vineri, 29 mai 2009

CHEESECAKE

S-a făcut cald.
Parcă prea cald și înghețata s-o gătat,
sucul de fructe-i doar de un deșt pe fundul paharului,
iar singura soluție e sa mă ascund în frigider.
Dar, deschizându-l, sa-l scanez de ceva răcoritor, dau de punga de zmeură congelată.
Îmi vine imediat cheful de prajiturit.
Fac repede inventarul din frigider și spre bucuria mea
și mai ales a lui David, găsesc tot ce îmi trebuie,
așa ca azi, pe lista de bucate, trec și
CHEESECAKE

Din imaginea asta lipseste doar iceberg-ul de care s-o pălit Titanicul.
INGREDIENTE BLAT
- 200 g biscuiți digestivi
- 80 g unt topit

INGREDIENTE CREMĂ
- 1 kg brănzâ quark cu vanilie de 6 % grăsime
- 5 ouă
- 200 g zahăr
- 300 ml smântână lichidă Dorna, 32% grăsime

INGREDIENTE ORNARE
- 400 g zmeură (congelată sau proaspătă)
- 2 linguri zahăr
-4 foi gelatină

PREPARAREA BLATULUI
Biscuiții se macină la robot, apoi se amestecă cu untul topit.

Se pregătește o formă de tort cu diametru de 26 de cm, tapetată pe fund cu hârtie de copt,
în care se încrustează amestecul de biscuiți și unt,
obținând astfel un blat subțire.

PREPARAREA CREMEI
Se bat ouăle întregi cu zahărul, până se umflă.

Se adaugă smântâna, ...
... quark-ul și se bat bine.

Crema obținută se pune în formă, peste blat.

Cam așa trebuie să arate înainte de a o introduce la cuptor.

Se coace timp de 1 oră la 160 de grade Celsius.
Se închide focul și se lasă în cuptor, până se răcește.
Se pune la frigider câteva ore bune, apoi se ornează cu jeleul de zmeură.

PREPAREAREA JELEULUI DE ZMEURĂ

Se pun fructele într-o crăticioară,
la care se adaugă cele 2 linguri de zahăr
și se încălzește până acesta se topește și se formează un sirop.

Se adaugă cele 4 foi de gelatină, înmuiate în prealabil în apă rece,
... apoi stoarse și se amestecă până la dizolvarea completă a gelatinei.
Se lasă să se răcorească, apoi se toarnă peste cheesecake.

Se dă iar la frigider, până când jeleul se încheagă.

David este un concasor de așa ceva.
Abia dacă s-a terminat, că mă și întreabă dacă îi mai fac și mâine.

Combinația de fructe ușor acrișoare, alături de gustul dulce, aromat și fin al cremei,
completând totul cu blatul moale, face din prăjitura asta un mare concurent pentru restul preparatelor de pe masă.

Mai că îți vine să lași totul de o parte, pentru o porție rece de cheesecake.
POFTĂ BUNĂ!