Placerile dulci ale iernii se numara ca firele din barba Mosului. Sunt atat de multe, ca nu stiu de care sa ma apuc mai intai, cate sa fac ca sa ajunga, sa pot avea si in ziua de Craciun cate ceva pe platau. Am facut de multi ani o selectie drastica de retete, la care am facut, pe ici-pe colo, cate o mica modificare, dar cu fiecare iarna, mai adaug alte doua trei, ca daca m-as apuca acum sa fac din toate cate o tava, ar iesi un platou cat un cearceaf. De data asta va asez in fata ochilor un fel preferat de fursec, care si-a castigat din prima locul pe lista "perfecte de Craciun".
STELE TIRAMISU
Asa dupa cum sugereaza si numele, sunt varianta frageda a celebrei prajituri italiene care a cucerit lumea, dar sunt la fel de aromate, iar forma lor de prezentare se potriveste perfect pentru sezonul rece.
INGREDIENTE ALUAT
- 200 g de unt moale
- 100 g de zahar
- 1 galbenus
- 2 linguri de cognac
- 100 g de ciocolata cu cafea
- 300 g de faina
- 3 lingurite de esenta de cafea
- 1/2 lingurita de cafea solubila
- un praf de sare
PREPARARE ALUAT
Se topeste la bain-marie ciocolata cu cafea si se lasa la racit.
Din unt, zahar, galbenus, cognac, ciocolata racita, faina,
esenta de cafea, cafeau solubila si sare se framanta un aluat.
Se inveleste cu folie de plastic si se lasa la frigider timp de 2 ore.
Pe blatul usor infainat se intinde o foaie din aluat groasa de 3 mm,
se decupeaza cu o forma speciala stelutele
care se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt
si se coc la 175 de grade Celsius, timp de 7-8 minute.
INGREDIENTE CREMA
- 100 g de unt moale
- 100 g de zahar pudra
- 100 g de branza mascarpone
- 100 g de ciocolata alba
- cateva picaturi de extract de vanilie
- zahar pudra si cacao pentru ornare
PREPRAREA CREMEI
Se bate untul cu zaharul si branza mascarpone,
pana se obtine o crema pufoasa.
Se adauga ciocoata alba, topita si racita.
Cu aceasta crema se lipesc stelele, doua cate doua.
Se orneaza cu zahar pudra si cacao.
POFTA BUNA!!!
si
CRACIUN FERICIT!!!