sâmbătă, 18 aprilie 2009

STUFAT DE MIEL

Suntem niste mofturosi, niste lingavi.
Facem tot felul de nazuri cand vine vorba de o mancare normala, (unii) si in schimb mancam cu nesatz toate prostiile (altii).
De sarbatoarea Pastelui, romanul vechi isi prepara cu respect, tot meniul specific. Drob, friptura, ciorba si stufat din miel. Nu mai zic de cozonac, pasca si oua rosii. Doar rosii. Romanul contemporan se multumeste doar ciocnitul cu oua curcubeu, (adevarul e ca si mie imi plac, colorate de toate neamurile) o farama de friptura de miel fara condimente, un polonic de ciorba acrita cu sare de lamaie si un drob pe jumate miel, jumate porc, gras si fara prapure. Cozonacii si-i cumpara de-a gata, multumindu-se cu ei goi si anosti, fara umplutura, fara culoare si fara gust, dar cu conservanti. Daca nu-i mananci in doua zile, ii tai cu dalta sau cu drujba. Postul e o isprava din ce in ce mai rara si mai diluata de tot soiul de preparate surogat, care iti umplu matzul cu incercari nereusite de a copia exact gustul si forma alimentelor de la care te abti, pentru ca Postul sa nu mai fie o incercarea trupeasca, supunere la infranare si smerenie. Uitam voit, sau nu putem. Si ne mai ajuta si mai marii nostrii pamanteni sa nu putem, desi noi vrem, desi ei pot, insa nu vor. Asa, tacand si rabdand incet trecerea timpului, uitam traditii, uitam obiceiuri si ne minumam de o reteta NOUA de cand veacul, uitata si pierduta printre cartofi prajiti, pizza si shaorme. Importam tot soiuri de sarbatori pagane ce nu ne reprezinta, importam cuvinte, stil si obiceiuri de la cei ce ar trebui sa-nvete de la noi. Ne stingem entitatea neamului in umbra celor puternici. Dar vom avea mereu ceva ce altii doar viseaza. Traditiia si obiceiurile ce ne reprezinta, iar noi vom face tot ce e cu putinta sa nu uitati.
Va aducem aminte o reteta veche, romanesca, care se gaseste, din pacate, doar pe masa celor ce mai simt romaneste. Noi suntem romani si va poftim la o portie traditionala de
STUFAT DE MIEL

INGREDIENTE
- 1 kg de carne de miel
- 8 legaturi de ceapa verde
- 8 legaturi de usturoi verde
- ulei
- 2 linguri de pasta de tomate
- 1 lingura de faina
- sare
- piper
- zeama de lamaie

PREPARAREA
Carnea se curata si se spala foarte bine in apa rece.

Intr-o cratita se incing 3 - 4 linguri de ulei
in care se prajeste carnea pe ambele parti, rumenindu-o usor.

Se adauga o cana de apa si se lasa sa fiarba inabusit.

Intre timp se curata si se spala ceapa si usturoiul.

Apoi se taie in bucati mai mari.

Intreaga cantitate se prajeste usor, in cateva linguri de ulei,
in mai multe transe.
(fiind multa)

Cand carnea este pe jumatate gata,
se adauga ceapa si usturoiul prajite.

Se mai pune apa, cam o cana si jumatate
si se lasa in continuare pe foc, pana fierb bine.

Intr-un vas se amesteca faina cu pasta de tomate si putina apa,
apoi se adauga la mancare, impreuna cu zeama de lamaie.

Se amesteca usor si se transfera in cuptorul deja incins
la foc mediu, cam 180 de grade Celsius.

Se lasa pana scade bine si sosul ajunge la consistenta dorita,
amestecand cu grija din timp in timp, evitand faramarea cepei si a usturoiului.

Se serveste fierbinte ca inima de roman.

Inconjurati de cei dragi, sarbatorind cu veselie si pace-n suflet
Lumina Invierii Domnului nostru IISUS HRISTOS.

POFTA MARE, DRAGI ROMANI !!!