luni, 25 mai 2009

ÎNGHEȚATĂ DE OREZ

Ce căldură frateee! E cazul să mă răcoresc cu ceva.
Și ce ar fi mai potrivit pentru astfel de zile, decat o porție de înghețată.
E adevărat, cel mai ușor "se prepară" la magazinul din colț.
Alegi, plătești și până acasă, topită de caniculă, te-nfigi în ea si până n-o termini nu te lași.
Ajungi acasă satisfăcută, cu gustul minunat încă pe papile.
Te așezi relaxată și îți promiți ca data viitoare ai să rabzi, să o poți savura în liniște,
la umbra apartamentului tău primitor. Dar iar te iau căldurile
și să pleci din nou prin soare, până la magazinul din colț e un supliciu.
Plus de asta, poate nici nu mai au sortimentul pe care îl dorești. Ce dilemă?
Da' nu mai bine îți faci tu singură? Acasă la tine? Cu aroma care îți dă cea mai mare satisfacție?
Și cel mai important, CÂTĂ VREI? Ei, ce zici?
Sunt atâtea rețete care abia așteaptă să le vâri în congelator.
Astazi îți propun una mai specială. Cea cu orez și fructe confiate.
UN DELICIU!
rețetă preluată de pe blogul Cafe Chocolada

INGREDIENTE
pentru 4-6 porții
... doar atât?
- 150 g fructe uscate, glasate și tocate mărunt
- 30 ml rom alb
- 150 ml frișcă lichidă

PENTRU OREZUL CU LAPTE
- 40 g orez cu bob rotund
- 500-600 ml lapte
- 1 stick scorțișoară
- 4 cuișoare

PENTRU CREMA DE VANILIE
- 4 gălbenușuri
- 75 g zahăr fin
- 1 lingură amidon de porumb
- 300 ml lapte

PREPARARE
Într-un bol mic se pun fructele uscate, tocate mărunt.

Peste ele se toarnă romul.
Se acoperă și se lasă 3 ore, sau peste noapte.

PREGĂTIREA OREZULUI CU LAPTE
Condimentele ...

... se pun la fiert în lapte, peste care se adaugă ...

... și orezul.

Se fierb la foc mic, până ce orezul se umflă și absoarbe aproape tot laptele.
Depinde și de felul orezului, astfel cantitatea de lapte poate varia.
Se scot batonul de scorțișoară și cuișoarele și se lasă să se răcescă, apoi se pasează.

PREPARAREA CREMEI DE VANILIE
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul, apoi ...

... se adaugă laptele fierbinte, cu grijă, să nu se coaguleze gălbenușurile.

Se pune pe foc și se amestecă continuu, până când compoziția se îngroașă puțin.
Mare atenție, să nu se brânzească. Se lasă la răcit.

Frișca se bate, apoi se amestecă cu crema de orez și crema de vanilie, bine răcite.

Totul se pune la mașina de înghețată și ...

... aproape de finalul procesului de înghețare, ...

... se adugă fructele bine scurse de alcool.

E gata!

Castronul e pe măsura poftei, dar se serveste cu măsură,
că altfel dăunează la curea.

POFTĂ BUNĂ!