani, sa va bucurati de copilasii vostri si inca un la multi ani pentru sotul tau, sa-ti traiasca si sa fiti fericiti!
Fursecurile arata grozav, le voi incerca cat de curand...

Lucia spunea...

CHE BELLE FOTO! Mi piace molto il tuo blog, ti seguo! Buon anno :-)

sara & Miki spunea...

Anul 2012 cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi!

In bucatarie la Sidy spunea...

Tare faine fursecuri ai facut.....
Iti doresc multa sanatate si fericire si sa ti se implineasca toate dorintele in noul an 2012. Doamne ajuta!
La multi ani !

Gabriela Cara spunea...

Un calduros si un sincer LA MULTI ANI, tuturor celor ce mi-au urat de bine! Va doresc un an bun, plin de realizari, sanatate si belsug! Va imbratisez cu mare drag!